Prospect Microgynon – Contraceptiv Oral Combinat

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Microgynon

Ce este Microgynon şi pentru ce se utilizează

Microgynon este un contraceptiv oral combinat (drajeu contraceptiv combinat). Fiecare drajeu conţine o cantitate mică din doi hormoni diferiţi. Aceştia sunt levonorgestrel (un progestativ) şi etinilestradiol (un estrogen). Datorită cantităţilor mici de hormoni, Microgynon este considerat un contraceptiv oral cu doză mică. Deoarece toate drajeurile din cutie conţin aceeaşi hormoni în aceeaşi doză, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic cu efect antiandrogenic.

Microgynon se utilizează pentru prevenirea sarcinii. Contraceptivele orale sunt o metodă de control a sarcinii foarte eficace. Când se utilizează corect (fără a omite drajeuri), şansa de a rămâne gravidă este foarte mică.

drajeuri

Levonorgestrel, etinilestradiol

Bayer Schering Pharma

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 1. Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 2. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 3. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 4. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 

în acest prospect găsiţi:

Ce este Microgynon şi pentru ce se utilizează

înainte să utilizaţi Microgynon

Cum să utilizaţi Microgynon

Reacţii adverse posibile

Cum se păstrează Microgynon

Informaţii suplimentare

Microgynon ProspectMicrogynon Prospect

 

Înainte să utilizaţi Microgynon

 Nu utilizaţi Microgynon

 • Nu utilizaţi drajeuri contraceptive combinate dacă aveţi vreuna dintre afecţiunile următoare. Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile mai jos menţionate, informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Microgynon. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să utilizaţi un alt tip de contraceptiv oral sau altă metodă contraceptivă nehormonală.
 • dacă aveţi sau aţi avut vreodată o tulburare care afectează circulaţia sanguină: în special acele afecţiuni legate de tromboză (formarea unui cheag de sânge)în vasele sanguine ale picioarelor (tromboză venoasă profundă), plămânilor (embolie pulmonară), inimii (infarct miocardic) sau altor părţi ale corpului, (vezi punctul din acest prospect numit Drajeul şi tromboză);
 • dacă aveţi sau aţi avut un accident vascular cerebral (determinat de un cheag de sânge sau o ruptură a unui vas de sânge în creier);
 • dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune care ar putea fi un semn incipient al unui infarct miocardic (cum sunt angina pectorală sau dureri de piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum sunt atacul ischemic tranzitoriu sau accidentul vascular cerebral reversibil minor);
 • dacă aveţi antecedente de migrenă însoţite, de exemplu, de simptome vizuale, tulburări de vorbire, slăbiciuni sau amorţeli în orice parte a corpului;
 • dacă aveţi diabet zaharat cu afectări ale vaselor sanguine;
 • dacă aveţi sau aţi avut pancreatită (inflamarea pancreasului) asociată cu valori mari ale substanţelor grase din sânge;
 • dacă aveţi icter (îngălbenirea pielii) sau boli hepatice severe;
 • dacă aveţi sau aţi avut tumori care pot creşte sub influenţa hormonilor sexuali (de exemplu cancer de sân sau al organelor genitale);

–      dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă;

–      dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la levonorgestrel, etinilestradiol sau la oricare dintre celelalte componente ale Microgynon.

Dacă oricare dintre aceste situaţii apar pentru prima dată în timpul utilizării drajeului, întrerupeţi imediat utilizarea şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră. între timp, utilizaţi măsuri contraceptive nehormonale.

Vezi şi pct. „Observaţii generale”.

Observaţii generale

în acest prospect, sunt descrise câteva situaţii când ar trebui să întrerupeţi utilizarea drajeului sau când eficacitatea drajeului poate să scadă. în aceste situaţii nu ar trebui să aveţi activitate sexuală sau ar trebui să utilizaţi metode suplimentare nehormonale de contracepţie cum sunt utilizarea prezervativului sau alte metode de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau metoda temperaturii. Aceste metode pot fi nesigure deoarece drajeul contraceptiv influenţează modificările obişnuite ale temperaturii sau mucusului de la nivelul colului uterin care apar în timpul ciclului menstrual

Microgynon, similar tuturor drajeurilor contraceptive nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau oricărei alte boli cu transmitere sexuală.

înainte să începeţi utilizarea Microgynon

Dacă utilizaţi Microgynon în prezenţa oricăreia dintre situaţiile enumerate mai jos poate fi nevoie să fiţi ţinută sub observaţie atentă. Medicul dumneavoastră vă poate explica aceasta. De aceea, dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Microgynon.

