Prospect Microgynon

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Microgynon

drajeuri

Levonorgestrel, etinilestradiol

Bayer Schering Pharma

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 1. Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 2. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 3. Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
 4. Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

în acest prospect găsiţi:

Ce este Microgynon şi pentru ce se utilizează

înainte să utilizaţi Microgynon

Cum să utilizaţi Microgynon

Reacţii adverse posibile

Cum se păstrează Microgynon

Informaţii suplimentare

Microgynon Prospect
Microgynon Prospect
Ce este Microgynon şi pentru ce se utilizează

Microgynon este un contraceptiv oral combinat (drajeu contraceptiv combinat). Fiecare drajeu conţine o cantitate mică din doi hormoni diferiţi. Aceştia sunt levonorgestrel (un progestativ) şi etinilestradiol (un estrogen). Datorită cantităţilor mici de hormoni, Microgynon este considerat un contraceptiv oral cu doză mică. Deoarece toate drajeurile din cutie conţin aceeaşi hormoni în aceeaşi doză, este considerat un contraceptiv oral combinat monofazic cu efect antiandrogenic.

Microgynon se utilizează pentru prevenirea sarcinii. Contraceptivele orale sunt o metodă de control a sarcinii foarte eficace. Când se utilizează corect (fără a omite drajeuri), şansa de a rămâne gravidă este foarte mică.

Înainte să utilizaţi Microgynon

 Nu utilizaţi Microgynon

 • Nu utilizaţi drajeuri contraceptive combinate dacă aveţi vreuna dintre afecţiunile următoare. Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile mai jos menţionate, informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Microgynon. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să utilizaţi un alt tip de contraceptiv oral sau altă metodă contraceptivă nehormonală.
 • dacă aveţi sau aţi avut vreodată o tulburare care afectează circulaţia sanguină: în special acele afecţiuni legate de tromboză (formarea unui cheag de sânge)în vasele sanguine ale picioarelor (tromboză venoasă profundă), plămânilor (embolie pulmonară), inimii (infarct miocardic) sau altor părţi ale corpului, (vezi punctul din acest prospect numit Drajeul şi tromboză);
 • dacă aveţi sau aţi avut un accident vascular cerebral (determinat de un cheag de sânge sau o ruptură a unui vas de sânge în creier);
 • dacă aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune care ar putea fi un semn incipient al unui infarct miocardic (cum sunt angina pectorală sau dureri de piept) sau al unui accident vascular cerebral (cum sunt atacul ischemic tranzitoriu sau accidentul vascular cerebral reversibil minor);
 • dacă aveţi antecedente de migrenă însoţite, de exemplu, de simptome vizuale, tulburări de vorbire, slăbiciuni sau amorţeli în orice parte a corpului;
 • dacă aveţi diabet zaharat cu afectări ale vaselor sanguine;
 • dacă aveţi sau aţi avut pancreatită (inflamarea pancreasului) asociată cu valori mari ale substanţelor grase din sânge;
 • dacă aveţi icter (îngălbenirea pielii) sau boli hepatice severe;
 • dacă aveţi sau aţi avut tumori care pot creşte sub influenţa hormonilor sexuali (de exemplu cancer de sân sau al organelor genitale);
Citeste acum...
Prospect Minoz

–      dacă sunteţi gravidă sau credeţi că aţi putea fi gravidă;

–      dacă sunteţi alergică (hipersensibilă) la levonorgestrel, etinilestradiol sau la oricare dintre celelalte componente ale Microgynon.

Dacă oricare dintre aceste situaţii apar pentru prima dată în timpul utilizării drajeului, întrerupeţi imediat utilizarea şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră. între timp, utilizaţi măsuri contraceptive nehormonale.

Vezi şi pct. „Observaţii generale”.

Observaţii generale

în acest prospect, sunt descrise câteva situaţii când ar trebui să întrerupeţi utilizarea drajeului sau când eficacitatea drajeului poate să scadă. în aceste situaţii nu ar trebui să aveţi activitate sexuală sau ar trebui să utilizaţi metode suplimentare nehormonale de contracepţie cum sunt utilizarea prezervativului sau alte metode de barieră. Nu utilizaţi metoda calendarului sau metoda temperaturii. Aceste metode pot fi nesigure deoarece drajeul contraceptiv influenţează modificările obişnuite ale temperaturii sau mucusului de la nivelul colului uterin care apar în timpul ciclului menstrual

Microgynon, similar tuturor drajeurilor contraceptive nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau oricărei alte boli cu transmitere sexuală.

