Amenoreea – tratata naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

AMENOREEA.

Absenţa menstruaţiei se numeşte amenoree. Rărirea menstruaţiei se numeşte oligomenoree sau bradimenoree. 

Amenoreea poate apare după o perioadă de oligomenoree. Adică treptat se răresc ciclurile menstruale sau poate să apară brusc. Trebuie să mai explicăm o altă denumire, care de asemenea nu este prea cunoscută: polimenoree sau tahimenoree este apariţia menstruaţilor la intervale mai scurte de 4 săptămâni.

Amenoreea nu este totdeauna o boală (patologică) ci poate fi şi un lucru natural (fiziologic) de exemplu în timpul sarcinii, al lactaţiei sau la menopauză când este fiziologică.

Amenoreea consecutivă bolilor generale cronice (TBC, etc) nu se tratează. La luetice tratamentul bolii va face să apară şi menstruaţiile.

Amenoreea consecutivă condiţiilor de viaţă nepotrivite (carenţe alimentare, vitaminice, deportare, lagăre, închisori) ca şi amenoreea consecutivă emoţiilor puternice se vindecă odată cu revenirea la viaţa normală.

Amenoreea consecutivă frigului este trecătoare şi fără gravitate.

Amenoreea consecutivă leziunilor organice ale aparatului genital În tumorile ovariene, tratamentul este chirurgical (extirparea şi tratarea tumorii)), după raclaje brutale, amenorea este tranzitorie şi nu necesită tratament. În infantilismul genital se va face tratamentul afecţiunii respective. În amenoreea castrării chirurgicale se va respecta tratamentul impus de medicul specialist.

Este produsă de cele mai multe ori în urma unor boli endocrine ca: deficienţă ovariană, hipertiroidism, insuficienţă hipofizară sau corticosuprarenală. Pe lângă acestea mai poate fi provocată de: leziuni ale endometrului, insuficienţa arterelor, un proces inflamator, infecţii diverse, boli psihice, intoxicaţii  tabacice sau alcoolice, etc.   

   Amenoreea poate fi primară– când se instalează menstruaţia doar la 17-18 ani,  sau secundară atunci când se instalează pe o perioadă mai lungă de 2-3 luni după ce femeia a avut cicluri normale. Apare ca fiziologică sau normală în sarcină, perioada alăptării sau menopauză.             

    Cauzele care pot produce această afecţiune patologică (boală) sunt foarte multe, unele le-am enumerat mai sus fără însă a le scrie pe toate. Mai notăm totuşi: febra tifoidă, variola, orion, pneumonia, T.B.C., sifilisul, nefropatiile, cardiopatiile, epilepsia, saturnismul, drogurile, peritonita, metroanexita, chiuretajul, traume afective, anorexia, psihoze, bolile de sistem, inaniţia cronică, etc.

    Notăm de asemenea faptul că această afecţiune este de mai multe feluri. Ar fi foarte greu să le descriem pe fiecare în parte şi ar ocupa foarte mult loc, în general atunci când este vorba despre anumite afecţiuni foarte specifice le prezentăm,  în rest unde am considerat că tratamentul naturist este identic nu le-am mai descris, pentru a face economie de spaţiu şi pentru că nu are rost să ne repetăm. 

       Tratamentul acestei afecţiuni nu se va putea face decât după ce se stabileşte de către medicul specialist care este cauza care a produs această afecţiune. Acest lucru se va stabili în urma unor analize clinice şi de laborator hotărâte doar de medicul curant. Începerea tratamentului înainte de a se face analizele care să stabilească cauza afecţiunii, poate să afecteze rezultatele obţinându-se rezultate eronate, care nu pot decât să încurce viitorul tratament. Deci nu faceţi alte tratamente înainte de efectuarea analizelor sau în timpul în care se fac analizele întrucât riscaţi să vă iasă analizele foarte greşite şi să aveţi pe urmă de tras tot dv. din această cauză.

        Tratament naturist:

În toate cazurile se suplimentează alimentele ce conţin vitamina E.

            Se pot folosi următoarele plante medicinale: aloe, asmăţui, brânca ursului, cimbru, coada calului, coada şoricelului, creţişoară, dafin, fasole, fenicul, gălbenele, ghimber, hamei, hrean, iarbă mare, isop, lemn dulce, leuştean, limba mielului, mărar, muşeţel, muştar, păpădie, pătrunjel, pelin, salvie, schinduf, soia, şofran, sunătoare, talpa gâştei, ţelină, ţintaură, urzică vetrice, zmeur.

