Bolile psihice si tratarea lor

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Ce sint bolile psihice conform viziunii actuale a medicinii

Chiar din denumirea lor rezulta clar ca inca din antichitate bolile psihice erau considerate boli ale sufletului. Pentru a ne orienta in acest domeniu am selectat cele mai importante definitii din acest domeniu. Trebuie de la inceput sa mentionam ca exista doua mari categorii de definitii, unele bazate pe sufixul “psiho” si altele bazate pe sufixul “neuro”. In limbajul lucrarii de fata, care se doreste a fi un limbaj universal (comun tuturor domeniilor cunoasterii), prima categorie de termeni are afinitati in special cu sufletul, iar cele bazate pe sufixul neuro au afinitati in special cu corpul fizic, care de multe ori este afectat de bolile psihice. Enumeram termenii cu explicatiile lor conform dictionarelor uzuale.

Psiho (gr. psikhe = suflet). Aristotel in lucrarea “Despre suflet” pune bazele psihologiei, stiinta care se ocupa cu studiul proceselor psihice.

Psihanaliza = conceptia psihologica a lui Sigmund Freud si a adeptilor sai, care aplica o metoda de analiza psihologica si psihoterapeutica corespunzatoare si se bazeaza pe raportul intre constient, inconstient si preconstient (subconstient).

Psihologie (psikhe = suflet + logos = studiu) = stiinta care studiaza psihicul, legitatea proceselor psihice (cognitive, afective, volitionale) si insusirilor psihice ale persoanei (caracter, temperament etc.)

Psihiatrie (psikhe = suflet + iatreia = vindecare) = disciplina medicala care se ocupa cu studiul bolilor psihice (psihoze, demente, psihopatii si nevroze) si cu tratamentul lor.

Neuro (gr. Neuron) = nerv

Neurochirurgie = ramura a chirurgiei care are ca obiect bolile sistemului nervos care necesita o interventie chirurgicala (actioneaza asupra corpului fizic).

Neurologie = disciplina care se ocupa cu studiul sistemului nervos. Cuprinde anatomia, fiziologia, chimia si patologia sistemului nervos.

Medicina nu admite inca existenta sufletului, pentru ca inca nu l-a masurat nimeni, nu l-a fotografiat nimeni si n-a fost studiat in nici un laborator. De aceea, incearca sa gaseasca orice alte explicatii pentru aceste boli psihice in afara de cele legate de existenta unui suflet.

Religiile si toate miscarile spirituale admit existenta sufletului.

Orice om este convins ca el nu este numai corpul fizic, ci si altceva, ceva greu de definit si de simtit, dar care ne tine in viata.

Tot boli psihice sint si gelozia, isteria, somnambulismul, fanatismul, enurezisul, alcoolismul, homosexualitatea, lesbianismul etc. care de multe ori nu sint considerate boli. 

Ce simptome au bolnavii psihic

Pentru analiza simptomelor bolilor psihice vom pleca tot de la definitia unor boli psihice, recunoscute ca atare de medicina. Enumeram simptomele unor boli mai cunoscute.

Psihoze = boli psihice manifestate prin grave tulburari ale afectivitatii, gindirii sau comportamentului, de care bolnavul nu este constient si care necesita izolarea acestuia de mediul social normal.

Demente = dezintegrare a activitatii psihice anterior normale, determinind pierderea capacitatii de adaptare sociala a individului. Dementa precoce = varietate de schizofrenie. Dementa senila = dementa care progreseaza o data cu virsta.



Psihopatii = 1. Boala psihica, 2. Maladie a personalitatii manifestata prin tulburari de afectivitate, comportament sau caracter.

Nevroza (nevropatie) = boala manifestata prin varietate si indelungate tulburari psihice (de care bolnavul e constient) si prin suferinte somatice care nu se datoresc unor leziuni organice, ci tulburarii dinamicii normale a proceselor nervoase; este provocata de solicitari psihice excesive. Principalele forme clinice de nevroze sint neurastenia, isteria si psihastenia.

Neurastenie = forma clinica de nevroza, manifestata prin oboseala, dureri de cap, insomnie, la care se adauga uneori neliniste, depresiune psihica.