 • dacă fumaţi;
 • dacă aveţi diabet zaharat;
 • dacă sunteţi supraponderală;
 • dacă aveţi hipertensiune arterială;
 • dacă aveţi o afecţiune a valvelor inimii sau o anumită tulburare de ritm cardiac;
 • dacă aveţi o inflamaţie a venelor (flebită superficială);
 • dacă aveţi varice venoase;
 • dacă oricine dintre rudele apropiate a avut tromboză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
 • dacă aveţi migrenă;
 • dacă aveţi epilepsie;
 • dacă aveţi dumneavoastră sau cineva dintre rudele apropiate are sau a avut concentraţii crescute ale colesterolului sau trigliceridelor (substanţe grase)în sânge;
 • dacă oricare dintre rudele apropiate a avut cancer de sân;
 • dacă aveţi aveţi boli ale ficatului sau veziculei biliare;
 • dacă aveţi boală Chron sau colită ulceroasă (boală inflamatorie cronică a intestinului);
 • dacă aveţi lupus eritematos sistemic (LES; o boală care afectează pielea de pe întreg corpul);
 • dacă aveţi sindrom hemolitic uremie (SHU; o boală a coagulării sângelui care determină insuficienţă renală);
 • dacă aveţi anemie cu celule în formă de seceră;
 • dacă aveţi o afecţiune care apare pentru prima dată sau se înrăutăţeşte în timpul sarcinii sau utilizării anterioare de hormoni sexuali (de exemplu, pierderea auzului, o boală metabolică numită porfirie, o boală cutanată numită herpes gestaţional, o boală neurologică numită coreea Sydenham);
 • dacă aveţi sau aţi avut cloasmă (pete pigmentate galben- brune pe piele, în special pe faţă); dacă da, evitaţi să vă expuneţi prea mult la soare sau radiaţii ultraviolete.
 • dacă prezentaţi angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angiodemului.Trebuie să vă adresaţi medicului imediat ce apar simptome ca inflamarea feţei, limbii şi/sau faringelui şi/sau dificultăţi la deglutiţie sau împreună cu urticarie sau dificultăţi de respiraţie.

Dacă oricare dintre afecţiunile de mai sus apare pentru prima dată, reapare sau se înrăutăţeşte în timp ce utilizaţi drajeul, trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.

 

Drajeul şi tromboza

Tromboza constă în formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge.

Uneori tromboza apare în venele profunde ale membrelor inferioare (tromboză venoasă profundă). Dacă acest cheag de sânge se detaşează de vena unde s-a format, poate să ajungă şi să blocheze arterele pulmonare determinând aşa numitul„embolism pulmonar”. Tromboza venoasă profundă apare rar. Riscul este mai mare la femeile.care utilizează drajeul pentru prima dată.

Tromboembolismul venos poate să apară indiferent dacă utilizaţi sau nu drajeul. De asemenea, poate să apară dacă rămâneţi gravidă. Riscul este mai mare la femeile care utilizează drajeuri contraceptive dar nu atât de mare ca în timpul sarcinii.

De asemenea, cheaguri de sânge pot să apară foarte rarîn vasele de sânge ale inimii (determinând infarct miocardic) sau ale creierului (determinând accident vascular cerebral). Foarte rar, pot să apară cheaguri de sânge în ficat, intestin, rinichi sau ochi.

Ocazional, o tromboză poate determina incapacităţi severe permanente sau poate fi chiar letală.

Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creşte o dată cu vârsta. De asemenea, creşte cu cât fumaţi mai mult. Când utilizaţi drajeul trebuie să întrerupeţi fumatul, în special dacă aveţi peste de 35 ani.

Dacă apare hipertensiune arterială în timp ce utilizaţi drajeul, s- ar putea să fiţi sfătuită să opriţi utilizarea lor.

Riscul de tromboză venoasă profundă creşte temporar ca urmare a unei intervenţii chirurgicale sau a unei imobilizări (de exemplu, dacă aveţi un picior sau ambele în ghips sau în aţele). La femeile care utilizează drajeul, riscul poate fi chiar mai mare.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi drajeul înainte de o spitalizare sau o intervenţie chirurgicală programată. Medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeţi utilizarea drajeului cu câteva săptămâni înainte de operaţie sau în momentul imobilizării. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi reîncepe utilizarea drajeului după convalescenţă.

