Edemele limfatice cronice ale membrelor – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Edemele limfatice cronice ale membrelor (elefantiaza).

Limfedemele au dat loc în ultimii ani la numeroase studii, care au permis o mai bună cunoaştere a substratului lezional şi au dus la importante progrese de ordin terapeutic. Ca urmare, termenul de elefantiază folosit mult altădată pentru a desena aceste membre voluminoase, de aspect cilindric, cu tegumentele îngroşate, a rămas termen generic, din ce în ce mai puţin utilizat, noile metode de investigare permiţând o mai precisă identificare nosologică a diferitelor cazuri întâlnite în practică.

Edemele limfatice se împart în două mari grupe, în limfedeme primare şi limfedeme secundare.

Limfedemele primare– sunt cele mai importante. Ele pot fi congenitale sau câştigate. În cadrul limfedemelor congenitale intră limfedemul congenital simplu, limfedemul ereditar (boala lui Milroy) şi limfedemele asociate cu malformaţii venoase profunde (sindromul Klippel-Trenaunay). Limfedemele câştigate, care sunt cele mai frecvente, sunt reprezentate de limfedemul zis precoce, limfedemul comun al adultului şi limfedemul tropical (elefantiaza).

Limfedemele secundare- pot fi de origine venoasă, pot fi datorate compresiunii sau invaziei ganglionare prin procese neoplazice, pot surveni după exereze ganglionare sau după tratamente radioterapice (braţ gros după Halsted).

Sub aspect general, edemele limfatice pot fi tratate pe cale medicamentoasă, pe cale mecanică şi prin metode chirurgicale. Dar în afara tratamentului curativ, care nu oferă pentru moment soluţii total satisfăcătoare, medicul trebuie să aibă în vedere, în mod permanent prevenirea complicaţiilor. Aceasta înseamnă igiena membrelor inferioare, dezinfecţia ulceraţiilor dacă există, tratamentul unei eventuale micoze interdigitate, care toate pot fi generatoare de complicaţii infecţioase.

Tratamentul medicamentos. Constă în administrarea de diuretice, în folosirea factorilor de difuziune care acţionează prin depolimerizarea şi permeabilizarea moleculelor mari ale ţesutului conjunctiv, fluidificând astfel colagenul (hialuronidaza, thiomucaza), în administrarea de substanţe antiinflamatorii care au proprietăţi antialergice, acţionează asupra permeabilităţii vasculare (fenilbutazona, substanţe corticale) şi în administrarea de antibiotice, în cazurile cu evoluţie subacută şi mai ales în prezenţa unei complicaţii infecţioase. Rezultatele privind reducerea edemului sunt însă foarte modeste.

Rezultate mai bune se obţin prin metode mecanice. Bolnavii vor fi puşi la pat până la reducerea edemelor, după care se va folosi contenţia externă prin bandaje elastice sau ciorapi elastici. Compresiunea trebuie să fie suficient de puternică pentru a menţine reducerea obţinută. Pentru reducerea mai rapidă şi mai eficace a edemelor se foloseşte astăzi cu deosebit succes metoda lui Van der Molen  (Vezi tuiotaj). Metoda constă în exprimarea mecanică a lichidului de edem cu ajutorul unui tub de cauciuc înfăşurat sub tensiune, în spire succesive, începând de la baza degetelor până la genunchi. În acest mod se forţează septurile conjunctive şi lichidul este deplasat spre rădăcina membrului.

Tratament chirurgical- este rezervat cazurilor de edem foarte voluminos, însoţite de complicaţii infecţioase. Dacă este vorba de copii se face un tratament de aşteptare până către vârsta de 16-18 ani, în afara cazurilor care se complică de pusee infecţioase frecvente, sau care provoacă o jenă prea importantă din cauza volumului.

Tratamentul naturist. Vezi la edeme.



Edemele picioarelor.

De cele mai multe ori se datorează creşterii lichidelor din organism. În general se întâlnesc la afecţiuni renale, cardiace sau chiar hepatice, cancer, etc. Se va face corect tratamentul bolii care a produs acest lucru.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: alun, boz, cartof, castan sălbatec, coada calului, fasole, ienupăr, leuştean, osul iepurelui, pătrunjel, pir, porumb, soc, urzică, usturoi, varză, viţa de vie.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Alun (Corylus avellana) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun în 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară apoi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot aplica comprese pe picioare.

Boz (Sambucus ebulus) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 500 ml de apă. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma în cursul unei zile, maximum această cantitate.

-1 linguriţă de frunze mărunţite se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se va consuma în cursul unei zile 250- 500 ml de ceai. Se pun cataplasme cu plantele fierte.

Cartof (Solanum tuberosum) -Ras în cataplasme crud sau fiert.- În cataplasme raşi cruzi în arsuri, degerături, crăpături, plăgi atone, ulcere, edeme ale pleoapelor sau ale picioarelor. Se poate adăuga ulei de măsline.

