Aromoterapia pentru tratarea afectiunilor

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Aromoterapia, magia la indemana ta

Aromoterapia este o terapie complementara bazata pe tratarea afectiunilor cu ajutorul uleiurilor volatile. Uleiurile volatile sunt extracte de plante care se evapora la o anumita temperatura. Acestea sunt extrase din radacini, seminte, scoarta, frunze. Uleiurile folosite in aromoterapie trebuie sa fie uleiuri naturale si nu derivati sintetici pentru a avea efecte terapeutice. Uleiurile volatile au rol dezinfectant antibacterian, de improspatare a aerului unei incaperi, stimuleaza anumite organe, digestia si forta de munca. Nu folositi uleiurile volatile “dupa ureche” deoarece pot cauza grave probleme de sanatate: creseterea tensiunii, pierderea sarcinii. Nu se folosesc in cazul copiilor si a femeilor insarcinate. Nu se folosesc direct pe piele ci doar prin evaporare folosind o lampa de aromoterapie.

Pentru raceli folositi uleiurile volatile cu arome: lamaie si brad. Pentru meditatie: tamaie sau trandafiri. Pentru dezinfectarea aerului: eucalipt, levantica, lamaie. Pentru insecte: cuisoare sau levantica. Uleiurile de eucalipt elimina virusurile. Uleiurile de sambure de caisa este un emolient excelent si este util in tratarea cancerului. Uleiul de levantica este unul din cele mai utilizate cu efect calmant si cicatrizant. Uleiurile volatile mai sunt cunoscute si ca uleiuri esentiale deoarece ele contin esenta unei plante.

Inca din antichitate oamenii au descoperit proprietatile magice ale plantelor care ajuta la relaxare, energizare, dar au si efecte surprinzatoare precum prevenirea vergeturilor sau vindecarea raului de masina. Lasa-te invaluita de arome si ofera-ti un tratament regesc prin aromoterapie.

Aromoterapia este o stiinta care combina uleiurile esentiale pentru a obtine un efect de calmare, echilibrare hormonala si emotionala, eliberarea stresului, energizare, regenerare, etc. Uleiurile din plante au fost folosite de peste 5000 de ani datorita efectului terapeutic pe care il au asupra sistemului muscular si nervos. Aceste uleiuri pot fi extrase din: fructele, florile sau frunzele plantelor. Uleiurile esentiale pot fi folosite prin masaj, baie, vaporizare si inhalatii.

A inhala un ulei esential inseamna a comunica cu o parte a creierului numita sistemul limbic, centrul controlului emotional, responsabil pentru reglarea apetitului, a capacitatii sexuale si a stresului. In comert gasim diferite produse si ustensile pentru aromoterapie. Este la latitudinea ta ce produse alegi sa folosesti. Acestea pot fi: spuma de baie, sare de baie, ulei de baie, gel de dus, ulei de corp, lotiune de corp, etc.

Insa este important de stiut efectul aromelor; lamaia ajuta la concentrare, pe cand salvia este detasanta, euforica si afrodisiaca. Lavanda elibereaza caile respiratorii si imbie somnul, menta calmeaza digestia, echilibreaza starea emotionala si este eficienta contra raului de calatorie. Cleopatra, celebra pentru baile cu petale de trandafiri probabil cunostea efectul antidepresiv si calmant al acestora. Mandarina reda buna-dispozitie si energizeaza iar in combinatie cu menta previne vergeturile.

Mirela Plesa, de la salonul cosmetic “Leea” ne ofera informatii si sugestii despre modul in care trebuie realizata aromoterapia. “Pentru a atinge euforia pe care o poate conferi acest gen de terapie trebuie sa tinem cont de cativa pasi foarte importanti”, sfatuieste ea.



 regatirea atmosferei Aromoterapia trebuie realizata intr-o camera foarte aerisita (dar temperatura sa fie de cel putin 20 de grade) si poate fi combinata cu meloterapia (ascultarea muzicii preferate). Incaperea se decoreaza cu lumanari care au culoarea in functie de efectul dorit. Cele rosii au efect afrodisiac, galbene si portocalii se folosesc la energizare, albastre si verzi pentru relaxare si echilibrare emotionala. Se mai intrebuinteaza betisoare parfumate si diferite ustensile. Cada se umple cu apa calduta la care se adauga dupa dorinta sare si spuma de baie, uleiuri parfumate, etc.

