Migrena – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

MIGRENA.

            Cefalee paroxistică de obicei hemicraniană, însoţită de fotofobie, greţuri, paloare, transpiraţii, etc. Mai frecventă la femei migrena poate avea cauze diverse: intoxicaţii, alergii, reumatism, hipotensiune, boli endocrine, etc.

Migrena face parte din afecţiunile frecvent întâlnite la femei şi de cele mai multe ori nu li se cunoaşte cauza. Puseele de migrenă în crize pot fi prezente în fiecare săptămână sau chiar mai des.

            Se manifestă prin crize dureroase care diferă foarte mult de la individ la individ, cele mai des întâlnite sunt durerile pulsatile localizate la nivelul tâmplelor. Acestea pot cuprinde numai o porţiune a craniului şi sunt comparate cu loviturile de ciocan.

            Poate apărea senzaţia de vomă, diaree, palpitaţii cardiace şi aproape sigur dificultăţi de concentrare. Uneori apare senzaţia de oboseală permanentă, tulburări vizuale sau auditive, amorţirea buzelor şi a degetelor.

Se pot folosi în tratament unul sau mai multe din următoarele plante medicinale: angelică, anghinare, bănuţi, busuioc de câmp, ceapă, cimbrişor, ciuboţica cucului, coacăz negru, creţişoară, dediţei,  fenicul, Ginko-Biloba, grâu, hamei, hrean, iarbă mare, iasomie de pădure, lăcrimioară, lămâi, levănţică, lichen de Islanda, lichen de prun, limba mielului, măceş, măghiran, mărar, mentă, negrilică, păducel, ridiche neagră, roiniţă, romaniţă, rozmarin, ruscuţa de primăvară, salcâm, salcie, saschiu mic, schinduf, scoruş de munte, sfeclă roşie, sunătoare, talpa gâştei, tei, urzică, valeriană, vâsc, verbină.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Sau se poate pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma din ori care 3 căni pe zi. Sau se va folosi doar la nevoie. De asemenea se poate pune praf de plantă sau rădăcină câte o jumătate de linguriţă sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă.

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Este foarte eficientă în special atunci când migrenele sunt datorită toxinelor acumulate în organism.

Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi.

Busuioc de câmp (Prunella vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se poate face cu acest ceai şi compresă reci puse pe cap. Când se încălzesc se schimbă.

Ceapă (Allium cepa)-se taie o ceapă şi se inhalează mirosul şi vă poate trece durerea de cap. se poate de asemenea tăia ceapă 2-3 cepe de mărime potrivită care se vor pune la 250 ml apă şi se fierb apoi timp de 20 minute. Luaţi apoi de pe foc, lăsaţi-l să se mai răcească apoi strecuraţi. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Cimbrişor (Tymus serpyllum) Şi cimbru (Saturneja hortensis)- se pune la 1 litru de vin alb din struguri 2 linguri de cimbrişor şi se fierbe apoi timp de 10 minute. Se lasă să se răcească acoperit apoi se strecoară. Se va lua câte 50 ml de 3 ori pe zi, pentru stimularea circulaţiei sângelui sau se va folosi doar la durere câte 50 ml o dată.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa timp de 15 minute acoperit apoi se va consuma de 3 ori pe zi câte o cană. -Decoct din 1 linguriţă de rădăcină care se va pune la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi. Extern se pot aplica comprese.

Coacăz negru (Ribes nigrum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se pot aplica şi comprese externe.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 4 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se va consuma în cursul unei zile. Este foarte util mai ales în cazul migrenelor puternice.

Dediţei (Pulsatilla montana) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se pot pune extern comprese reci.

Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se indică în cazul în care migrena este din cauze digestive. Ajută la digestie.

Ginko-Biloba– există la toate magazinele de profil sau la farmacii în foarte multe forme şi concentraţii. De aceia este foarte bine să se folosească conform indicaţiilor producătorului. Este utilă atunci când migrena este din cauze circulatorii. (Destul de frecvent).

Grâu (Triticum aestivum) se consumă zilnic câte 100 g de seminţe încolţite, ajutând la reglarea întregului organism şi prin aceasta şi la trecerea durerii.