Dacă observaţi semne posibile de tromboză, întrerupeţi administrarea drajeului şi informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră (vezi pct. „Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră

Drajeul şi cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat puţin mai des la femeile care utilizează drajeul decât la femeile de aceeaşi vârstă care nu utilizează drajeul contraceptiv. Aceasta creştere uşoară a numărului de femei diagnosticate cu cancer de sân scade treptat până la dispariţie în decurs de 10 ani după întreruperea utilizării drajeul contraceptiv. Nu se ştie încă dacă diferenţa este determinată de drajeului contraceptiv. Se poate ca femeile care utilizează contraceptive orale să fie mai frecvent examinate de medic şi astfel cancerul de sân să fie diagnosticat mai devreme.

în cazuri rare la femeile care utilizează drajeurile au fost raportate tumori benigne hepatice şi mai rar tumori maligne hepatice. Aceste tumori pot determina hemoragii interne. Informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă aveţi dureri abdominale severe.

Cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin este reprezentat de infecţia cronică cu virusul papilomului uman. Unele studii au evidenţiat faptul că utilizarea pe termen lung a drajeului poate contribui suplimentar la creşterea acestui risc, dar există încă controverse referitoare la gradul în care acest risc crescut poate fi atribuit altor factori, de exemplu screening cervical sau comportament sexual, inclusiv utilizarea contraceptivelor de barieră.

Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră

Controale medicale periodice

Când utilizaţi drajeul, medicul dumneavoastră vă va cere să reveniţi pentru controale medicale periodice.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră

 • dacă observaţi orice modificare a stării dumneavoastră de sănătate, în special cele care implică oricare dintre afecţiunile menţionate în acest prospect (vezi mai sus “Nu utilizaţi Microgynon” şi “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Microgynon”; nu uitaţi de afecţiunile care se referă la rudele apropiate);
 • dacă simţiţi o umflătură la nivelul sânilor;
 • dacă intenţionaţi să utilizaţi alte medicamente (vezi pct. Utilizarea altor medicamente);
 • dacă urmează să fiţi imobilizată sau urmează să suferiţi o intervenţie chirurgicală (întrebaţi medicul dumneavoastră cu cel puţin 4 săptămâni înainte);
 • dacă aveţi sângerări vaginale neobişnuite şi abundente;
 • dacă aţi uitat să administraţi drajeurile în prima săptămână de utilizare a blisterului şi aţi avut contact sexual cu 7 zile înainte;
 • dacă aveţi diaree gravă;
 • dacă nu aţi avut menstruaţie 2 luni consecutiv sau bănuiţi că sunteţi gravidă (nu începeţi noul blister până nu spuneţi medicului dumneavoastră).

Întrerupeţi utilizarea drajeurilor şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi semne posibile de tromboză:

 1. tuse neobişnuită;
 2. durere severă în piept care poate iradia în braţul stâng;
 3. dificultăţi de respiraţie;
 4. orice durere de cap neobişnuită, severă sau prelungită sau criză migrenoasă;
 5. pierdere completă sau parţială a vederii sau vedere dublă;
 6. vorbire neclară sau dificultăţi de vorbire;
 7. modificări bruşte ale auzului, mirosului sau gustului;
 8. ameţeli sau leşin;
 9. slăbiciune sau amorţeală în orice parte a corpului;
 10. durere abdominală severă;
 11. durere severă sau umflarea unuia dintre picioare.

Situaţiile şi simptomele menţionate mai sus sunt descrise şi explicate mai detaliat la alte puncte în acest prospect.

 

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot opri acţiunea Microgynon. Acestea includ medicamentele utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat), tuberculozei (de exemplu, rifampicină, rifabutină) şi infecţiei cu HIV (de exemplu ritonavir, nevirapin); antibioticele utilizate pentru tratamentul altor boli infecţioase (de exemplu penicilinele, tetraciclinele, griseofulvina) şi preparate vegetale care conţin sunătoare (utilizate în principal pentru tratamentul stărilor depresive). De asemenea, Microgynon poate interfera cu acţiunea altor medicamente.

