Parametrita – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PARAMETRITA.

Parametrita cronică este o complicaţie a metrou-anexitelor, manifestată îndeosebi prin dureri. Cea acută se tratează în spital sau ca şi cea cronică.

Tratament:

Spălăturile vaginale. Se vor face numai cu irigatorul şi este indicat să se folosească la temperatura corpului. Prea rece apa din irigator poate agrava boala aducând şi răceli suplimentare, prea caldă poate produce răni sau intensifică menstruaţia. Deci se va folosi numai la temperatura corpului. Se indică ca irigatorul să nu fie pus la o înălţime mai mare mai mare de 1 metru pentru a nu avea presiune prea mare. De asemenea este indicat ca să se ungă canula cu un unguent sau chiar ulei simplu înainte. Se vor folosi 1,5-2 litri de lichid la o spălătură şi în cadrul acestei afecţiuni este bine să fie făcută spălătura de 2 ori pe zi, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. În cazurile în care nu se poate evita contactul sexual este obligatorie o spălătură după aceasta.

Compresele şi cataplasmele externe se vor aplica cât mai calde (să nu ardă) şi se ţin până se răceşte sau până se simte rece. Se pot face şi acestea de 2-3 ori pe zi, sau de câte ori apare durerea fiind bune la calmarea durerilor.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, bătrâniş, brad, brânca ursului, cătină, cimbru, ceapă, coada şoricelului, ghimpe, iarbă neagră, in jneapăn, levănţică, limba mielului, măceş, merişor de munte, mesteacăn, mătase de porumb, nalbă, năprasnic, orz, osul iepurelui, ovăz, pătrunjel, pin, pir, plămânărică, pufuliţă cu flori mici, roibă, rotunjoară, salcie, schinduf, sorbestrea, sunătoare, toporaş, troscot, zămoşiţă.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă (se calculează cât este nevoie în funcţie de cantitatea care o folosiţi). Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot face spălături vaginale, cataplasme sau comprese externe.

Bătrâniş (Erigeron canadiensis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.

Brad (Abies alba) 1-2 linguriţe de muguri sau vârfuri de ramuri tinere se mărunţesc şi se pun la 250 ml apă. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot lua intern 2-3 căni pe zi, pentru rolul antibiotic şi extern se pot face spălături, comprese sau cataplasme.

Brânca ursului (Heracleum sponylium) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe. Există în comerţ tinctură sau alte preparate care se pot folosi conform indicaţiilor producătorului.Cătină (Tamarix ramosissima) se pot folosi intern fructe zilnic câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi sau sirop, ulei, etc. Extern se poate folosi în special coaja- 1-2 linguriţe de coajă se pune mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se foloseşte la spălături, comprese sau cataplasme.

Cimbru (Saturneja hortensis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.

Ceapă (Alium cepa) se consumă intern ceapă crudă cu diferite preparate culinare pentru efectul antibiotic şi diuretic. De asemenea se poate face ceapă fiartă şi cu apa care rezultă de la fierberea acesteia să se facă comprese şi cu ceapa cataplasme pentru calmarea durerilor. Se aplică calde extern.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe. Este un bun antibiotic.

Ghimpe (Xanthium spinosum) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.

Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.

In (Linum usitatissinum) seminţe de in mărunţite 1-2 linguriţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni pe zi. Se mai pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme.

Jneapăn (Pinus mungo) 2 linguriţe de frunze mărunţite şi ramuri tinere se pun la 250 ml apă (se calculează cât este nevoie în funcţie de cantitatea care o folosiţi). Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot face spălături vaginale, cataplasme sau comprese externe. Ajută şi la calmarea durerilor.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Au un efect calmant. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe. Există în comerţ o serie de preparate pentru băi care se folosesc conform indicaţiilor producătorului.

Limba mielului (Borago officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe. Util pentru efectul cicatrizant şi dezinfectant.

Măceş (Rosa canina) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (flori) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se pot folosi decocturi şi din seminţe. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.

Merişor de munte (Vaccinum vitis idaea) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă (se calculează cât este nevoie în funcţie de cantitatea care o folosiţi). Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot face spălături vaginale, cataplasme sau comprese externe.

