Scala ORAC ale antioxidantilor

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Radicalii liberi se formeaza in corp in urma digestiei alimentelor, poluarii, radiatiilor. In principiu, cam ei sunt responsabili pentru imbatranire si au un rol activ in bolile noastre.
Antioxidantii lupta cu radicalii liberi, minimizand efectele acestora.

S-a creat scala ORAC; o metoda de masurare a capacitatii antioxidante a alimentelor.

ORAC vine de la Oxygen Radical Absorbance Capacity si a fost stabilita de catre National Institutes of Health (Institutul National de Sanatate).

Cercetatorii spun, cu cat un aliment se afla mai sus pe scala ORAC, cu atat este mai eficient in neutralizarea radicalilor liberi. Asta va incetini procesele oxidante, care duc la imbatranire si boala.

Pentru a ne mentine sanatatea la cele mai inalte cote, trebuie sa consumam alimente care sa ne asigure mai mult de 5.000 unitati ORAC/zi.
In unele situatii speciale (boli acute, boli degenerative, cancer, s.a), se recomanda 30.000 – 50.000 unitati ORAC/zi.

Cele mai sus in lista sunt condimentele si ierburile aromate.
Oregano uscat are 175.000 unitati ORAC , Rozmarinul, 165.000 si Cimbrul 157.000.
Scala e stabilita pentru cantitati de 100 gr.
Scortisoara are 131.000 si patrunjelul are 73.000.
La o distanta destul de mare sunt restul, precum nucile cu 17.000 sau alunele de padure 10.000 unitati ORAC/zi.

Fructele de padure sunt printre cele mai sanatoase dintre fructe, cu 9.621 unitati/100 gr. Urmeaza merisoarele, cu 9.090. Prunele au 8.000, rodiile au 4.500 unitati. Capsunele au 4.300, merele, 3.800 unitati/ 100 gr.Bineinteles, antioxidantii se gasesc in alimente crude, deoarece gatirea lor ii distruge. Si bineinteles, se gasesc in vegetale.

Nu e greu sa-ti iei cele 5.000 de unitati ORAC/zi. Iar daca esti vegetarian, care consuma o parte din hrana crud, iti va fi si mai simplu.

 

Scala ORAC a celor mai sanatoase alimente

NU există în cadrul ei nici un aliment de origine animală.

Este prima remarcă şi poate cea mai importantă! Da, există o serie de alimente de origine animală (carnea de somon şi unii crustacei marini), care conţin cantităţi mici dintr-un carotenoid de potenţă medie (asteroxantina) şi care le colorează carnea în portocaliu-roşietic, dar aceste alimente NU se regăsesc în listă;

Condimentele sunt pe primele locuri în listă, ocupând chiar şi primul şi al treilea loc de pe podium;
– NU trebuie să te numeşti “Resveratrol”  sau vreun aliment să conţină aşa ceva, ca să aibă un nivel anti-oxidant ATROCE. Cuişoarele conţin “eugenol”, un anti-oxidant de potenţă medie, dar într-o cantitate aşa de mare, încât zdrobesc orice contra-candidat la nivelul anti-oxidant;
Există alimente care furnizează un nivel anti-oxidant ENORM, chiar dacă sunt consumate în cantităţi infime (cuişoarele, scorţişoara…), iar altele au un palid nivel anti-oxidant, chiar dacă le-am consuma în cantităţi semnificative (pepenele verde şi galben, castraveţii);

Cuişoarele şi scorţişoara sunt extrem de accesibile practic pretutindeni. Dar din păcate, prea mulţi dintre noi aleg să le utilizeze extrem de rar sau doar prin… prăjituri. Ce să mai zic de pudra de roşcove (carob, ceratonia), de care mare parte din populaţie nici nu a auzit că există (vezi anexa IV), sau de polenul granule, utilizat eventual de apicultori şi familiile acestora?

Astfel:
a) pudra de cuişoare = 3.144 unităţi ORAC / gram;
b) pudra de scorţişoară = 2.675 unităţi ORAC / gram;
c) capac la toate… pudra de roşcove (carob, ceratonia) are şi aceasta un nivel anti-oxidant ATROCE: 915 unităţi ORAC / gram. Dacă cacaoa este strict contraindicată la o persoană cu cancer, pudra de roşcove este mai mult decât indicată!
d) polenul granule: 247 unităţi ORAC / gram;

– Chiar dacă au un nivel anti-oxidant mai mare sau mai mic, numai acest fapt NU califică anumite alimente ca să le consumăm. Exemple: cacaoa, boabele de soc crude, boabele de leguminoase crude, vinul, oţetul şi chiar şi uleiurile esenţiale;
– Premeditat NU există nici o orientare şi nici o educare a populaţiei, dar nici a cadrelor medicale în ceea ce priveşte realizarea în organismul propriu sau al pacienţilor a unui nivel anti-oxidant cât mai înalt, drept cel mai important factor de prevenţie al apariţiei tuturor bolilor cronice şi degenerative.

