Aburii de ceapa vindeca guturaiul
Doua linguri de ceapa taiata marunt se pun in 50 de mililitri de apa calduta, se adauga o jumatate de lingurita de miere, se lasa la infuzat 30 de minute. An cazul nasului infundat se picura in nas cite trei-cinci picaturi din aceasta infuzie. Opt-zece cepe taiate marunt se fierb intr-un litru de lapte fierbinte pina cind se inmoaie, apoi se adauga un pahar de miere. An cazurile de angina se ia cite o lingura din acest decoct o data la o ora pe parcursul zilei. An aceste cazuri se poate face gargara cu un amestec de apa, suc de ceapa si sare de bucatarie.
An caz de tuse se curata doua cepe de dimensiune medie, se adauga un sfert de pahar de zahar, trei-patru pahare de apa si se fierb pina se obtine un sirop gros. Se ia cite o lingura la fiecare trei ore. An caz de anghina si abcese se fac inhalatii cu aburii emisi de acest amestec. Durata tratamentului este de 30-40 de zile, iar dupa o luna de pauza, se repeta terapia. Inhalarea aburilor de ceapa vindeca de asemenea guturaiul.
Ca mijloc de inhalare, terciul din ceapa tocata sau din frunze de ceapa este activ doar proaspat pregatit, timp de 0-15 minute, dupa aceea actiunea sa bactericida inceteaza in contact cu aerul. An caz de gripa, in popor se folosesc asa-numitele tampoane cu ceapa: se da pe razatoare repede o ceapa, se impacheteaza apoi ceapa intr-o bucata de tifon si se pune cite 15 minute in nari dimineata, la prinz si seara.
Ceapa proaspata se pune pe rani, arsuri, in cazul celor cu puroi. Sucul de ceapa si usturoi (in proportia 1:3) se foloseste pentru inhalatii in cazul afectiunilor organelor respiratorii: bronsite, laringite, traheite. Pentru o inhalatie este nevoie de 2 mililitri de solutie. Ampotriva hemoroizilor se coace o ceapa, se curata, se taie marunt, se pune intr-un tifon si se aplica pe locul dureros. Ampotriva impotentei poate fi folosita ceapa atit proaspata, cit si sub forma de infuzie: doua-trei cepe taiate marunt se pun in 400 de mililitri de apa, se beau cite 100 de mililitri de infuzie de trei ori pe zi.
Guturaiul.
Prevenire. Fiind o boală contagioasă este bine să prevenim aceasta cu câteva metode simple:
-Aerisiţi permanent locuinţa. Viruşilor le place aerul închis.
-Evitaţi încălzirea excesivă şi puneţi vase cu apă pe calorifere pentru a umidifica aerul.
-Spălaţi-vă des mâinile, pentru că şi de pe mâini se poate lua acest virus, mai ales atunci când veniţi în contact cu persoanele infectate şi daţi mâna cu ele.
-Întăriţi-vă sistemul imunitar.
Tratament:
Apa. Faceţi o gargară cu apă sărată la primele simptome ale guturaiului şi apoi puneţi un ceai cu multă lămâie şi miere din plantele de mai sus şi beţi-l cald ca metodă de prevenire.
-Faceţi o baie fierbinte la primele semne, apoi intraţi în pat şi înveliţi-vă pentru a transpira.
-Beţi ceaiuri din plantele de mai jos care vă vor ajuta să transpiraţi. Se pot îndulci cu miere dacă nu aveţi contra indicaţii în acest sens şi se pune suc de lămâie.
-Luaţi vitamina C în doze mari din fructe proaspete.
-Dacă vă simţiţi capul greu faceţi inhalaţii cu plantele de mai jos, în special cu muguri de plop sau ciuboţica cucului, muguri de pin, etc.
Se poate trata cu următoarele plante medicinale: ardei iute, brad, brâncuţă, busuioc, busuioc sălbatec, ceapă, cimbru, ciuboţica cucului, coacăz negru, echinaceea, eucalipt, fenicul, ghimber, hrean, iasomie, isop, lămâi, mentă, omag, pin, porumb, plop negru, roiniţă, salcie, salvie, schinduf, smochine, soc, talpa mâţei, tei, ţintaură, unguraş, usturoi, varză.
Modul de folosire al plantelor medicianale.
Ardei iute (Capsium anuum)– dacă vi se înfundă sinusurile consumaţi ardei iute şi vi se vor desfunda imediat.