înainte să începeţi utilizarea Microgynon

Dacă utilizaţi Microgynon în prezenţa oricăreia dintre situaţiile enumerate mai jos poate fi nevoie să fiţi ţinută sub observaţie atentă. Medicul dumneavoastră vă poate explica aceasta. De aceea, dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi Microgynon.

 • dacă fumaţi;
 • dacă aveţi diabet zaharat;
 • dacă sunteţi supraponderală;
 • dacă aveţi hipertensiune arterială;
 • dacă aveţi o afecţiune a valvelor inimii sau o anumită tulburare de ritm cardiac;
 • dacă aveţi o inflamaţie a venelor (flebită superficială);
 • dacă aveţi varice venoase;
 • dacă oricine dintre rudele apropiate a avut tromboză, infarct miocardic sau accident vascular cerebral;
 • dacă aveţi migrenă;
 • dacă aveţi epilepsie;
 • dacă aveţi dumneavoastră sau cineva dintre rudele apropiate are sau a avut concentraţii crescute ale colesterolului sau trigliceridelor (substanţe grase)în sânge;
 • dacă oricare dintre rudele apropiate a avut cancer de sân;
 • dacă aveţi aveţi boli ale ficatului sau veziculei biliare;
 • dacă aveţi boală Chron sau colită ulceroasă (boală inflamatorie cronică a intestinului);
 • dacă aveţi lupus eritematos sistemic (LES; o boală care afectează pielea de pe întreg corpul);
 • dacă aveţi sindrom hemolitic uremie (SHU; o boală a coagulării sângelui care determină insuficienţă renală);
 • dacă aveţi anemie cu celule în formă de seceră;
 • dacă aveţi o afecţiune care apare pentru prima dată sau se înrăutăţeşte în timpul sarcinii sau utilizării anterioare de hormoni sexuali (de exemplu, pierderea auzului, o boală metabolică numită porfirie, o boală cutanată numită herpes gestaţional, o boală neurologică numită coreea Sydenham);
 • dacă aveţi sau aţi avut cloasmă (pete pigmentate galben- brune pe piele, în special pe faţă); dacă da, evitaţi să vă expuneţi prea mult la soare sau radiaţii ultraviolete.
 • dacă prezentaţi angioedem ereditar, estrogenii exogeni pot induce sau accentua simptomele angiodemului.Trebuie să vă adresaţi medicului imediat ce apar simptome ca inflamarea feţei, limbii şi/sau faringelui şi/sau dificultăţi la deglutiţie sau împreună cu urticarie sau dificultăţi de respiraţie.
Citeste acum...
Prospect Cetebe - Mentinerea Rezistentei Organismului

Dacă oricare dintre afecţiunile de mai sus apare pentru prima dată, reapare sau se înrăutăţeşte în timp ce utilizaţi drajeul, trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.

Drajeul şi tromboza

Tromboza constă în formarea unui cheag de sânge care poate bloca un vas de sânge.

Uneori tromboza apare în venele profunde ale membrelor inferioare (tromboză venoasă profundă). Dacă acest cheag de sânge se detaşează de vena unde s-a format, poate să ajungă şi să blocheze arterele pulmonare determinând aşa numitul

„embolism pulmonar”. Tromboza venoasă profundă apare rar. Riscul este mai mare la femeile.care utilizează drajeul pentru prima dată.

Tromboembolismul venos poate să apară indiferent dacă utilizaţi sau nu drajeul. De asemenea, poate să apară dacă rămâneţi gravidă. Riscul este mai mare la femeile care utilizează drajeuri contraceptive dar nu atât de mare ca în timpul sarcinii.

De asemenea, cheaguri de sânge pot să apară foarte rarîn vasele de sânge ale inimii (determinând infarct miocardic) sau ale creierului (determinând accident vascular cerebral). Foarte rar, pot să apară cheaguri de sânge în ficat, intestin, rinichi sau ochi.

Ocazional, o tromboză poate determina incapacităţi severe permanente sau poate fi chiar letală.

Riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral creşte o dată cu vârsta. De asemenea, creşte cu cât fumaţi mai mult. Când utilizaţi drajeul trebuie să întrerupeţi fumatul, în special dacă aveţi peste de 35 ani.

Dacă apare hipertensiune arterială în timp ce utilizaţi drajeul, s- ar putea să fiţi sfătuită să opriţi utilizarea lor.

