Care este varsta ta reala?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Conditia fizica

Pentru a trai mai mult si pentru a fi sanatos, este necesara mentinerea conditiei fizice si o viata activa. A-ti mentine conditia fizica inseamna sa ai zilnic suficienta energie pentru a te bucura de viata. Conditia fizica implica: forta – capacitatea de a ridica, de a impinge etc.; rezistenta la oboseala – puterea de a face exercitii o anumita perioada de timp; suplete – capacitatea de a te indoi si intinde.

A te simti tanara si plina de energie nu are nici o legatura cu varsta. Indiferent de numarul anilor pe care ii ai, exista posibilitatea sa arati bine si sa te simti mereu in forma.

Celulele imbatranesc primele
Daca arati si te simti mai tanara cu cativa ani, atunci starea ta se reflecta in tot ceea ce-ti propui. Ritmul de imbatranire este influentat in primul rand de genele pe care le mostenesti. Desi, in general, genele sunt o chestiune de noroc, poti totusi sa “fortezi destinul”, protejandu-le de leziunile cauzate de imbatranire.

Genele sunt incluse in ADN-ul din celulele corpului nostru. ADN-ul controleaza inlocuirea celulelor moarte, iar lezarea acestuia produce celule anormale care fac sa apara semnele imbatranirii. In mare parte, alterarea ADN-ului este determinata de niste particule numite radicali liberi. Cand un radical liber vine in contact cu ADN-ul, desprinde cativa atomi. Radicalii liberi pot fi indepartati cu ajutorul antioxidantilor, printre care se numara vitaminele A, C si E si betacarotenul, care se afla cu precadere in fructele si legumele proaspete – asa ca mancati-le din belsug pentru a opri distrugerea celulelor.

Alta reactie chimica care produce imbatranirea este procesul numit glicozilare. Zaharul se leaga de proteina in interiorul celulelor, facandu-le rigide si tulburi in loc de limpezi si elastice – precum albusul de ou. Glicozilarea determina aparitia cataractei si rigidizeaza articulatiile. Aceasta poate fi scazuta prin reducerea glucidelor (zaharului) din alimentatie si administrarea unui sfert de tableta de aspirina pe zi. Aspirina contribuie si la prevenirea formarii cheagurilor de sange, oferind protectie impotriva afectiunilor cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale in cazul persoanelor cu risc crescut.

Mananci mai putin, traiesti mai mult
Imbatranirea poate fi incetinita si daca mancam mai putin. De asemenea, sunt importanti si hormonii. Hormonul estrogen este esential pentru pastrarea structurii oaselor, el influentand depozitarea grasimilor si tonusul muscular. Productia naturala de estrogeni inceteaza o data cu instalarea menopauzei – daca doresti sa pastrezi nivelul acestora in timpul menopauzei, majoritatea specialistilor sunt de acord ca ar trebui sa incerci terapia hormonala de substitutie (HRT).

Corpul poate fi mentinut puternic si elastic prin exercitii fizice ca mersul, inotul si aerobica. Inca ceva: poate exista un sambure de adevar in zicala “Esti la fel de batran pe cat te simti”. Unele studii arata ca persoanele care traiesc mai mult si arata mai tinere au minti agere, o viata sociala buna si o viziune optimista asupra vietii. Pentru a afla cat de in forma esti, consulta ghidul nostru de evaluare rapida a conditiei fizice.

Trupul tau – un semn de tinerete?

 

La 20 de ani

Pielea: in aceasta perioada e in forma maxima. Acneea a depasit faza critica, iar ridurile nu au inceput sa apara.
Metabolismul: Ritmul metabolic reprezinta energia utilizata de corpul tau in repaus. La sfarsitul acestei decade, el va incepe sa scada cu aproximativ 2%. Exercitiile fizice si o dieta echilibrata pot reduce acest proces.
Tesutul gras: Corpul contine in medie 24% tesut gras; incepand cu 30 ani, el creste la 30%. Procesul poate fi incetinit printr-o dieta saraca in grasimi, fara prajituri si mancaruri prajite.
Elasticitatea: Obisnuieste-te sa faci cateva intinderi o data sau de doua ori pe zi, pentru a-ti pastra articulatiile suple si pentru a preveni aparitia anchilozei. Aplecarile in fata si pe laterala sunt bune, insa poti incerca sa faci un grup de exercitii speciale (vezi avantaje mai 1999).
Oasele: Oasele sunt inca in curs de intarire. Acum, ai nevoie de mult calciu: aportul zilnic recomandat este de 700 mg (echivalentul a aproximativ 0,5 l lapte). O sursa buna sunt si legumele verzi.
Plamanii: In aceasta perioada, plamanii tai sunt intr-o stare excelenta, dar sunt necesare exercitiile de mentinere a conditiei fizice (gimnastica aerobica sau plimbarile in pas vioi).