Brad (Abies alba) se pun muguri de brad mărunţiţi 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb 0 minute. Se inspiră pe nas aburii calzi. Se acopere apoi se strecoară şi ceaiul se bea cald cu miere de 2-3 ori pe zi. Se poate pune de asemenea suc de lămâie în acest ceai care ajută şi la calmarea tusei. Există la magazinele naturiste esenţe care se pot folosi la inhalaţii sau chiar la băi.
Brâncuţă (Sisymbrium officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Ajută la dureri de gât.
Busuioc (Ocinum basilicum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Este indicat fiind un bun dezinfectant şi un excelent calmant digestiv.
Busuioc sălbatec (Prunella vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Ajută la dureri de gât. Are principii antibiotice în el.
Ceapă (Alium ceppa) se consumă ceapă deoarece conţine o serie de principii antibiotice care ajută la vindecarea afecţiunii cât şi o serie de principii care ajută la desfundarea nasului. Se poate face suc de ceapă cu miere care se ia cu linguriţa pentru calmarea tusei.
Cimbrul (Saturneja hortensis)- Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere. Are principii antibiotice puternice care ajută la distrugerea germenilor patogeni. Este un bun antiseptic.
Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. De asemenea se poate folosi şi planta mărunţită 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere. Are principii antibiotice puternice care ajută la distrugerea germenilor patogeni. Este un bun antiseptic. Ajută şi la calmarea durerilor sau chiar a nervilor fiind totodată şi un calmant nervos.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se consumă fructele câte 50-100 g de mai multe ori pe zi, pentru întărirea organismului. De asemenea se poate pune 1 linguriţă de fructe mărunţite sau zdrobite la la 250 ml apă şi se fierb 0 minute. Se inspiră pe nas aburii calzi. Se acopere apoi se strecoară şi ceaiul se bea cald cu miere de 2-3 ori pe zi.
Echinacea (Echinacea angustifolia) este planta care se foloseşte foarte mult datorită faptului că ajută la întărirea imunităţii organismului. Se găseşte sub formă de tinctură la toate magazinele naturiste şi este indicat să fie folosită conform indicaţiilor producătorului.
Eucalipt este esenţa care se găseşte la toate magazinele naturiste sau farmacii. Se pune apa la fiert şi se toarnă câteva picături în apă şi se inspiră aburul cald. Se face de mai multe ori pe zi. Este indicată pentru efectul antibiotic şi de desfundare al sinusurilor.
Fenicul (Foeniculum vulgare) se folosesc seminţele 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fierb 0 minute. Se inspiră pe nas aburii calzi. Se acopere apoi se strecoară şi ceaiul se bea cald cu miere de 2-3 ori pe zi. Se poate pune de asemenea suc de lămâie în acest ceai care ajută şi la calmarea tusei.
Ghimbirul (Zinghiber officinalis) şi usturoiul (Allium sativum) au puternice proprietăţi antiseptice. Se pot găsi şi sub formă de capsule la magazinele naturiste, sau ca plantă cu care se face ceai, sau se ia praf ghimbirul şi usturoiul crud în alimentaţie fiind mult mai activ aşa.
Hrean (Armoracia rusticona) se rade rădăcină de hrean şi se amestecă în părţi egale cu miere. Se ia câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi, din acest amestec. Este foarte util pentru tuse şi pentru desfundarea nasului. Este indicat să fie ras de bolnav, pentru că se desfundă sinusurile foarte rapid.
Iasomie (Philadelphus coronaris) 1-2 linguriţe de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este o plantă care are efect antinevralgic şi antifebril. Scoarţa de iasomie- 2 linguriţe de coajă mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma cu aceleaşi efecte ca şi florile câte 2-3 căni pe zi.
Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute (se poate şi lăsa şi să se facă inhalaţii) apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Grâu ( Triticum aestivum) Se poate să se pună tărâţe de grâu 4 linguri la litru şi se lasă 12 ore, apoi se bea apa aceasta. Este un tratament foarte simplu care face să treacă guturaiul.
Lămâie (Citrus lemon) Miere şi lămâie. Se amestecă 1 linguriţă de miere cu câteva picături de suc de lămâie. Luaţi pentru a uşura senzaţia de iritare în gât.
