Cromoterapie
De multa vreme omul a fost comparat cu macrocosmosul, in modul cum este el alcatuit: cerul gindirii lui – creierul si neuronii ca niste stele cu care se aseamana pina si ca forma (morfologic).
Arterele si venele, vasele limfatice ar fi ca niste riuri ce strabat toate formele de relief, chiar urca datorita unui motor care functioneaza si in timpul somnului – INIMA – care nu inceteaza pina la moarte.
Singele are culoarea rosie, limfa galbena, bila din vezica biliara verde etc. Deci si in interiorul nostru exista culori!
Plantele cu care ne hranim, florile multicolore care ne incinta privirea, cerul, aerul, marea, padurile toate sint vegheate de blindetea si puterea luminii.
Lumina descompusa (de o prisma) realizeaza cele sapte culori fundamentale ale curcubeului, numite si ton cromatic: rosu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet.
Aceste culori, unde electromagnetice cuprinse intre 390 milimicroni si 710 milimicroni, percepute de ochiul nostru in toate nuantele si intensitatile posibile, aflate in jurul nostru actioneaza asupra creierului, glandelor endocrine si contribuie la armonizarea sau, dimpotriva, la tulburarea pe plan psihic, influentat apoi in somatic.
Cromoterapia este o metoda naturala de tratament prin culoare ce se poate practica de oricine cu usurinta, atit prin contemplarea unei anumite culori, cit si prin baia de culori ori proiectarea unei culori pe o anumita zona atrupului, in functie de efectul pe care dorim sa-l obtinem. Conditia sine qua non: cunoasterea.
Sa nu uitam nici importanta culorii vesmintelor cu care ne imbracm sau a obiectelor cu care ne decoram locuinta.
In afara celor sapte culori exista si culori acromatice: negru-cenusiu, alb, neutre din punct de vedere terapeutic.
In arta se vorbeste de caldura sau raceala culorilor si de puritatea lor: rosu, portocaliu sint culori calde.
Complementaritatea culorilor comporta interes din punct de vedere optic, pentru obtinerea altor culori decit cele combinate.
Prin experiment s-a dovedit ca influenta culorilor este independenta de vedere, ele ne influenteaza si atunci cind nu le vedem deloc.
Undele electromagnetice care le genereaza se comporta distinct intrind in rezonanta cu organismul uman, dind nastere unor efecte stiute si precise in zonele in care sint directionate.
Actiunea culorilor se explica prin vibratiile generale de diferentele lor in ceea ce priveste lungimea de unda a fiecarei culori.
Tot aici amintim puterea vindecatoare a cristalelor si pietrelor pretioase, care au virtuti extraordinare.
Este important de stiut, in functie de imbolnavirile noastre, ce culoare va fi benefica pentru vindecare.
Ca metode practice de aplicare a cromoterapiei chiar la domiciliu subliniem:
consumarea apei din sticle colorate adecvat intentiei noastre de a obtine un anumit rezultat. Daca nu avem sticle in culoarea respectiva, recurgem la sticle incolore, pe care le infasuram in celofan colorat. De dorit ca sticlele sa se expuna la soare citeva ore, apoi apa va fi consumata.
expunerea la lumina colorata, zonal sau tot organismul, complet gol timp de minimum 20 de minute, in liniste deplina sau ascultind o melodie corespunzatoare, despre care vom vorbi la metoda Meloterapie.
Sursa de lumina poate fi o lampa fotografica (folosita in laboratorul foto) la care se pot aplica filtre colorate diferit sau un proiector de diapozitive cu un bec puternic de 150-400 W, de asemenea adaptindu-i-se un filtru colorat.
Redam mai jos indicatiile si contraindicatiile culorilor:
Rosu
Culoarea rosie este considerata un stimulent universal. Stimuleaza inmultirea globulelor rosii, regenereaza celulele, intareste vointa si curajul.
Va fi folosit in sedinte scurte sau deloc la persoanele colerice sau hipertensionate ori hipertensivi.
Este contraindicat in stari inflamatorii sau stari emotionale.
Actioneaza asupra glandelor sexuale, stimulindu-le functionalitatea.
Portocaliu
dinamizeaza energiile vitale;
stimuleaza sistemul respirator;
diminueaza starea de oboseala;
stimuleaza o mai rapida asimilare pe plan mental a ideilor noi;
actioneaza asupra glandelor corticosuprarenale. Atentie! Aceste glande secreta adrenalina, hormonul agresivitatii.
Culoarea este contraindicata in: isterie, stres, spasmofilie, halucinatii, dementa senila, pietre la vezica biliara (litiaza), astm bronsic, bronsita.
Galben
stimuleaza sistemul limfatic;
stimuleaza sistemul nervos central, energia mentala;
intensifica nergia digestiva;
faciliteaza atingerea unei depline stapiniri de sine, autocontrolul;
actioneaza asupra secretiei pancreatice (glanda cu secretie mixta endocrina – secreta insulina si exocrina – enzimele pancreatice: amilaza, lipoza si tripsina).
Este contraindicat in febra, palpitatii cardiace, constipatie.