Hamei (Humulus lupulus) -Se pun 2 linguriţe de conuri mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se vor strecura. Se pot consuma 3 căni pe zi. -2 linguri de conuri se pun la 250 ml apă clocotită. Se vor lăsa timp de 30 de minute acoperite, apoi se strecoară. Se vor consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi. Are şi rol sedativ şi se poate folosi în nevroze cu anxietate. În insomnii se recomandă o infuzie mai slabă cu jumătate de plantă şi se va lua înainte de culcare.

Hrean (Armoracia rusticona) Rădăcina rasă proaspătă se va amesteca cu miere în aceiaşi cantitate şi se va lua câte o linguriţă de trei ori pe zi în cure de lungă durată în afecţiunile inimii, vaselor de sânge sau alte afecţiuni indicate.

Iarbă mare (Inula helenium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se pot pune şi comprese externe.

Iasomie de pădure (Philipendula coronaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi.

Lăcrimioară (Convalaria mojalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi

Lămâi (Citrus lemon) se consumă sucul în diluţie cu apă. Deoarece conţine multă vitamina C. Se poate folosi şi la tamponarea zonelor dureroase.

Levănţică (Lavandula angustifolia) pulbere de lavandă-se va măcina planta uscată cu râşniţa de cafea apoi se va pune ce s-a măcinat la întuneric pentru că lumina influenţează negativ şi se închide ermetic pentru a nu-şi pierde aroma. Se va putea lua de 3-4 ori pe zi o cantitate egală cu un vârf de cuţit sau chiar o linguriţă. Se va lua înainte de mese cu 15 minute. Este bine ca acesta să fie ţinut puţin sub limbă după care se va înghiţi cu puţină apă.

-Din 2 linguriţe de praf de plantă măcinat proaspăt cu râşniţa de cafea se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se lasă pentru 10 minute acoperit după care se vor putea consuma. Se poate îndulci cu miere dacă nu aveţi diabet. Se pot consuma trei astfel de ceaiuri pe zi.



-50 g de praf de plantă măcinată fin cu râşniţa de cafea se vor pune în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine ermetic închis şi se agită timp de 15 zile foarte des pentru a extrage principiile din plante. După 15 zile se strecoară şi se va pune în sticle de culoare închisă care se pot închide ermetic.

Administrare– în funcţie de natura şi gravitatea afecţiunii se poate administra între 10 picături sau o linguriţă de 3-4 ori pe zi, sau doar la nevoie. Se poate face totuşi o cură cu acest preparat de 30 de zile câte o linguriţă de 3 ori pe zi luată înainte de mese în afecţiunile neurologice, fiind foarte utilă.

Lichen de Islanda (Cetraria islandica) 1 linguriţă de licheni mărunţiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de mese. Este unul dintre cele mai puternice antibiotice.

Lichen de prun (Evernia prunastri) 1 linguriţă de licheni mărunţiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, înainte de mese. Este unul dintre cele mai puternice antibiotice.

Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Sunt indicate datorită faptului că conţin multă vitamina C.

Măghiran (Majorana hortensis) Infuzie din o linguriţă de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 10 minute după care se strecoară, se poate îndulci cu miere dacă nu aveţi diabet şi se pot consuma 2-3 căni din acestea pe zi.

Mărar (Anthum gruveolens) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat în cazurile când este vorba despre o dereglare glandulară.

Mentă (Mentha piperita)- se pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este indicat în cazul migrenelor care au şi o componentă digestivă.

Negrilică (Nigela sativa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se pot pune şi comprese extern.

Păducel (Crataegus monogyna) -O linguriţă de flori şi frunze se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se vor acoperii ulterior după care se vor lăsa timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 ceaiuri pe zi.

-2 linguriţe de plantă mărunţită se va folosi la afecţiunile mai grave sau extern. Se pune în 250 ml apă clocotită. Se va acoperi timp de 10 minute după care se va strecura. Se vor putea consuma şi din acesta 2-3 ceaiuri pe zi, chiar şi în cure de lungă durată.

Tinctură– se vor pune 50 grame de plantă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se va strecura după care se pune în sticluţe de capacitate mai mică.

Se va putea lua în funcţie de gravitatea afecţiuni între 10 picături şi o linguriţă de tinctură luată de 3 ori pe zi înainte de mesele principale diluată cu puţină apă.

Ridiche neagră (Raphanus sativa nigra) se consumă aşa cum sunt după curăţire sau se stoarce sucul cu ajutorul storcătorului de fructe, luându-se câte 20 ml la 200 ml suc de morcov. Ajută la dezintoxicarea organismului.

Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este foarte utilă pentru efectul calmant pe care-l dă organismului.

 

Romaniţa (Tanacetum parthemium) Nu trebuie confundat cu muşeţelul. 125 g pudră, în capsule de 2 ori pe zi, la masă. Primele rezultate pot apărea după 4 săptămâni. Remediul poate fi folosit perioade lungi de timp. Are foarte puţine efecte secundare. Acţionează prin inhibarea unor substanţe din creier, care ar putea declanşa boala, sau prin efectul de relaxare a vaselor de sânge. Nu calmează în timpul crizei, dar duce la scăderea frecvenţelor episoadelor şi a intensităţii lor.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) o linguriţă de plantă transformată în praf cu ajutorul râşniţei de cafea, se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă. Se poate lua în acest fel de trei ori pe zi înainte de mese.

-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi

Ruscuţa de primăvară (Adonis vernalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi

Salcâm (Robinia pseudacacia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi.

Salcie (Salix alba)- se pun 2 linguriţe de coajă de salcie la 250 ml apă şi se fierb timp de 20 minute. Se strecoară şi se ia câte 1 linguriţă din oră în oră. Salcia conţine acid acetilosalicilic, care nu este altceva decât elementul activ al aspirinei şi are proprietăţi antiinflamatoare şi scade durerea în mai puţin de o oră. În plus nu are efectele aspirinei nedorite. Totuşi la persoanele sensibile produce iritaţii ale mucoasei stomacului. Nu se va utiliza cu alcoolul sau cu medicamente anticoagulante. Evitaţi dacă aveţi afecţiuni cronice ale rinichilor, ficatului, alergie la aspirină sau probleme de coagularea sângelui.

Saschiu mic (Vinca minor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Se pot pune extern comprese.

Schinduf (Trigonella foenum graecum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Este utilă în cazurile când este o migrenă din cauza ficatului sau pancreasului.

Scoruş de munte (Sorbus aucuparia) se consumă fructele crude sau chiar ceai ajutând la o mai bună circulaţie a sângelui.

Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se indică folosirea sucului obţinut din rădăcină. Se poate lua câte 100 ml suc de 3 ori pe zi, ajutând la refacerea sângelui. În general se indică atunci când este asociată o anemie sau o tensiune arterială mică.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Are rol de calmarea durerii.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 2 linguriţe de plantă se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi cu înghiţituri mici. Este una dintre plantele foarte utile ajutând la trecerea durerii.

Tei (Tilia sp.) se pun 2 linguriţe de flori la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, fiind util la calmarea durerii.

Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi. Ajută la regenerarea sângelui. Se indică la cei anemici sau cu tensiune arterială mică.

Valeriana (Valeriana officinalis) este indicată mai ales în cefalea de tensiune legată de stres şi însoţită de insomnii. Se pun 1-2 linguriţe de plantă mărunţită şi uscată la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot bea 1-2 căni pe zi. Este unul dintre cele mai puternice sedative. Se găseşte şi sub formă de tinctură şi se poate lua în cazul durerii între 10 picături-1 linguriţă diluată în 100 ml apă. Este bine să se ia numai la nevoie.

Vâsc (Vâscum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă la temperatura camerei seara şi dimineaţa se încălzeşte la 40 grade, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei singur sau cu alte ceaiuri, ajutând şi la reducerea tensiunii arteriale şi la refacerea vaselor de sânge.

Verbină (Verbena officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se consumă 3 căni pe zi.

Se va încerca cu una sau mai multe plante pentru că fiecare organism este diferit de altul şi nu se poate da un tratament identic la doi bolnavi cu aceleaşi simptome.

Baia de picioare este foarte eficientă. Pentru acest lucru puneţi în vasul respectiv o mână de sare grunjoasă. Este suficient să staţi timp de 10 minute în cele mai multe cazuri.

Ceai de ciuboţica cucului de exemplu în combinaţie cu: roiniţă, rozmarin sau flori de tei este foarte eficient de asemenea.

Dintre alimentele care ajută la calmarea durerii sunt şi: andive, cicoare, fasole verde, grepfrut, lămâi, măcriş, morcovi, napi, păpădie, pătrunjel, portocale, praz, ridichi, salata verde, varza. 

De asemenea se indică apele minerale alcaline.