Măceş (Rosa canina) se mărunţesc seminţele 2 linguriţe apoi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul care-l are atât în vindecarea afecţiunii cât şi pentru întărirea organismului. Se poate face şi un vin din: 1 kg de fructe care se pun într-o damigeană de sticlă. Se pune peste ele 5 litri de apă şi 1,5 kg zahăr şi 20 g drojdie de bere. Se pune un dop de fermentare şi se lasă timp de 4 săptămâni la fermentare (depinde de temperatura la care se ţin). Se trage apoi cu furtunul lichidul de la suprafaţă separându-l de depuneri. Se pune în sticle de capacitate mai mică culcate. Se poate lăsa timp de 20 zile apoi se mai trage o dată de pe drojdie. Este un vin foarte bun la gust şi totodată foarte sănătos pentru refacerea circulaţiei şi contra răcelilor şi gripelor. Se poate consuma câte 50 ml de 3 ori pe zi. Conţine foarte multă vitamina C naturală care este bine asimilată de organism.
Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute (se poate şi lăsa şi să se facă inhalaţii) apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Produce decongestionarea căilor aeriene ale plămânilor.
Omag (Aconitus napellus) se indică folosirea doar a celui preparat de farmacii fiind o plantă foarte toxică care produce moartea. Se ia conform indicaţiilor producătorului. Este foarte utilă în stările grave cu dureri şi tuse persistentă.
Pin (Pinus silvestris) se pun muguri de brad mărunţiţi 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb 0 minute. Se inspiră pe nas aburii calzi. Se acopere apoi se strecoară şi ceaiul se bea cald cu miere de 2-3 ori pe zi. Se poate pune de asemenea suc de lămâie în acest ceai care ajută şi la calmarea tusei. Există la magazinele naturiste esenţe care se pot folosi la inhalaţii sau chiar la băi.
Porumb (Zea mays) se pune pe foc o tablă de metal şi când s-a încins se toarnă pe ea făină de mălai. Inhalaţi fumul care se indică în cazul guturaiului de 2-3 ori pe zi. Este un remediu imediat foarte eficient.
Plop negru (Populus nigra) se mărunţesc 1 linguriţă de muguri şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute (se poate şi lăsa şi să se facă inhalaţii) apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Are foarte multe principii antibiotice care ajută la distrugerea germenilor patogeni şi vindecarea afecţiunii. Produce decongestionarea căilor aeriene ale plămânilor.
Roiniţa– se foloseşte pentru efectul antiseptic. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere.
Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă mărunţită la 250 ml apă şi se fierb 0 minute. Se inspiră pe nas aburii calzi. Se acopere apoi se strecoară şi ceaiul se bea cald cu miere de 2-3 ori pe zi. Se poate pune de asemenea suc de lămâie în acest ceai care ajută şi la calmarea tusei. Este util şi la calmarea durerilor. Conţine acid salicilic care este înlocuitorul aspirinei sintetice.
Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute (se poate şi lăsa şi să se facă inhalaţii) apoi se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Produce descongestionarea căilor aeriene ale plămânilor.
Schinduful (Trigonela foenum graecum) Se face un ceai din 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere. Foarte util pentru desfundat nasul. Acest ceai se poate folosi şi la spălături nazale, dacă se pune o linguriţă de sare în acest ceai. Este un foarte bun decongestionant. Se poate înlocui cu feniculul.
Smochine (Ficus cariaca) se consumă cu lapte cald pentru efectul de calmarea durerilor de gât. Se pun mărunţite 4-6 fructe la 250 ml lapte clocotit.
Socul (Sambucus nigra) flori- Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere.
Talpa mâţei (Anteria dioica) 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere. Foarte util pentru desfundat nasul. Acest ceai se poate folosi şi la spălături nazale.
Tei (Tilia tomentosa) se foloseşte 1 linguriţă de flori mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se pot folosi şi pentru inhalaţii şi câte 2-3 căni de ceai pe zi.
Ţintaură (Centaurium umbellatum) 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere.
Unguraş (Marrubium vulgare) 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat să se folosească îndulcit cu miere. Util în special pentru cei care au şi afecţiuni ale inimii.
Usturoi (Allium sativum) se consumă în orice cantitate datorită efectului ce-l are în distrugerea germenilor patogeni. Fiert se poate folosi la inhalaţii.
Varză (Brasica oleracea) se consumă suc de varză de mai multe ori pe zi. Se asemenea se pot pune cataplasme cu foi de varză strivite pe gât sau piept.
Băi. Plantele au un aport substanţial în guturai. Ele acţionează prin băi (cu esenţe sau chiar plante fierte şi introduse apoi în baie), inhalaţii şi ceaiuri.
Băile pot fi 2-3 pe zi de maximum 0 minute, fierbinţi, pentru întregul corp sau doar semi- băi- pentru picioare, până la genunchi, băi de şezut. După baie, corpul trebuie obligatoriu ocrotit cu căldură (îmbrăcăminte adecvată), iar în cazul băii generale, seara de preferinţă cu repaus la pat. Baia se face cu adaos de tincturi, uleiuri esenţiale, decocturi, infuzii. Acestea pot fi din 1-2 sau chiar mai multe plante cu proprietăţi febrifuge, calmante, întăritoare, depurative, aceleaşi care se folosesc la ceaiuri (mai sus). Pe primul loc însă se află baia cu flori de fân. De dimineaţă se pun 2 mâini bune de flori de fân să se macereze la o oală cu 8 litri de apă la temperatura camerei. Seara înainte de culcare se pune oala pe foc mic, se aduce maceratul până la punctul de fierbere şi se lasă acoperit cu focul stins câteva minute. Se strecoară peste apa din cadă. Baia să nu dureze mai mult de 15 minute, după care se intră în pat şi se acopere bine.
Este foarte util pentru favorizarea transpiraţiei şi reducerea febrei.
Inhalaţii. O dată sau de 2 ori pe zi (după amiaza şi seara) se fac inhalaţii de uleiuri eterice- de eucalipt, ienupăr, levănţică, muşeţel, salvie, isop, coada şoricelului sau în lipsă cu ceaiuri concentrate cu una dintre plantele de mai sus.
Pe tot timpul inhalaţiei (0-15 minute), până ce soluţia inhalată nu mai scoate aburi, capul trebuie acoperit cu un şervet pentru ca aburii încărcaţi cu principii active utile să fie captat de căile respiratorii . După inhalare de asemenea capul trebuie învelit (protejat de curent şi rece).
Spălături nazale cu apă cu sare. Este un remediu popular foarte eficient. Se pune 1 litru de apă să fiarbă cu 3-4 linguri de sare. După ce clocoteşte se lasă să se răcească la temperatura corpului, apoi se trage pe o nară (cealaltă se acopere cu un deget) apoi pe cealaltă. Apa aceasta se trage pe nas şi se elimină pe gură. Se face acest lucru în fiecare dimineaţă. Nu se iasă apoi cu nările umede afară.
-Amestecaţi 2 cuişoare, 1 foaie de dafin, 1 bucată de coajă de scorţişoară de 2 cm, 1 vârf de lingură de flori de tei, se pun la 250 ml apă şi fierbe pentru 0 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3-4 căni pe zi. Cuişoarele şi dafinul sunt antiseptice, coaja de scorţişoară sudorifică şi tonică. Teiul este sudorific şi calmant.
De asemenea se poate consuma borş din tărâţe de grâu, în orice cantitate.
Se consumă multă vitamina C naturală din fructe proaspete.
Se poate de asemenea consuma miere şi propolis.
Un tratament foarte simplu. Se inspiră aer cald la 45 grade timp de 30 minute, repetat la 3 ore în decurs de 24 ore. Dispare imediat hipersecreţia nazală şi durerea de cap.
Reţetă-1 linguriţă de busuioc, 1 linguriţă salvie 1 linguriţă scorţişoară, 3 boabe piper şi 5 cuişoare. Se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi în cazul guturaiului, fiind foarte eficientă.
-Pentru desfundarea nasului se fac inhalaţii şi cu ulei esenţial de eucalipt sau mentă.
Tinctura de echinacea.
Echinacea purpurea.
Produsă de Dacia Plant.
Acţiuni- Intern: imunostimulator puternic (polizaharidele cu greutate moleculară mare pe care le conţine intensifică fagocitoza), antibiotic, bacteriostatic, antiviral bun, depurativ mediu, analgezic uşor, antioxidant bun.
Extern. Antiseptic, stimulent al imunităţii locale, cicatrizant.
Indicaţii:
Intern: guturai, laringită, traheită, amigdalită, bronşită, pneumonie, gripă, infecţii respiratorii în faza acută, tumori benigne (adjuvant), mastoză, profilaxia bolii canceroase, adjuvant în boala canceroasă, leucemie (adjuvant), inflamaţii ganglionare, infecţii cu stafilococ auriu, reumatism infecţios, eczeme infecţioase recidivante, herpes (adjuvant), hepatită A,B,C,D (adjuvant).
Extern. Răni cu risc mare de infectare, plăgi supurânde, plăgi purulente, eczeme infecţioase şi alergice, cangrenă.
Contraindicaţii: nu se cunosc.
Tinctura de muguri de plop.
Populus nigra.
Acţiuni.
Intern: antibacterian şi antifungic, antiinflamator, antiseptic intestinal şi urinar, antiviral, diuretic, depurativ, febrifug, hemostatic mediu, inhibă formarea şi dezvoltarea tumorilor, favorizează procesele de regenerare, reglator al activităţii hormonale, reântineritor, stimulent imunitar bun.
Extern: antiseptic, stimulent al imunităţii locale, cicatrizant, favorizează cicatrizarea estetică, inhibă proliferarea celulelor maligne, anticandidozic, antihemoroidal.
Indicaţii.
Intern: gripă şi guturai, dureri de gât, bronşită, amigdalită, tuse, cistită, infecţii renale, dureri de cap, accese de febră, gută, reumatism, afecţiuni tumorale benigne, boală canceroasă, ulcer gastric, enterită, colită de fermentaţie şi de putrefacţie, diaree, adjuvant în intoxicaţiile alimentare.
Extern: cicatricele inestetice, tumorile exteriorizate, cancerul de piele, pentru revitalizarea şi menţinerea sănătăţii, hemoroizi şi fisuri anale.
Contraindicaţii: nu se cunosc.
Tinctura de propolis.
Cea preparată de Dacia Plant Sebeş.
Acţiuni intern: analgezic, antihemoragic, antiseptic al căilor respiratorii medii şi superioare, antiseptic intestinal şi urinar, antiviral, bacteriostatic şi bactericid (anihilează streptococii, stafilococii, salmonella, proteus), febrifug, regenerator epitelial, stimulează procesele de regenerare în ansamblu, stimulent imunitar.
Extern. Antiinfecţios puternic şi cu spectru larg, cicatrizant, analgezic, regenerator epitelial.
Indicaţii.
Intern: guturai, gripă în faza incipientă, dureri de gât (traheită, faringită), bronşită cronică, tuse uscată, tuse chitinoasă, tuse convulsivă, enterită, colită acută şi cronică, infecţii virale la nivelul intestinului şi al tubului digestiv în ansamblu, hipertensiune, ateroscleroză, adjuvant în hepatite de toate tipurile, adjuvant în febra tifoidă, meningită (adjuvant), boli infecţioase însoţite de febră, nefrite, pielo-nefrită, cistită, infecţii reno-urinare în general, prostatită, adjuvant în adenomul de prostată, infecţii cu protozoarul Giardia lambria, tulburări de menopauză.
Extern: amigdalită, faringo-amigdalită, laringită, cancer mamar (adjuvant), cancer al pielii (adjuvant), răni deschise, arsuri de toate tipurile, eczeme infecţioase, aluniţe, negi.
Contraindicaţii. Alergie la propolis. Pentru a evita fenomenele neplăcute, în cazul în care nu ştiţi dacă aveţi su nu intoleranţă la această tinctură, veţi face un test aplicând-o întâi din abundenţă pe o porţiune mică de piele, urmărind efectele care apar. În cazul în care ea nu determină nici un fel de reacţii nedorite (mâncărimi, înroşiri, iritaţie) se poate folosi cu succes.
Febrifug.
Aspirina vegetală. Uz intern.
Produs de Dacia Plant.
Acţiuni: febrifug, sudorific, antiinflamator. Antitrombotic (antiagregant plachetar), antialgic mediu, antitumoral slab, antimigrenos.
Indicaţii: stări gripale, viroze respiratorii, guturai, bronşite, pneumonie, afecţiuni însoţite de febre în general, tromboză, tromboflebită, accident vascular (profilaxie), afecţiuni tumorale (adjuvant).
Contraindicaţii: nu se cunosc.
Alte recomandări şi observaţii: tratamentul cu acest preparat spre deosebire de cel cu aspirină de sinteză nu inhibă capacitatea naturală a organismului de a lupta cu infecţiile. De asemenea nu provoacă hemoragii gastrice sau alte tipuri de hemoragie internă (probleme frecvente la persoanele care iau doze mai mari de aspirină).
În bronşite şi gripe se asociază bine cu preparatele IMUNOSTIMULENT şi ANTGRIP, iar în tromboze cu preparatul TONIC VENOS.