Verde
diminueaza stresul;
echilibreaza structura somatica si cea psihica;
topeste (anihileaza) nelinistile;
destinde si relaxeaza atit corpul, cit si gindurile.
Este considerat marele calmant al nevroticilor. Sanatoriile de recuperare pentru nevroza sint situate in zona montana, unde verdele nu piere nici iarna. Este indicata deci celor iuti la minie, irascibili cronici, celor cu idei fixe, obsesive, care sint dominati de angoasa, de frica, tiranizati de un sfirsit apocaliptic etc.
Din punct de vedere medical:
scade tensiunea sangvina;
dilata capilarele.
Este culoarea glandei tiroide.
Nu are contraindicatii.
Albastrul
creste capacitatea de adaptare a organismului;
usureaza regenerarea celulara, intinerirea;
confera o deschidere entuziasta spre tot ce este elevat, inaltator si minunat in jurul nostru;
ne ajuta sa traim in armonie cu semenii, cu cei apropiati noua.
Excesul ei poate dauna! Si celelate culori au rostul si importanta lor.
Corespunde si stimuleaza glandele paratiroide.
Contraindicata in diabet zaharat si insipid.
Dorim sa insitam asupra acestor doua culori: verde si albastru, culorile dominante ale planetei Pamint.
Cosmonautii au confirmat ceea ce poetii numeau cu un secol in urma – planeta albastra – si anume ca Pamintul de la inaltime se vede ca o stea albastra.
Consideram ca oamenii au fost conceputi, creati sa traiasca pe aceste doua niveluri corespunzatoare culorilor verde si albastru.
Verdele intregii vegetatii care este materia prima primordiala conceputa la rindu-i cu toate elementele desfasurarii metabolismului; cerealele au mare continut in glucide (hidrati de carbon), dar si de proteine vegetale, iar plantele oleoginoase contin si din ele se extrag uleiurile si esentele aromatice volatile.
Trebuie sa existe un plan, un program al creatiei pentru a potrivi toate aceste minunatii.
Culoarea verde reamintim ca semnifica introspectia, concentrarea (intoarcerea gindului spre sine, spre propria fiinta), indrazneala, detasare, sublimare in divin, in cele vesnice, netrecatoare, abstinenta autoelevare, impingerea energiilor spre niveluri superioare ale culorii albastre.
Clarvazatorii, cei care au harul clarviziunii spun ca medicii vindecatori au in jurul corpului un halou verde, o aura verde.
Trasaturile personalitatii ce aura verde sint: linistea, multumirea, acceptarea, concilierea, rafinarea.
Verdele simbolizeaza flexibilitatea impulsurilor (autocontrolul). De asemeni, subliniem dorinta de a impresiona si obtine recunoasterea.
Preferinta pentru verde indica o natura a individului adaptabila la schimbarea situatiilor. Credem ca asa se explica si neimplicarea medicilor in revendicari exteriorizate de cei care aprtin ca profil psihologic culorilor rosu in special si portocaliu secundar.
Albastrul este culoarea oceanelor, marilor, care reflectata in atmosfera, imprumuta vazduhului, cerului nuanta sa.
Aceasta culoare simbolizeaza calmul profund, abnegatie, daruirea catre un ideal nobil, iubirea fara sentimentul de posesivitate si gelozie, iubirea in sensul propovaduit de Iisus.
Preferinta pentru albastru ne sugereaza un om pasnic, inteligenta dublata de afectiune si armonie interioara.
Efectele asupra corpului uman: culoarea albastra este odihnitoare, predispune la meditatie si reverie, confera linistea interioara, faciliteaza detasarea, senzatia de spatialitate, de departare in spatiu, pace inefabila, atingerea spontana, fulgeratoare a imensitatii infinitului.
Trasaturile personalitatii cu aura albastra sint: echilibrul, fidelitatea, aspiratia catre libertate (eliberarea spiritului de ginduri materiale), speranta, dragostea atotcuprinzatoare.
Sa nu fim gresit intelesi! Asa cum glandele endocrine trebuie sa functioneze toate normal pentru a asigura dezvoltarea armonioasa a corpului, si culorile trebuie combinate armonios! Toate au rostul si importanta lor.
Indigo
are actiune anestezica;
diminueaza durerile de cap, vijiieturile in urechi;
favorizeaza instalarea echilibrului interior;
faciliteaza evolutia spirituala;
este purificatoare a singelui, a corpului fizic in general si un eliberator mental, favorizind autocontrolul, deci are si actiune benefica asupra corpului subtil (eteric si astral);
este folosita in tratamentul obsesiilor.
Actioneaza asupra glandei tiroide.
Violet
intareste sistemul de aparare imunitar;
intareste (tonifica) sistemul nervos;
este detoxifianta, avind cea mai mare putere de actiune asupra legaturilor electrochimice ale organelor si tesuturilor;
este purificator al gindurilor;
este stimulanta in special pentru firile intuitive, determina starea de gratie, de inspiratie.
Pe plan fiziologic, medical:
intensifica activitatea cardiovasculara;
accelereaza respiratia.
Este contraindicata in nevroze (ar accentua excitabilitatea) si in tulburarile mentale. Deci aceasta categorie de bolnavi se va trata in statiuni montane, nu la mare!