Fondaparin – Profilaxia Tromboza Venoasa

Sharing

Fondaparin
Actiune terapeutica: Anticoagulant
Categorie de risc pentru sarcina: B

MOD DE ACTIUNE

Nu inactiveaza trombina (factorul II activat), nu actioneaza asupra trombocitelor si nu afecteaza functia fibrinolitica sau timpul de coagulare. Este absorbit rapid si complet la administrarea SC. Nivel maxim: 2 h. Nu se leaga semnificativ de proteine plasmatice sau de hematii. Excretat nemodificat în urina. T ½, eliminare: 17-21 h. Eliminarea este întârziata la cei în vârsta, cei cu insuficienta renala si cei cu greutate mai mica de 50 kg. Efectul anticoagulant poate dura 2-4 zile la cei cu functie renala buna si mai mult la cei cu insuficienta renala.

INDICATII

Profilaxia trombozei venoase profunde la pacientii ce au suferit o interventie chirurgicala la sold (fractura, protezarea soldului) sau operatie de protezare a genunchiului. Poate fi folosit pâna la 35 zile la pacientii cu interventii chirurgicale pentru fractura de sold.

CONTRAINDICATII

Uz IM la cei cu insuficienta renala grava (C CR < 30 mL/min) sau cu greutate < 50 kg (datorita riscului crescut de hemoragii). La cei la care apar hemoragii masive, endocardite bacteriene, trombocitopenie datorita anticorpilor antitrombocitari, sau la cei cu sensibilitate la fondaparina.

PRECAUTII

La pacientii care fac anestezie epidurala / spinala si sunt în tratament cu anticoagulante cu greutate moleculara mica sau fondaparina pentru preventia complicatiilor trombotice, pot aparea hematoame epidurale sau spinale ce pot produce paralizii de lunga durata. Riscul creste la traume epidurale sau spinale repetate. Monitorizati permanet pentru aparitia de simptome si semne neurologice. Daca apar manifestari neurologice acestea se trateaza separat. Evaluati beneficiile / riscurile inteventiilor nevraxiale la pacientii anticoagulati. Riscul de hemoragii creste în insuficienta renala.

Se utilizeaza cu atentie pe durata lactatiei, în insufiecienta renala moderata, la pacientii în vârsta, la cei cu hemoragii oculte, TA necontrolata, istoric de ulcer GI recent, retinopatie diabetica sau hemoragii. Se utilizeaza cu foarte mare prudenta în conditii de risc crescut de hemoragii, inclusiv tulburari congenitale sau dobândite ce determina hemoragii, ulcer activ, angiodisplazie GI, AVC hemoragic, la cei tratati în paralel cu inhibitori trombocitari, sau la scurt timp dupa o interventie chirurgicala pe creier, maduva sau ochi. Siguranta si eficacitatea folosirii nu a fost demonstrata la copii. Se administreaza în doza unica. Nu se asociaza cu alte medicamente. Se administreaza în tesut adipos si se alterneaza locul de injectare.

 

 

EFECTE ADVERSE

 

Hemoragice. Cea mai fecventa complicatie este reprezentata de sângerari intracraniene, cerebrale, retroperitoneale, intra-oculare, pericardice, spinale sau suprarenale; sau operatiile datorita sângerarilor. CV: edem, hipotensiune, hemoragii post-operatorii. GI: G&V, constipatie / diaree, dispepsie. SNC: insomnii, ameteli, confuzie, cefalee. GU: retentie urinara. Dermatologic: hematom, purpura, rash, eruptii buloase. Atipice: trombocitopenie, sângerari la locul infectiei, prurit, anemie, febra, durere.

 


 

 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

 

SC
Fractura de sold, protezare de sold sau genunchi

Adulti, initial: 2,5 mg date la 6-8 h dupa operatie. Administrarea la 6 ore înainte de operatie a fost asociata cu risc crescut de hemoragii. Durata: 2,5 mg o data pe zi 5-9 zile (a fost tolerat un tratament de pâna la 11 zile).

 


 

 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

 

Medicamentul este folosit pentru prevenirea formarii de trombi în extremitatile în care circulatia a fost compromisa ca urmare a unor interventii chirurgicale. Trombii pot intra în circulatie si ajunge la plamân cauzând edem pulmonar cu potential letal. Se administreaza în zona recomandata, se ia un pliu de piele, se injecteaza solutia, se extrage setinga. Se folosesc seringi preumplute. Se pastreaza la un loc sigur. Anuntati orice efect advers: dureri ale extremitatilor, dureri de torace, dificultati respiratorii, sau alte simptome neobisnuite.

 


 

 

 

 

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Fondaparin – Profilaxia Tromboza Venoasa