Prospect Seroxat

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Seroxat Prospect

20 mg, comprimate filmate

Seroxat 30 mg, comprimate filmate

Paroxetină (sub formă de clorhidrat hemihidrat)

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–          Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

seroxat prospect
seroxat prospect

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. 

În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este SEROXAT şi pentru ce se utilizează
  2. Înainte să luaţi SEROXAT
  3. Cum să luaţi SEROXAT
  4. Reacţii adverse posibile
  5. Cum se păstrează SEROXAT
  6. Informaţii suplimentare

 

  1. CE ESTE SEROXAT ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

SEROXAT este un tratament pentru adulţii cu depresie şi/sau tulburări de anxietate. Tulburările de anxietate pentru tratamentul cărora se foloseşte SEROXAT sunt: tulburarea obsesiv compulsivă (gânduri repetitive, obsesive, însoţite de comportament necontrolabil), tulburarea de panică (atacuri de panică, incluzându-le pe cele provocate de agorafobie, care reprezintă frică de spaţii deschise), tulburarea de anxietate socială (frica sau evitarea situaţiilor sociale), tulburarea de stres post-traumatic (anxietate provocată de un eveniment traumatic) şi tulburarea anxioasă generalizată (senzaţie generală de nervozitate sau anxietate crescută).

SEROXAT face parte dintr-o clasă de medicamente denumită ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei). Fiecare persoană are la nivelul creierului o substanţă denumită serotonină. Persoanele care au depresie sau sunt anxioase au concentraţii de serotonină mai scăzute la nivelul creierului, comparativ cu celelate persoane. Nu este pe deplin înţeles cum acţionează SEROXAT şi alţi ISRS, dar ei pot ajuta la creşterea concentraţiei de serotonină din creier. Tratarea corectă a depresiei sau anxietăţii este importantă pentru a vă ajuta să vă simţiţi mai bine.

 2.  ÎNAINTE SĂ LUAŢI SEROXAT Nu luaţi SEROXAT

–          Dacă luaţi medicamente denumite inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO, incluzând moclobemidă şi clorură de metiltionină (albastru de metilen) sau dacă le-aţi luat oricând, în timpul ultimelor două săptămâni. Medicul dumneavoastră vă va sfătui cum să începeţi să luaţi SEROXAT, după oprirea administrării de IMAO.

–          Dacă luaţi un antipsihotic denumit tioridazină sau un antipsihotic denumit pimozidă.

–          Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la paroxetină sau la oricare dintre celelalte componente ale SEROXAT (prezentate mai jos).

Dacă oricare dintre aceste situaţii se aplică în cazul dumneavoastră, spuneţi-i medicului dumneavoastră şi nu luaţi SEROXAT.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi SEROXAT Verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră…

Citeste acum...
Prospect Nurofen pentru copii - supozitoare

–          Luaţi alte medicamente (vezi pct. Administrarea altor medicamente şi SEROXAT din acest prospect)?

–          Luaţi tamoxifen pentru tratarea cancerului de sân sau a problemelor de fertilitate? Seroxat poate face ca tamoxifenul să fie mai puţin eficace şi din această cauză medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luaţi un alt antidepresiv.

–                 Aveţi probleme ale rinichilor, ficatului sau inimii?

–                 Aveţi epilepsie sau istoric de convulsii?

–                 Aţi avut vreodată episoade de manie (gânduri sau comportament hiperactiv)?

–                 Urmaţi terapie electroconvulsivă (TEC)?

–          Aveţi istoric de tulburări hemoragice sau luaţi medicamente care pot determina creşterea riscului de sângerare (acestea includ medicamente utilizate pentru subţierea sângelui, cum este warfarina, antipsihotice cum sunt perfenazina sau clozapina, antidepresive triciclice, medicamente utilizate pentru durere şi inflamaţie denumite antiinflamatoare non-steroidiene sau AINS, cum sunt acidul acetilsalicilic, ibuprofenul, celecoxibul, etodolacul, diclofenacul, meloxicamul)?

–                 – Aveţi diabet zaharat?

–                 Urmaţi o dietă cu restricţie de sodiu?

–                 Aveţi glaucom (presiune crescută la nivelul ochiului)?

–          Sunteţi gravidă sau plănuiţi să rămâneţi gravidă (vezi pct. Sarcina, alăptarea şi SEROXAT, din acest prospect)?

–                 Aveţi vârsta sub 18 ani (vezi pct. Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, din acest prospect)?