Isterie (g. hystera) = varietate de nevroza sau psihopatie, caracterizata prin aparitia, sub influenta socurilor emotive, a sugestiei sau autosugestiei, a unor variate simptome neurologice fara substrat organic.

Psihastenie (psikhe = suflet + astheneia = slabiciune) = forma de nevroza caracterizata printr-o stare de nehotarire, nesiguranta de sine, obsesii si fobii.

Neuroplegie = stare patologica manifestata prin scaderea sau disparitia tonusului sistemului nervos; poate fi obtinuta si artificial cu ajutorul unor medicamente (clorpromazina, lergactil).

Nevralgie = durere localizata de-a lungul unui nerv. Dupa nervul interesat poate fi sciatica, intercostala, trigeminala etc.

Schizofrenie (gr. skhizo = a imparti si phren = spirit) = boala mintala cronica caracterizata prin destramarea progresiva a functiilor psihice (afectivitate, intelect, vointa), care duce la pierderea contactului cu realitatea. Apare de obicei la tineri in epoca adolescentei si evolueaza continuu sau cu intreruperi.

Epilepsie = crize de pierdere a constiintei insotite de spasme musculare.

Depresiune = tristete intensa

Paralizii, semipareze = paralizarea unor parti ale corpului fizic.

Tratamentul aplicat in prezent bolnavilor psihic

Daca studiem cu atentie tratamentele aplicate de diferite scoli de medicina, constatam ca ele, tratamentele, sint foarte variate, unele chiar ciudate, incepind cu plimbarile in aer curat si terminind cu electrosocurile. Constatam de asemenea ca fiecare medic recomanda cu predilectie anumite tratamente si de multe ori acestea nu sint recomandate sau chiar contraindicate de alti medici.

Remarcam folosirea cu precadere a tratamentelor externe, dar uneori, ca adjuvante, se folosesc pentru uz intern sedativele, calmantele.

 Enumeram citeva din terapiile folosite in prezent, de diferiti medici: electroterapiile (galvanizarile, curentii aplicati cu sau fara impulsuri), magnetodiafluxul, ionizarile, ultravioletele, cromoterapia, ultrasunetele, presopunctura, acupunctura, plimbarile, compresele, cataplasmele, baile de sezut, baile de aer, gimnastica, socurile electrice, odihna.

Cine sint, de fapt, bolnavii psihic

Trebuie de la inceput sa remarcam doua categorii de bolnavi psihic. Prima este aceea a subnormalilor, iar cea de-a doua a supranormalilor. Subnormalii sint fiinte involuate aflate fie la inceputul evolutiei, fie ca au ajuns intr-o anumita faza de involutie. Cei aflati la inceputul evolutiei ca om se recunosc usor prin inocenta lor si prin marea putere de asimilare, dar nu te poti baza pe ei pentru ca nu au suficienta experienta in aceasta lume si genereaza situatii neplacute celor considerati normali. Cei aflati in evolutie sint persoanele care au renuntat din diferite motive la experienta vietii, au renuntat sa mai gindeasca, si-au spalat sau li s-a spalat creierul (de fapt mentalul), si treptat redevin animale din punct de vedere al comportamentului.

Supranormalii, dupa modul cum capata aceste calitati se pot imparti in doua categorii.

O prima categorie sint aceia care aparent fara o preocupare specifica se trezesc cu capacitati paranormale. Ei au dobindit aceste calitati intr-o viata anterioara sau printr-o viata corecta in aceasta existenta, in acord cu legile divine, dar fara o pregatire teoretica in domeniu, fara sa constientizeze ce se intimpla cu ei. Ei capata aceste calitati, observa ca sint altfel decit ceilalti oameni considerati normali, dar nu-si explica ce se intimpla cu ei. Atunci apeleaza la un medic sau la un preot, considerind ca nu sint sanatosi.

O alta categorie o reprezinta aceia care au cautat prin studiu si mai ales prin practica sa dobindeasca aceste calitati. Ei stiu cam ce implicatii au practicile lor, dar nu au inteles tot ce se intimpla cu ei, sint speriati, iar conducatorul grupului respectiv nu are experienta suficienta si nu-i poate orienta corect. In disperare si ei ajung la medicul psihiatru sau la preot.