Drajeul poate interfera cu acţiunea altor medicamente, de exemplu medicamente ce conţin ciclosporină sau antiepilepticul, lamotrigina.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacisului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau preparate naturiste inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau stomatologului care prescrie alte medicamente (sau farmacistului) că utilizaţi Microgynon. Ei vă pot spune dacă aveţi nevoie de măsuri contra­ceptive suplimentare, şi dacă da, pentru cât timp.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Microgynon nu trebuie utilizat de către femeia gravidă sau care crede că ar putea fi gravidă. Dacă bănuiţi că aţi putea fi gravidă în timp ce utilizaţi Microgynon, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

în general, nu este recomandată utilizarea Microgynon în timpul alăptării. Dacă doriţi să utilizaţi drajeul în timp ce alăptaţi, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Microgynon nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

 

Informaţii importante privind unele componente ale Microgynon

Deoarece conţine lactoză şi zahăr dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum să utilizaţi Microgyinon

Utilizaţi întotdeauna Microgynon exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Contraceptivele orale combinate dacă sunt administrate corect au o rată de eşec de aproximativ 1% pe an. Aceasta rată de eşec poate să crească în cazul omiterii administrării sau a administrării necorespunzătoare.

Blisterul de Microgynon conţine 21 drajeuri. Pe blister, fiecare drajeu este marcat cu ziua săptămânii în care trebuie utilizat drajeul. Utilizaţi drajeul la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi, cu puţin lichid, dacă este necesar. Urmaţi în continuare direcţia indicată de săgeată până ce toate cele 21 drajeuri au fost utilizate.

în următoarele 7 zile nu utilizaţi nici un drajeu. Mensţruaţia (sângerarea de întrerupere) trebuie să înceapă în timpul acestor 7 zile. De obicej, va începe în ziua 2-3 de la ultimul drajeu Microgynon. începeţi următorul blister în a opta zi, chiar dacă sângerarea continuă. Aceasta înseamnă că veţi începe întotdeauna un nou blister în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, că sângerarea de întrerupere va începe în aceeaşi zi, în fiecare lună.

 

începerea primul blister Microgynon

 • în cazul în care nu a fost utilizat nici un alt contraceptiv hormonal în ultima lună

începeţi utilizarea Microgynon în prima zi a ciclului menstrual, considerată a fi prima zi desângerare. Utilizaţi un drajeu marcat cu ziua respectivă a săptămânii. De exemplu, dacă menstruaţia începe vineri, utilizaţi drajeul marcat cu “vineri” Apoi urmaţi zilele în ordine. Microgynon va acţiona imediat, nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

De asemenea, puteţi să începeţi în ziua 2-5 a ciclului, dar în acest caz asiguraţi-vă că utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (metode de barieră) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor din primul blister.

 • în cazul în care se trece de la alt drajeu contraceptiv combinat, inel vaginal sau plasture transdermic (contraceptiv)

Puteţi începe utilizarea Microgynon în ziua care urmează după ultimul drajeu din blisterul curent (fără intervalul de pauză). în caz că blisterul dumneavoastră curent conţine şi drajeuri inactive puteţi începe să utilizaţi Microgynon în următoarea zi după ce aţi utilizat ultimul drajeu activ (dacă nu sunteţi sigură care este acesta, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul). De asemenea, puteţi să începeţi mai târziu, dar niciodată mai târziu decât ziua care urmează după intervalul fără drajeuri din blisterul dumneavoastră curent (sau în ziua care urmează după ultimul drajeu inactiv din blisterul dumneavoastră curent).

în cazul în care utilizaţi ca metoda contraceptivă inel vaginal sau plasture transdermic contraceptiv utilizaţi Microgynon de preferat în aceeaşi zi a îndepărtării acestora continuând administrarea până la o nouă aplicare

Dacă respectaţi aceste instrucţiuni, nu este necesară utilizarea unor metode contraceptive suplimentare.

 • în cazul în care se trece de la un drajeu numai cu progestogen Puteţi întrerupe utilizarea drajeului numai cu progestogen în orice zi şi să începeţi să utilizaţi Microgynon în ziua următoare, la aceeaşi oră. Dar, asiguraţi-vă că utilizaţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de barieră) pentru primele 7 zile de utilizare a drajeurilor când aveţi contact sexual.
 • în cazul în care se trece de la un contraceptiv injectabil, implant sau dispozitiv intrauterin cu eliberare de progestogen (DIU)

începeţi să utilizaţi Microgynon când ar trebui să faceţi următoarea injecţie sau în ziua când implantul dumneavoastră sau DIU este îndepărtat. Dar, asiguraţi-vă că utilizaţi şi o metodă contraceptivă suplimentară (metodă de barieră) pentru primele 7 zile de administrare a contraceptivelor orale când aveţi contact sexual.

 • Dupa naştere

Imediat după ce aţi născut, medicul dumneavoastră vă poate spune să aşteptaţi până când aveţi prima menstruaţie normală, înainte de a începe să utilizaţi Microgynon. Uneori este posibil să începeţi mai devreme.

Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens. Dacă alăptaţi şi doriţi să utilizaţi Microgynon, trebuie să discutaţi întâi cu medicul dumneavoastră.

 • Dupa un avort spontan sau provocat

Medicul dumneavoastră vă va sfătui în acest sens.

 •  Daca aveti tulburari gastro-intestinale ( de ex varsaturi, diaree severa )

 Dacă vărsaţi sau aveţi diaree severă, componentele active din drajeurile Microgynon pot să nu se absoarbă complet. Dacă vărsaţi în decurs de 3-4 ore de la utilizarea drajeului este ca şi cum aţi omite un drajeu. Ca urmare, respectaţi recomandările pentru drajeurile uitate.

Dacă aveţi diaree gravă vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

 

Dacă este necesar să vă amânaţi menstruaţia

Puteţi să vă amânaţi data de debut a menstruaţiei dacă începeţi utilizarea următorului b li ster Microgynon imediat după ce terminaţi blisterul curent. Puteţi continua cu acest blister atât timp cât doriţi, până la terminarea blisterului. Când doriţi să aveţi menstruaţieîntrerupeţi utilizarea drajeurilor.

în timp ce utilizaţi al doilea blister puteţi prezenta sângerări neregulate sau pete în zilele în care utilizaţi drajeurile. începeţi următorul blister după intervalul obişnuit de 7 zile fără drajeuri.

 

Dacă este necesar să schimbaţi ziua în care începe menstruaţia

Dacă utilizaţi drajeurile conform recomandărilor, veţi avea menstruaţia în aproximativ aceeaşi zi la fiecare 4 săptămâni. Dacă doriţi să schimbaţi aceasta, nu trebuie decât să scurtaţi (niciodată să prelungiţi) pauza fără drajeuri care urmează. De exemplu, dacă menstruaţia dumneavoastră începe în mod obişnuit vineri şi în viitor doriţi să înceapă marţi (deci cu 3 zile mai devreme) va trebui să începeţi următorul blister cu 3 zile mai devreme decât în mod obişnuit. Dacă scurtaţi prea mult pauza fără drajeuri (de exemplu, sub 3 zile sau mai puţin) se poate întâmpla să nu aveţi sângerareîn timpul pauzei. Puteţi avea sângerări neregulate sau mici sângerări (pete)în timpul administrării următorului blister.

 

Dacă aveţi sângerări neaşteptate

Similar tuturor drajeurilor contraceptive orale, cu Microgynon, pentru primele câteve luni puteţi avea sângerări vaginale neregulate (mici sângerări sau sângerăride întrerupere) între

ciclurile menstruale. Puteţi avea nevoie de protecţie igienică, dar continuaţi să utilizaţi drajeurile în mod obişnuit. Sângerările vaginale neregulate se opresc, de obicei, o dată ce organismul se obişnuieşte cu Microgynon (în mod obişnuit după 3 cicluri de administrare a drajeurilor). Dacă acestea continuă, devin mai abundente sau reîncep spuneţi medicului dumneavoastră.

 

Dacă nu aţi avut menstruaţie

Dacă aţi utilizat toate drajeurile la timpul potrivit şi nu aţi vărsat şi nu aţi avut diaree severă sau nu aţi utilizat alte medicamente atunci este puţin probabil să fiţi gravidă. Continuaţi să utilizaţi Microgynon în mod obişnuit.Dacă nu aţi avut menstruaţie 2 luni consecutiv, puteţi fi gravidă. Spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Nu începeţi următorul blister Microgynon până ce medicul dumneavoastră nu a verificat dacă sunteţi gravidă.

 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Microgynon

Nu au existat raportări privitor la afectări grave determinate de utilizarea prea multor drajeuri Microgynon în acelaşi timp. Dacă aţi utilizat câteva drajeuri în acelaşi timp, puteţi avea greaţă, vărsături sau sângerări vaginale.

Dacă descoperiţi că un copil a utilizat Microgynon, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

 

Dacă uitaţi să utilizaţi Microgynon

 • dacă au trecut mai puţin de 12 ore de la ora la care trebuia să utilizaţi drajeul, protecţia contraceptivă este păstrată. Utilizaţi drajeul imediat ce vă amintiţi şi continuaţi să utilizaţi drajeul următor la ora obişnuită.
 • dacă au trecut mai mult de 12 ore de la ora la care trebuia să utilizaţi drajeul, protecţia contraceptivă poate fi redusă. Cu cât aţi uitat mai multe drajeuri consecutive cu atât creşte riscul ca efectul contraceptiv să fie scăzut. Există un risc mai mare de a rămâne gravidă dacă uitaţi să utilizaţi drajeurile de la începutul sau sfârşitul blisterului. De aceea trebuia să urmaţi regulile descrise mai jos (de asemenea, vezi graficul de mai jos).

 

Mai mult de un drajeu uitat dintr-un blister

întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră.

 

Un drajeu uitat în săptămâna 1

Utilizaţi drajeul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă aceasta înseamnă utilizarea a 2 drajeuri în acelaşi timp) şi utilizaţi drajeurile următoare la ora obişnuită. Utilizaţi metode contraceptive suplimentare (metode de barieră) pentru următoarele 7 zile.

Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna dinainte de a uita drajeul, există posibilitatea de a rămâne gravidă. Deci spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

 

Un drajeu uitat în săptămâna 2

Utilizaţi drajeul uitat imediat ce vă amintiţi (chiar dacă aceasta înseamnă să utilizaţi 2 drajeuri în acelaşi timp) şi utilizaţi drajeurile următoare la ora obişnuită. Protecţia contraceptivă este menţinută. Nu trebuie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.

 

Un drajeu uitat în săptămâna 3

Puteţi alege una dintre următoarele opţiuni, fără a fi nevoie să utilizaţi metode contraceptive suplimentare.

 • Utilizaţi drajeul uitat imediat ce vă amintit) [chiar dacă. . aceasta înseamnă să utilizaţi 2 drajeuri în acelaşi timp) şi utilizaţi drajeurile următoare la ora obişnuită. începeţi următorul blister imediat ce blisterul actual se termină, deci fără pauză între blistere. Este posibil să nu aveţi sângerare de întrerupere (sângerare menstruală) până la sfârşitul celui de al doilea blister, dar puteţi avea mici sângerări (pete) sau sângerări neregulate în zilele de administrare a comprimatelor.

Sau

 • întrerupeţi utilizarea de drajeuri din blisterul curent, aveţi o perioadă de 7 zile fără drajeuri (calculaţi şi ziua în care aţi uitat să administraţi drajeul) şi continuaţi cu următorul blister. Când urmaţi această metodă, puteţi să începeţi întotdeauna blisterul următor în aceeaşi zi a săptămânii aşa cum v-aţi obişnuit.

Dacă aţi uitat să utilizaţi drajeurile dintr-un blister şi menstruaţia aşteptată nu apare în primul interval fără drajeuri, puteţi fi gravidă. Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a incepe noul blister.

 

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Microgynon poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi orice reacţie adversă, mai ales dacă este severă sau persistentă sau dacă apare o modificare a stării de sănătate care credeţi că ar putea fi determinată de Microgynon.

 

Reacţii adverse severe

Reacţiile adverse severe asociate cu utilizarea Microgynon, ca şi simptomele asemănătoare sunt descrise la punctele: DrajeuLşi tromboza/ Drajeui şi cancerul. Vă rugăm să citiţi aceste puncte pentru informaţii suplimentare şi să-l informaţi pe medicul dumneavoastră când este cazul.Alte reacţii adverse posibile

Următoarele reacţii adverse au fost raportate la femeile care utilizează Microgynon, deşi nu,este necesar ca aceste^şă fi fost determinate de Microgynon. Aceste reacţii adverse pot să apară în primele câteva luni în care utilizaţi Microgynon şi în mod obişnuit se ameliorează în timp.

Dacă aveţi angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angioedemului (vezi de asemenea “înainte să utilizaţi Microgynon”).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

 1. Cum se păstrează Microgynon

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Microgynon după data de expirare înscrisă pe ambalaj; după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 1. Informaţii suplimentare Ce conţine Microgynon

►   Substanţele active sunt: levonorgestrel 0,15 mg şi etinilestradiol 0,03 mg

–     Celelalte componente sunt : nucleu –lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidonă, stearat de magneziu, talc; strat de drajefiere – zahăr, povidonă, macrogol 6000, carbonat de calciu, talc, glicerol 85%, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), ceară montanglicol.

 

Cum arată Microgynon şi conţinutul ambalajului

Microgynon se prezintă sub formă de drajeuri de culoare bej. Este ambalat în cutii cu blistere tip calendar a 21 drajeuri.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Bayer Schering Pharma AG

Mullerstrasse 178, D-13342, Berlin, Germania

Producătorul

Bayer Schering Pharma AG

Mullerstrasse 178, D-13342, Berlin, Germania

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2009

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close