Aromoterapia la domiciliu

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Uleiurile esentiale sunt accesibile oricui, iar tratamentele care le presupun, ca inhalatiile, masajul, baile aromatice, sunt usor de realizat si acasa, nu numai in cabinetele specializate.

Acesta este un mare avantaj al aromoterapiei. O poti aplica in orice context, bucurandu-te oricand de miresme, parfumuri, arome. Poate fi suficienta doar aroma uneori, alteori insa este nevoie ca pielea sau mucoasele sa absoarba substantele aromate dizolvate in uleiuri.

Aplicarea aromoterapiei

Una dintre cele mai simple metode este aplicarea in casa, imbiband aerul si creand atmosfera prin:

– picurarea de ulei aromat in lampitele pentru ars arome;
– sau in boluri de ceramica pline cu apa sau flori;
– prin arderea de lumanari sau betisoare aromate;
– plasarea unor saculeti cu plante aromate in diferite locuri prin casa;
– imbibarea unor bucatele de vata cu uleiuri volatile pe care le putem pune sub perna, in timpul somnului sau le putem purta cu noi.

O alta metoda este inhalatia – calea cea mai rapida si mai eficienta de a introduce in fluxul sangvin ulei esential.

– Inhalatia se realizeaza prin frecarea zonei de sub nari, cu ulei aromat sau inspirand de pe o bucata de panza parfumul catorva picaturi de ulei esential.
– Se mai poate adauga ulei intr-un vas cu apa fierbinte, special pentru inhalatii si cu un prosop in jurul capului, se inspira vaporii cel mult 5 minute.
– De asemenea, esenta se poate pune in dispozitive pentru umezirea aerului, cu ajutorul carora vaporii de ulei aromat se raspandesc in toata incaperea.

Procedeele se pot repeta nu mai mult de trei ori pe zi.

Utilizarea unei lampi odorante este mai putin eficienta, emanand vapori mai slab concentrati, diminuandu-se astfel si efectele calmante sau remontante.

Un alt procedeu, pe cat de placut pe atat de eficient, este adaosul esentelor aromate in apa de baie.

– De asemenea pot fi folosite saruri de baie sau direct frunze de plante aromate, ale caror arome se degaja in apa fierbinte.
– Uleiurile pot fi si ele puse in apa de baie, dar in amestec cu 10 lingurite de excipient (substanta sau amestec de substante care serveste la incorporarea mai activa a unor medicamente in general, avand actiune neutra asupra organismului), altfel, adaugate direct in apa, vor pluti la suprafata pierzandu-si din efectele terapeutice.

Apa de baie se agita bine ca uleiul sa se disperseze si, cu usa si ferestrele inchise, acordati-va zece minute reconfortante.

Uleiurile aromate mai pot fi folosite ca remediu extern, in masaj, presopunctura sau aplicate pe punctele de acupunctura, sau in centrul chakrelor (centri de energie ai corpului uman). Pot fi utilizate ca atare sau pot intra in compozitia alifiilor sau cremelor speciale.

Pentru uz intern, uleiurile aromate se administreaza sub forma de picaturi adaugate in mancare sau ceai.

De asemenea, ele se pot gasi in unele fructe care contin substante aromate, degajandu-se in timp ce le mestecam si actionand astfel asupra mucoaselor bucale si stomacale.

Proportiile in care diluam uleiurile esentiale

Folosirea unui ulei esential pentru masaj sau imbaiere presupune diluarea initiala cu o substanta adecvata, cu un excipient.

Pentru masaj e bine a se folosi ca excipient uleiuri de buna calitate, presate la rece, precum cele de migdale dulci, floarea soarelui sau samburi de struguri.

Pentru baie, uleiurile esentiale se amesteca cu lotiuni incolore si inodore sau cu spumantul de baie uzual.

E indicat sa respectati urmatoarele proportii, folosirea lor in exces ducand la supradozaj sau risipire inutila:

– Un amestec normal pentru imbaiere presupune 15 picaturi de ulei esential in 10 lingurite de excipient.
– Un amestec pentru baia copiilor, batranilor sau persoanelor bolnave se limiteaza la 8 picaturi de ulei esential in 10 lingurite de excipient.
– Pentru copiii cu varsta sub doi ani, amestecul pentru imbaiere nu contine mai mult de 4 picaturi de ulei esential in 10 lingurite de excipient.
– In uleiul de masaj, proportia presupune 8-12 picaturi de ulei esential in 6-8 lingurite de excipient.