In prezent exista miscari spirituale gen yoga, arte martiale etc., care recomanda adeptilor anumite practici care trezesc perceptiile lente ale acestora. Din pacate, nu toate aceste miscari au si o baza teoretica bine pusa la punct. Sa nu se inteleaga de aici ca avem ceva cu aceste scoli. Dimpotriva, apreciem faptul ca ajuta oamenii sa se depaseasca pe ei insisi, ca orice alta scoala, au limitele lor, mai au si ele de invatat. Ele sint de fapt gradinita viitorului om care se inscrie pe traseul spiritualitatii.

Prin pierderea contactului cu realitatea, medicina intelege pierderea contactului cu lumea fizica. Dar acesti pacienti nu pierd contactul cu lumea fizica, ci dimpotriva, percep informatii din lumile superioare. Aud sunete neobisnuite si voci ale unor persoane cunoscute sau necunoscute. Contactul cu lumea fizica devine pentru ei mai putin important, dar el exista in cele mai multe cazuri. Altfel nu ar mai putea comunica cu medicul.

Vad diferite entitati necunoscute, unele dintre ele foarte bizare, care ii sperie chiar si prin simpla lor prezenta. Cu toate acestea, ei nu sint mediumuri. Mediumul intra in transa si nu este constient de ce se intimpla cu el.





Acesti oameni percep o alta realitate, din alta dimensiune, o realitate la fel de concreta, dar nu fizica, palpabila. Perceptia este atit de puternica incit subiectii sint uneori mai convinsi de aceasta realitate subtila, decit de cea fizica. Necunoscind ce se intimpla, fiind nefamiliarizati cu aceste fenomene, ei actioneaza in lumea fizica dupa legile fizice cunoscute, dar stimulati de imaginile sau sunetele din lumile subtile. Rezultatul in lumea fizica se lasa asteptat si de aici apare o deruta completa, care-i zapaceste si mai mult. Toti acestia sint supranormali, paranormali, sint oameni care au obtinut rezultate pe drumul spiritual.

Trebuie sa mai remarcam existenta si a altor categorii de bolnavi psihic.

Fanaticii sint aceia care manifesta o afectiune, admiratie, patima, pasiune exaltata pentru ceva sau cineva (ideie, religie, secta, convingere etc.) duse pina la extrem, insotita de o totala intoleranta fata de cei cu alte preocupari, intoleranta ce poate merge pina la crima. Obiectul acestei pasiuni il poate constitui un obiect creat de om, ideile unor persoane deosebite, fiinte deosebite, zei sau chiar Dumnezeu (isi formeaza de fapt o imagine deformata despre Dumnezeu si toate celelalte). Ei fac parte tot din categoria subnormalilor si se supraapreciaza.

Dogmaticii sint aceia care accepta fara sa inteleaga, partial sau total, o religie, o conceptie despre viata sau despre crearea lumii, considerata a fi imuabila, vesnica, de neclintit. Ei isi inchipuie ca Dumnezeu poate fi explicat intr-o carte, ca infinitul se poate rezuma la citeva fraze spuse pe de rost. Ei nu accepta nici un argument, sint convinsi ca au dreptate si ca sint detinatorii adevarului suprem. Si ei fac parte tot din categoria subnormalilor care se supraapreciaza.

O categorie aparte o formeaza drogatii. Este adevarat ca drogurile deschid ferestre spre lumile superioare. Drogatii au acces la aceste lumi subtile, se simt bine acolo, pentru ca li se ofera mult mai multe perspective decit in lumea fizica, dar nu reusesc sa faca acest lucru prin forte proprii, adica evoluind spiritual, ci fortind anumite legi, legi despre care nu stiu nimic. Daca experientele lor sint limitate si reusesc sa se opreasca la timp, vor constientiza existenta lumilor subtile. Cel mai adesea insa acestia sfirsesc in spitale, puscarii sau chiar se sinucid. Drogul de fapt este o otrava aplicata corpului vital, care face ca corpurile superioare sa se detaseze de corpul vital. Ca orice otrava, duce in final la moarte. Drogul nu este o solutie spirituala, ci doar un ajuvant de moment. Este ca si cum ne-am uita prin gaura cheii (cind aceasta nu este astupata) intr-o camera in care nu avem acces in mod normal. Nu trebuie sa ne grabim, oricum vom ajunge acolo cind va veni momentul.