Baia si masajul Dupa ce ati facut un dus in prealabil (se recomanda cu gel de dus), relaxati-va in cada plina de spuma, uitati de problemele cotidiene si concentrati-va asupra aromelor. Cand credeti ca vi s-au deschis porii, uscati-va cu un prosop, mergeti in camera pregatita anterior si masati-va cu ulei sau lotiune de corp.

Dupa tratament, in functie de efectul dorit, puteti sa va incheiati ziua, sau din contra, sa incepeti o activitate de maxima concentrare, dar nu uitati ca cea mai placuta aromoterapie este in doi!

Aromaterapia, asadar folosirea a extractelor a plantelor aromatice entru scopuri de vindecare e cunoscuta omenirii din timpurile cele mai vechi. Astfel exista deja de mii de ani forme premergatoare a aromaterapiei. Asa ca substantele aromate aveau o insemnare mare in arta vindecarii la vechii greci, arabi, chinesi si hindusi.

Aroma terapiei ii sta la baza observatia, ca omul e foarte receptiv entru arome si reactioneaza positiv la diferitele ensenze aromate. Aceasta metoda de vindecare prinde incet radacin. Terapia cuprinde rintre altele si evaporarea, cum se practica in sauna sau la inhaltii. In legatura cu asta poate ar putea fi numit parintele grec a medicinei Hippokrates (460 – 375 iCh) ca intemeietorul a aroma terapiei. El a orinduit mari insemnari terapeutice aromatelor si a recomandat chiar sa fie combatut si ciuma cu arome placute.

Simtul mirosului a fost in masura marita neglijat de omenirea. Asta e foarte regretabil deoarece nasul nostru reuseste sa distinga mai multe mirosuri decit cum reusete urechia sa distinga sunete. Nasul poate sa distinga cam 10 000 de feluri de mirosuri. Faptul deosebit a simtului de miros e, ca sta in directa legatura cu glanda hipofiza. Aceasta reguleaza o sumedenie de functii importante a corpului ca cresterea-. sexualitatea si metabolismul sau de exemplu digestia, respiratia, activitatea inimi etc. Pe baza celei spuse ari trebui sa fie clar ce rol important are simtul mirosului in viata noastra si cit de mult pot influenta mirosurile viata noastra. Toate aceste recunoasteri is face de folos aromaterapia. Si pentru un om fara simtul mirosului o aromaterapie isi are sens, deoarece uleiurile eterice ajung in orice caz prin piele sau prin plamini in circuitul sanguin. De acea o insensibilitate pentru miros nu influenteaza deloc succesul de vindecare a acestui fel.

Termenul de “aromaterapie” este ales suficient de nefericit. Pentru ca inbaierea intr-o apa cu adaus de baie cu miros de la uleiuri eterice, folosirea a lampilor de misor in incaperi si a uleiurilor de masaj cu miros dat de uleiri eterice nu sunt terapi. Pentru acestea ar fi mai otrivint denumirea de aromavelnes, metode care deservesc sa te simti bine, sa se intareasca sistemul imunitar si sa se trateze mici indispozitii.

Aromaterapia este un tratament defintit cu uleiuri eterice a unor boli anume, care e o componenta a fitoterapiei. Cu aromaterapia in Germania au dreptul sa lucreze doar medici si terapeuti a medicinei naturaliste (Heilpraktiker, e o meserie pentru care e nevoie de scoala pentru terapeuti a medicinei naturaliste cu examen de stat prin care se dobindeste si licenta de a consulta si a trata bininteles cu restrictii fata de un medic). Pentru o aromaterapie e necesar de un diagnostic medical bine stabilit, cunostinte biochimice a uleiurilor eterice folosite si pentru anumite boli se va alcatui o aromagrama. Aici se vor testa anume uleiuri eterice alese la combaterea a unor microorganisme producatoare de boli in laboratoare, deoarece fiecare om reactioneaza individual la o astfel de terapie. Si deasemenea se vor da amestecurile aromaterapeutice doar temporar stabilite. Medicamentatia cu uleiuri aromatice nu se poate recomanda unui amator deoarece intodeauna poate sa se ajung si la reactii secundare.