INHALATII

O prima metoda este de a picura 10 picaturi pe un servetel de hartie sau o batista, urmata de inhalarea propriu-zisa. Se recomanda asezarea unei batiste pe perna, la nivelul nasului in fiecare noapte in cazul de congestie a mucoasei nazale: metoda e ideala pentru asigurarea unei respiratii normale folosind uleiul mentolat de eucalipt.

O alta metoda este de a picura cateva picaturi de esenta eterica uleioasa in apa fierbinte si inspirarea vaporilor care se degaja. cantitate: 10 picaturi de esenta la 100 ml de apa fierbinte. Se inspira profund pe cale nazala pana ce mirosul specific dispare (recomandat este sa va acoperiti capul cu un prosop).

Tratamentul trebuie repetat de 3 ori pe zi. Inhalatiile sunt utilizate in principal pentru afectiunea cailor respiratorii – raceli, sinusuri blocate, cefalee, tuse, expectoratii, tensiune arteriala, dureri cervicale.

EMANATII DE AROME PRIN INTERMEDIUL LAMPILOR ODORANTE SI BETISOARELOR AROMATE

Lampa odoranta combina lumina discreata a unei lampi de veghe cu posibilitaea dispersarii uleiurilor etrice naturale.
Acest procedeu numit aromoterapie este o modalitate de emanare de arome, inhalarea facandu-se intr-un mod mult mai placut. La partea superioara a lampii se toarna cca 30-50 ml apa si cca 3-5 picaturi ulei esential (eteric). La partea inferioara se introduce o lumanare aprinsa cu scopul de a incalzi apa de deasupra ce va permite evaporarea uleiului. Se poate folosi o emanatie permanenta pe timp de 30-40 de zile fara probleme.
Atentie !!!! Se vor folosi numai lumanari care au o compozitie stearina.

COMPRESELE

Sunt utile si ca tratament in cazul unor afectiuni ale pielii, dureri musculare si toracice, pot fi utilizate la nivelul unei arii cu probleme, cum este dismenoreea.
In comprese se recomanda tifonul aplicat in patru straturi cu o suprafata suficient de intinsa pentru a acoperi aria afectata. Nu se admite ca materialul sa fie impregnat cu materie medicamentoasa.
Se recomanda 10 picaturi de esenta eterica uleioasa in 10 ml de apa. Se popate folosi si vata intre straturile de tifon, insa datorita puterii mari de absortie se va folosi 200 ml apa cu 10 picaturi. Se toarna apa fierbinte masurata in cantitate suficienta. Se plaseaza compresa la nivelul ariei supuse tratamentului si se invelese zona tratata cu o folie subtire de plastic. Trebuie mentinuta o temperatura ridica asupra compresei, va puteti folosi de un prosop incalzit sau de o patura. Timp de cel putin 2 ore se pastreaza compresa.

* Pentru spate, compresia se aplica intr-o ordine inversa: prosopul uscat pe pat, apoi folie de plastic, apoi compresa dupa care pacientul se intinde pe compresa, iar corpul este acoperit in final cu o patura calda.

In cazul unei arii mai reduse, compresele cu esente eterice uleioase aplicate ca atare sunt foarte benefice si in cazul:

luxatiilor, echimozelor, plagilor, nevralgiilor, abceselor, dureri toracice si musculare

Aici uleiul se aplica ca atare la nivelul ariei si pate fi acoperit cu tifon umed sau vata, care poate fi pastrat apoi pe piele cu ajutorul unei benzi chirurgicale cu micropori.

Uleiurile esentiale aplicate ca atare sunt de asemenea foarte benefice in cazul urgentelor cum sunt: arsuri, prurit alergic, intepaturi de insecte, avand si actiune antiseptica. In aceste cazuri zonele nu trebuiesc acoperite, se aplica decat esentele uleioase, la intervale regulate lasandu-se sa isi faca efectul.
Herpesul labial raspunde excelent la actiunea esentelor eterice uleioase.