Ce trebuie să urmărim la un fruct / legumă / condiment, fel de mâncare?

Nimeni NU ne spune!

UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT! Acesta este răspunsul!
Ce trebuie să facem ca să îmbătrânim cât mai tardiv si să ne păstrăm vigoarea si tinerețea cât mai multe decenii?

UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT!

…dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative!

Cum putem preveni TOATE “bolile civilizației” / boli degenerative ale stilului de viață?Ce să facem ca să NU mai trecem vreodată pe la doctor (cu excepția accidentelor)?

Cum să avem un ten frumos decenii întregi?

Cum să avem o minte limpede si la 100 de ani?

Care este “secretul” tinereții si al longevității?

RĂSPUNS: UN NIVEL ANTI-OXIDANT CÂT MAI ÎNALT!

…dar numai în lipsa unei pro-oxidări semnificative!Care sunt factorii pro-oxidanți (generatorii de radicali liberi) de care trebuie să ne ferim ?

Fumatul (o ţigară generează 1016 RL), stresul, aerul poluat cu fum, praf industrial, gaze de eşapament, radiaţiile ionizante (RUV, Radioterapia şi Radiografiile, exploziile atomice, radiaţia cosmică, CT, PET-CT), ionii pozitivi generaţi de ecranul PC-ului sau al TV-ului, acetaldehida (produs intermediar al metabolismului alcoolului etilic, dar care apare şi-n fumul de ţigară), stresul, stările pro-inflamatorii, consumul de alcool, metabolismul energetic (oxidarea mitocondrială), exerciţiul fizic intempestiv (cu cât e mai intens, cu atât mai mulţi RL generează!), modurile greşite de preparare termică a alimentelor (prăjelile, fripturile, “grătarul”), consumul de alimente râncede sau alterate, al dulciurilor concentrate, uleiurile vegetale omega 6 şi omega 3 rafinate, unele margarine, expunerile prelungite la soare şi/sau la ore de maxim solar, dar şi bronzarea artificială, sursele de oxigen atomic (hipocloriţii, ozonul, dicromaţii, permanganaţii, cloraţii, percloraţii, sarea iodată), unii agenţi oxidanţi, utilizaţi în industria alimentară drept conservanţi (nitraţii, nitriţii, sulfaţii, tiosulfaţii, sulfiţii, fosfaţii, metabisulfaţii, fosfiţii, radicalii fenoxi-), unele toxine, ciuperci (fungi), bacterii şi virusuri sunt incriminate ca generatoare de radicali liberi, medicamentele citostatice, 3,4-benzpirenul, metilcolantrenul, depăşirea greutăţii corporale, diabetul zaharat, expunerea profesională la CCl4, unele “E”-uri alimentare, unele metale +/- grele +/- radioactive (Al, Pb, Cd, U), telefonul mobil, cuptoarele cu microunde, aldehidele nesaturate (acroleina rezultată prin prăjirea uleiurilor sau fumat) etc.
Radicalii liberi induc peroxidarea lipidică, lezează ADN-ul celular, inactivând / denaturând proteine. Cele mai sensibile (şi astfel, cele mai vulnerabile) organe în faţa agresiunii radicalilor liberi sunt: cristalinul (cataracta), pancreasul (diabetul zaharat), vasele de sânge (ateroscleroză) şi celulele nervoase, care posedă o capacitate redusă şi limitată de inactivare a acestora. DAR toate celulele si organele corpului nostru suferă când au parte de pro-oxidare si din contră, funcționează cu atât mai bine cu cât avem un nivel anti-oxidant mai înalt;

NU e greu deloc să NU facem cancer!!!
– Chiar este nevoie de un stil de viaţă rău dezordonat, extins adesea pe decenii întregi, cu o alimentaţie lipsită sau săracă în anti-oxidanţi, sau din contră, cu pro-oxidante serioase, ca să facem boala! Există persoane care în anul 2010, în ţări ale UE, printre care şi România, cu standarde ridicate de subzistenţă consideră mental că “fructele-s pentru copii”, în vreme ce adulţii (oameni serioşi!?!), ar trebui să se întâlnească la “o bere”, sau la “un grătar” etc. Însuşi modul de a primi un musafir în casă în ţara noastră este dezastruos şi denaturat: i se pune acestuia în faţă un pahar de “tărie” sau dulceaţă, în loc să i se pună în faţă fructe cât mai colorate. Chiar aşa de rău ne urâm musafirii?
…şi să mai spună cineva că această boală teribilă (maladia canceroasă sub diversele ei forme) nu apare exclusiv din vina noastră, datorită unui stil de viaţă nesănătos, tolerat şi cultivat adesea pe decenii şi că nu ar putea fi prevenită.

