Prospect Zenaro 5 mg – Rinita alergica Urticarie cronica

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT Zenaro 5 mg comprimate filmate

Diclorhidrat de levocetirizină

Citifi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–      Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–      Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–      Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–      Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

ZenaroZenaro

 

 

în acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Zenaro şi pentru ce se utilizează
 2. înainte să utilizaţi Zenaro
 3. Cum să utilizaţi Zenaro
 4. Reacţii adverse posibile ale Zenaro
 5. Cum se păstrează Zenaro
 6. Informaţii suplimentare despre Zenaro

1.    CE ESTE ZENARO Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Zenaro este un medicament antialergic. Se utilizează pentru tratamentul simptomelor asociate cu stări alergice, cum sunt:

 • Rinita alergică
 • Urticarie cronică (umflare, înroşire şi senzaţie de arsură la nivelul pielii).

Medicamentele antihistaminice ameliorează semnele (simptomele) neplăcute şi neplăcerile legate de afecţiunile de mai sus, cum ar fi strănutul, toate semnele de la nivelul mucoasei nazale şi de la nivelul ochilor, erupţiile cutanate. Medicamentul este destinat adulţilor şi copiilor cu vârsta mai mare de 6 ani.2.       ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI ZENARO Nu utilizaţi Zenaro dacă:

 • sunteti alergic (hipersensibil) la levocetirizină sau la alte substante înrudite (derivaţi de piperazină) sau la oricare dintre celelalte componente ale Zenaro (vezi pct. 6 „Ce conţine Zenaro”).
 • aţi prezentat în trecut reacţie alergică sau de hipersensibilitate la oricare dintre medicamentele din clasa medicamentelor antihistaminice
 • aţi avut probleme severe cu rinichii (consultaţi-vă medicul pentru a vedea dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră)

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

 

Utilizarea Zenaro cu alimente şi băuturi

 • Se impune prudenţă dacă Zenaro se administrează concomitent cu alcool etilic. Administrarea concomitentă de cetirizină sau levocetirizină şi alcool etilic sau alte medicamente care acţionează la nivel central pot influenţa sistemul nervos central (creier şi măduva spinării) deşi a fost observat că forma racemică nu creşte efectul alcoolului.
 • Comprimatele trebuie luate cu un pahar cu apă şi poate fi administrat cu sau fără alimente.

Gradul de absorbţie al substanţei active a acestui medicament nu este influenţat de alimente, totuşi, viteza absorbţiei este scăzută de alimente.

Sarcina şi alăptarea

înainte de a lua orice medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări. Dacă sunteţi gravidă, încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră în legătură cu utilizarea medicamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

în cursul administrării dozelor recomandate, nu s-au observat efecte asupra atenţiei sau capacităţii de reacţie ori de conducere a vehiculelor. Cu toate acestea, unii dintre pacienţii trataţi cu Zenaro pot prezenta somnolenţă, oboseală şi epuizare. Dacă vă simţiţi somnoros după ingestia comprimatului, amânaţi conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor până când reveniţi la vigilenţă completă.

Informaţii importante privind unele componente ale Zenaro

Zenaro conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. CUM SĂ UTILIZAŢI ZENARO

Luaţi întotdeauna Zenaro exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza uzuală la adulţi şi copii cu vârsta peste 6 ani este 1 comprimat filmat pe zi.

Dacă suferiţi de probleme renale, medicul dumneavoastră vă poate schimba intervalele de administrare a medicamentului, în funcţie de severitatea bolii dumneavoastră renale. în acest caz, respectaţi recomandările medicului dumneavoastră. Dacă suferiţi de probleme hepatice, nu este necesară reducerea dozelor.

Dacă suferiţi şi de probleme renale şi de probleme hepatice, medicul dumneavoastră vă poate schimba intervalele de administrare a medicamentului, în funcţie de severitatea bolii renale.

Zenaro nu este destinat copiilor cu vârsta mai mică de 6 ani, comprimatele filmate nepermiţând ajustarea dozei. Comprimatele trebuie înghiţite întregi cu apă şi pot fi luate cu sau fără alimente.