Sinucigasii sint bolnavi psihic care nu au inteles rostul acestei vieti, nu au inteles scopul vietii in general, dar care au inteles ca ceea ce au facut pina in momentul sinuciderii nu au facut bine.

Lunaticii sau somnambulii sint persoane care executa automat acte coordonate, in timpul somnului natural sau provocat prin hipnoza, de care individul nu-si aminteste la trezire.

Istericii sufera de o varietate de nevroza sau psihopatie caracterizata prin aparitia, sub influenta socurilor emotive, a sugestiei sau autosugestiei, a unor variate simptome neurologice fara substrat organic. Sint de fapt persoane instabile cu tendinta spre dubla personalizare.

Epilepticii sufera de crize repetate convulsive, localizate sau generalizate, pierderea constiintei, halucinatii senzoriale si alte tulburari psihice. Sint persoane cu vointa slaba care in alte existente au acceptat sa fie mediumuri. Epilepsia este karma mediumului.

Posedatii, desi nerecunoscuti ca atare de medicina, sint pacienti obisnuiti ai preotilor exorcisti. Sint veri primari cu epilepticii.

Paranoicii sint oameni care isi cultiva defectele, prin vointa proprie, ridicindu-le la rangul de virtute si terorizindu-si astfel semenii. Bineinteles ca nu sint constienti de ceea ce fac. Sint persoane care intr-adevar si-au cultivat vointa, dar au uitat de iubirea semenului si o confunda cu iubirea de sine.



 Vom analiza in continuare citeva tratamente folosite pentru tratarea bolilor psihice.

Vom remarca nivelul la care actioneaza, pentru a ne face o imagine asupra eficientei lor.

Electroterapiile (galvanizarile, curentii aplicati cu sau fara impulsuri) actioneaza la nivel eteric.

Magnetodiafluxul actioneaza asupra corpului eteric si astral.

Ionizarile actioneaza asupra corpului eteric si astral.

Masajul actioneaza asupra corpului fizic, eteric, astral, mental functie de nivelul de concentrare a celui care face masajul. Poate actiona simultan pe toate aceste niveluri. Biocimpul masorului influenteaza biocimpul pacientului (dar si invers). Masajul mecanic nu are aceleasi efecte ca masajul facut de terapeut. Este suficient sa primim masajul unui terapeut la suflet, pentru a constata diferenta majora fata de un masaj mecanic la aparate.

Ultravioletele, cromoterapia, ultrasunetele actioneaza asupra corpului vital si astral.

Presopunctura si acupunctura actioneaza asupra corpului fizic si eteric.

Plimbarile actioneaza asupra corpului vital, dar plimbarile facute in mijlocul naturii influenteaza si corpurile astral si mental.

Compresele, cataplasmele, baile de sezut, baile de aer, gimnastica actioneaza asupra corpului fizic si partial asupra celui eteric.

Socurile electrice actioneaza asupra corpului eteric, dar aproape intotdeauna in sens distructiv. Folosirea lor este o barbarie. Trebuie sa inceteze de urgenta aceste tipuri de tratamente.

Odihna permite tuturor corpurilor sa se refaca, sa se revigoreze.

Munca controlata, constienta, facuta fara excese care sa duca la epuizare, dar cu pasiune, actioneaza asupra corpurilor: vital, astral si uneori mental sau chiar cauzal. Din nefericire nu o ia in considerare nici un medic si nici un preot. Ne forteaza insa viata sa o folosim.