Scala ORAC (unităţi / 100 g produs) a celor mai sănătoase alimente, de care trebuie să ţină cont în stabilirea regimului alimentar orice pacient cu o proliferare malignă, (dar nu numai) este următoarea:

314.446  pudra de cuişoare
312.400  tărâţele neprelucrate de sumac
267.536  pudra de scorţişoară
240.000  tărâţele de sorg bogate în tanin
200.129  pudra de oregano uscat
159.277  pudra de curcuma
102.700  boabele de acai liofilizate
100.800  tărâţele negre de sorg
91.500  pudra de roşcove (carob, ceratonia)
86.800  sumacul brut
80.933  cacaoa pudră uscată şi neîndulcită
76.800  seminţele de chimen
75.000  pudra concentrată de boabe de maqui
74.349  pătrunjelul uscat
71.000  tărâţele de sorg roşu
70.000  cireşele Acerola
67.553  busuiocul uscat
48.504  pudra de curry
45.400  sorgul brut bogat în tanin
40.200  pudra de ciocolată olandeză
40.000  sucul de boabe de maqui
32.004  salvia proaspătă
29.257  seminţele de muştar galben
28.811  ghimbirul pudră
27.618  piperul negru boabe
27.426  cimbrul în stare proaspătă
27.297  măghiranul în stare proaspătă
25.300 fructul de lyci (sau lechee)
25.300  fructul de goji
24.700  polenul granule
24.287  tărâţele de orez crude
23.636  pudra de chili
21.900  boabele de sorg negru
20.823  bomboanele de ciocolată neagră
19.600  cojile seminţelor de in
18.053  bomboanele de ciocolată amăruie
17.940  nucile pecan
17.919  boiaua de ardei
16.062  boabele de chokeberry crude
15.542  frunzele proaspete de tarhon
14.840  rădăcina de ghimbir proaspătă
14.697  boabele de soc crude
14.000  boabele de sorg roşu
13.978  frunzele proaspete de mentă
13.970   boabele proaspete de oregano
13.541   nucile englezeşti (walnuts)
9.645   alunele de pădure sau alunele turceşti
9.584   coacazele roşii crude
9.465   boabele proaspete de cimbru
9.416   infuzia de anghinarie
8.459   boabele de fasole roşie crudă
8.320   boabele de fasole roz crudă
8.040   boabele de fasole neagră crudă
7.983   fisticul crud
7.960   coacazele negre crude
7.779   fasolea Pinto crudă
7.581   prunele “diamantul negru” cu coajă crude
7.528   bomboanele de ciocolată cu lapte
7.282   lintea crudă
7.274   agavele uscate
6.665   pudra de usturoi uscat
6.552   anghinaria cruda
6.552   afinele crude
6.552   prunele uscate
6.400   tărâţele de sorg alb
6.330   siropul de ciocolată
6.259   prunele crude
5.997   frunzele proaspete de melisă
5.764   boabele de soia crude
5.735   pudra de ceapă
5.347   murele
5.346   usturoiul crud
5.141   frunzele crude de coriandru
4.882   zmeura crudă
4.805   frunzele proaspete de busuioc
4.454   migdalele
4.392   frunzele proaspete de mărar
4.343   frunzele de ceai
4.275   merele roşii
4.188   stafidele albe
3.898   merele “Granny Smith”
3.577   căpşunile proaspete
3.432   untul de arahide
3.383   smochinele proaspete
3.365   cireşele obişnuite dulci
3.307   rodia
3.277   agrişele crude
3.234   caisele confiate
3.166   arahidele de orice fel, crude
3.145   varza roşie fiartă şi scursă fără sare
3.083   broccoli crud
3.082   merele obişnuite cu coajă
2.941   perele crude
2.938   agavele fierte
2.936   merele ”Red delicious”, crude, fără coajă
2.906   sucul de coacăze negre
2.830   strugurii negri
2.828   merele Gala crude cu coajă
2.764   (condimentul) cardamom
2.670   merele Golden crude cu coajă
2.589   merele Fuji crude cu coajă
2.573   merele crude fara coaja
2.550   guava
2.386   brocolli fiert şi nesărat
2.380   salata lollo crudă
2.359   fulgii de porumb
2.341   sucul proaspăt de rodie
2.308   fulgii de ovăz instant fortificat
2.294   granola cu stafide
2.252   varza roşie cruda
2.210   merele Golden crude fără coajă