 

 Cum putem face tratamentul Aromoterapia

Puteti beneficia de efectele benefice ale aromoterapiei prin mai multe variante:





PRIN INHALARE – In magazine specializate se gasesc sticlute cu esente parfumate. Simpla inhalare a aromei dupa deschiderea capacului sticlei sau inhalarea in apa calda in care s-au picurat 2-3 picaturi de ulei volatil au efect aromatic puternic asupra psihicului sau rganismului dv. Inspirati adanc vaporii degajati.

O prima metoda este de a picura 10 picaturi pe un servetel de hartie sau o batista, urmata de inhalarea propriu-zisa. Se recomanda asezarea unei batiste pe perna, la nivelul nasului in fiecare noapte in cazul de congestie a mucoasei nazale: metoda e ideala pentru asigurarea unei respiratii normale folosind uleiul mentolat de eucalipt.

O alta metoda este de a picura cateva picaturi de esenta eterica uleioasa in apa fierbinte si inspirarea vaporilor care se degaja. cantitate: 10 picaturi de esenta la 100 ml de apa fierbinte. Se inspira profund pe cale nazala pana ce mirosul specific dispare (recomandat este sa va acoperiti capul cu un prosop).

Tratamentul trebuie repetat de 3 ori pe zi. Inhalatiile sunt utilizate in principal pentru afectiunea cailor respiratorii – raceli, sinusuri blocate, cefalee, tuse, expectoratii, tensiune arteriala, dureri cervicale.

PRIN VAPORIZARE CU AJUTORUL LAMPILOR ODORIZANTE – In magazinele specializate puteti gasi lampi pentru aromoterapie din portelan, sticla, ceramica. Ele sunt formate din doua recipiente: o cupa in care se toarna o cantitate mica de apa si cateva picaturi de esente volatile si un recipient in care se aseaza o lumanare care va incalzi amestecul de mai sus. Turnati apa in vasul de aromoterapie. Aprindeti o lumanare pe baza de stearina pe care o introduceti la baza vasului de aromoterapie. Picurati 1-2 picaturi in apa. In cateva secunde apa incalzita va degaja vapori ale aromei in incapere. ATENTIE: nu folositi lumanari pe baza de ceara de albine, ci doar pe baza de stearina.

EMANATII DE AROME PRIN INTERMEDIUL LAMPILOR ODORANTE SI BETISOARELOR AROMATE

Lampa odoranta combina lumina discreata a unei lampi de veghe cu posibilitaea dispersarii uleiurilor etrice naturale.
Acest procedeu numit aromoterapie este o modalitate de emanare de arome, inhalarea facandu-se intr-un mod mult mai placut. La partea superioara a lampii se toarna cca 30-50 ml apa si cca 3-5 picaturi ulei esential (eteric). La partea inferioara se introduce o lumanare aprinsa cu scopul de a incalzi apa de deasupra ce va permite evaporarea uleiului. Se poate folosi o emanatie permanenta pe timp de 30-40 de zile fara probleme.
Se vor folosi numai lumanari care au o compozitie stearina.

 



PRIN LUMANARI PARFUMATE – Unele lumanari au esente parfumate continute in ceara, parfum care se degaja odata cu topirea lumanarii. Totusi efectele nu sunt la fel de puternice ca cele ale esentelor vaporizate in lampi speciale de aromoterapie iar unele parfumuri pot fi artificiale. Nu toate lumanarile colorate sunt parfumate! 

PRIN BAIE GENERALA – Dupa ce ati umplut cada de baie cu apa calda, picurati 10 picaturi de ulei volatil. Nu turnati esenta pana ce apa nu s-a oprit. ATENTIE: E preferabil ca baia de aromoterapie sa nu aiba loc in acelasi timp cu baia de spalare, deci nu combinati sapunul cu esentele in acelasi timp!