Dacă răspunsul dumneavoastră este DA la oricare dintre aceste întrebări, şi nu aţi discutat deja cu medicul dumneavoastră despre ele, reveniţi la medicul dumneavoastră şi întrebaţi-l ce să faceţi în legătură cu administrarea SEROXAT.

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

SEROXAT nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. De asemenea, pacienţii cu vârsta sub 18 ani au un risc crescut de reacţii adverse cum sunt tentativa de suicid, gândurile de suicid şi ostilitatea (predominant agresiune, comportament opoziţional şi furie) când iau SEROXAT. Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris SEROXAT pentru dumneavoastră (sau pentru copilul dumneavoastră) şi doriţi să discutaţi despre acest lucru, vă rugăm să reveniţi la medicul dumneavoastră. Trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă oricare dintre simptomele de mai sus apare sau se agravează atunci când dumneavoastră (sau copilul dumneavoastră) luaţi SEROXAT. De asemenea, la acest grup de vârstă, efectele asupra siguranţei pe termen lung privind creşterea, maturarea, dezvoltarea cognitivă şi comportamentală ale SEROXAT nu au fost încă demonstrate.

În studiile cu SEROXAT efectuate la copii cu vârsta sub 18 ani, reacţiile adverse frecvente care au afectat mai puţin de 1 din 10 copii/adolescenţi au fost: o intensificare a gândurilor suicidare şi a tentativelor de suicid, şi-au făcut rău singuri intenţionat, au avut o atitudine ostilă, agresivă sau neprietenoasă, lipsa poftei de mâncare, tremurături, transpiraţii anormale, hiperactivitate (prea multă energie), agitaţie, emoţii schimbătoare (incluzând plâns sau modificări ale dispoziţiei) şi vânătăi sau sângerări neobişnuite (ca de exemplu sângerări nazale). Aceste studii au evidenţiat, de asemenea, faptul că aceleaşi simptome i-au afectat şi pe copiii şi adolescenţii care au luat pastile de zahăr (placebo) în loc de SEROXAT, dar au fost observate mai puţin frecvent.

Citeste acum...
Prospect Stresstop

Unii dintre pacienţii din aceste studii, cu vârsta sub 18 ani, au prezentat simptome de întrerupere când au oprit administrarea de SEROXAT. Aceste efecte au fost foarte asemănătoare cu cele observate la adulţi, după întreruperea administrării SEROXAT (vezi pct. 3 Cum să luaţi SEROXAT, din acest

prospect). În plus, pacienţii cu vârsta sub 18 ani au prezentat, de asemenea, frecvent (afectând mai puţin de 1 din 10) durere de stomac, nervozitate şi modificarea emoţiilor (incluzând plâns, modificări ale dispoziţiei, încercarea de a se vătăma singuri, gânduri suicidare şi tentative de suicid).

Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate

Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.

Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:

–              Dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau autovătămare.

–              Dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi care au urmat un tratament cu un antidepresiv.

In cazul în care aveţi gînduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.

Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.

Reacţii adverse importante observate în cazul administrării SEROXAT

La unii dintre pacienţii care utilizează SEROXAT apare o reacţie denumită acatizie, în care ei se simt neliniştiţi şi simt că nu pot sta locului. Alţi pacienţi dezvoltă o reacţie denumită sindrom serotoninergic, în cadrul căreia au unele sau toate dintre următoarele simptome: confuzie, nelinişte, transpiraţii, tremurături, frisoane, halucinaţii (imagini sau sunete ciudate), contracţii bruşte ale muşchilor sau bătăi rapide ale inimii. Dacă observaţi oricare dintre aceste simptome, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Pentru mai multe informaţii despre acestea sau despre alte reacţii adverse ale SEROXAT, vezi pct. 4, Reacţii adverse posibile, din acest prospect.

Citeste acum...
Sertralin Prospect

Administrarea altor medicamente şi SEROXAT

Anumite medicamente pot influenţa modul în care acţionează SEROXAT sau fac mai probabilă apariţia de reacţii adverse. De asemenea, SEROXAT poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente. Acestea includ:

–          Medicamente denumite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO, incluzând moclobemidă şi clorură de metiltionină (albastru de metilen) vezi pct. Nu luaţi SEROXAT din acest prospect.

–          Tioridazină sau pimozidă, care sunt antipsihotice – vezi pct. Nu luaţi SEROXAT din acest prospect.