Riscul de tromboză venoasă profundă creşte temporar ca urmare a unei intervenţii chirurgicale sau a unei imobilizări (de exemplu, dacă aveţi un picior sau ambele în ghips sau în aţele). La femeile care utilizează drajeul, riscul poate fi chiar mai mare.

Citeste acum...
Prospect Mirapexin

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi drajeul înainte de o spitalizare sau o intervenţie chirurgicală programată. Medicul dumneavoastră vă poate spune să întrerupeţi utilizarea drajeului cu câteva săptămâni înainte de operaţie sau în momentul imobilizării. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va spune când puteţi reîncepe utilizarea drajeului după convalescenţă.

Dacă observaţi semne posibile de tromboză, întrerupeţi administrarea drajeului şi informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră (vezi pct. „Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră

Drajeul şi cancerul

Cancerul de sân a fost diagnosticat puţin mai des la femeile care utilizează drajeul decât la femeile de aceeaşi vârstă care nu utilizează drajeul contraceptiv. Aceasta creştere uşoară a numărului de femei diagnosticate cu cancer de sân scade treptat până la dispariţie în decurs de 10 ani după întreruperea utilizării drajeul contraceptiv. Nu se ştie încă dacă diferenţa este determinată de drajeului contraceptiv. Se poate ca femeile care utilizează contraceptive orale să fie mai frecvent examinate de medic şi astfel cancerul de sân să fie diagnosticat mai devreme.

în cazuri rare la femeile care utilizează drajeurile au fost raportate tumori benigne hepatice şi mai rar tumori maligne hepatice. Aceste tumori pot determina hemoragii interne. Informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă aveţi dureri abdominale severe.

Cel mai important factor de risc pentru cancerul de col uterin este reprezentat de infecţia cronică cu virusul papilomului uman. Unele studii au evidenţiat faptul că utilizarea pe termen lung a drajeului poate contribui suplimentar la creşterea acestui risc, dar există încă controverse referitoare la gradul în care acest risc crescut poate fi atribuit altor factori, de exemplu screening cervical sau comportament sexual, inclusiv utilizarea contraceptivelor de barieră.

Când trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră

Controale medicale periodice

Când utilizaţi drajeul, medicul dumneavoastră vă va cere să reveniţi pentru controale medicale periodice.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră

 • dacă observaţi orice modificare a stării dumneavoastră de sănătate, în special cele care implică oricare dintre afecţiunile menţionate în acest prospect (vezi mai sus “Nu utilizaţi Microgynon” şi “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Microgynon“; nu uitaţi de afecţiunile care se referă la rudele apropiate);
 • dacă simţiţi o umflătură la nivelul sânilor;
 • dacă intenţionaţi să utilizaţi alte medicamente (vezi pct. Utilizarea altor medicamente);
 • dacă urmează să fiţi imobilizată sau urmează să suferiţi o intervenţie chirurgicală (întrebaţi medicul dumneavoastră cu cel puţin 4 săptămâni înainte);
 • dacă aveţi sângerări vaginale neobişnuite şi abundente;
 • dacă aţi uitat să administraţi drajeurile în prima săptămână de utilizare a blisterului şi aţi avut contact sexual cu 7 zile înainte;
 • dacă aveţi diaree gravă;
 • dacă nu aţi avut menstruaţie 2 luni consecutiv sau bănuiţi că sunteţi gravidă (nu începeţi noul blister până nu spuneţi medicului dumneavoastră).
Citeste acum...
Prospect Belara

Întrerupeţi utilizarea drajeurilor şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi semne posibile de tromboză:

 1. tuse neobişnuită;
 2. durere severă în piept care poate iradia în braţul stâng;
 3. dificultăţi de respiraţie;
 4. orice durere de cap neobişnuită, severă sau prelungită sau criză migrenoasă;
 5. pierdere completă sau parţială a vederii sau vedere dublă;
 6. vorbire neclară sau dificultăţi de vorbire;
 7. modificări bruşte ale auzului, mirosului sau gustului;
 8. ameţeli sau leşin;
 9. slăbiciune sau amorţeală în orice parte a corpului;
 10. durere abdominală severă;
 11. durere severă sau umflarea unuia dintre picioare.

