Oare stiti sa fiti fericiti?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Daca vreti sa fiti fericiti…

Nu astepta ca majoritatea oamenilor  astfel incat fericirea sa-ti pice din cer, sa vina sub forma unui cadou legat cu panglici multicolore. Se mai intampla si-asa cateodata. Dar adevarata fericire, aceea care dureaza, depinde de noi. De propria noastra capacitate de a darui si de a primi sentimente, de a invata sa acceptam dragostea. Chiar daca existenta unui “program de stimulare afectiva” vi se va parea unora dintre dvs. bizar, el exista si functioneaza cu adevarat”

       In cele ce urmeaza, va prezentam 14 posibile impulsuri afective, de la cele mai mici gesturi de simpatie la sentimente cu adevarat profunde.
Fericirea este suma mai multor intamplari si trairi marunte. Ea se compune din amanunte aparent nesemnificative, din gesturi mici de tandrete, din amabilitati si asigurari de afectiune. Din gesturi neinsemnate de simpatie. Si nu numai vizavi de partenerul de viata, ci si de prieteni, de oamenii de pe strada, de vecini si de colegii de la locul de munca.

Fleacurile, amanuntele au o importanta uriasa. Psihologii americani, mari specialisti in sondarea interiorului omenesc, au studiat ani de-a randul modul de viata al unor oameni ce se declarau fericiti. I-au intrebat si i-au urmarit atent pe cei ce se simteau iubiti si iradiau iubire. Rezultatul a fost sintetizat intr-o carte aparuta recent, intitulata “A General Theory Of Love” (“O teorie generala a iubirii”), scrisa de profesorul american de psihologie Thomas Lewis.
Dragostea este singurul bun care sporeste atunci cand il daruiesti – este motto-ul cartii, un adevar demonstrat cat se poate de concret, asezat in “retete”, dupa acelasi principiu pe care il practicam si noi in revista, in paginile utilitare. Iata, deci, 7 metode de a darui si 7 metode de a primi dragoste.
I. Daruiti mai multa iubire

Sacul cu vorbe bune  Spuneti-i un cuvant amabil femeii de serviciu sau postasului. Faceti-i un compliment vanzatoarei care va serveste la magazin. Sunt doar niste fleacuri, dar pot aduce o unda de romantism in viata terna de zi cu zi. Din amabilitati aparent lipsite de importanta se dezvolta, cu timpul, dragostea. Un simplu salut amabil, insotit de doua-trei cuvinte de simpatie adresate vecinului de la parter (in genul: “Va doresc o zi buna!” sau “Aveti o forma de invidiat!”), poate declansa surpriza si incantare. Iar dvs. va veti simti pe data cu mult mai bine dispusi.

Fiti activi pentru altii Suflecati-va manecile si-ncepeti sa faceti ordine in camara sau in garaj. Nu la dvs. acasa, ci la sora, fratele sau prietenii dvs., care se plang de mult ca sunt obositi si nu le vine sa se-apuce de treaba. Sau insotiti-i la sectia financiara sa-si plateasca impozitele, sa-si cumpere o haina, sa mearga la doctor, fiti langa ei. “Ajutorul dat va creeaza o stare de bine”, spune psihologul american. “Iar celor ajutati, faptul ca sunteti alaturi de ei le face mare placere.”

Mergeti la meciurile de fotbal sau la plimbare prin parc Sunteti femeie si fotbalul va repugna; totusi, de dragul partenerului dvs. petreceti-va sambata sau duminica alaturi de el. Sfatul este valabil si pentru barbatii care considera plimbarea prin parc (de pilda) o povara. Vi se pare o pierdere de timp, dar “daca mergeti”, spune cercetatorul american, “ceea ce dati dvs. este cu mult mai putin decat ceea ce primeste el (ea). Si brusc, o s-auziti si-o sa-ntelegeti ceea ce n-a spus niciodata in discutiile intre patru ochi. Isi deschide sufletul pentru ca se simte luat(a) in serios”.

Daruiti “acadele” Sub forma unor complimente, fireste. “Spuneti cu voce tare ceea ce va trece prin cap, mai ales lucrurile bune pe care le ganditi despre ceilalti”, recomanda Thomas Lewis. De pilda: “Ce voce placuta ai!” sau “Esti o ascultatoare excelenta”, “Astazi arati formidabil, cred ca ma indragostesc de tine a doua oara”. Si comentati laudele cu altii, faceti complimente de fata cu martori, cand va aflati intr-un grup (“Ce spui de cat de bine arata sotia mea?” etc.). Lauda o persoana cand esti singur cu ea si-o sa-ti devina prieten apropiat. “Laud-o si de fata cu altii, si-o sa ai in ea un sprijin pentru toata viata”.

Impartiti cu altii “Nimic nu-ti creeaza o stare mai deplina de bucurie, decat facerea de bine”, afirma autorul citat. Si ne recomanda sa daruim, sa facem un bine, cel putin o data pe saptamana: haine, alimente, mobila sau bani pentru cei saraci. Si mai bine: o activitate benevola la un camin de copii sau la un azil de batrani, care nu mai au pe nimeni. Sau sa oferim cuiva un pranz intr-o zi anume a saptamanii, unei persoane fara familie. “Actiunea dvs. nu trebuie sa-i satisfaca doar pe altii, ci si pe dvs.”

Daruiti din timpul dvs. Petreceti o zi cu sora, fratele, mama sau prietena care vi s-a parut trista si insingurata. “Hai sa facem ceva ce-ti place in mod deosebit.” Simtiti-va ca-n vacanta. Uitati de computer sau televizor. “Discutiile, ceaiul baut impreuna sau plimbarile sunt extrem de pretioase, va creeaza senzatia de libertate”, sustine Thomas Lewis.