2.200   sorgul alb boabe
2.184   seminţele de ridiche încolţite
2.183   tărâţele de ovăz
2.175   fulgii de ovăz simpli
2.150   frunzele de sparanghel crude
2.115   cartofii dulci copţi în coajă
2.104   pâinea integrală de grâu
2.094   arpagicul crud
2.050   varza albă fiartă, scursă şi nesărată
2.036   sucul de prune
1.990   guava rosie
1.965   piureul de mere
1.963   pâinea integrală de secară
1.948   caju crud
1.946   frunzele crude de sfeclă
1.933   avocado
1.911   perele verzi cu coajă
1.819   portocalele
1.814   piersicile crude
1.788   sucul de struguri roşii
1.773   varza roşie fiartă
1.767   sfecla crudă
1.750   merişoarele
1.746   perele de Anjou roşii
1.743   floricelele de porumb
1.736   ridichile crude
1.695   nucile de macadamia prăjite
1.687   frunzele de spanac congelate şi nefierte
1.680   cartofii roşii cu coajă copţi
1.644   sparanghelul fiert şi scurs
1.620   mandarinele crude
1.548   grape-fruit-ul roz şi roşu
1540    fragii
1.521   ceapa roşie crudă
1.520   boabele de fasole marină crude
1.515   spanacul crud
1.510   seminţele de lucernă încolţite
1.506   noni
1.447   frunzele proaspete de salată verde
1.421   pâinea integrală din amestec de cereale
1.419   nucile braziliene uscate
1.326   cartofii roşii copţi
1.322   cartofii roşii cruzi
1.318   pâinea de ovăz
1.303   fulgii de grâu
1.301   pătrunjelul proaspăt
1.263   ciocolata cu lapte de băut
1.260   strugurii roşii proaspeţi
1.253   ceaiul verde gata preparat
1.247   agave crude
1.238   sucul de grape-fruit galben
1.225   sucul de lămâie
1.220   ceapa galbenă călită câteva minute
1.210   kiwi
1.150   uleiul de măsline extra-virgin
1.138   cartofii albi copţi în coajă
1.118   strugurii albi sau verzi cruzi
1.115   caisele crude
1.098   cartofii roşii cruzi
1.058   cartofii albi cruzi
1.034   ceapa albă crudă
1.005   vinul de masă roşu
1.002   sucul de căpşune
1.002   mango crud
1.001   sosul de salsa
984   ardeiul dulce portocaliu crud
980   varza de Bruxelles
965   ardei dulce galben crud
962   seminţele de soia mature încolţite şi nefierte
933   vânăta crudă
923   ardeiul verde dulce crud
904   fasolea Pinto gătită
902   cartofii dulci cruzi
884   ananasul crud
879   banana
856   varza albă fiartă, scursă nesărată
847   năutul crud
847   ardeiul roşu călit
830   strugurii albi proaspeţi
829   conopida proaspătă
793   sucul de struguri albi
791   ardeiul dulce roşu proaspăt
759   fasolea verde crudă
750   nectarinele crude
741   mazărea galbenă crudă
728   boabele de porumb dulce crude
726   sucul de portocală
704   sucul de pere
694   ardeiul dulce galben
694   sos de tomate
666   morovii cruzi
620   conopida fiartă scursă fără sare
616   nucile uscate
615   ardeiul dulce verde călit câteva minute
600   mazărea verde congelată
578   sosul picant
568   sucul de ananas
564   oţetul de mere
546   prunele roşii crude
524   mazărea despicată seminţe mature crude
508   varza albă crudă
497   ţelina crudă
496   brocolli congelat
490   prazul crud
486   sucul de roşii conservat cu sare
483   dovleacul crud
481   semintele de mac
436   siropul de piersici conservat
413   porumbul dulce conservat
410   oţetul din vin roşu
408   sucul de mere
392   vinul alb de masă
367   tomatele roşii coapte
317   morcovii fierţi şi scurşi nesăraţi
315   pepenele galben crud
307   bulbul de fenicul crud
245   vinetele fierte scurse nesărate
225   oţetul din miere
214   castraveţii cruzi cu coajă
180   dovlecelul crud
142   pepenele verde crud
126   castravetele decojit crud
106   uleiul de arahide

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close