Viata de familie si viata sociala in general, traite armonios, fac ca bolile psihice sa nu se apropie de noi. Optimistul a gasit bucuria, farmecul vietii. Pesimistul nu le-a gasit si este debusolat. Ratatul este pesimistul care renunta la cautare, pentru a involua cu buna stiinta. Rugaciunea este singura activitate umana care poate fi practicata de oricine si care strapunge bariera binelui si raului, deci singura care poate ajunge dincolo de lumea cauzata. Functie de profunzimea ei, poate avea influenta asupra tuturor corpurilor amintite: fizic, eteric, astral, mental, cauzal.

Stimularea creativitatii este activitatea care ne poate inscrie pe drumul spiritual si prin aceasta poate vindeca orice boala, inclusiv psihica.

Autoanaliza si schimbarea constienta a comportamentului este o metoda de progres spiritual care are drept consecinta secundara vindecarea bolilor.



 Concluzii si recomandari finale

Observam ca de fapt simptomele si cazuistica bolilor psihice este mult mai larga decit o considera medicina. Observam de asemenea ca nici medicina, nici religiile nu au reusit sa rezolve aceste probleme sociale, care sint bolile psihice. Totusi, daca trebuie sa fim corectI, cele mai bune rezultate le au unele religii. Asa cum am mai mentionat, cu exceptia fanaticilor si dogmaticilor, exista foarte putini bolnavi psihic printre credinciosi.

Bineinteles ca aceste boli psihice trebuie tratate, desi nu afecteaza

corpul fizic, pentru ca netratarea lor va duce cu siguranta la transformari nedorite in corpul fizic al bolnavilor si atunci complicatiile sint si mai mari, devin ireversibile. Mentionam ca netratarea bolilor psihice duce uneori chiar la moartea pacientului care are un corp fizic sanatos. Este cazul sinucigasilor. Sau la crime.

Medicamentele care nu costa nimic, nu dau efecte secundare, sint accesibile oricarui si aproape pentru orice boala sint: rugaciunea, mincarea naturala, apa, plimbarile in aer curat, autoanaliza actiunilor proprii. Nu uitati jurnalul personal.

Daca ne lasam pe mina medicilor, mai devreme sau mai tirziu tot vom ajunge pe mina preotilor (macar la inmormintare). Pentru a nu da vina nici pe unul, nici pe altul pentru insuccesele noastre (pentru ca de fapt nu au nici o vina) trebuie sa ne luam soarta in propriile miini si sa actionam constient pe toate nivelurile: fizic, eteric, astral, mental si cauzal.

Apucati-va sa scrieti!

Orice! Scrisul va ordoneaza ideile, va structureaza mental. Cel mai bine ar fi sa incepeti cu un jurnal personal in care sa mentionati si sa analizati inclusiv visele si ideile care va vin; va va ajuta sa va autoexaminati.

Bolile psihice sint boli ale sufletului si ne semnaleaza abaterea de la drumul spiritual. Drumul spiritual incepe de unde ne aflam acum si merge pina la Dumnezeu. Atita timp cit nu am ajuns sa fim una cu El, asa cum este Iisus, adica pina nu vom ajunge sa putem spune ca Iisus: “Eu sint in Tatal si Tatal este in Mine!” nu putem spune ca ne-am terminat treaba. Orice oprire la orice alt nivel nu inseamna decit pierdere de timp. Orice oprire indelungata duce la abandon.

Nenorocirea noastra, a acelora care am aderat cu totul la una din gruparile religioase sau spirituale de orice fel, desconsiderindu-le pe celelalte, este ca nu am inteles ca toti acesti mari initiati care au aparut permanent de-a lungul istoriei umane au transmis de fapt unul si acelasi mesaj, de la Acelasi Unic Dumnezeu. Trebuie sa cautam acest mesaj, sa-l intelegem, sa-l punem in practica noastra zilnica si sa urmarim rezultatele pina vom ajunge si noi la Creatorul Unic. Pina atunci inseamna ca nu ne-am terminat treaba. In nici un caz indrumatorii sau maestrii pe care-i gasim in drumul nostru spiritual nu sint Creatorul Suprem, dar ei ne pot ajuta sa-L gasim. De gasit va trebui sa-L gasim singuri, asa cum au facut-o si maestrii nostri.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close