Durata tratamentului depinde de tipul, durata şi evoluţia bolii şi trebuie să respecte recomandările medicului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Zenaro

somnolenţă. La copii, poate apărea iniţial agitaţia şi neliniştea, ulterior transformându-se în somnolenţă. Dacă ingeraţi accidental o doză mai mare de Zenaro decât este recomandat sau în cazul ingestiei ocazionale de către un copil, adresaţi- vă imediat medicului dumneavoastră, care va decide măsurile adecvate care trebuie luate.

Dacă uitaţi să utilizaţi Zenaro

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa un comprimat uitat. Luaţi comprimatul cât mai curând posibil după ce v-aţi dat seama de omisiune şi aşteptaţi cel puţin 24 de ore până să luaţi următorul comprimat. Apoi continuaţi tratamentul conform recomandărilor.

 

Dacă încetaţi să utilizaţi Zenaro

întreruperea tratamentului cu Zenaro mai repede decât era prevăzut nu ar trebui să aibă efecte negative, în sensul că simptomele bolii vor reapare progresiv, cu o severitate care nu o depăşeşte pe cea prezentată de pacient înainte de tratamentul cu Zenaro.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. 4.        REACŢII ADVERSE POSIBILE ale Zenaro

Ca toate medicamentele, Zenaro poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

întrerupeti administrarea medicamentului şi mergeţi imediat la medic la primele semne de hipersensibilitate (reacţie alergica) la Zenaro. Printre reacţiile de hipersensibilitate se numără: umflarea gurii, feţei şi/sau gâtului sau dificultăţi de înghiţire împreună cu reacţii cutanate care provoacă roşeaţă locală, umflare şi mâncărime, dificultăţi respiratorii, scădere bruscă a tensiunii arteriale, pierderea conştienţei.

în cursul tratamentului cu levocetirizină (substanţa activă din medicament) au fost observate următoarele reacţii adverse:frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

uscăciunea cavităţii bucale, oboseală, somnolenţă, cefalee mai puţin frecvente: afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

durere abdominală, epuizare foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000 comportament agresiv şi agitat, convulsii, tulburări vizuale, senzaţie de percepere a ritmului cardiac, inflamaţie hepatică, reacţie de hipersensibilitate (vezi mai sus), erupţii ale pielii şi mucoaselor de fiecare dată când se utilizează medicamentul, mâncărime şi senzaţie de arsură cutanată, erupţii, urticarie, dificultăţi respiratorii, creştere în greutate, greaţă, durere musculară, anomalii ale funcţiei hepatice.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. 5.        CUM SE PĂSTREAZĂ ZENARO

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ase păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate. Nu utilizaţi Zenaro după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 1. 6.        INFORMAŢII SUPLIMENTARE despre Zenaro

Ce conţine Zenaro

 • Substanţa activă este diclorhidratul de levocetirizină 5 mg în fiecare comprimat filmat.
 • Celelalte componente sunt: nucleu- lactoză monohidrat, celuloza microcristalină, amidonglicolat de sodiu (tip A), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film – hipromeloza 2910/5, macrogol 6000, talc şi dioxid de titan (E 171).

Cum arată Zenaro şi conţinutul ambalajului

Comprimate filmate oblongi, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, marcate cu „e” pe una dintre feţe. Ambalaj primar: blister din Al/Al sau blister din PVC-Aclar/AI sau blister din PVC-Aclar-PVC/AI Ambalaj secundar: cutie de carton

Mărimea ambalajului

Mărimile de ambalaj sunt de 7, 20, 28, 50, 90 comprimate filmate.

Acest lucru înseamnă 1 sau 4 blistere, fiecare conţinând 7 comprimate filmate, într-o cutie de carton, cu prospectul pentru pacient sau 2, 5 ori 9 blistere, fiecare conţinând 10 comprimate filmate, într-o cutie de carton împreună cu prospectul pentru pacient.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Zentiva k.s., U Kabelovny 130, Praga 10, Doini Mecholupy 102 37, Republica Cehă

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

CZ ZENARO

5 mg, potahovane tablety

SK Zenaro 5 mg

filmom obalene tablety PL Zenaro

LV Zenaro 5 mg apvalkotăs tabletes HU Zenaro 5 mg filmtabletta RO ZENARO, 5 mg, comprimate filmate BG 3EHAPO 5 mg

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2010

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close