–          Acid acetilsalicilic, ibuprofen sau alte medicamente denumite AINS (medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene) cum sunt celecoxib, etodolac, diclofenac şi meloxicam, utilizate pentru durere şi inflamaţie

–          Tramadol şi petidină, medicamente folosite împotriva durerii

–          Medicamente denumite triptani cum este sumatriptanul, utilizate pentru tratamentul migrenei

–          Alte antidepresive, incluzând alte ISRS şi antidepresive triciclice cum sunt clomipramina, nortriptilina şi desipramina

–          Un supliment nutritiv denumit triptofan

–          Medicamente cum sunt litiu, risperidonă, perfenazină, clozapină (denumite antipsihotice) utilizate pentru tratmentul anumitor afecţiuni psihice.

–          Fentanil, folosit în anestezie sau în tratamentul durerii cronice

–          O combinaţie de fosamprenavir şi ritonavir, care este utilizată pentru tratamentul infecţiei cu virusul imunodeficienţei umane (HIV)

–          Sunătoare, un preparat pe bază de plante, utilizat pentru depresie

–          Fenobarbital, fenitoină, valproat de sodiu sau carbamazepină, utilizate pentru tratarea convulsiilor sau epilepsiei

–          Atomoxetină, care este utilizată pentru tratamentul tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD)

–          Prociclidină, utilizată pentru ameliorarea tremorului, mai ales în boala Parkinson

–          Warfarină sau alte medicamente (denumite anticoagulante) utilizate pentru subţierea sângelui

–          Propafenonă, flecainidă şi medicamente pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii

–          Metoprolol, un beta-blocant utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale mari şi problemelor inimii

–          Rifampicină, utilizată pentru tratarea tuberculozei (TBC) şi leprei

–          Linezolid, un antibiotic

–          Tamoxifen, utilizat în tratamentul cancerului de sân sau al problemelor de fertilitate.

Dacă luaţi sau aţi luat recent oricare medicament din această listă şi nu i-aţi spus deja medicului dumneavoastră, reveniţi la medicul dumneavoastră şi întrebaţi-l ce să faceţi. Poate fi necesară modificarea dozei sau poate fi nevoie să vi se prescrie alt medicament.

Vă rugăm spuneţi-i medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea SEROXAT cu alimente şi băuturi

Nu beţi alcool etilic în timp ce luaţi SEROXAT. Alcoolul etilic poate să vă agraveze simptomele sau reacţiile adverse. Administrarea de SEROXAT dimineaţa, împreună cu alimente, va reduce riscul de a vă simţi rău (greaţă).

Citeste acum...
Prospect Stodal Granule Homeopate

Sarcina, alăptarea şi SEROXAT

Spuneţi medicului dumneavoastră cât de curând posibil dacă sunteţi gravidă, dacă aţi putea fi gravidă sau dacă plănuiţi să rămâneţi gravidă. În cazul copiilor ai căror mame au luat Seroxat în timpul primelor luni de sarcină, a fost raportată o creştere a riscului de apariţie a defectelor din naştere, în special a celor care afectează inima. In populaţia generală, aproximativ 1 din 100 de copii se nasc cu un defect al inimii. Acest risc a crescut la 2 din 100 de copii în cazul mamelor care au luat Seroxat în timpul primelor luni de sarcină. Dumneavoastră şi medicul dumneavoastră puteţi decide că este mai bine pentru dumneavoastră să treceţi la alt tratament sau să întrerupeţi treptat administrarea SEROXAT în timpul sarcinii. Cu toate acestea, în funcţie de starea dumneavoastră, medicul vă poate sugera faptul că este mai bine să continuaţi să luaţi SEROXAT.

Asiguraţi-vă că asistenta sau medicul dumneavoastră ştiu că luaţi Seroxat. Administrate în timpul sarcinii, mai ales în cazul sarcinilor instalate la vârste înaintate, medicamentele ca Seroxat pot creşte riscul apariţiei unei afecţiuni grave la nou-născuţi, cunoscută sub numele de hipertensiune pulmonară persistentă a nou-născutului (PPHN). In cazul PPHN, presiunea sangvină la nivelul vaselor de sânge localizate între inima şi plămânii nou-născutului este prea mare. Dacă luaţi SEROXAT în timpul ultimelor 3 luni de sarcină, este posibil ca nou-născutul să sufere şi de alte afecţiuni care se manifestă în general după primele 24 de ore de la naştere. Simptomele includ:

–                     tulburări respiratorii;

–                      piele de culoare albastru-violaceu sau temperatură prea mare sau prea mică;

–                      buze vineţii;

–                      vărsături sau incapacitate de a se alimenta corespunzător;

–                      oboseală, incapacitate de a dormi sau plâns continuu;

–                      muşchi rigizi sau flasci;

–                     tremor, frisoane sau convulsii.