Mari generatoare de migrene sunt socotite: carnea de porc şi vânat, afumăturile, crustacee, condimentele, conservele, alcoolul şi fumatul.

Se va înlătura pe cât posibil stresul şi se va practica o viaţă sănătoasă în care se petrece mai mult timp în aer liber.

Se poate de asemenea consuma o ceaşcă de cafea tare în timpul crizelor pentru că aceasta conţine cafeină care accelerează circulaţia sângelui, iar zahărul din cafea contribuie la diminuarea senzaţiei de vomă. De asemenea ajută la calmarea durerii, un pahar de cola.





În crize puteţi să recurgeţi la o metodă radicală. Se pune într-o pungă puţină gheaţă şi se aplică pe mijlocul capului. Se ţine până la trecerea durerii.

Băi reci de picioare sau duş rece.

De asemenea se mai poate masa spatele şi ceafa chiar eventual cu apă rece, mai ales atunci când aţi stat mai mult la birou sau aţi avut o activitate mai intensă intelectuală.

La migrena din cauze ginecologice se indică mai ales folosirea salviei , lemn dulce, împreună cu una dintre plantele de mai sus în combinaţie.

La migrena nervoasă cea mai utilă este folosirea roiniţei, păducel şi levănţică. Se pun în cantitate egală amestec 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere 15 minute apoi se strecoară.

Se poate bea din acest ceai şi seara preventiv şi pentru a avea un somn odihnitor.

Se poate pune comprese pe frunte cu: frunze de varză, hrean, infuzie de mentă, gheaţă, etc.

Migrena menstruală –se va face tratamentul pentru dismenoree. S-ar putea ca un simplu suc de salată verde să rezolve unele cazuri. Pentru aceasta se va face un suc de salată cu ajutorul storcătorului de fructe. Se consumă 200 ml suc de 2 ori pe zi o perioadă de 2 săptămâni timp în care de regulă această afecţiune trece în foarte multe cazuri. Se va mai folosi apoi la nevoie. În cazul în care simţiţi că apare migrena se va lua la primele semne un pahar de 200 ml de suc de salată preventiv.

Se pot face de asemenea inhalaţii cu aburi care se obţin din fierberea apei cu oţet de mere în părţi egale. Se va sta şi se inspiră aburii aceştia până la trecerea durerilor.

Se poate freca tâmplele cu o ceapă tăiată în două, sau chiar se înfăşoară picioarele în ceapă tăiată mărunt care se lasă pentru 8 ore (peste noapte) cu ajutorul unor ciorapi. Se pot de asemenea pune cataplasme cu ceapă pe frunte sau la locul durerii. Se lasă până trece durerea.

În toate cazurile se va avea grijă să nu existe constipaţie.

Reţetă: se cojeşte o lămâie şi se aplică pe locul dureros. Pentru moment se va înroşi local şi chiar va durea, dar migrena trece. Iritaţia locală va trece foarte repede.

Reţetă: ciuboţica cucului, păpădie, angelică, cimbru, roiniţă, rozmarin, talpa gâştei, tei. Se amestecă toate aceste plante în părţi egale. Se macină cu râşniţa de cafea. Se pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este indicată în cazul migrenelor frecvente puternice.

Reţetă: 10 linguri de flori de cicoare se pun la 1 litru de vin alb şi se ţin la macerat timp de 10 zile, după care se strecoară şi se bea la nevoie câte un păhărel. Cei ce doresc pot să adauge miere după gust.

Ultimele noutăţi: multă vreme s-a crezut că migrena este cauzată de propagarea anormală a undelor electrice în creier. Acum cercetătorii s-au convins că migrena nu se produce la nivelul neuronilor cerebrali. Crizele debutează prin inflamarea nervului trigemen, responsabil de sensibilitatea feţei şi capului. Sub acţiunea sa, vasele de sânge din meninge (învelişul creierului) se dilată anormal. Meningele fiind un fel de teacă care apără nervii care vehiculează sensibilitatea, se propagă astfel la distanţă senzaţia dureroasă. Plecând de la această ipoteză s-au născut faimoşii triptani, o nouă clasă terapeutică care a schimbat considerabil viaţa a numeroşi migrenoşi.