Castan sălbatec (Aesculus hippocastanus) la 200 g de frunze mărunţite se adaugă 1 litru de alcool de 70° alimentar. Se închide bine sticla şi se va ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se strecoară apoi şi se pune în alte recipiente mai mici. Se pot lua intern câte 10 picături diluate în 100 ml de trei ori pe zi. Unguent: 

  1. a) 25 ml de tinctură se amestecă cu 75 g de lanolină de la farmacie sau cu untură proaspătă nesărată.
  2. b) castane se curăţă de coajă se usucă bine apoi se mărunţesc transformate în praf cu râşniţa de cafea. Se pot amesteca cu: miere, smântână, ulei, untură, etc în proporţie de 1\1.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă să fiarbă apoi timp de 10 minut4e. Se strecoară şi se bea întreaga cantitate pe parcursul zilei. Extern se pot aplica comprese pe picioare sau se fac băi locale sau de şezut sau chiar băi la cadă în cazurile mai complicate.

Dud (Morus alba) se foloseşte coaja de la rădăcină de dud. Se pun 2 linguri de coajă mărunţită la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este unul dintre cele mai bune diuretice, fiind foarte puternic. Extern se pot aplica comprese pe picioare.





Fasole (Phasoleum vulgare) -Fasole păstăi verzi mărunţite se fierb o linguriţă în 250 ml de apă timp de 15 minute după care se strecoară şi se poate consuma 2-3 căni pe zi. Sunt utile în tratarea edemelor renale, cistitelor, diabetului zaharat scăzând zahărul din sânge, reumatism şi intoxicaţii.

O mână sau 2 de păstăi proaspete la litru de apă, fierte 2 minute şi lăsate să se macereze toată noaptea. Sau o mână de păstăi uscate lăsate să se înmoaie 6 ore înainte de a face decoctul.

Ienupăr (Juniperus communis) se pune 10 fructe la 500 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă în cursul zilei în cazul edemelor fiind foarte indicat. Se poate face acest lucru timp de 6 săptămâni. Extern se pot aplica comprese pe picioare.

 

Leuştean (Levisticum officinalis) 2 linguri de frunze se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. În cazurile mai uşoare se poate face ceai şi cu 1 linguriţă de plantă în acelaşi fel. Se poate de asemenea folosi 1 linguriţă de rădăcină fiartă timp de 5 minute în 250 ml apă apoi strecurată. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) conţine alfa-onocerina, acid citric, taninuri, fitosteroli, ulei gras, etc. Produce diureză şi are un efect antibiotic destul de puternic. Se va face un ceai din rădăcină. 2 linguri de rădăcină mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 15 minute după care se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile până la 3 căni pe zi. Se foloseşte în special în edemele pricinuite de insuficienţa circulatorie.



Pătrunjel (Petroselinum crispus) -O jumătate de kg de rădăcină se va fierbe într-un litru de apă până va scădea apa la jumătate. Se va strecura apoi se va consuma zilnic câte o porţie dimineaţa şi una seara în edeme sau în cazul ascitei. De asemenea se poate aplica pe afecţiunile pielii.

Pir (Agropyron repens) – Se aruncă prima apă şi se pune apoi alta peste aceleaşi plante. O lingură rizom la 200 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară şi se pot consuma 2-3 ceaiuri călduţe pe zi. Înainte de folosire se pune 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar.

-Praf din plantă uscată se aplică pe rănile umede.

-2 linguriţe de rizomi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se aplică local compresă după strecurare. Sporeşte foarte mult diureza.

Porumb (Zeas majs) 1 linguriţă de mătase de porumb se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pentru efectul diuretic.

Soc (Sambucus nigra) Se ia coajă de soc de pe ramuri tinere. Se mărunţeşte, apoi se pune la fiert. Se pun 3-4 linguri la fiecare 250 ml apă. Se fierb apoi timp de 15 minute. Se strecoară. După strecurare înainte de a se bea dacă nu aveţi contra indicaţii se poate îndulci după gust cu miere. Se pot consuma 3 căni din acest fel de ceai pe zi. Este unul dintre cele mai puternice diuretice care ajută la eliminarea apei din organism.

Urzica (Urtica dioica) Pe lângă cele câteva modalităţi de preparare a urzicilor se pot face şi infuzii din care se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi.  Acest lucru se poate face timp de 3 săptămâni apoi se face o pauză în care se poate face tratament cu alte plante. Se mai poate face un sirop depurativ- se lasă 250 g frunze uscate să se macereze într-un sirop clocotit făcut din 1,5 litri apă şi 500 g zahăr. După 12 ore se strecoară şi se beau 50-100 ml. Se poate folosi perioade lungi de timp. Extern se pot aplica comprese pe picioare.



Usturoi (Allium sativum) se indică folosirea în alimentaţie în toate cazurile de edeme.

Varză (Brasica oleracea) se indică folosirea sucului de varză în combinaţie cu alte sucuri, pentru diminuarea edemelor. De asemenea se poate aplica extern frunză strivită.

Viţa de vie (Vitis vinifera) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni.

În toate cazurile se va evita constipaţia, fiind indicată să se facă mai bine o alimentaţie cu multe fructe şi legume şi să se consume foarte multă apă sub formă se sucuri în special cele care sunt diuretice.

            Dacă se umflă picioarele în special seara se poate face o baie la picioare cu apă caldă la care se va pune şi sare. Se pune la fiecare litru de apă 100 g de sare mare de bucătărie. Se ţin picioarele pentru 20-30 minute în apă caldă cu sare, după care se şterg şi se aşează omul în pat. Dacă acest fenomen se repetă des este cazul să consultaţi medicul curant pentru a stabili care este cauza acestor edeme şi a face tratament în funcţie de diagnosticul obţinut.

De asemenea se mai pot face ceaiuri de la ascite.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close