Pecingine – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Pecingine.

Boală de piele contagioasă, în general produsă de ciuperci, însoţite de vezicule, scuame şi mâncărimi de piele.           

Se pot folosi următoarele plante medicinale: angelică, arnică, bobornic, coada calului, coada şoricelului, cruşin, dalac, dediţei, fasole, iarbă mare, iarbă neagră, lămâi, lăsnicior, lumânărică, măcriş, măr, măslin, mentă, mesteacăn, morcov, muşeţel, nalbă, năprasnic, nuc, plămânărică, sânzâiene, spanac, stânjenei, ştevie, turtă, urechelniţă, usturoi.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Arnica (Arnica montana) se foloseşte tinctura care se găseşte în toate magazinele naturiste în diferite diluţii, tamponând zona afectată. Este un puternic antibiotic.

Angelica (Angelica arhangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături. Se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită (rădăcină) la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se aplică local compresă sau cu pansamente, de 2 ori pe zi. Ajută foarte mult la cicatrizare.

Bobornic (Veronica beccabunga) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături. Este un bun dezinfectant care se poate folosi foarte bine la spălături în special.

Coada calului (Equisetum arvense) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se aplică local compresă sau cu pansamente, de 2 ori pe zi. Se pot face şi băi locale sau generale cu acest ceai.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături. Are şi efect antibiotic.

Cruşin (Rhamnus frangula) se macină cu râşniţa de cafea şi se transformă în praf care se presară pe locul afectat protejat cu un pansament. Se poate face şi un ceai din 1 linguriţă de coajă mărunţită la 250 ml apă fiert 10 minute apoi strecurat cu care se vor face spălături sau comprese locale.

Dalac (Paris quadrifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături.

Dediţei (Pulsatilla montana) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături.

Fasole (Psasoleum vulgaris) boabele se macină transformate în făină apoi se amestecă cu apă caldă şi se aplică local de 2-3 ori pe zi sub pansament.

Iarbă mare (Inula helenium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături.

Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături.

Lămâi (Citrus lemoniu) sucul de lămâie în diferite diluţii cu apă (în funcţie de toleranţă) se poate folosi pentru tamponări locale în cazul mâncărimilor de piele.

Lăsnicior (Solanum dulcamara) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se aplică local compresă sau cu pansamente, de 2 ori pe zi.

Lumânărică (Verbascum phlomoides) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături.

Măcriş (Rumex acetosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături. Se poate aplica local şi frunze proaspete strivite şi aplicate sub pansament.

Măr (Mallus pumilla) se rade fructul şi se aplică sub formă de mască local sub pansament.

Măslin (Olea europeae) se foloseşte uleiul cu care se va unge local de 2 ori pe zi.

Mentha (Mentha piperita) frunze proaspete strivite se aplică local în cazul mâncărimilor.

Mesteacăn (Betula verrucosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături.

Morcov (Daucus carota) aplicaţi pe locurile afectate cataplasme cu frunze proaspete, strivite, ori cu morcovi raşi. Schimbaţi cataplasma de 2 ori pe zi.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se strecoară şi se folosesc la spălături, comprese sau chiar simple tamponări, pentru efectul antibiotic şi cicatrizant. Se poate folosi şi crema sau unguentele care există în comerţ.

Nalbă (Althea officinalis) 2 linguriţe de frunze se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se folosesc la spălături sau cataplasme, comprese, extern. Este foarte utilă pentru că ajută la maturare mai ales dacă se aplică caldă şi au proprietăţi emoliente importante datorită mucilagiilor şi de asemenea sunt şi calmante.

Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături.

Nuc (Juglans regia) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Au şi efectul de diminuarea secreţiilor şi sunt şi cu efect antibiotic.

Plămânărică (Pulmonaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături. Are şi efect antibiotic şi emolient.

Sânzâiene (Asperula odorata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături. Are efect antibiotic.

Spanac (Spinaceae oleraceae) frunze proaspete se aplică local eventual chiar unse cu puţin ulei. Se pansează apoi. Se schimbă la 24 ore.

Stânjenei (Iris pseudacorus) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită (preferabil rădăcină)la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se aplică local compresă sau cu pansamente, de 2 ori pe zi.

Ştevie (Rumex alpinus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături. Se poate folosi şi rădăcina.

Turtă (Carlina acaulis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături.

Urechelniţă (Sempervivum tectorium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături. Se poate aplica şi frunze proaspete strivite de 2 ori pe zi.

Usturoi (Allium sativum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Se pot folosi şi bulbi curăţiţi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la tamponări locale sau spălături. Este unul dintre cele mai puternice antibiotice.

Propolis sub diferite forme: brut, tinctură, şprei, unguent, etc, ajută la vindecare.

Vin în amestec cu miere. La 1 litru de vin se pune 250 ml miere şi se agită bine. Cu acesta se tamponează locurile afectate de mai multe ori pe zi.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.