Afecţiuni stomatologice.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, angelică, brustur, cerenţel, ciumăfaie, coacăz negru, coada şoricelului, creţişoară, cuişoare, hrean, mentă, muşeţel, muştar alb, obligeană, pătrunjelul câmpului, salvie.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Afin (Vaccinum myrtylis) 1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate face gargară de mai multe ori pe zi, pentru efectul antibiotic fiind indicat în afecţiunile microbiene. Are şi un efect astringent.
Angelică (Angelica arhangelica) 1linguriţă de plantă mărunţită (se poate folosi planta sau rădăcina) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi.
Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se face gargară de mai multe ori pe zi. Este o plantă cu efect antibiotic şi cicatrizant.
Cerenţel (Geum urbanum)1linguriţă de plantă mărunţită (rizomi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică în afecţiunile hemoragice sau pentru efectul astringent. Se face gargară de mai multe ori pe zi,
Ciumăfaie (Datura stramonium)1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică pentru calmarea durerilor.
Coacăz negru (Ribes nigrum) se folosesc fructele în consum pentru efectul astringent local şi pentru mineralele şi vitaminele conţinute. Frunzele-1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate face gargară de mai multe ori pe zi, având un afect astringent.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi, având efecte antibiotice.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 1linguriţă de plantă mărunţită (rizomi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică în afecţiunile hemoragice sau pentru efectul astringent, foarte puternic.
Cuişoare (Syzygium aromaticum) se mărunţesc câteva cuişoare în gură, pentru efectul de calmarea durerii. Se poate face acest lucru de câte ori este nevoie ajutând şi datorită faptului că pot distruge mulţi germeni patogeni.
Hrean (Armoracia rusticona) rădăcina rasă se mestecă în gură, apoi se înghite pentru efectul antibiotic sau de stimularea secreţiilor.
Mentă (Mentha piperita) 1linguriţă de plantă mărunţită (rizomi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate folosi la gargară de mai multe ori pe zi, fiind utilă şi pentru faptul că are un ulei volatil care ajută la o respiraţie mai proaspătă.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi, având efecte antibiotice. Se indică în toate afecţiunile microbiene.
Muştar alb (Sinapis alba) se mestecă boabe de muştar în gură pentru efectul de stimulare al secreţiilor. Este indicat mai ales atunci când se diminuează foarte mult secreţiile glandelor bucale.
Obligeană (Acorus calamus) 1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate şi mesteca în gură rădăcină pentru efectul de stimulare al creşterii dinţilor la copiii mici.
Pătrunjelul câmpului (Pimpinella saxifraga) 1linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi, pentru efectul antibiotic şi de diminuare al mirosurilor neplăcute din gură.
Salvie (Salvia officinalis) 1linguriţă de plantă mărunţită (rizomi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică în afecţiunile hemoragice sau pentru efectul astringent. De asemenea are o puternică acţiune antimicrobiană.
Remediu contra tartrului. Dinţii acoperiţi de tartru sunt mult mai expuşi la carii ca cei sănătoşi. Se poate folosi drojdia de bere. Se pune o bobiţă de drojdie pe periuţa de dinţi, se freacă bine dinţii, evitând gingiile, căci se pot irita.
Pentru albirea dinţilor. Mai ales dacă sunteţi fumător şi doriţi să aveţi din nou dinţi impecabili, frecaţi suprafaţa dinţilor cu suc de lămâie pus pe periuţă sau cu feliuţe de lămâie. În acest fel se vor albii, iar gingia se întăreşte şi vă veţi împrospăta respiraţia.