Apa de baie trebuie sa fie fierbinte la o temperatura testata cu mana, inainte de a se picura esenta.
– 10 picaturi in cada umpluta pe jumatate
– 15 picaturi 3/4 cu apa

Pacientul trebuie sa stea in cada cel putin 15 minute, intorcandu-se la jumatatea timpului si pe cealalta parte, daca apa nu acopera corpul in intregime.
Baile cu uleiuri esentiale sunt placute si benefice pentru: insomnie, tensiunea nervoasa, afectiuni musculare, probleme circulatorii, probleme legate de menstruatie, tuse, raceala, cefalee, retentie de lichide in organism.

Fiecare tratament este stabilit individual – nu exista doua persoane sa fie identice, iar in plus trebuiesc luati in considerare numerosi factori de decizie in legatura cu forma de tratament.

PRIN BAIE PARTIALA – La fel ca mai sus, turnati 7-8 picaturi intr-un recipient unde veti introduce numai mainile sau numai picioarele.

PRIN MASAJ – Se folosesc cateva picaturi de esenta in cazul unui masaj complet sau a presarii unor puncte speciale de presopunctura.

PRIN COMPRESE – Picurati 5 picaturi de esenta intr-un vas cu apa calda. Imbibati o compresa in aceasta apa si apoi lasati compresa in locurile dureroase. Recomandabil mai ales pentru durerile musculare sau pentru migrene.

Sunt utile si ca tratament in cazul unor afectiuni ale pielii, dureri musculare si toracice, pot fi utilizate la nivelul unei arii cu probleme, cum este dismenoreea.
In comprese se recomanda tifonul aplicat in patru straturi cu o suprafata suficient de intinsa pentru a acoperi aria afectata. Nu se admite ca materialul sa fie impregnat cu materie medicamentoasa.
Se recomanda 10 picaturi de esenta eterica uleioasa in 10 ml de apa. Se popate folosi si vata intre straturile de tifon, insa datorita puterii mari de absortie se va folosi 200 ml apa cu 10 picaturi. Se toarna apa fierbinte masurata in cantitate suficienta. Se plaseaza compresa la nivelul ariei supuse tratamentului si se invelese zona tratata cu o folie subtire de plastic. Trebuie mentinuta o temperatura ridica asupra compresei, va puteti folosi de un prosop incalzit sau de o patura. Timp de cel putin 2 ore se pastreaza compresa.

* Pentru spate, compresia se aplica intr-o ordine inversa: prosopul uscat pe pat, apoi folie de plastic, apoi compresa dupa care pacientul se intinde pe compresa, iar corpul este acoperit in final cu o patura calda.



In cazul unei arii mai reduse, compresele cu esente eterice uleioase aplicate ca atare sunt foarte benefice si in cazul:

luxatiilor, echimozelor, plagilor, nevralgiilor, abceselor, dureri toracice si musculare

Aici uleiul se aplica ca atare la nivelul ariei si pate fi acoperit cu tifon umed sau vata, care poate fi pastrat apoi pe piele cu ajutorul unei benzi chirurgicale cu micropori.

 

Uleiurile esentiale aplicate ca atare sunt de asemenea foarte benefice in cazul urgentelor cum sunt: arsuri, prurit alergic, intepaturi de insecte, avand si actiune antiseptica. In aceste cazuri zonele nu trebuiesc acoperite, se aplica decat esentele uleioase, la intervale regulate lasandu-se sa isi faca efectul.
Herpesul labial raspunde excelent la actiunea esentelor eterice uleioase.

PRIN BETISOARE PARFUMATE – In magazinele specializate exista cutii cu diverse esente de betisoare. Cele mai bune sunt cele de origine indiana. Se aprind betisoarele parfumate si se lasa sa arda pana la capat. Unele esente pot fi foarte puternice iar fumul poate fi inecacios, de aceea trebuie sa incercati mai intai capacitatea dv. de toleranta la fumul parfumat.

PRIN PARFUMURI NATURALE – Simpla inhalare a parfumurilor plantelor respectuve are acelasi efect aromatic. Nimic nu poate avea un efect mai puternic decat inhalatrea unui buchet de flori sau a unei plante direct in natura.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close