Nu va temeti de mangaiere Daca partenerul dvs. este obosit si incordat, imbratisati-i umerii cu afectiune, faceti-i un masaj la ceafa. Atingerea afectuoasa este drumul spre “incoronarea dragostei”. Sfatul psihologului: atingeti-va partenerul cand treceti pe langa el, imbratisati-va rudele apropiate si prietenii. Contactul fizic constient semnalizeaza intelegere si incredere. Iar masuratorile arata ca reactia celuilalt este imediata: hormonii fericirii incep sa curga.

  1. II. Invatati sa primiti dragostea

 

Descoperiti dragostea ascunsa  In dosul cuvintelor aspre – spun cercetatorii americani – in dosul criticilor si chiar al unor minciuni se ascunde adeseori dragoste. “Uitati-va la sentimentele ce se-ascund in spatele sfaturilor atotstiutoare ale mamelor”, ne sfatuieste Thomas Lewis. “Isi fac griji pentru binele nostru. Vorbele aspre sunt pline de dragoste.” In spatele unei intrebari incarcate de repros – “Unde ai stat atata?” – se ascunde teama partenerului (sau a partenerei) ca s-ar fi putut intampla un accident. Iar copiii mint adeseori (“Nu ne-a adus tezele.”) ca sa nu-si dezamageasca parintii. Descoperiti afectiunea din supararea lor.


Pretindeti mai putin
Si veti primi, cu siguranta, mai mult. Mai ales cand stati de vorba cu partenerul. Nu cereti neaparat raspunsuri. Intrebati, mai bine: “Ai chef sa vorbim despre ce te framanta?”. Nu-l scoateti din ritmul sau normal. “Un barbat are nevoie sa-l sprijiniti ascultandu-l. Urmariti-l atent, incuviintati din cap, repetati ceea ce a spus in loc sa raspundeti imediat sau sa puneti, curioase, alte intrebari.” Si daca tot nu se simte incurajat, folositi fraza: “Sunt bucuroasa ca mi-ai spus asta, acum te inteleg mult mai bine”. Iar el va fi – de la sine – mai deschis si mai afectuos.


Aspirati caldura
V-ati invitat prietenii la cina, ati pregatit totul perfect, ati preparat bucate gustoase si toata lumea e multumita. “Luati-va un ragaz si sprijiniti-va de speteaza scaunului”, recomanda Lewis. “Observati cat sunt de bucurosi, aspirati toata caldura aceasta si lasati-va patrunsa de ea. Bucurati-va de momentele in care sunteti siguri de puterile dvs. Caldura exista din belsug. Absorbiti-o!”


Cereti ajutor
“Multe femei se sfiesc sa ceara ajutor”, constata Thomas Lewis. “Recunoasteti atunci cand sunteti la ananghie. Ati fost si dvs. alaturi de altii, cand v-au solicitat sprijinul. Dati un telefon, eventual unei prietene, si spuneti-i pur si simplu: <<Vino, te rog, am nevoie de tine, trebuie sa-mi descarc sufletul>>. Vorbiti despre dvs. Spuneti raspicat: <<Sunt la pamant>>. Nimeni n-o sa va respinga.”


Lamuriti lucrurile pe fata
“Femeile obisnuiesc sa se planga altora din dorinta de a-si cruta partenerul”, explica Thomas Lewis. Dar acest lucru afecteaza dragostea. “In interiorul cuplului se creeaza o anumita distanta, care impiedica clarificarea.” Sfatul specialistilor: nu implicati o terta persoana in problemele dvs. Plangerile legate de partener sau de mama-soacra sunt o otrava cu actiune lenta. “Ele cimenteaza starea de nemultumire. Aveti curajul si lamuriti-le sincer si direct. Este si asta o dovada de dragoste.”


Dati-va prietenii la curatat 
Selectati-va cunostintele. Veti primi mai multa dragoste excluzandu-i pe cei care nu v-o daruiesc si care, mai mult, va rapesc din energie. “Daca nu-i puteti evita, invitati intotdeauna o persoana ca antidot. Eliminati si obiectele primite de la astfel de cunoscuti. Nu pastrati decat ceea ce va face placere, fie ca-i vorba de oameni sau de obiecte.”


Faceti depozite de fericire
Notati-va intr-un jurnal trei dintre evenimentele cele mai placute din ziua care s-a scurs. Efectul este deosebit: in felul acesta, momentele placute se ancoreaza in subconstient. Si repetandu-le de la o zi la alta, personalitatea dvs. incepe sa se modifice. “Ca de la sine, o sa fiti mai veseli si mai deschisi pentru fericire si dragoste si in acelasi timp o sa iradiati dvs. mai multa bucurie si mai multa iubire”, ne garanteaza specialistul american. Osteneala: 10 minute pe zi. Intr-un an, jurnalul dvs. va cuprinde 1000 de momente fericite. “Nu e doar un material de lectura incurajator. Este un antrenament pentru dragoste si un antrenament pentru fericire.

Cuvinte intelepte despre dragoste si fericire

“Pentru a fi cu-adevarat fericit nu-ti trebuie decat ceva ce sa-ti trezeasca entuziasmul” – Yehudi Menuhin

“Multi oameni lasa sa treaca pe langa ei mica fericire, asteptand-o, zadarnic, pe cea mare” – Peter Ustinov

“Sa iubesti un om inseamna sa-l vezi asa cum l-a gandit Dumnezeu” – Albert Einstein

“Ce sa faceti pentru ca dragostea voastra sa dureze? Iubiti impreuna alte lucruri!” – Ingrid Bergman

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.