Situaţiile şi simptomele menţionate mai sus sunt descrise şi explicate mai detaliat la alte puncte în acest prospect.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot opri acţiunea Microgynon. Acestea includ medicamentele utilizate în tratamentul epilepsiei (de exemplu primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină, topiramat, felbamat), tuberculozei (de exemplu, rifampicină, rifabutină) şi infecţiei cu HIV (de exemplu ritonavir, nevirapin); antibioticele utilizate pentru tratamentul altor boli infecţioase (de exemplu penicilinele, tetraciclinele, griseofulvina) şi preparate vegetale care conţin sunătoare (utilizate în principal pentru tratamentul stărilor depresive). De asemenea, Microgynon poate interfera cu acţiunea altor medicamente.

Drajeul poate interfera cu acţiunea altor medicamente, de exemplu medicamente ce conţin ciclosporină sau antiepilepticul, lamotrigina.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacisului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente sau preparate naturiste inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau stomatologului care prescrie alte medicamente (sau farmacistului) că utilizaţi Microgynon. Ei vă pot spune dacă aveţi nevoie de măsuri contra­ceptive suplimentare, şi dacă da, pentru cât timp.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Microgynon nu trebuie utilizat de către femeia gravidă sau care crede că ar putea fi gravidă. Dacă bănuiţi că aţi putea fi gravidă în timp ce utilizaţi Microgynon, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

în general, nu este recomandată utilizarea Microgynon în timpul alăptării. Dacă doriţi să utilizaţi drajeul în timp ce alăptaţi, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Microgynon nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

 

Informaţii importante privind unele componente ale Microgynon

Deoarece conţine lactoză şi zahăr dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Citeste acum...
Cyclo-Progynova

3. Cum să utilizaţi Microgyinon

Utilizaţi întotdeauna Microgynon exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Contraceptivele orale combinate dacă sunt administrate corect au o rată de eşec de aproximativ 1% pe an. Aceasta rată de eşec poate să crească în cazul omiterii administrării sau a administrării necorespunzătoare.

Blisterul de Microgynon conţine 21 drajeuri. Pe blister, fiecare drajeu este marcat cu ziua săptămânii în care trebuie utilizat drajeul. Utilizaţi drajeul la aproximativ aceeaşi oră în fiecare zi, cu puţin lichid, dacă este necesar. Urmaţi în continuare direcţia indicată de săgeată până ce toate cele 21 drajeuri au fost utilizate.

în următoarele 7 zile nu utilizaţi nici un drajeu. Mensţruaţia (sângerarea de întrerupere) trebuie să înceapă în timpul acestor 7 zile. De obicej, va începe în ziua 2-3 de la ultimul drajeu Microgynon. începeţi următorul blister în a opta zi, chiar dacă sângerarea continuă. Aceasta înseamnă că veţi începe întotdeauna un nou blister în aceeaşi zi a săptămânii şi, de asemenea, că sângerarea de întrerupere va începe în aceeaşi zi, în fiecare lună.

 

începerea primul blister Microgynon

 • în cazul în care nu a fost utilizat nici un alt contraceptiv hormonal în ultima lună

începeţi utilizarea Microgynon în prima zi a ciclului menstrual, considerată a fi prima zi desângerare. Utilizaţi un drajeu marcat cu ziua respectivă a săptămânii. De exemplu, dacă menstruaţia începe vineri, utilizaţi drajeul marcat cu “vineri” Apoi urmaţi zilele în ordine. Microgynon va acţiona imediat, nu este necesar să utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară.

De asemenea, puteţi să începeţi în ziua 2-5 a ciclului, dar în acest caz asiguraţi-vă că utilizaţi o metodă contraceptivă suplimentară (metode de barieră) pentru primele 7 zile de administrare a drajeurilor din primul blister.

 • în cazul în care se trece de la alt drajeu contraceptiv combinat, inel vaginal sau plasture transdermic (contraceptiv)

Puteţi începe utilizarea Microgynon în ziua care urmează după ultimul drajeu din blisterul curent (fără intervalul de pauză). în caz că blisterul dumneavoastră curent conţine şi drajeuri inactive puteţi începe să utilizaţi Microgynon în următoarea zi după ce aţi utilizat ultimul drajeu activ (dacă nu sunteţi sigură care este acesta, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul). De asemenea, puteţi să începeţi mai târziu, dar niciodată mai târziu decât ziua care urmează după intervalul fără drajeuri din blisterul dumneavoastră curent (sau în ziua care urmează după ultimul drajeu inactiv din blisterul dumneavoastră curent).

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila