Amnezie sau inrautatirea memoriei

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prevenire si tratament naturist

Amnezia sau Pierderea memoriei

Problemele de memorie sint, fara indoiala, unele dintre cele mai frustrante. Ritmul accelerat al vietii cotidiene ne cere sa memoram o multime de informatii. Sistemul educational, problematic prin modul in care se impune, ne cere o solicitare mare a memoriei. Pierderile de memorie si lipsa de concentrare au devenit un simptom comun nu numai la persoanele in virsta sau bolnave, ci si la oamenii in putere, care traiesc in conditii de stres. Pastrarea vioiciunii memoriei depinde de vointa fiecarui om, in parte.

Atentie la simptome

Lipsa puterii de concentrare este considerata de medicina occidentala ca un simptom de senilitate, fiind atribuita reducerii de substante neurochimice vitale. Medicina chineza numeste aceasta stare creier golit de esenta. O data cu virsta creste si probabilitatea aparitiei tulburarilor de memorie. Forma cea mai usoara, alterarea memoriei, asociata virstei, se caracterizeaza printr-o autoperceptie a pierderii de memorie. Aproximativ 40 la suta dintre persoanele în etate, de minimum 65 de ani, prezinta alterari ale memoriei, asociate înaintarii în virsta,  ceea ce reprezinta, în SUA de exemplu, circa 16 milioane de oameni dintre care doar aproximativ 1 la suta evolueaza, anual, catre dementa. Este important sa fie privita cu seriozitate orice simptomatologie, deoarece tulburarile de memorie asociate înaintarii în virsta pot sa indice existenta unor afectiuni medicale care pot fi tratate. Factorii de risc care ar trebui sa determine efectuarea unor teste de memorie sint: virsta mai mare de 65 de ani, prezenta bolilor care cresc posibilitatea stabilirii diagnosticului de dementa – diabetul, boala Parkinson, accidentele vasculare etc.

Cine sint dusmanii amintirilor

Stresul cronic poate fi daunator pentru sanatatea creierului si a performantelor amnezice. Studiile efectuate pe animale evidentiaza ca expunerea prelungita la hormonii de stres are un efect advers asupra hipocimpului, o regiune din creier implicata în functia mnezica si în învatat. Stresul cronic poate contribui la aparitia depresiei si la tulburari anxioase, care interfereaza, deseori, cu procesele normale ale memoriei, mai ales la persoanele virstnice. De fapt, depresiile sint cauze majore care duc la tulburari ale memoriei. De asemenea, persoanele cu exces ponderal, expuse unui risc crescut de aparitie a bolilor de tipul diabetului si hipertensiunii, pot avea probleme cu memoria. Afectiunile asociate obezitatii includ riscul de producere a afectiunilor cerebrovasculare care, adeseori, au ca urmari alterarea memoriei si dementa. Si, nu in ultimul rind, cei care nu obisnuiesc sa citeasca – o carte, un ziar – s-au dovedit persoane cu o memorie defectuoasa.

Care este dinamica memoriei

Doua studii americane recente releva ca o noapte buna de somn  poate reinvia  unele amintiri care s-au pierdut in timpul zilei precedente, dar amintirile  care au fost reactivate trebuie fixate bine in memorie. Specialistii americani au solicitat unui grup de studenti sa recunoasca unele cuvinte fonetice simple, emise de un sintetizator. Un test efectuat dimineata a relevat ca, in cursul serii, grupul de cuvinte pe care si-l aminteau studentii era dezastruos. Dar, dupa o noapte buna de somn, performanta a atins un nivel superior, aceasta demonstrind ca somnul poate  recupera amintirile care s-au pierdut in mod natural. Exista doua niveluri ale memoriei, memoria imediata (pe termen scurt), in care amintirile nu sint bine fixate, si memoria stabilizata, care apare dupa un timp, gratie unui proces de consolidare celulara, prin care neuronii sintetizeaza proteinele si acidul ribonucleic, moleculele actionind precum un curier prin intermediul caruia genele transmit un mesaj. Dar, consolidare celulara fara odihna nu se poate.

Cum putem incerca sa prevenim problemele de memorie

O alimentatie echilibrata, fara exces de grasimi, bogata in vitamina B12. Aceasta vitamina ajuta la formarea celulelor corpului – in special a globulelor rosii, si a sistemului nervos, si este intilnita in produse de origine animala: carne, peste, lapte, brinzeturi si oua. Regimurile alimentare sarace in grasimi, utilizate de adultii tineri si de cei cu virste medii ajuta la pastrarea memoriei. Organismul nostru are nevoie si de suficiente lichide, pentru a preveni deshidratarea, ce ar putea duce la confuzie, si tulburari ale memoriei. Pe cit se poate, limitarea consumului de bauturi alcoolice si, de asemenea, a fumatului, la care ideal ar fi sa se renunte. In cazul persoanelor cu tulburari usoare ale memoriei, administrarea vitaminelor E si C poate proteja sanatatea creierului. Atentie! Abuzul de medicamente nu este recomandabil.

Miscarea fizica regulata

Miscarea fizica regulata este benefica memoriei. Exercitiile fizice pot sa creasca fluxul sangvin cerebral, care va duce, la rindul sau, la stimularea cresterii celulelor nervoase. Studii efectuate pe persoanele care au depus efort fizic la virste cuprinse între 20 si 60 de ani arata ca riscul de aparitie a bolii Alzheimer la virste mai înaintate este mult redus. Un studiu britanic efectuat pe adulti sanatosi, cu virste cuprinse intre 60 si 75 de ani, a constatat ca activitatile mentale implicate in controlul executiv – monitorizarea, inventarierea, planificarea, inhibitia si memoria – au fost ameliorate la grupul care urma exercitii aerobice.

O viata sociala sanatoasa si echilibrata

O viata sociala sanatoasa si echilibrata, pigmentata cu  odihna, ofera si un echilibru nervos stabil. Trebuie sa incercam sa invatam lucruri noi, atunci cind avem ocazia. Sa ne largim cunostintele, cu alte cuvinte, sa ne punem memoria la lucru. Riscul de slabire a memoriei este mai redus in rindul persoanelor active din punct de vedere intelectual, comparativ cu cele care nu au  astfel de preocupari. Persoanele care obisnuiesc sa citeasca si desfasoara activitati stimulatoare pentru intelect sau legate de procesul de învatamint îsi mentin memoria mai bine si timp mai îndelungat, pe masura ce îmbatrinesc. Unele studii au aratat ca absolventii de facultate prezinta un risc mai scazut de a li se slabi memoria, fata de persoanele cu statut educational redus. Concluzia care se desprinde este ca stimularea mentala, sau solicitarea intelectuala a creierului in diverse modalitati, este capabila nu doar sa amelioreze performantele memoriei, ci si sa limiteze declinul cognitiv care se poate instala ulterior.

Atât pentru stările de amnezie de lungă durată, cât şi în caz de apariţie a unor frecvente „momente” de lapsus, sunt recomandate:

Coada calului

O linguriţă vârfuită cu coada calului se opăreşte cu o cană de apă clocotită, se lasă o jumătate de minut „să tragă”, apoi se strecoară şi se beau, cu înghiţituri mici, două ceşti de ceai zilnic.

Ventrilică

O linguriţă plină-vârf cu plantă mărunţită se opăreşte cu o cană de apă fierbinte, se lasă „să tragă” o jumătate de minut, apoi se strecoară. Se vor bea, zilnic, două-trei ceşti de ceai.

Esenţă de ventrilică

Doi pumni de flori proaspete de ventrilică se pun într-o sticlă, se acoperă cu alcool rafinat 38-40% şi se lasă la loc însorit timp de două săptămâni. Din această esenţă se vor lua, de trei ori pe zi, câte 10 picături diluate în ceaiul de coada calului.

Imbunatatirea circulatiei creierului se poate face cu extract din Ginkgo Biloba, pe care il gasiti in farmacii sub forma de capsule numite BIO-BILOBA, introduceti in alimentatie urmatoarele alimente care imbunatatesc circulatia: usturoi (care prin germaniul pe care il contine invioreaza toata circulatia), telina, ardei iute, hrean, cuisoare, scortisoara, urzici. Nu uitati ca esenta tratamentului naturist este ca la creier sa ajunga elementele nutritive specifice lui si oxigenul necesar metabolizarii lor. Este foarte eficient tratamentul cu Biocalciu cu lecitina pentru ameliorarea activitatii creierului

MEMORIE DEFICITARĂ.

Este foarte natural ca oamenii să uite, însă atunci când se întâmplă acest lucru foarte frecvent şi nu-ţi mai aduci aminte de exemplu lucruri simple ca adresa personală, sau ai uitat cum se leagă un şiret, este cazul să se consulte un medic pentru stabilirea diagnosticului cert pentru că atunci este vorba despre o boală.

Cel mai simplu este să se consume nuci în cantitate mai mare zilnic de mai multe ori.

Se poate face un tratament cu un preparat simplu. Se curăţă nuci care se vor zdrobi apoi cu o sticlă (nu cu maşina de nucă), se pun apoi într-un borcan până se umple de jumătate cu această sfărâmătură de nucă. Se umple borcanul cu miere polifloră. Se acopere cu capacul şi se lasă timp de 10 zile în care este bine ca să se mestece în borcan cu o lingură de lemn zilnic. După cele 10 zile borcanul ermetic închis se poate pune în frigider.

Administrare: se va consuma din acest borcan după ce se amestecă bine (are tendinţa de stratificare) 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Cei care au greutatea peste normal vor lua acest preparat cu 15 minute înainte de fiecare din cele trei mese principale. Cei care au greutatea mai mică vor lua câte 1 lingură la 30 minute după mese şi tot de 3 ori. Copiii peste 5 ani vor lua 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Copiii mai mici vor lua 1 linguriţă zilnic împărţită în trei reprize.

La 1 litru de vin de struguri de bună calitate se va pune 50 g de ventrilică sau 50 g de obligeană. Se lasă apoi timp de 8-10 zile (în funcţie de temperatura la care se ţine) şi apoi se strecoară. Se poate lua câte 50 ml de 3 ori pe zi din acest preparat înainte de mese, chiar şi perioade lungi de timp. La fel se poate face şi cu frunzele de Ginko-Biloba (40-80 mg pe zi), gotu kola (Centella asiatica) 2 capsule pe zi sau extract lichid 1 pipetă de 2-3 ori pe zi diluat la 100 ml apă(este remediul pentru prelungirea vieţii).

Consumul poelenului-20 g de polen pe zi în cure de 30 zile reface capacitatea memoriei.

Există de asemenea o serie de preparate naturale în ori ce magazin naturist: memo-on, memo-plus, etc, care se vor lua conform indicaţiilor producătorului.

În cazurile mai grave se va apela la aflarea diagnosticului afecţiunii şi tratarea corectă.

Pentru întărirea memoriei, cel mai eficient este să se folosească: cătină, chimen, coada calului, ghimber, Ginkgo-Biloba, ginseng, gotu kola, limba mielului, nuci, obligeană, rozmarin, salvie, saschiu, schinduf, ventrilica.

Cătină (Tamarix ramosissima) în primul rând se pot consuma fructe proaspete sau congelate. Se vor lua minimum 4-5 linguriţe de 3 ori pe zi. Cu cât se vor consuma însă mai multe cu atât va fi mai vizibilă în tratament.

Suc din fructe; se ia minimum 20 ml de 3 ori pe zi.

Fructe uscate 2 linguriţe de fructe zdrobite sau măcinate se vor pune la 250 ml apă şi se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoară apoi. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Praf de fructe râşnite, apoi cernut praful prin sită se va pune sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă de 3 ori pe zi. Se ia cu 30 minute înainte de mese.

Se indică consumul acestora pentru faptul că aduc organismului o serie de vitamine naturale, pentru că fructele acesta sunt socotite drept o polivitamină naturală.

Chimen (Carum carvi)- stimulează gândirea creativă. Cei care au nevoie de inspiraţie pot bea ceai de chimen frecvent. 2 linguriţe de seminţe zdrobite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot bea 3-4 căni pe zi.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este util pentru că ajută la curăţirea organismului de toxine şi în plus aduce organismului o serie de minerale care contribuie la refacerea celulelor nervoase. Se pot consuma atât înainte cât şi după mese.

Ghimber- ajută la oxigenarea mai bună a creierului. O salată la care adăugăm ghimber este suficientă pentru o zi. Se mai poate lua sub formă de praf din rădăcină. Se pune 1 linguriţă de praf sub limbă, apoi se ţine timp de 5 minute, apoi se înghit cu apă. Se face de 3 ori pe zi, cu 15-30 minute, înaintea meselor.

Ginko-biloba- se găseşte la farmacii sau la magazinele de profil sub diferite denumiri şi concentraţii. Este foarte bine să se respecte indicaţiile producătorului. Este planta cel mai des utilizată pentru că aceasta contribuie la refacerea întregului sistem circulator, inclusiv al vaselor capilare din creier.

Ginseng se găseşte la farmacii sau la magazinele de profil sub diferite denumiri şi concentraţii. Este foarte bine să se respecte indicaţiile producătorului. Se indică pentru că ajută la refacerea întregului organism şi se poate folosi atât de bătrâni cât şi de copii.

 

Gotu kola se găseşte la farmacii sau la magazinele de profil sub diferite denumiri şi concentraţii. Este foarte bine să se respecte indicaţiile producătorului. Reface celula nervoasă. Se poate lua în cure de mai lungă durată fără efecte negative.

Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor principale cu 15 minute. Ajută mai ales pentru dezintoxicarea organismului şi refacerea celulei nervoase. Se poate lua în special de tineri sau cei care au de învăţat mai mult.

Nuci (Juglans regia) fructele curăţite de coajă conţin fenilalanina care este un neuro-transmiţător ce duce semnalele între celulele nervoase şi creier îmbunătăţind memoria şi vioiciunea mentală. Se pot consuma în orice cantitate zilnic. Un singur lucru trebuie să se aibă în vedere şi anume după consumul nucilor se spală bine pe dinţi, pentru că altfel se distruge dentina care înveleşte dintele.

Obligeană (Acorus calamus) se pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot lua doar 4 linguriţe de ceai pe zi, câte una înainte de mese cu 15 minute. Se mai poate face un vin- 20 g de rădăcină mărunţită se pune la 1 litru de vin de struguri (se preferă cel roşu). Se ţie timp de 8-10 zile agitând zilnic. Se strecoară apoi şi se pune într-o sticlă la rece. Cine doreşte poate adăuga şi 50-100 g miere (după gust). Se va lua câte 1 lingură, până la 50 ml (un păhărel ) înaintea meselor cu 30 minute de 3 ori pe zi. Acţio9nează asupra sistemului nervos central, ajutând la îmbunătăţirea memoriei.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor principale cu 15 minute. Este indicată pentru faptul că acest ceai contribuie la refacerea legăturilor dintre neuroni. Se poate lua perioade mai lungi de timp, fără efecte secundare.

Salvie (Salvia officinalis)- un studiu american ne arată că salvia este foarte utilă pentru refacerea memoriei. Se indică folosirea sub orice formă, dar mai ales a tincturii din care se va lua o linguriţă de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de fiecare din cele 3 mese importante ale zilei. Se poate lua însă şi sub formă de infuzie. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, iar dacă nu aveţi nici o contra indicaţie se poate îndulci cu miere după gust fiind mai utilă în acest caz.

Saschiu (Vinca minor)- folosită încă din Evul Mediu pentru migrene, ameţeli şi pierderea memoriei. În practica medicală tradiţională se mai folosea la mamele care doreau să-şi înţarce copiii, căci opreşte lactaţia. Este de asemenea hemostatică fiind utilă în oprirea hemoragiilor şi ajută la cicatrizare. De asemenea se mai poate folosi la palpitaţii. Mai este hipotensoare, tonic digestivă, astringentă, laxativă, diuretică. Cea mai importantă calitate a ei este însă faptul că ajută la oxigenarea creierului având un efect antisclerotic cerebral. Se poate consuma zilnic o cană dintr-o linguriţă de plantă pusă la 250 ml apă clocotită. Se strecoară. Pentru combaterea aterosclerozei se poate folosi cantitate dublă de plantă.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) este o plantă folosită încă din antichitatea cea mai veche pentru tonifierea organismului şi o serie de afecţiuni nervoase sau metabolice. Se pune 1 linguriţă de seminţe măcinate la 250 ml apă şi se lasă pentru 12 ore la temperatura camerei la macerat. Se pun apoi la fiert şi când dau în clocot se iau de pe foc, se acopere şi se lasă să se răcească. Se strecoară şi dacă se doreşte se consumă îndulcit cu miere. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Ventrilică (Veronica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, preferabil înaintea meselor principale cu 15 minute. Contribuie la o mai eficientă folosire a creierului şi la stimularea lui.

Triple Potency Lecitin- se găseşte la farmacii şi se va administra conform indicaţiilor producătorului.

Ginko-Plus- se găseşte la farmacii şi se ia conform indicaţiilor producătorului.

Mentat– se găseşte la farmacii şi se ia conform indicaţiilor producătorului.

Polen de albine– se ia zilnic câte 2 linguriţe de polen timp de 30 zile apoi se face o pauză de 7 zile, după care se poate relua. Ajută prin multele vitamine care le conţine la refacerea creierului şi alimentarea lui.

Preparat– se poate prepara în casă un preparat foarte util în toate cazurile datorită faptului că el conţine tot ce este necesar organismului pentru buna funcţionare a creierului. Se pun la fiert în mai multe ape cojile de la 20 de ouă care sunt obţinute de la găini crescute în libertate. Se caută în acest timp să se înlăture pieliţa interioară albă de la ele (este toxică). Se macină apoi cu râşniţa de cafea transformându-se în praf fin. Se pune acest praf într-un borcan de 3 litri. Se strecoară separat lămâi, în aşa fel ca să se obţină 800 ml de suc. Se toarnă apoi sucul peste praful de ouă. Se acopere cu un tifon şi se lasă la temperatura camerei pentru 3-5 zile (cu cât este mai cald durează mai puţin) indicat ar fi la 20 grade. În acest timp de amestecă de 3-4 ori pe zi în preparat cu o lingură de lemn (se interzice orice metal). Toată spuma care se formează se aruncă, pentru că este toxică. După 3-5 zile se strecoară prin tifon. Se pune într-un borcan curat de 3 litri. Se pune apoi separat într-un bol 200g de polen cu puţin suc de lămâie. Se lasă puţin să se moaie învelişul polenului, apoi se ia o lingură de lemn şi se caută să se sfarme fiecare grăuncior de polen. Acesta se pune apoi în borcanul cu suc de lămâi şi ouă după strecurarea prin tifon. Se mai pune 500g de nuci curăţite şi măcinate. De asemenea după ce s-au pus toate acestea se mai adaugă 1 kg de miere polifloră şi gălbenuşul de la 10 ouă de la găini de casă bătute bine. Se lasă apoi 3 zile la temperatura camerei acoperit cu un tifon. Se mestecă bine cu o lingură de lemn de mai multe ori pe zi. Dacă mai face spumă aceasta se aruncă. Se pune apoi la frigider bine închis.

Este bine ca pe toată perioada preparării să se acopere borcanul cu hârtie pentru a fi ferit de lumină care poate degrada produsul.

Administrare. Se poate folosi de către copiii peste 3 ani şi de adulţi. Copiii pot lua 1-3 linguriţe (în funcţie de vârstă) şi adulţii pot lua 3-6 linguri pe zi. Se poate face acest lucru timp de 30 zile zilnic, apoi se face o pauză de 7-14 zile după care în cazurile în care mai este nevoie se mai poate face un alt preparat.

Cei care sunt sub greutate sau cu greutatea corporală normală vor lua după mese, iar cei care au greutatea mai mare vor lua înainte cu 15 minute de mese pentru că „taie pofta de mâncare”.

Indicat:

Ajută pentru fortificarea organismului, contribuind la o mai bună funcţionare nu numai a creierului ci a întregului organism. De asemenea se poate face după toate afecţiunile grave în convalescenţă sau la copii, pentru a ajuta la creştere armonioasă. Se poate lua chiar şi pentru o suplimentare a organismului cu vitamine şi minerale. Se poate lua şi de viitoarele mame sau de cele care alăptează.

Grâu (Triticul aestivum) încolţit sau orice cereale încolţite– se poate consuma câte 100 g de grâu încolţit zilnic pentru faptul că are foarte multe vitamine şi aminoacizi, minerale, etc care contribuie la o mai bună funcţionare a creierului.

Ovăz (Avena sativa) se indică să se ia zilnic câte 1 linguriţă de suc obţinut din mlădiţe tinere de ovăz, contribuind la o mai bună funcţionare a creierului. Este foarte indicat şi în surmenajul intelectual. Se găseşte şi la magazinele de profil caz în care se va folosi conform indicaţiilor producătorului.

Apilarnil– se va lua în funcţie de afecţiune, dar se va respecta indicaţiile producătorului.

Mierea de albine va face parte din alimentaţia zilnică.

De asemenea se indică să se ducă o viaţă activă şi creierul să fie pus la lucru cât mai mult, cu ajutorul diferitelor exerciţii de logică, matematică sau chiar simpla citire a cărţilor poate contribui la o refacere a memoriei. Dacă creierul nu este pus la lucru acesta îşi pierde din capacitatea de înmagazinare şi deci ajunge treptat să se atrofieze. Deci trebuie dus o viaţă foarte activă intelectual, chiar şi în anumite cazuri în care activitatea fizică este limitată de anumite afecţiuni. În acest fel nu va apare pierderea capacităţilor creierului, sau dacă apare, apare doar la vârste foarte înaintate.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close