Excoriaţia – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Excoriaţia.

 Este vorba despre o rosătură sau zgârietură mai profundă a pielii.

Se pot aplica următoarele plante medicinale: angelică, brad, brustur, cartof, creţuşcă, crin, gălbenele, grâu, iarbă mare, molid, ovăz, pătlagină, plop negru, tătăneasă.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelică (Angelica archangelica) se fierbe 3 linguriţe de plantă mărunţită (plantă sau rădăcină) în 100 ml ulei vegetal timp de 3 ore pe apă. Se strecoară şi se unge local de 2-3 ori pe zi. Plantă fiartă şi ceaiul astfel obţinut se aplică local sub formă de pansament.

Brad (Abies alba) se vor folosi cetina, conurile verzi, sau mugurii- 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 20 minute. Se strecoară. Se foloseşte la comprese. Se mai poate aplica răşină, care se pune pe o bucată de pânză înainte.

Brustur (Arctium lapa) rădăcină fiartă în apă sau lapte 2 linguriţe la 250 ml timp de 15 minute, strecurat, apoi aplicat compresă. Se poate fierbe în 100 ml ulei vegetal 4 linguri de rădăcină mărunţită (pe baie de apă 3 ore). Se aplică local. Frunze proaspete se aplică local aşa cum sunt sau se ung cu ulei.

Cartof (Solanum tuberosum) proaspăt ras se poate aplica pe locul afectat. Se poate de asemenea fierbe şi se pasează, apoi pasta aceasta se aplică local. Se poate amesteca cu o masă grasă (untură, seu, smântână).

Creţuşcă (Filipendula ulmaria) 2 linguriţe de plantă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se pune compresă pe locul afectat.

Crin (Lilium candidum) Petale de crin puse şi fierte apoi în lapte, bulb de crin fiert în lapte, apoi transformat în pastă care se aplică pe rana existentă zilnic de 2 ori. Macerat din petale de crin în ulei 10-15 zile, se strecoară apoi se unge rana.

Gălbenele (Calendula officinalis) flori se pun 2 linguriţe de flori mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se aplică compresă. Se poate aplica şi tinctură în diferite diluţii sau unguent.

Grâu (Triticum aestivum) cataplasme din făină de grâu şi apă caldă sau lapte dulce cald, aplicate pe pielea lezată.

Iarbă mare (Inula halenium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se aplică comprese.

Molid (Picea albis) se foloseşte ca şi bradul.

Ovăz (Avena sativa) se fac băi cu paie de ovăz- 1 mână se pune la 5 litri de apă şi se fierbe apoi 30 minute. Se strecoară în cadă unde se va sta timp de 30 minute

Pătlagină (Plantago lanceolata) frunze proaspete se pot aplica local sub pansament. De asemenea se mai poate face un ceai din 2 linguriţe de plantă mărunţită, puse la 250 ml apă clocotită. Se strecoară şi se aplică comprese locale, care se vor schimba când se usucă, cu altele umede.

Plop negru (Populus nigra) se folosesc mugurii. 2 linguriţe de muguri mărunţiţi se vor pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se aplică comprese.

Tătăneasă (Symphythum officinalis) se poate folosi rădăcina. 2 linguriţe, fierte pentru 10 minute, apoi strecurate. Se aplică comprese. Se mai poate folosi frunza proaspătă care se aplică local sub pansament, simplu aşa cum este sau în cazurile cu piele mai sensibilă se pune cu ulei. Se mai poate face un unguent.

Propolisul sprei nu trebuie să se pună pansament, pentru că formează o peliculă protectoare.

Se mai poate folosi brânză de vaci proaspătă, zer din lapte.

Slănină râncedă- se taie feliuţe subţiri şi se aplică local sub pansament. Este indicată pentru distrugerea eventualelor infecţii cu diferiţi germeni, viruşi, etc. Se poate aplica şi ca emolient.

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.