Clopidogrel Jenson 75 mg

Sharing

-Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Cuprins

Clopidogrel Jenson 75 mg comprimate fimate

Clopidogrel

 1. CE ESTE CLOPIDOGREL JENSON ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Clopidogrel Jenson aparţine unei clase de medicamente numită antiagregante plachetare. Plachetele sanguine sunt elemente circulante foarte mici ale sângelui, mai mici decât globulele roşii sau globulele albe, care se alipesc (se agregă) în timpul formării unui cheag de sânge.

  Prevenind această agregare, medicamentele antiagregante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sânge (proces numit tromboză).

  Clopidogrel Jenson este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele de sânge rigidizate (artere) proces cunoscut ca aterotromboză, proces care poate determina evenimentele aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, infarct miocardic sau deces).

  Vi s-a prescris Clopidogrel Jenson pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge şi a reduce riscul de apariţie a acestor evenimente severe deoarece:

  • dumneavoastră aveţi o boală caracterizată prin rigidizarea arterelor (cunoscută şi sub numele de ateroscleroză) şi

  • dumneavoastră aţi avut deja o criză de inimă, un accident vascular cerebral sau aveţi o boală cunoscută sub numele de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare, sau

  • dumneavoastră aţi avut o durere toracică severă, cunoscută sub numele de “angină instabilă” sau “infarct miocardic” (criză de inimă). Pentru tratamentul acestei afecţiuni, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă fi implantat un stent în artera blocată sau îngustată pentru a restabili fluxul sanguin eficient.

   Medicul trebuie, de asemenea, să vă prescrie şi acid acetilsalicilic (o substanţă prezentă în multe medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra, precum şi pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge).

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Clopidogrel Jenson şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Clopidogrel Jenson

 3. Cum să utilizaţi Clopidogrel Jenson

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Clopidogrel Jenson

 6. Informaţii suplimentare

  •  

 1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CLOPIDOGREL JENSON

  Nu utilizaţi Clopidogrel Jenson dacă

  • sunteţi alergic (hipersensibil) la clopidogrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Clopidogrel Jenson;

  • aveţi o afecţiune care în prezent produce sângerare, cum ar fi ulcer gastric sau hemoragie la nivel cerebral;

  • suferiţi de insuficienţă hepatică severă.

  În cazul în care credeţi că vreuna dintre acestea se aplică la dumneavoastră sau dacă nu sunteţi sigur, consultaţi-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Clopidogrel Jenson.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopidogrel Jenson

  În cazul în care vă aflaţi în una dintre următoarele situaţii, trebuie să informaţi medicul dumneavoastră înainte de a lua Clopidogrel Jenson:

  • dacă aveţi risc de sângerare, cum ar fi:

   • aveţi o afecţiune care poate determina sângerare internă (cum ar fi ulcerul gastric)

   • aveţi o tulburare de coagulare, care vă predispune la sângerare internă (sângerare în interiorul oricărui ţesut, organ sau articulaţie)

   • aţi suferit recent un traumatism grav

   • aţi suferit recent o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică)

   • veţi fi supus unei intervenţii chirurgicale (inclusiv stomatologică) în următoarele şapte zile

  • dacă aţi avut un cheag de sânge într-o arteră din creier (accident cerebral vascular ischemic) în ultimele 7 zile

  • dacă aveţi o afecţiune hepatică sau renală.

   În timp ce urmaţi tratament cu Clopidogrel Jenson:

  • Trebuie să informaţi medicul dumneavoastră dacă urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale (inclusiv stomatologică).

  • De asemenea, trebuie să informaţi imediat medicul dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune (cunoscută sub numele de purpură trombotică trombocitopenică sau PTT) care include febră şi vânătăi sub piele, care pot să apară sub forma unor pete roşii punctiforme, asociate sau nu cu oboseală pronunţată inexplicabilă, confuzie, colorarea în galben a pielii sau a albului ochilor (icter), (vezi punctul 4, “Reacţii adverse posibile”)

  • Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece acesta previne formarea cheagurilor de sânge. În cazul tăieturilor sau rănilor superficiale (de exemplu cele din timpul bărbieritului), nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sângerarea vă îngrijorează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi punctul 4,”Reacţii adverse posibile”).

  • Medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea unor analize de sânge. Clopidogrel Jenson nu este indicat pentru utilizarea la copii şi adolescenţi.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Unele medicamente pot influenţa efectele Clopidogrel Jenson, sau invers.

  Trebuie să spuneţi cu precizie medicului dumneavoastră dacă luaţi

  • anticoagulante orale, medicamente utilizate pentru a reduce coagularea sângelui;

  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, utilizate de obicei pentru tratamentul afecţiunilor dureroase şi/sau inflamatorii ale muşchilor sau articulaţiilor;

  • heparină sau orice alt medicament folosit pentru a reduce coagularea sângelui;

  • inhibitori ai pompei de protoni (de exemplu omeprazol) pentru dureri de stomac;

  • fluconazol, voriconazol, ciprofloxacină sau cloramfenicol, medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiilor determinate de bacterii sau ciuperci;

  • cimetidină, medicament utilizat pentru tratamentul durerilor de stomac;

  • fluoxetină, fluvoxamină sau meclobemidă, medicamente pentru tratamentul depresiei;

  • carbamazepină sau oxcarbamazepină, medicamente pentru tratamentul anumitor forme de epilepsie;

  • ticlopidină, alte antiagregante plachetare.

  Dacă aţi avut o durere toracică severă (angină instabilă sau criză de inimă), se poate prescrie Clopidogrel Jenson în asociere cu acid acetilsalicilic, o substanţă prezentă în multe medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra.

  Utilizarea ocazională a acidului acetilsalicilic (nu mai mult de 1000 mg în 24 ore) nu ar trebui, în general, să ridice probleme, dar utilizarea în alte situaţii, pe perioade prelungite trebuie discutată cu medicul dumneavoastră.

  Utilizarea Clopidogrel Jenson cu alimente şi băuturi

  Clopidogrel Jenson poate fi luat cu sau fără alimente.

  Sarcina şi alăptarea

  Este de preferat să nu se utilizeze acest medicament în timpul sarcinii sau alăptării.

  Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Clopidogrel Jenson. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Clopidogrel Jenson, adresaţi-vă imediat medicul dumneavoastră, deoarece se recomandă să nu luaţi clopidogrel în timpul sarcinii.

  Trebuie să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă puteţi alăpta în timpul tratamentului cu Clopidogrel Jenson.

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Este puţin probabil ca clopidogrelul să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Clopidogrel Jenson

  Clopidogrel Jenson conţine ulei de ricin care poate determina tulburări gastrice sau diaree.

 2. CUM SĂ UTILIZAŢI CLOPIDOGREL JENSON

  Luaţi întotdeauna Clopidogrel Jenson exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Dacă aţi avut o durere toracică severă (angină instabilă sau criză de inimă), medicul dumneavoastră vă poate prescrie 300 mg Clopidogrel Jenson (4 comprimate a 75 mg) în doză unică, la iniţierea tratamentului. Apoi, doza uzuală zilnică este de un comprimat Clopidogrel Jenson (75 mg) administrat pe cale orală cu sau fără alimente şi la aceeaşi oră în fiecare zi.

  Trebuie să luaţi Clopidogrel Jenson atâta timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

  Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Clopidogrel Jenson

  Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital, deoarece există risc crescut de sângerare.

  Dacă uitaţi să utilizaţi Clopidogrel Jenson

  Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Clopidogrel Jenson, dar v-aţi amintit în mai puţin de 12 ore, luaţi imediat comprimatul dumneavoastră şi apoi luaţi următorul comprimat la ora obişnuită.

  Dacă v-aţi amintit după 12 ore, atunci luaţi numai doza următoare, la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

  Dacă încetaţi să utilizaţi Clopidogrel Jenson

  Nu întrerupeţi tratamentul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de întreruperea tratamentului.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 3. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Clopidogrel Jenson poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă apar:

  febră, semne de infecţie sau oboseală pronunţată. Acestea pot fi determinate de scăderea numărului anumitor celule sanguine, care apare în cazuri rare.

  • semne de tulburări hepatice, cum ar fi colorarea în galben a pielii şi/sau a albului ochilor (icter), asociată sau nu cu sângerare, care poate să apară sub piele sub forma unor pete roşii punctiforme, şi/sau confuzie (vezi punctul 2, “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopidogrel Jenson”).