Dacă nou-născutul dumneavoastră prezintă oricare dintre aceste simptome la naştere sau sunteţi îngrijorată de sănătatea copilului dumneavoastră, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau asistentei, care vă vor oferi sfaturi.

SEROXAT poate trece în lapte în cantităţi foarte mici. Dacă luaţi SEROXAT, duceţi-vă din nou şi

discutaţi cu medicul dumneavoastră, înainte să începeţi să alăptaţi. Împreună cu medicul dumneavoastră puteţi decide dacă puteţi să alăptaţi în timp ce luaţi SEROXAT.

Medicamentele ca Seroxat pot reduce calitatea spermei dumneavoastră. Deşi influenţa acestui lucru asupra fertilităţii nu este cunoscută, fertilitatea poate fi afectată în cazul anumitor bărbaţi în timp ce iau Seroxat.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Reacţiile adverse posibile ale SEROXAT includ ameţeli, confuzie, somnolenţă sau vedere înceţoşată. Dacă prezentaţi aceste reacţii adverse, nu conduceţi şi nu folosiţi utilaje.

  1. CUM SĂ LUAŢI SEROXAT
Citeste acum...
Meloxicam - Antiinflamator Durere Febra
Luaţi întotdeauna SEROXAT exact aşaDozaNumăr de comprimate care se iau
cum v-a spus medicul dumneavoastră. 
Trebuie să discutaţi cu medicul20 mgUn comprimat alb
dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu30 mgUn comprimat albastru
sunteţi sigur.

Uneori poate fi necesar să luaţi mai mult

 sau un comprimat şi jumătate din cele albe
de un comprimat sau de o jumătate de40 mgDouă comprimate albe
comprimat. Acest tabel vă prezintă câte comprimate se iau.50 mgUn comprimat albastru şi un comprimat alb

sau două comprimate şi jumătate din cele albe

 60 mgDouă comprimate albastre

sau trei comprimate albe

 

Dozele uzuale pentru diferitele afecţiuni sunt prezentate mai jos.

 Doza iniţialăDoza zilnică recomandatăDoza maximă zilnică
Depresie20 mg20 mg50 mg
Tulburare obsesiv compulsivă20 mg40 mg60 mg
Tulburare de panică10 mg40 mg60 mg
Tulburare de anxietate socială20 mg20 mg50 mg
Tulburare de stres post-traumatic20 mg20 mg50 mg
Tulburare anxioasă generalizată20 mg20 mg50 mg

Medicul dumneavoastră vă va sfătui ce doză să luaţi când începeţi să luaţi prima dată SEROXAT. Majoritatea persoanelor încep să se simtă mai bine după câteva săptămâni. Dacă nu începeţi să vă simţiţi mai bine după această perioadă de timp, discutaţi cu medicul dumneavoastră, care vă va sfătui ce să faceţi. El sau ea pot decide să crească doza treptat, în etape, cu câte 10 mg, până la doza maximă zilnică.

Luaţi-vă comprimatele dimineaţa, împreună cu alimente.

Înghiţiţi-le cu o cantitate suficientă de lichid, de exemplu un pahar cu apă.

Nu le mestecaţi.

Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre cât timp va trebui să luaţi comprimatele. Poate fi vorba de mai multe luni sau chiar mai mult.

Vârstnici

Doza maximă pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani este de 40 mg pe zi.

Pacienţi cu boală a ficatului sau a rinichilor

Dacă aveţi probleme cu ficatul sau aveţi o boală severă a rinichilor, medicul dumneavoastră poate decide că trebuie să luaţi o doză mai mică de SEROXAT, decât de obicei.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din SEROXAT

Nu luaţi niciodată mai multe comprimate decât vă recomandă medicul dumneavoastră. Dacă luaţi prea multe comprimate de SEROXAT (sau dacă altcineva ia) spuneţi-i medicului dumneavoastră sau mergeţi imediat la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital. Arătaţi-le ambalajul comprimatelor.

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila