Prospect: Informatii utile in vederea utilizarii vitmainei B# – vitaminei PP – Niacinei
Vitamina B3 = Vitamina PP = Niacina
Vitamina B3, cunoscută şi sub denumirile de niacină, acid nicotinic sau vitamina PP (Pellagra Preventer), este o vitamină care susţine procesele genetice în celulele organismului şi care ajută la procesarea grăsimilor din corp. Niacina este recomandată în prevenirea şi tratamentul multor afecţiuni precum pelagra, dermatita, durerile de cap, nivelurile crescute de colesterol, depresii şi tulburări psihice.
Deficitul de vitamina B3 se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, infecţii la nivelul pielii, slăbiciune musculară şi tulburări digetive, iar în cazurile de deficienţă severă de niacină se poate instala pelagra, boală care se caracterizează prin leziuni dermatologice majore, amnezie, depresie, anxietate, stări delirante sau chiar deces dacă afecţiunea rămâne netratată.
Excesul de vitamina B3 se poate manifesta prin reacţii alergice la nivelul pielii, afecţiuni hepatice, ulcer peptic şi intoleranţă la glucoză.
Doza zilnică recomandată de vitamina B3 este de 2 mg pentru copii între 0-6 luni, 4 mg pentru copii între 6-12 luni, 6 mg pentru copii între 1-3 ani, 8 mg pentru copii între 4-8 ani, 12 mg pentru băieţii între 9-13 ani şi 16 mg pentru băieţii peste 14 ani, 12 mg pentru fetele între 9-13 ani şi 14 mg pentru fetele peste 14 ani, 18 mg pentru femeile însărcinate şi 17 mg pentru femeile care alăptează.
Cele mai bune surse de vitamina B3 sunt: peştele (ton şi somon), carnea de pui sau curcan, organele de vită, lactatele sparanghelul, avocado, broccoli, spanac, nuci, cereale integrale, ciuperci, drojdie de bere.
Acidul nicotinic sau Vitamina PP (niacina) este o vitamină hidrosolubilă implicată în reacţiile de oxidoreducere ale celulei, corespunde la doi compusi, acidul nicotinic şi nicotinamida.
Alimente ce contin vitamina sunt ficat şi rinichii, peşte, ouă, drojdia de bere, cerealele şi ciupercile. Vitamina PP este stabilă la lumină, căldură şi rezistentă la oxidare.
Lipsa in alimentatie duce la pelagră ( poate apare insuficienta si ca urmare a unei interacţiuni medicamentoase). Pelagra se caracterizeaza prin oboseală, lipsa poftei de mincare, tulburări digestive, psihice şi hematologice.
Tratamentul se face prin administrarea medicamentoasă de vitamină PP. Administrarea de mari doze de acid nicotinic permite reducerea colesterolului din sange insa este greu suportata de organism, este contraindicata in cazul diabeticilor sau a celor suferinzi de ulcer gastroduodenal.
Niacina (numita mai tarziu vitamina B3) a fost descoperita initial in contextul cautarii unui tratament pentru vindecarea pelagrei. In 1937, carenta acestei vitamine (care se gaseste in alimentele bogate in proteine) a fost recunoscuta oficial drept cauza a pelagrei. Mai tarziu, s-a descoperit si rolul unui precursor al niacinei – triptofanul – in aparitia acestei boli.
Vitamina B3, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism. Vitaminele din grupul B au fost grupate impreuna datorita proprietatilor asemanatoare si a prezentei in aceleasi surse alimentare. Ca urmare a stransei legaturi dintre ele, deficienta unei vitamine duce la utilizarea inadecvata a celorlalte.
Niacina este necesara in organism pentru producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza.
Vitamina B3 joaca un rol in mentinerea sanatatii pielii si a sistemului digestiv, in dezvoltarea normala a nervilor si in blocarea producerii de colesterol, prevenind astfel aparitia bolilor de inima.
Functiile vitaminei B3 (PP)
- Producerea de energie
- Sanatatea celulelor
- Rezistenta la radiatii
- Antioxidant
- Sanatatea vaselor de sange
- Scaderea nivelului de colesterol
- Metabolismul glucidelor
- Functii cerebrale
- Metabolismul acizilor grasi
- Antitoxic
Utilizare terapeutica – Indicatii
- Dificultati respiratorii
- Boli cardiovasculare
- Migrene
- Artrita
- Alcoolism
- Diabet
- Ateroscleroza
- Hipercolesteromie
- Acufene
La ce este buna Vitamina B3?
– factor important in hranire – participa activ la metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor
– actiune vasodilatatoare la nivelul pielii
– stimuleaza secretia gastrica
– ajuta la functionarea sistemului nervos central
– mareste glicemia si scade nivelul colesterolului
– ajuta la asimilarea fierului
Boli si afectiuni in care este indicata Vitamina B3:
– pelagra
– herpes
– acnee
– degeraturi
– stari depresive, iritabilitate si insomnii
– diaree si indigestii
– hipertensiune arteriala
– respiratie dificila
– alcoolism
– cefalee si ameteli
Ce alimente contin vitamina B3?
– ficatul, pestele, carnea alba, carnea de vita, cerealele, ouale, nucile, arahidele, smochinele, avocado si migdalele
Boli si afectiuni asociate cu lipsa vitaminei B3:
– pelagra
– durerile de cap
– depresiile si bolile psihice
– nivel ridicat de colesterol
– dermatite
vitamina B3
Cauze ale carentei de vitamina B3:
– consumul exagerat de alcool
– tulburarile gastrointestinale
– consumul de zaharuri rafinate
– tratamentul cu antibiotice
Contraindicatii
– trebuie administrata cu prudenta in caz de diabet sever, ulcer peptic, glaucom , guta sau functionarea deficienta a ficatului.