Mesteacăn (Betula verucosa) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă (se calculează cât este nevoie în funcţie de cantitatea care o folosiţi). Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pune 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se pot face spălături vaginale, cataplasme sau comprese externe. Are şi rol antibiotic pentru mulţi germeni patogeni.

Mătase de porumb (Zea majs) 1-2 linguriţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni pe zi. Au un efect diuretic puternic. Se mai pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme.

Nalbă (Althea officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe. Se pot folosi şi rădăcinile 2 linguriţe la fiecare 500 ml apă se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte ca şi planta cu acelaşi efect emolient şi calmant.

Năprasnic (Geranium robertiarum) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.

Orz (Hordeum vulgare) se ia mlădiţe tinere de până la 20 cm şi se trec prin maşina de carne. Se amestecă apoi cu puţină apă şi se trec de 2 ori prin storcătorul de fructe. Se poate face o cantitate mai mare şi se ţine la frigider în sticlă închisă ermetic maximum 15 zile. Se ia câte 1 linguriţă de 2-3 ori ajutând la refacerea întregului organism.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară şi apoi se pot consuma 2-3 căni pe zi cu un efect diuretic. De asemenea se pot face spălături pentru efectul dezinfectant şi cataplasme ci comprese calde pentru efectul calmant.

Ovăz (Avena sativa) se ia mlădiţe tinere de până la 20 cm şi se trec prin maşina de carne. Se amestecă apoi cu puţină apă şi se trec de 2 ori prin storcătorul de fructe. Se poate face o cantitate mai mare şi se ţine la frigider în sticlă închisă ermetic maximum 15 zile. Se ia câte 1 linguriţă de 2-3 ori ajutând la refacerea întregului organism.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pune la 500 ml apă şi se fierbe până apa scade la jumătate. Se strecoară apoi şi se consumă 2-3 căni pe zi. Este unul dintre cele mai puternice diuretice care nu produc efecte secundare.Pin (Pinus sylvestris) 1-2 linguriţe de muguri sau vârfuri de ramuri tinere se mărunţesc şi se pun la 250 ml apă. Se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot lua intern 2-3 căni pe zi, pentru rolul antibiotic şi extern se pot face spălături, comprese sau cataplasme.

Pir (Agropiron repens) 1 linguriţă de rădăcină şi rizomi se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară această apă şi se aruncă şi apoi se pune altă apă (250 ml) şi se fierbe pentru 15 minute. Se strecoară şi se adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se consumă intern 2-3 căni pe zi, pentru efetul diuretic şi extern se pot face spălături sau cataplasme.

Plămânărică (Pulmonaria officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.

Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.

Roibă (Rubia tinctorium) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe. Se indică şi la cazurile de cancer.

Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.

Salcie (Salix alba) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă (se calculează cât este nevoie în funcţie de cantitatea care o folosiţi). Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Sau 2 linguriţe de coajă mărunţită se pun la 500 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma intern sau se fac spălături sau comprese. Se pot face spălături vaginale, cataplasme sau comprese externe. Conţine acid salicilic care este un bun antiinflamator şi calmant al durerii.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni ajutând la reglarea secreţiilor pancreasului. Se pot face şi spălături şi comprese externe pentru efectul calmant pe care-l au.

Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.Sunătoare (Hipericum perforatum) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe. Se foloseşte pentru efectul calmant, cicatrizant şi emolient.

Toporaş (Viola odorata) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe.

Troscot (Polygonum aviculare) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe. Conţine acid salicilic care este analgezic şi antiinflamator.

Zămoşiţă (Hibiscum trionum) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi. Extern se pot folosi la spălături sau comprese şi cataplasme externe. Se foloseşte pentru efectul antibiotic şi cicatrizant.

În cazurile cu infecţii mai mari se va introduce propolis sub formă de ovule intra-vaginale sau şi sub formă de tinctură caz în care se va lua câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi puse pe o bucată de miez de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghite. Se ia înainte de mese cu 15 minute. Acestea vor rezolva în mare parte.

În cazurile mai grave cu dureri mari se va interveni chirurgical. Se poate de asemenea face tratament la Sovata, Ocna Sibiului, Eforie, Techirghiol.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close