Ce mai poti face:

Protejeaza-ti pielea cu o crema hidratanta, iar daca stai la soare, foloseste un produs cu factor de protectie solara (SPF) ridicat, pentru a preveni ridarea precoce.
Mentine un ritm metabolic ridicat si o cantitate mica de tesut gras prin exercitii de intarire a muschilor. Pentru musculatura picioarelor, re recomanda alergarea, iar pentru intarirea musculaturii intregului corp, inotul.
Daca tii regim, s-ar putea sa nu ai un aport suficient de calciu, asa ca se indica administrarea de suplimente pentru protejarea oaselor.

Trupul tau – un semn de tinerete?

 

La 30 de ani

Pielea: Un ten gras care, initial, punea probleme, poate constitui un avantaj dupa 30 de ani, diminuand predispozitia la riduri, caracteristica unui ten uscat.Tenul uscat devine mai fin folosind ulei esential de ciubotica-cucului sau angelica, datorita continutului lor de acizi esentiali.
Plamanii: Sariturile cu coarda constituie un exercitiu aerobic excelent, care poate fi facut cu usurinta acasa.
Tesutul gras: Deoarece metabolismul tau este cu aproximativ 4% mai lent decat in adolescenta, e indicat sa mananci mai putin pentru a-ti mentine greutatea corporala. Trebuie sa reduci numarul caloriilor zilnice cu aproximativ 100 (echivalentul unei jumatati de pachet de cartofi prajiti).
Elasticitatea: Obisnuieste-te sa faci in fiecare dimineata cateva exercitii de intindere – te vor ajuta sa previi unele dureri de cap, de coloana si sa-ti imbunatatesti postura. Trebuie puse in miscare grupele musculare care se afla la nivelul umerilor, soldurilor, coloanei lombare, coapselor si gambelor.
Oasele: Oasele sunt in curs de intarire chiar si dupa varsta de 30 de ani. Deci trebuie sa le mentii sanatoase, facand exercitii de tipul mersului sau alergarii. Beneficiile le vei sesiza si dupa 30 de ani.
Parul: Parul nu va suferi modificari majore fata de varsta de 20 de ani decat in timpul sarcinii. Atunci vei observa ca parul tau este gros si des datorita productiei suplimentare de hormoni. Nu-ti face griji daca imediat dupa nastere iti cade parul. Acest fapt este normal si el va creste la loc.

Ce mai poti face:

Iti ajuti pielea asigurandu-ti un aport nutritiv suficient de zinc (se gaseste in branza, carne de vita si paine integrala) si betacaroten (in morcovi, caise, rosii si macris), prin dieta zilnica, eventual suplimentata cu vitamine.
Starea de sanatate a plamanilor, inimii si circulatiei poate fi intretinuta facand exercitii fizice de cel putin 3 ori pe saptamana (cate 20 de minute pentru fiecare sedinta).

Trupul tau – un semn de tinerete?

 

La 40 de ani

Pielea: Poti sa-ti pastrezi aspectul tanar al pielii si sa-ti imbunatatesti starea de sanatate generala consumand multa hrana proaspata si cel putin 1 – 1,5 l de apa pe zi. Pielea imbatraneste datorita fumatului, consumului de alcool si expunerii prelungite la soare. Se recomanda protectia pielii, folosind crema ecran-protector si stand la umbra.
Plamanii: Persevereaza zilnic in folosirea scarilor in locul liftului si, saptamanal, in mersul cu bicicleta. Tine sub control greutatea corporala, crescand aportul de alimente bogate in amidon (paine, orez etc.), in timp ce alimentele grase (ciocolata, paste etc.) sunt reduse.
Elasticitatea: Vei evita problemele daca faci cu regularitate exercitii de intindere. Fara sa exagerezi, yoga este un excelent mod pentru a-ti pastra supletea. Poti merge la cursuri de yoga sau poti incerca unele exercitii simple dupa un manual sau o caseta.
Oasele: Atata timp cat primesti necesarul zilnic de calciu (700 mg) din alimentatie, ar trebui sa-ti mentii densitatea osoasa pana la menopauza. Nivelul estrogenilor scade adesea inainte de oprirea ciclului, de aceea este indicat sa discuti cu medicul de familie despre terapia hormonala de substitutie la aparitia primelor semne de menopauza.
Parul: O data cu inaintarea in varsta, parul devine mai uscat. Mentine secretia naturala de sebum prin folosirea cu zgarcenie a uscatorului de par, sau utilizand mai intai un produs protector.