Aceste substanţe acţionează la două niveluri:

  1. Blochează dilatarea vasculară.
  2. Blochează transmiterea durerii de către nervi. Triptanii disponibili sub formă de sprei, pot alina migrena într-un sfert de ceas la unii pacienţi, într-o jumătate de oră la alţii. Există mai multe tipuri pe piaţa occidentală fiecare având modul său de acţiune.

Tinctura de obligeană.

Acorus calamus.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.



Intern: analgezic, antispastic, bactericid, calmant, carminativ (Elimină gazele intestinale), diaforetic, digestiv, diuretic şi depurativ, emenogog bun, febrifug, hemostatic, înlătură senzaţia de frig, stabilizează reacţiile auditive, stimulator foarte puternic al apetitului, aperitiv, reglator puternic al peristaltismului stomacal şi al secreţiilor stomacale, sudorific, tonic general, sedativ uşor, tonic nervos (acţionează favorabil asupra sistemului nervos central, îmbunătăţind memoria), vomitiv, mai ales în cantităţi mari, în cantitate mică este antivomitiv.

Extern.

Insecticid, revulsiv slab.

Indicaţii.

Intern: indigestie, digestie dificilă, atonie gastrică şi intestinală, hiposecreţie gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, inapetenţă (Anorexie), anorexie phihică, colită, enterocolită, constipaţie atonă, constipaţie asociată stresului, hemoroizi, adjuvant în cancerul gastric şi intestinal, tulburări de auz, surditate, şoc psihic, isterie, anxietate (stări de frică fără motiv), nevroze, coşmaruri, insomnie, stări de depresie, melancolie, adjuvant în psihoze (schizofrenie- sindrom discordant, paranoia), dureri de cap şi migrene care apar pe fond de nervozitate şi stres, distonie neuro-vegetativă, diabet, hipometabolism, afecţiuni metabolice în general, gripă, convalescenţă, sinuzită, afecţiuni respiratorii cu tendinţa de cronicizare, răguşeală, tuse, bronşită, febră intermitentă, dizenterie (adjuvant), epilepsie, (adjuvant), astm,

reumatism, balonare, dereglări endocrine, nevralgie.

Extern: întărirea gingiilor (în parodontoză), dureri de cap şi migrenă, reumatism, pentru diminuarea dorinţei de a fuma.

Precauţii: nu este recomandată utilizarea în doze mai mari de 4 linguriţe pe zi, poate genera stări puternice de greaţă şi vomă, senzaţie de ameţeală. Există suferinzi de gastrită hiperacidă care nu se „împacă” cu planta, ea generând în cazul lor o accentuare a acidităţii gastrice.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de rozmarin.

Rosmarinus officinalis.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antigutos, antireumatic, antiseptic intestinal, antiseptic respirator, antispasmodic, carminativ (reduce gazele intestinale), colagog şi coleretic, stomahic, diuretic, hipocolesterolemiant, stimulent al circulaţiei sanguine, activator al circulaţiei şi oxigenării cerebrale, psihostabilizant, stimulent general, vermifug.

Extern: antiseptic, astringent, cicatrizant, stimulent al circulaţiei pielii capului de unde şi efectul de creştere al părului), revolutiv, vulnerar.

Indicaţii.

Intern: indigestie, atonie digestivă (în special al stomacului), vomă, colici intestinale, congestia ficatului, icter, inflamaţii dureroase, cronice ale vezicii biliare, diabet, valori crescute ale colesterolului, insomnie, ameţeli (vertij), dureri de cap, migrene, nervozitate, stări depresive, stări de slăbiciune după boli şi operaţii grave, slăbirea memoriei, senilitate, palpitaţii, adjuvant în boli de inimă (inclusiv în cele care apar pe fondul emotivităţii exacerbate şi a instabilităţii psihice), amenoree, hidropizie, reumatism articular, celulită, astm, tuse convulsivă, surmenaj fizic şi cerebral, astenie, stări de oboseală cronică foarte accentuată, slăbiciune, convalescenţă, bătrâneţe.

Extern: entorsă, umflături articulare, umflarea gleznelor, dureri reumatice, torticolis, adjuvant în paraplegie spastică, hemiplegie.

Precauţii: intern în cantităţi foarte mari (peste 15 g pe zi) rozmarinul este toxic, producând gastroenterite şi nefrite.

Tinctura de sunătoare.