  • umflarea mucoasei bucale sau manifestări la nivelul pielii cum ar fi erupţie trecătoare pe piele şi mâncărime, vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reacţii alergice.

   Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate pentru Clopidogrel Jenson (apar la 1 până la 10 pacienţi din 100) sunt sângerările.

   Sângerările pot să apară sub formă de hemoragie gastrică sau intestinală, vânătăi, hematoame (sângerare sau vânătaie neobişnuită, sub piele), sângerare din nas, sânge în urină.

   De asemenea, în cazuri rare, au fost raportate hemoragii oculare, cerebrale, pulmonare sau articulare.

   Ce trebuie să faceţi dacă apar sângerări prelungite în timp ce utilizaţi Clopidogrel Jenson Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece el previne

   formarea cheagurilor de sânge. În cazul tăieturilor sau rănilor superficiale, de exemplu cele din timpul bărbieritului, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu sângerarea pe care o aveţi, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi punctul 2, “Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopidogrel Jenson”).

   Alte reacţii adverse raportate pentru Clopidogrel Jenson sunt:

   Reacţii adverse frecvente: (afectează 1 până la 10 pacienţi din 100): diaree, dureri abdominale, indigestie sau arsuri la stomac.

   Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000): dureri de cap, ulcer gastric, vărsături, greaţă, constipaţie, gaze în exces în stomac sau intestine, erupţii trecătoare pe piele; mâncărimi, ameţeli, senzaţie de furnicături şi amorţeală.

   Reacţii adverse rare (apar la 1 până la 10 pacienţi din 10000): vertij.

   Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 pacient din 10000): icter; durere abdominală severă asociată sau nu cu durere de spate; febră; dificultăţi de respiraţie, uneori asociate cu tuse; reacţii alergice generalizate; umflarea mucoasei bucale; vezicule pe piele; alergie pe piele; inflamaţia

   mucoasei bucale (stomatită); scăderea tensiunii arteriale; confuzie; halucinaţii; dureri articulare; dureri musculare; modificări ale gustului.

   În plus, medicul dumneavoastră poate identifica modificări ale analizelor dumneavoastră de sânge şi urină.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. CUM SE PĂSTREAZĂ CLOPIDOGREL JENSON

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Clopidogrel Jenson după data de expirare înscrisă pe cutie sau pe blister după “EXP:”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

  Nu utilizaţi Clopidogrel Jenson dacă observaţi orice semn vizibil de deteriorare.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 5. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Clopidogrel Jenson

 • Substanţa activă este clopidogrel bisulfat. Fiecare comprimat filmat conţine clopidogrel (sub formă de bisulfat) 75 mg.

 • Celelalte componente sunt: nucleu – celuloză microcristalină silicifiată (celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru), hidroxipropilceluloză de joasă substituţie, ulei de ricin hidrogenat; nucleu – Opadry alb Y-1-7000 (hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 400).

Cum arată Clopidogrel Jenson şi conţinutul ambalajului

Clopidogrel Jenson 75 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alb până la aproape alb, marcate cu “E 181” pe una dintre feţe.

Clopidogrel Jenson este disponibil în cutii din carton cu blistere din OPA-Aluminiu-PVdC-/Aluminiu care conţin 28, 84 sau 100 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Jenson Pharmaceutical Services Limited

Carradine House, 237 Regents Park Road, Londra N3 3LF Marea Britanie

Fabricanţi

EGIS Pharmaceuticals PLC

H-1165 Bökényföldi út 118-120. Budapesta Ungaria

EGIS Pharmaceuticals PLC Keresztúri út 30-38.

H-1106 Budapesta, Ungaria

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

EGIS PHARMACEUTICALS PLC

Intr. Buturugeni nr.7, sector 5, Bucureşti, România

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Ungaria Clopidogrel Jenson 75 mg

Bulgaria Clopidogrel Jenson 75 mg Republica Cehă Clopidogrel Jenson 75 mg

Polonia Clopidogrel Jenson comprimate filmate

România Clopidogrel Jenson 75 mg Republica Slovacia Clopidogrel Jenson 75 mg

Slovenia Clopidogrel Jenson 75 mg filmsko oblozene tablets Marea Britanie Clopidogrel Jenson 75 mg

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2011.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului deoarece combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale.

Acum esti aici: Home » Clopidogrel Jenson 75 mg
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!