Gemtuzumab – Leucemie

Sharing

Gemtuzumab
Actiune terapeutica: Antineoplazic
Categorie de risc pentru sarcina: D
MOD DE ACTIUNE

Medicamentul este citotoxic pentru linia celulara leucemica umana CD33+, HL-60. Se înregistreaza mielosupresie semnificativa, dar aceasta este reversibila, deoarece celulele stem pluripotente nu sunt afectate. Pare a fi metabolizat hepatic.

INDICATII

Tratamentul leucemiei mieloide acute CD33+, la prima aparitie la pacientii de peste 60 de ani care nu sunt candidati pentru chimioterapie citoxica.

 

CONTRAINDICATII

Hipersensibilitate la gemtuzumab sau orice component al acestuia: anticorp anti CD33, derivatii de caliceamicina sau excipientii. Lactatie.

PRECAUTII

Se administreaza sub supravegherea medicului chimioterapeut. Poate apare mielosupresie în urma tratamentului. e foloseste cu precautie în bolile hepatice. La pacientii cu leucocite > 30000/µL poate creste riscul reactiilor pulmonare medicamentoase severe. Siguranta si eficacitatea nu au fost stabilite la copii. Recuperarea completa dupa toxicitatea hematologica nu e necesara pentru administrarea unei noi doze de gemtuzumab Feriti medicamentul de razele solare directe si indirecte, cît si de lumina fluorescenta în timpul prepararii si administrarii medicamentului.

EFECTE ADVERSE

Mielosupresie: gradul 3 sau 4 de neutropenie, anemie, si / sau trombocitopenie. GI: mucozite, stomatite, hepatotoxicitate, G&V, diaree, anorexie, constipatie, dispepsie. CV: hemoragii, inclusiv epistaxis; hiper /hipotensiune, tahicardie. SNC: depresii, ameteli, insomnie. Respirator: faringite, pneumonii, rinite. Dermatologice: herpes simplex, rash, echimoze, petesii. GU: hematurie, hemoragii vaginale. Reactii la locul de perfuzie: hipersensibilitate sevara, anafilaxie, afectare pulmonara fatala , sindromul de liza tumorala. Manifestari generale: infectii (gradul 3 sau 4); artralgii, astenie, febra neutropenica, dureri, sepsis. Diverse: dureri abdominale, dureri lombare, cefalee.

 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

IV
Leucemie acuta mieloida

9 mg/m 2 în perfuzie administrata în 2 ore. Se administreaza inaintea gentuzumab-ului urmatoarea medicatie profilactica: difenhidramina 50 mg oral si acetaminophen, 650-1000 mg oral. Ulterior, 2 doze la fiecare 2 ore de acetaminofen, 650-1000 mg per os la fiecare 4 ore, la nevoie. Tratamentul cu gentuzumab recomandat este de 2 doze.

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Anuntati daca apare febra, dureri de gît, sau S&S ale infectiilor. Evitati activitatile ce necesita atentie sporita; pot apare ameteli si confuzie. Evitati loviturile, sîngerarile, sau sederea prelungita pe suprafete tari. Evitati imunizarea ca medicatie ce creste rezistenta corporala în timpul terapiei mielosupresoare. Evitati persoanele cu infectii cunoscute sau care au fost vaccinate recent cu virusi vii inactivati (polio).

 


 

 

 

 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Gemtuzumab – Leucemie
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!