Ce mai poti face:

Daca pana acum nu prea ai facut gimnastica de intretinere, mai ai timp sa salvezi situatia, prin exercitii fizice sustinute.
Incearca sa mentii o dieta saraca in grasimi, fiind mai important ca oricand sa-ti pastrezi greutatea corporala. Daca esti neantrenata si supraponderala, este bine sa stii ca in aceasta perioada apar bolile de inima si cele de circulatie.

La 50 de ani

Oasele: Poti combate scaderea galopanta a nivelului estrogenilor la menopauza printr-o dieta bogata in calciu (mult lapte, untura de peste etc.) si exercitii fizice regulate. Demineralizarea oaselor poate fi incetinita eficient mergand cate 15 minute zilnic in pas vioi. Alcoolul si cafeaua trebuie reduse, deoarece actioneaza negativ asupra oaselor.
Elasticitatea: Fa exercitii de intindere si evita sedentarismul. Poti preveni intepenirea articulatiilor si aparitia artrozei prin punerea zilnic in miscare a articulatiilor, prin inot si plimbari.
Musculatura: Dupa menopauza, multe dintre femei sunt pline de energie, asa ca ar fi timpul sa incepi exercitiile fizice. Fii activa, sporind astfel forta musculara prin arderea caloriilor si depozitarea a cat mai putine grasimi.
Tesutul gras: Acum, grasimile vor tinde sa se depoziteze in jurul taliei. Retine insa ca este mult mai usor sa scapi de kilogramele din aceasta parte a corpului, decat de cele de la nivelul soldurilor si coapselor. Metabolismul tau este cu 25% mai scazut decat cel de la 20 de ani deci, pentru a arde caloriile in exces, redu aportul de alimente si fa regulat exercitii fizice.
Pielea: Pe masura ce imbatranesti, tonusul pielii scade datorita reducerii circulatiei sangvine. Fenomenul poate fi combatut prin exercitii care sporesc fluxul sangvin la nivel cutanat, pielea capatand astfel un aspect mai sanatos. Pielea uscata poate fi ajutata prin folosirea unei creme puternic hidratante si prin consumarea din belsug a unturii de peste. Preparatele farmaceutice din ulei de ficat de cod sunt benefice.
Parul: Te mentii in forma, reduci riscul bolilor de inima si imbunatatesti circulatia prin exercitii fizice regulate. Daca ai devenit supraponderala, este recomandabil inotul si mersul pe bicicleta.

Ce mai poti face:

Executa exercitii fizice – lent si cu atentie.
Pentru a preveni demineralizarea osoasa, poti lua suplimente de calciu.

Testul pulsului

Pentru a afla varsta sistemului tau cardiovascular, timp de un minut, in stare de repaos, ia-ti pulsul. Daca este:

50 – 60 sub 20 ani
60 – 65 20 – 30 ani
65 – 69 30 – 40 ani
69 – 73 40 – 50 ani

Testul de reactie

Stai in picioare si roaga pe cineva sa tina o rigla in pozitie verticala in fata ta. Tine degetul mare si aratatorul pregatite de fiecare parte a capatului riglei si prinde-o dupa ce partenerul ii da drumul. Vezi cat de departe cade rigla si poti afla “varsta” aparatului tau cardiovascular:
mai putin de:

5cm sub 20 ani
5 – 11,5cm 20 – 30 ani
11,5 – 16,5cm 30 – 40 ani
16,5 – 23cm 40 – 50 ani

Testul pielii

Pune o mana pe masa si, cu degetul mare si aratator de la mana cealalta, prinde pielea. Tine asa 5 secunde, apoi da-i drumul, urmarind in cat timp pielea revine in pozitia initiala; vei afla astfel varsta sistemului tau cardiovascular:

0 – 2 sec sub 20 ani
2 – 4 sec 20 – 30 ani
4 – 6 sec 30 – 40 ani
6 – 8 sec 40 – 50 ani

Facand media rezultatelor, vei afla cat de aproape este varsta ta biologica de numarul anilor tai.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.