     Se va alege unul din tratamentele de mai jos, sau dacă se doreşte se pot alege chiar două în funcţie de ce credeţi că puteţi să aplicaţi şi din cele care le găsiţi la îndemână.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Asmăţui (Anthriscus cerefolium) această plantă conţine glicozidul apiina, substanţe amare, un ulei eteric, etc. Aceste componente fac ca să fie indicată la tratarea acestei afecţiuni. Se va putea folosi în următoarele moduri:

  1. a) -Se va face rost de asmăţui- de la magazinele plafar (sau din grădină, cine are) se va lua o linguriţă de frunze care se vor pune după ce au fost mărunţite (indiferent că sunt uscate sau verzi) în 250ml. de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute cu capac, după care se va strecura. Se pot consuma 2 căni de ceai pe zi. Una se va consuma dimineaţa la trezire, cealaltă se va consuma seara. Este bine ca aceste ceaiuri să se consume înainte de mese şi să se consume călduţe. Tratamentul se va face până la vindecare, adică până la apariţia menstruaţiei.

b)-Asmăţui sub formă de suc se va putea consuma zilnic de trei ori pe zi (din plantă proaspătă) câte 3o ml odată în cură de câteva zile, până la apariţia menstruaţiei.

Brânca ursului (Heracleum spondylium)- Această plantă este folosită încă din antichitate pentru o serie de boli legate de sfera genitală, atât de către femei cât şi de către bărbaţi. Studiile ştiinţifice făcute recent confirmă faptul că această plantă este foarte eficientă la aceste afecţiuni. Se va folosi sub una din următoarele forme:

  1. a) 2 ceaiuri pe zi-infuzie din 2 linguriţe de plantă mărunţită, puse în 250 ml. de apă clocotită. Se va acoperi apoi vasul pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma cu 15 minute înainte de mese. Se poate face un tratament de lungă durată.
  2. B) se va face pulbere de plantă cu râşniţa de cafea şi se va lua o cantitate de o linguriţă de praf care se va pune sub limbă, pentru 10 minute după care se va înghiţi cu puţină apă. Se va lua de trei ori pe zi, o perioadă de 2-3 luni, până apar rezultatele.
  3. C) Se va face o tinctură din 50 g de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se va pune într-o sticlă şi se va ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des recipientul, pentru a se putea extrage toate principiile active din plantă. Se va strecura după 15 zile. Se va lua o linguriţă de tinctură de 3 ori pe zi, diluată cu puţină apă. Se ia înainte de mese cu 15 minute. Are avantajul că se ia mult mai uşor chiar şi de către femeile care nu suportă mirosul sau gustul acestei plante. De asemenea este mult mai eficient deoarece la 15 minute după ingerare se regăseşte în sânge.
  4. D) Cele care cunosc această plantă şi pot să o culeagă proaspătă sunt avantajate pentru că pot să o folosească la spălături. Se va lua o mână de plantă care se va mărunţi după care se pune la fiert în 2 litri de apă. Se fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Este foarte bine să se facă spălături zilnice.

Cimbru (Saturneja hortensis)De asemenea se mai poate folosi sub formă de ceai împreună cu seminţe măcinate de cânepă (Eupatoria canabium). Câte 2 linguriţe de plantă se pun la 250 ml şi se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri. Este bine ca seminţele de cânepă şi cimbrul să fie transformat în praf cu ajutorul râşniţei de cafea înainte de a fi puse în apă pentru fiert.

Cimbru de grădină 2 rămurele cu o lingură de seminţe de pepene verde pisate se pun în rachiu de 40 grade şi se dau la femeile însărcinate pentru a se produce menstruaţia în cele mai dificile cazuri.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se fac zilnic spălături şi intern se pot consuma 3 căni pe zi.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Intern se pot folosi 2 căni pe zi şi se poate de asemenea folosi la spălături zilnice.

Dafin (Laurus nobilis)- frunzele-

  1. A) 2 linguriţe de frunze mărunţite se vor pune în 250 ml de apă. Se va fierbe timp de 15 minute după care se vor strecura. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi o perioadă până la venirea menstruaţiei.
  2. B) Se va face un ceai mai concentrat din 4 linguriţe de frunze de dafin mărunţite care se vor pune la 250 ml apă. Se fierb timp de 20 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

În general la aceste afecţiuni se recomandă hormonii sintetici care pot să producă o serie de efecte secundare. Tratamentul naturist oferă de această dată o serie de produse naturale care se pot lua fără teama că vor produce dereglări nedorite.

Fasole (Phasoleus vulgaris) – conţin aminoacizi esenţiali:

arginină, asparagină, tirozină, triptofan, acid salicilic, acid fosforic, acid uric 45%,vitaminele: A, B1, B2, B6, C, PP, acid pantotenic, acid folic, enzime, fito-estrogen, săruri minerale, etc. Păstăile sunt diuretice, antidiabetice, tonice cardiace, antiseptice. Atât păstăile cât şi boabele ajută la regenerarea sistemului nervos. Se poate folosi în următoarele moduri:



  1. a) Păstăi verzi- se vor mărunţi şi se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se va consuma 3 căni pe zi.
  2. B) Tinctură- se vor pune 50 de grame de păstăi verzi la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se vor ţine timp de 15 zile la temperatura camerei agitând de mai multe ori pe zi. După 15 zile se strecoară. Se va lua o linguriţă de 3 ori pe zi, înainte de mese cu puţină apă.
  3. C) Se vor folosi la orice mâncare.
  4. D) Se vor lua muguri de fasole verde care se vor mărunţi şi se face tinctură ca mai sus. Se ia câte o linguriţă din tinctură de 3 ori pe zi.
  5. E) Boabe măcinate sub formă de făină. Se va lua câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi, sub limbă, unde se va ţine timp de 10 minute după care se înghite cu puţină apă.

Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma intern 3 căni pe zi şi se pot face de asemenea spălături zilnice vaginale.

Gălbenele (Calendulla officinalis) –2 linguriţe de flori se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se va consuma 2-3 căni pe zi cu scopul de a vindeca această afecţiune.

Tinctura de gălbenele este mai eficientă şi se va lua 30 picături de 3 ori pe zi, puse în 100 ml apă. Este utilă şi în cazul menstruaţiei dureroase. (dismenoree).

Ghimber (Zingiber officinalis)- 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se vor pune la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate lua sub formă de praf câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă apoi se înghite cu apă. Există în comerţ şi capsule la magazinele naturiste- se pot lua 3 capsule pe zi. Este una dintre plantele foarte eficiente.

Hamei (Humulus lupulus) Hormonul declanşator al avortului: se poate folosi conuri de hamei împreună cu bulbi de lalele. Ambele provoacă menstruaţia şi avortul. De fapt acestea se folosesc la declanşarea menstruaţiei.  Se pune 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni de ceai pe zi, cu 15 minute, înaintea meselor principale.

Hrean (Armoracia rusticona) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac 2-3 spălături vaginale pentru efectul antibiotic şi de stimulare al circulaţiei.

Iarbă mare (Inula helanium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se fac zilnic spălături şi intern se pot consuma 3 căni pe zi.

Isop (Hisopus officinale) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se fac zilnic spălături şi intern se pot consuma 3 căni pe zi.

Lemn dulce (Glycyriza echinata) se macină cu râşniţa de cafea şi se pune un vârf de cuţit de praf sub limbă. Se ţine pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Este util pentru că conţine estrogen vegetal. Se face de 3 ori pe zi cu 15 minute, înainte de mesele principale.

Leuştean (Levisticum officinale)- rădăcină sau frunze, conţine ulei eteric, rezine, cumarine. Cea mai eficientă este rădăcina, dar se pot folosi şi frunzele. Se va folosi sub una din următoarele forme:

  1. A) Se va lua rădăcină uscată şi se va măcina cu râşniţa de cafea. Se va lua o linguriţă de praf sub limbă. Se ţine pentru 10 minute după care se înghite cu puţină apă.
  2. B) Se va lua 2 linguriţe de rădăcină mărunţită pusă în  250 ml de apă. Se va fierbe timp de 10 minute. Se strecoară după care se poate consuma câte 2 căni din acest ceai pe zi. Este preferabil să se consume înainte de mese.
  3. C) Frunze puse la orice mâncare ca şi condiment.
  4. D) Se va lua o linguriţă de frunze mărunţite care se vor pune la 250 ml apă. Se vor fierbe 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
  5. E) Se va pune o mână de frunze şi tulpini la 2 litri de apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se va face zilnic seara o spălătură vaginală cu irigatorul sau băi de şezut cu acest lichid.

Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se fac zilnic spălături şi intern se pot consuma 3 căni pe zi.

Mărar  (Anthum gruveolens)(seminţe) conţin şi acestea estrogen vegetal. Se vor lua sub formă de praf câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Se va pune sub limbă pentru 10 minute după care se înghite cu puţină apă. Se va lua de 3 ori pe zi. Se poate şi din acestea face o tinctură din care se poate lua în funcţie de afecţiune între 10 picături- o linguriţă de 3 ori pe zi.

Muşeţel (Matricaria chamomilla)- 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate bea 3-4 căni pe zi. Se fac de asemenea spălături. Se pune un pumn de flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot face spălături cu irigatorul zilnic sau băi în cadă unde se va turna acest lichid şi se stă timp de 30 minute. Baia este bine să fie cât mai fierbinte.

Se pune 250 ml de lapte şi în el se pune 2 linguri de flori de muşeţel. Se lasă să fiarbă timp de 3-5 minute. Se strecoară. Se umezeşte o bucată de pânză pusă în mai multe straturi şi se pun comprese calde pe zona pelviană. Se ţin numai calde. Când se răcesc se umezesc din nou cu lapte fierbinte.

2 linguri de muşeţel flori se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi când ajunge la temperatura corpului se va pune 1 lingură de miere. Se amestecă bine şi se fac spălături vaginale.

Muştar (Sinapis alba)- se face făina cu apă caldă şi se aplică pe o bucată de pânză cu care se va pune cataplasmă pe pulpele picioarelor. Se ţine în funcţie de toleranţă până la 30 minute apoi se spală local cu apă caldă sau în cazurile cu înroşirea pielii se poate pune orice unguent. Se face de 2 ori pe zi.

Păpădie (Taraxacum officinalis)- Se mai poate folosi rădăcina de păpădie care se va pune 2 linguriţe le 250 ml apă. Se va fierbe timp de 10 minute după care se va strecura. Se pot bea şi din acest cei 2-3 ceaiuri. Se indică în toate cazurile de dereglări hormonale, mai ales atunci când este prezentă şi o stază biliară pe lângă afecţiunea ginecologică.

Pătrunjel (Petroselinum sativum)– are în componenţa sa un ulei volatil bogat în compuşi fenolici cu apiol, furano-cumarine, flavonozide, etc. Compoziţia aceasta atât de bogată conferă acestei legume o serie de însuşiri deosebite legate de afecţiunile ginecologice dintre care amintim: reglarea ciclului menstrual în cazul dereglărilor prin lipsa menstruaţiei sau în toate cazurile când cantitatea de menstruaţie este mică cantitativ. Este un diuretic foarte eficient, etc. Se va putea folosi în următoarele modalităţi:

  1. A) –rădăcină-se va spăla bine cu peria de pământul care poate să fie pe ele, sau alte impurităţi, după care se va tăia mărunt (nu se va curăţi coaja de la suprafaţă pentru că aceasta este cea mai bogată în substanţe active). Se va lua câte 100 g de rădăcină la fiecare 250 ml. de apă, care se va fierbe timp de 3o minute. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi după ce s-au strecurat. Este unul dintre remediile cele mai simple în cazul acestei afecţiuni şi care precis îl aveţi în casă, sau care îl puteţi procura foarte uşor.
  2. B) Pătrunjel rădăcină, combinat în părţi egale cu rădăcină de ţelină. Se va lua câte 20 g din fiecare din acestea şi se va pune la fiert pentru 3o minute în 250 ml de apă. Se va strecura şi se vor consuma 2 astfel de ceaiuri pe zi.
  3. C) O linguriţă de pelin cu o linguriţă de pătrunjel rădăcină se vor pune în 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute după care se vor strecura. Se vor bea două astfel de ceaiuri. Unul dimineaţa la trezire şi unul seara înainte de masa de seara. Se va face acest lucru timp de câteva săptămâni, până la venirea menstruaţiei.
  4. D) Pătrunjel frunze- se consumă la orice masă cât mai multe.
  5. E) Se va pune 2 linguriţe de frunze de pătrunjel la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Seminţe conţin un fito-estrogen foarte util la această afecţiune. Se poate folosi: A) Seminţe măcinate se va lua un vârf de cuţit de 3 ori pe zi înainte de mese. Se va ţine sub limbă timp de 10 minute, după care se înghite cu puţină apă.

  1. B) Se va face o tinctură din 50 g de seminţe de pătrunjel mărunţite care se vor ţine timp de 15 zile la temperatura camerei. Se agită des în acest timp. După 15 zile se strecoară. Se va lua câte o linguriţă de tinctură diluată de 3 ori pe zi.

Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute apoi se strecoară. Se fac zilnic spălături şi intern se pot consuma 3 căni pe zi.

Salvie Salvia officinalis)- În multe locuri se mai tratează doar cu ceai mai concentrat de salvie, din care se beau 2-3 căni pe zi. Acesta se va face din 2 linguriţe de plantă mărunţită, puse în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe şi îndulcite după gust preferabil cu miere. Se pot face şi spălături vaginale.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) seminţele conţin compuşi azotaţi din: colină, trigonelină, trigliceride, agliconi, compuşi sterolici, trigofoenozide, substanţe minerale, etc. Este cunoscută încă din antichitate pentru proprietăţile afrodiziace remarcabile pe care le are ca şi pentru faptul că tonifică fibra neuro-musculară. În urma cercetărilor s-a stabilit că şi această plantă conţine într-adevăr foarte multe substanţe chimice care pot să producă într-adevăr efectele care le erau atribuite încă din antichitate. Din această cauză se poate folosi în tratamentul dereglărilor hormonale. Se poate folosi

  1. A) 1 linguriţă de seminţe mărunţite puse în 250 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
  2. B) 1 linguriţă de seminţe măcinate, se va pune la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute după care se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi.
  3. C) Seminţe sub formă de praf 50 g se vor pune în 250 ml alcool alimentar de 40 de grade. Se va ţine timp de 15 zile agitând zilnic. Se strecoară după 15 zile. Se poate păstra timp de 2 ani. Se va lua câte o linguriţă, de 3 ori pe zi înainte de mesele principale.

Soia (Soja hipoida) sunt foarte bogate în fito-estrogeni care pot nu numai să prevină anumite afecţiuni (cancer de sân, tulburările menopauzei, etc) ci şi să ajute la vindecarea foarte multor afecţiuni. De asemenea este bogată într-o serie de vitamine din grupul B ceea ce o face foarte utilă şi din acest motiv ajutând şi în cazurile de neurastenie sau alte tulburări neurologice. Se poate folosi:

  1. A) Boabe folosite în diferite preparate culinare.
  2. B) Boabe transformate sub formă de făină- se vor lua câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Se va pune sub limbă pentru 10 minute după care se va înghiţi cu puţină apă.
  3. C) Lapte de soia. Se va lua 100 g de boabe de soia care se vor pune pentru 36 de ore la 1 litru de apă la macerat. Se ia pe urmă şi se fierbe acesta timp de 20-30 minute. Se strecoară şi se va consuma zilnic câte un litru de lapte din acesta.
  4. D) Tinctură- se vor măcina boabele de soia. Se vor pune 50 de g de praf de soia la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se va ţine timp de 15 zile agitând des. Se va strecura după care se va putea pune în sticluţe de capacitate mai mică la rece. Se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi diluată cu puţină apă.
  5. E) Se va pune la încolţit boabe de soia. Se va spăla zilnic de 2 ori aceste boabe cu grijă să nu se rupă mlădiţa. După ce a dat un colţ de cca 1 cm se va măcina cu maşina de carne. Se va pune peste acesta alcool alimentar de 40 de grade. La o parte de seminţe încolţite se pun 2 părţi de alcool alimentar de 40 de grade. Se va păstra apoi timp de 15 zile, agitând des. Se strecoară apoi şi se va pune în sticluţe de capacitate mai mică la rece. Se poate păstra în aceste condiţii timp de 2 ani. Se va lua câte 10 picături- o linguriţă de 3 ori pe zi.

Şofran (Crocus sativus) seminţele se pot pune la orice mâncare ca adaos. Ajută la reglarea menstruaţiei.

Sunătoare (Hypericon  perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru efectul calmant.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, pentru efectul calmant.

Ţelină (Apium graveolens) sunt foarte bogate în apiol, hormoni, enzime, vitamine, etc. Este cunoscută din Antichitate. În Evul Mediu era încă socotită o plantă sacră şi foarte apreciată pentru efectele afrodiziac şi pentru reglarea diferitelor mecanisme din corpul uman. Se poate folosi:

  1. A) Se rade rădăcina şi se consumă la diferite salate cu alte legume care sunt în sezon. Se face acest lucru de 3 ori pe zi.
  2. B) Se va pune 100 g de rădăcină la un litru de apă. Se va fierbe apoi timp de 20 de minute. Se strecoară şi se va consuma în cursul unei zile.
  3. C) O rădăcină se va toca mărunt. Se va pune la 300 ml apă să fiarbă timp de 20 de minute. Se strecoară. Se poate consuma zilnic câte un astfel de ceai.
  4. D) Frunze- consumate proaspete puse în diferite salate.
  5. E) Frunze 2 linguriţe mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Ţintaură (Centaurium umbelatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Urzică (Urtica dioica) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Vetrice (Chryzantemum vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale (câte una o dată cu înghiţituri mici).

Zmeur (Rubus idaeus)1 linguriţă de plantă mărunţită (cele mai utile sunt mugurii primăvara şi mlădiţele foarte tinere)se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale (câte una o dată cu înghiţituri mici). Există în comerţ o serie de preparate, caz în care se va respecta indicaţia producătorului.

Se face în cazul acestei afecţiuni în special un ceai de Brânca ursului sau năprasnic. Spălături vaginale cu coajă de gorun sau stejar şi intern se mai poate consuma ceai de Salvie.

 Acestea sunt tratamente naturale, sunt bine asimilate de organism, fără să se producă nici un efect negativ. S-ar mai putea lua încă şi inflorescenţe de morcov sau muguri de zmeură.

      Mai menţionăm faptul că băile calde, cu o serie de substanţe obţinute din plante ca: muştar sau hrean, mai ales dacă se aplică pe regiunea picioarelor sau numai pe pulpe ajută foarte mult.

Se mai indică luarea de vitamina E- naturală care se găseşte de obicei în toate produsele care conţin ulei vegetal. Amenorea tiroidiană vor avea parte de alte tratamente pentru că la această afecţiune prima dată trebuie tratament pentru glanda tiroidă. La fel şi în cazul amenorea ovariană, la care este nevoie să se facă la început tratament pentru revenirea funcţiei ovariene normale. Tratamentele endocrine indiferent că sunt naturiste sau cu medicamentele clasice sunt destul de riscante, în special la cele sintetice, dar nici tratamentele endocrine naturiste nu sunt lipsite de eşecuri, aşa că în cazul în care aveţi o afecţiune endocrină este cazul să vă adresaţi doar unui bun specialist. Din această cauză este foarte important diagnosticul pus de către medicul specialist deoarece, este foarte dificil de pus şi nu se poate pune decât în urma unor examene de laborator amănunţite, care se vor face doar la indicaţia medicului specialist. În caz contrar se poate să se facă un tratament greşit, care ar agrava mai rău boala, sau ar produce o altă afecţiune poate mai gravă. De asemenea tratamentul greşit, făcut sau incorect făcut, poate şi el la rândul său să producă o serie întreagă de dereglări care sunt foarte greu de remediat.      

Tinctura de creţişoară.

(Alchemilla vulgaris).

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni:

Intern: antidiareic, antiinflamator, astringent, hemostatic, cicatrizant, sedativ uşor, stomahic, tonic feminin, reglator al menstruaţiei, reglator hormonal în cazul femeilor, tonic general, reântineritor, antihemoroidal, expectorant uşor.

Extern. Cicatrizant tonic, antiinflamator.





Indicaţii:

Intern. Hipermenoree, dismenoree, amenoree, hipoplazie mamară, simptome asociate menopauzei, chist ovarian, fibrom uterin, anexită, slăbiciune generală, depresii, stomatită, afecţiuni ORL, diaree, dizenterie, epistaxis, leucoree, dureri de cap, catar respirator, adjuvant în tratamentul obezităţii.

Extern:

Răni, angină, vergeturi, îmbătrânirea pielii, ulcere varicoase sângerânde, plăgi, inflamaţii, conjunctivită, leucoree, prurit.

Tinctura de mărar.

Anethum graveolens.

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni.

Intern: antiinflamator, antispastic, emenagog, estrogen, stimulent al gonadelor la femei, galactogog, stimulent şi reglator al activităţii glandelor cortico-suprarenale, stimulent digestiv, carminativ, diuretic.

Indicaţii.

Intern: amenoree (lipsa ciclului menstrual), dismenoree, (ciclu menstrual neregulat şi dureros), sterilitate la femei, pentru a favoriza creşterea în volum a sânilor, menopauză prematură, adjuvant în hirsutism, disfuncţii ale glandelor cortico-suprarenale şi fenomene conexe cu acestea, digestie dificilă, balonare, insomnie, anorexie, combaterea stărilor de vomă şi a spasmelor digestive precum şi în bolile urinare. Popular este folosită contra colicilor de orice natură, pentru oprirea sughiţului, tratarea tulburărilor nervoase, precum şi pentru combaterea şi prevenirea indigestiilor.

Precauţii şi contraindicaţii. În hipermenoree, tumori benigne şi maligne nu se administrează acest remediu.

Tinctura de rozmarin.

Rosmarinus officinalis.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antigutos, antireumatic, antiseptic intestinal, antiseptic respirator, antispasmodic, carminativ (reduce gazele intestinale), colagog şi coleretic, stomahic, diuretic, hipocolesterolemiant, stimulent al circulaţiei sanguine, activator al circulaţiei şi oxigenării cerebrale, psihostabilizant, stimulent general, vermifug.

Extern: antiseptic, astringent, cicatrizant, stimulent al circulaţiei pielii capului de unde şi efectul de creştere al părului), revolutiv, vulnerar.

Indicaţii.

Intern: indigestie, atonie digestivă (în special al stomacului), vomă, colici intestinale, congestia ficatului, icter, inflamaţii dureroase, cronice ale vezicii biliare, diabet, valori crescute ale colesterolului, insomnie, ameţeli (vertij), dureri de cap, migrene, nervozitate, stări depresive, stări de slăbiciune după boli şi operaţii grave, slăbirea memoriei, senilitate, palpitaţii, adjuvant în boli de inimă (inclusiv în cele care apar pe fondul emotivităţii exacerbate şi a instabilităţii psihice), amenoree, hidropizie, reumatism articular, celulită, astm, tuse convulsivă, surmenaj fizic şi cerebral, astenie, stări de oboseală cronică foarte accentuată, slăbiciune, convalescenţă, bătrâneţe.



Extern: entorsă, umflături articulare, umflarea gleznelor, dureri reumatice, torticolis, adjuvant în paraplegie spastică, hemiplegie.

Precauţii: intern în cantităţi foarte mari (peste 15 g pe zi) rozmarinul este toxic, producând gastroenterite şi nefrite.

Tinctura de talpa gâştei.

Leonorus cardiaca.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antiastmatic (împiedecă apariţia senzaţiei de sufocare), antidepresiv, antispasmodic, astringent, calmant general, calmant cardiac, calmant gastric, cicatrizant, diminuează stările de excitaţie cerebrală, expectorant, hipotensiv (acţionează mai degrabă în sens reglator), produce relaxarea vaselor sanguine care alimentează cordul şi într-o anumită măsură cordul în sine, tonic cardiac, tonic general, uterotonic (favorizează tonifierea uterului), vasoconstrictor periferic.

Extern: antiinflamator, antiseptic, astringent şi cicatrizant, regenerator epitelial.

Indicaţii.

Intern: aritmie cardiacă de origine nervoasă, hipertensiune arterială, ischemie cardiacă (atât forme dureroase, cât şi ne dureroase), tulburări de menopauză, dismenoree (ciclu neregulat şi/sau dureros), amenoree (absenţa sau întârzierea patologică a menstruaţiei), reumatism, bronşită, astm, crize astmatice care apar pe fondul de stres, depresie, depresie însoţită de anxietate, prolaps şi atonie uterină, gastrită hiperacidă pe fond de stres, colită de fermentaţie, digestie dificilă, distonie neuro-vegetativă.

Extern: contuzii, răni, arsuri, reumatism, prolaps uterin, febră tifoidă (se pun cataplasme pe ceafă şi tălpi), dureri de spate (cataplasme sau unguent local pe locul afectat).

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de aloe.

Preparată de Dacia Plant.

Acţiuni: intern tonic general, expectorant, laxativ, stimulent al digestiei, stimulent al imunităţii, antihelmitic, cicatrizant, emenagog, regenerant, calmant, depurativ, coleretic şi colagog.

Extern: antiinfecţios, antiseptic, cicatrizant, calmant, răcoritor.

Indicaţii:

Intern: indigestie, greaţă, afecţiuni digestive şi hepatice în general, dureri ale stomacului, congestie hepatică, adjuvant în cancerul gastric, amenoree, hemoroizi, tuberculoză, febră, dureri de cap, astmă, viermi intestinali.

Extern: eczeme, hemoroizi, riduri, afte, arsuri, înţepături de insecte, tăieturi şi alte leziuni ale pielii, iritaţii tegumentare, umflături şi congestii, gonoree.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de brânca ursului.

Heracleum spondylium.

Preparat de Dacia Plant.

Acţiuni:

Intern: antispastic digestiv, antispastic uterin puternic şi cu acţiune rapidă, calmant general, carminativ, hipotensor, afrodiziac, reglator al activităţii nervoase, stimulent al activităţii gonadelor, stimulator al imunităţii locale nespecifice (la nivelul renal şi genital), tonic general, tonic digestiv, vasodilatator genital, vasodilatator periferic, vermifug, antihisteric, antiblenoragic.

Extern: detersiv, rezolutiv.

Indicaţii:



Intern: impotenţă hormonală şi vasculară, sterilitate masculină, adjuvant în boli venerice (gonoree, sifilis, chlamidia, etc.) anexită, metroanexită, amenoree, sterilitate feminină, frigiditate, menopauză prematură, digestie dificilă, balonări frecvente însoţite de colici, insuficienţă renală, stări de oboseală şi epuizare ca urmare a efortului fizic şi intelectual exagerat, îmbătrânire prematură.

Extern: răni purulente, antrax (adjuvant), scleroză multiplă (adjuvant), descâlcirea părului.

Precauţii: supradozarea acestui produs produce reacţii de tip alergic, vasodilataţie periferică şi hipotensiune. Problemele de prostată manifestate sau latente pot fi activate de această plantă, caz în care tratamentul va fi întrerupt pentru o perioadă de timp.

Contraindicaţii: planta este contraindicată femeilor gravide. După tratamentul extern cu brânca ursului este interzisă expunerea la soare, deoarece are proprietăţi fotosensibilizante.

Tonic feminin.

Preparat pentru înfrumuseţare, îmbunătăţirea activităţii hormonale, mărirea vitalităţii şi intensificarea proceselor de regenerare la femei. Uz intern.

Preparat de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni: reglator hormonal, stimulent şi reglator al activităţii gonadelor, stimulent şi reglator al glandelor cortico-suprarenale, antidismenoreic, stimulent imunitar, emenagog, estrogen, galactogog, antiacneic (datorită acţiunii sale la nivel hormonal), reglează perioada de somn, îmbunătăţeşte activitatea nervoasă, depurativ.

Indicaţii: pentru stimularea creşterii sânilor, tulburări de ciclu menstrual (amenoree, dismenoree), hirsutism (apariţia unei pilozităţi inestetice la femei, acestea fiind adesea consecinţa unei activităţi hormonale deficitare), dereglări minore ale activităţii nervoase, caracterizate prin insomnie sau din contră somnolenţă, perturbări ale apetitului (în sensul unei creşteri sau descreşteri anormale), menopauză prematură, menopauză cu simptomele asociate ei.

Rezultate remarcabile mai pot fi obţinute în afecţiuni conexe cu disfuncţii conexe cu disfuncţionalităţii la nivel endocrin, dureri de cap de etiologie necunoscută, supra-ponderalitate, nervozitate, frigiditate.

Contraindicaţii. Histerectomie recentă, afecţiuni care au ca substrat producerea în exces de hormoni estrogeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close