Hypericum perforatum.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antiseptic, antiseptic urinar, diuretic, astringent, sedativ, cicatrizant, vermifug, vulnerar, antifebril, antiinflamator, hepatoprotector, ajută la regenerarea celulei hepatice, coleretic, colagog, antispastic, antianemic.

Extern: analgezic, antiseptic, cicatrizant, decongestionant, antiiritativ, calmant al mâncărimilor.

Indicaţii.

Intern: hepatită, ciroză (adjuvant), icter, diskinezie biliară, inflamaţia vezicii biliare, anemie, spasme gastrice, ulcer, indigestii, boli renale cronice (adjuvant), incontinenţă urinară, tonic uterin în tulburări menstruale, leucoree, hemoroizi, febre intermitente, dureri de cap, migrene, convulsii, sciatică, nevralgii faciale, hidropizie, dizenterie, varice, flebite, inapetenţă, isterie, epilepsie, junghiuri, icter, impotenţă, frigiditate, stări depresive, tulburări psihice şi nervoase asociate menopauzei, coşmaruri, enurezis, pavor nocturn, colită, enterocolită, rectocolită, distonie neuro-vegetativă.



Extern: zona zoster, dermatoze cu mâncărimi, răni, arsuri, în cosmetică pentru tenurile iritate, contra pruritului în alergii, eczeme.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tonic capilar.

Stimulent de excepţie al creşterii şi regenerării părului. Uz extern.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni: tonic capilar, stimulent al circulaţiei periferice, antiseboreic, antiseptic, antiexematos, antipruginos, antiparazitar, calmant, antimigrenos.

Indicaţii: alopecie, seboree, despicarea firului de păr, încărunţire prematură, căderea părului (din cauze legate de stres), migrene, stări de anxietate, pediculoză.

Precauţii: persoanele care au pielea capului uscată sau foarte sensibilă nu vor aplica acest preparat ne diluat. În acest caz, însă este foarte util folosirea „şamponului natural” cu gălbenuş de ou.

Contraindicaţii: alergie la propolis sau la una din plantele componente ale remediului.

Alte observaţii şi recomandări: practica a pus în evidenţă că şampoanele, oricât de mediatizate ar fi, provoacă în timp slăbirea firului de păr şi de aceia este recomandat ca pe cât posibil să renunţe la acestea, spălarea făcându-se cu amestecul de gălbenuş de ou şi tonic capilar. În cazul în care nu se poate renunţa la şampon se recomandă folosirea unuia cât mai blând (pentru copii eventual).

Salcâm (Robinia pseudacacia) salată – se pun la marinat 2-3 pumni de flori proaspete de salcâm, spălate în prealabil, în puţină apă cu suc de lămâie. După 2 ore se scot bucheţele, se desprind florile de pe tija verde şi se amestecă cu 3 linguri de miere, miezul de la o portocală şi câteva fructe uscate. Se mai lasă 5 minute, apoi se consumă. Se mănâncă salata aceasta o dată pe zi, înainte de masa principală timp de o săptămână zilnic identic preparată. Este recomandată în caz de gastrită, pirozis, colită de putrefacţie, constipaţie cronică, da şi contra migrenei, insomniei, anorexiei, etc.

Macerat- se toarnă peste o mână de flori proaspete de salcâm un litru de apă rece. Se lasă 8 ore, apoi se filtrează şi se pune într-o sticlă. Se bea pe parcursul unei zile. Tratamentul durează o lună. Ajută la vindecarea gastritelor hiperacide, ulcerului gastric şi în formele uşoare de constipaţie.

Simptome : dureri mari la cap, ceaţă 

 Varza crudă : luaţi primele două frunze care învelesc căpăţâna şi care la gătit se aruncă, tăiaţi-le în fâşii egale, late cam de 6-8 cm, şi puneţi-le pe frunte în straturi, fixându-le cu un batic. Extrem de eficiente sunt şi inhalaţiile cu oţet de mere. Într-un lighean smălţuit puneţi oţet de mere şi apă în părţi egale. Aşezaţi vasul pe foc şi când încep să iasă vapori, puneţi capul deasupra, inhalând aburii.

Intern : migrena se combate cu ceaiuri parfumate din : mentă, levănţică, iasomie, infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cana de apă. Se beau două ceşti pe zi.   

Mărar :fierbeti 5-10 minute o lingurita de marar intr-o ceasca de lapte si beţi cât puteti de fierbinte

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close