BAILE PROPRIU-ZISE

Apa de baie trebuie sa fie fierbinte la o temperatura testata cu mana, inainte de a se picura esenta.
– 10 picaturi in cada umpluta pe jumatate
– 15 picaturi 3/4 cu apa

Pacientul trebuie sa stea in cada cel putin 15 minute, intorcandu-se la jumatatea timpului si pe cealalta parte, daca apa nu acopera corpul in intregime.
Baile cu uleiuri esentiale sunt placute si benefice pentru: insomnie, tensiunea nervoasa, afectiuni musculare, probleme circulatorii, probleme legate de menstruatie, tuse, raceala, cefalee, retentie de lichide in organism.

Fiecare tratament este stabilit individual – nu exista doua persoane sa fie identice, iar in plus trebuiesc luati in considerare numerosi factori de decizie in legatura cu forma de tratament.

MASAJUL

In cadrul masajului corporal este utilizata presiunea insa in maniere foarte variate.

Manevrele de masaj corporal pot varia de la miscari fine, usoare, batai ritmice, destinate relaxarii muschilor si nervilor, pana la lovituri puternice, framantari destinate descompunerii ariilor cu continut mare de lipide.

In aromoterapie se aplica indeosebi miscari de genul effeurage (de mangaieri) si compresiunea (petrissage-ul) de framantari si frictiune.

15-30 picaturi in 50 ml ulei cu rol excipient

Effleurage

a) Masarea superficiala utilizand degetele mainilor pe suprafetele intinse.
b) Masarea profunda utiliazand toata suprafata mainii, cu presiunea si toteauna pe directia inimii (aceasta stimuland returul venos al sangelui)

Compresiunea

a) Petrissage-ul sau framantarea este o manevra de prindere, de strangere sau rulare apoi de desprindere a unui muschi
b) Frictiunile sau frictionarea circulara profunda, se poate efectua cu palma mainii, pulpelor policelor sau a altor degete. Portiunea utilizata a mainii pare a fi infipta in pielea corpului supus masajului.

Dupa un masaj aromoterapeutic, uleiul aromat nu trebuie niciodata sa fie indepartat prin spalare, iar baia, sau dusul este prohibit in primele 6 pana la 8 ore dupa tratament.
Masajul acesta se poate asocia cu presopunctura.

DE RETINUT 

Nu se recomanda masajul daca portiunea pielii pezinta o infectie de orice natura sau exista o fractura in aria respectiva.
Tesutul cicatrizat recent si varicozitatile venoase se vor masa cu blandete si cu mare grija.
Aceste afectiuni pot fi tratate pe baza esentelor eterice uleioase potrivite.
In timpul sarcini se admite masajul cu uleiuri esentiale decat pana in luna a 4 -a.
A nu se practica improvizatii.
Toate retele se vor folosi numai dupa sfatul medicului, farmacistului sau specialistului in domeniu.

Betisoare sau uleiuri arse in lampa vor fi folosite si in:

Dezinfectia incaperilor: eucalipt, lavanda, levantica.
Combaterea mustelor: eucalipt, muscata, menta, cuisoare
Combaterea parazitilor – purici paduchi: cuisoare
Combaterea moliilor: patchouli, lavanda, menta
Stimulent in caz de efort mental: lamaie, menta, ienupar, cimbru, nucsoara, cimbrisor
(pentru studenti in sesiune)

Bai cu efecte miraculoase

BAIE CU ROINITA-recomandata in nevroza cardiaca,neliniste generala si insomnii

-doua linguri de ulei de roinita  la o cada cu apa calda.

BAIE CU ROZMARIN-indicata in hipotensiune arteriala,varice,afectiuni reumatice,luxatii si contuzii

-infuzie din 50 gr. Frunze si 0,5l apa clocotita.se adauga in cada cu apa calda

BAI CU VALERIANA-in insomnii sau stari de nervozitate

-250 gr. Tincture de valeriana sau infuzie din 100gr. Radacini de valeriana la o cada plina cu apa calda.

ATENTIE!!EFECTUL ESTE ATAT DE RELAXANT INCAT SE RECOMANDA SA FIE DE FATA SI A DOUA PERSOANA PTR. A NU ADORMI IN CADA EXISTAND POSIBILITATEA SA VA INECATI.

BAIE CU MUSETEL-rani care se vindeca greu,eczema cronice,hemoroizi

-baie de  aburi asupra zonei afectate

BAIE CU LEVANTICA-recomandata femeilor afectate de menopauza si in epuizare nervoasa

BAIA CU CIMBRU-in cazul tusei cronice,a tusei convulsive la copii,a tusei spastice

 



                              BETISOARELE PARFUMATE

 

Acestea au rol in purificarea mediului, dand un miros placut,  si avand influenta  asupra starii de spirit, prin schimbarea gandurilor negative in ganduri pozitive, precum si a dispozitiilor sufletesti.Aromele au un puternic impact atat asupra simturilor cat si asupra creierului.Nu intamplator betisoarele parfumate au fost create din diverse arome florale sau din plante, fiecare miros avand o influenta mare atat asupra individului din punct de vedere zodiacal, cat si in rezolvarea anumitor situatii de zi cu zi.Ele sunt indispensabile in ritualurile magice avand rol de catalizator.

 

Ca si in cazul lumanarilor, si aceste ingrediente au reguli precise de intrebuintare, tinandu-se cont de planete, zodii,  arome , zile si ore de utilizare.

 

 In continuare, vom enumera cateva din virtutiile

unor plante mai cunoscute.

 

ANASON-anuleaza efectele negative degajate de anturaj.

 

BUSUIOC-favorizeaza uniunea familiala.

 

MUSETEL-favorizeaza castigul de bani.

 

IENUPAR-ofera protectie si sansa, activeaza sansa reintoarcerii banilor.

 

LAVANDA-calmeaza starile anxioase si reduce stresul.

 

LOTUS-confera o mare protectie divina,dezvolta capacitatile paranormale.

 

ROZMARIN-ajuta in a avea vise profetice.

 

TRANDAFIR-favorizeaza telepatia.Atrage iubirea.

 

SALVIA-protejeaza contra vrajilor si energiilor malefice.

 

CIMBRUL-atrage banii si prosperitatea.

 

VERBINA-favorizeaza creativitatea artistica.Armonizeaza aura si vibratiile.Induce sarmul si seductia.

 

VIOLETE-favorizeaza viziunile si dezvolta intuitia.Ajuta la obtinerea unei aure de feminitate, atragand barbatii.

 

 

 

 

 

 

 

IASOMIE-induce pacea interioara, calmul.

 

LAVANDA-elimina vibratiile malefice, permite reglarea sistemului nervos aducand starea de calm.

 

SANTAL-induce starea de meditatie, bucuria, veselia, iubirea universala, fiind totodata si afrodiziac.

 





TRANDAFIR-favorizeaza prosperitatea.

 

OLIBAN-este o varietate de rasina-favorizeaza claritatea gandurilor, elimina negativitatea si confera un suport noilor proiecte.

 

MIRT-amelioreaza receptivitatea si relatiile cu anturajul.Deasemeni, favorizeaza circulatia sanguina.

 

LOTUS-favorizeaza iubirea universala, ajuta la deschiderea spiritului si captarea de cunostiinte ezoterice.Este folosit la ritualurile importante si in incantatii.

 

CHAMPA-relaxare si meditatie.In plus, permite accederea la spiritele divine supreme(in cazul marilor Initiati)

 

 

                          AROMELE si ZODIILE(pe decani)

 

 

 BERBEC-Liliac

 1-iarba neagra

 2-garoafa rosie

 3-trandafir sau mosc

 

 TAUR-verbina

 1-ienupar

 2-lacramioare

 3-trifoi



 

 GEMENI-lacramioare

 1-menta

 2-caprifoi sau iarba neagra

 3-ienupar

 

 RAC-stanjenel

 1-iasomie

 2-crin sau trifoi

 3-stanjenel

 

 LEU-lavanda

 1-ambra sau micsunea

 2-heliotrop

 3-lavanda

 

 FECIOARA- zambila

 1-lavanda

 2-verbina

 3-trifoi

 

 BALANTA-trandafir

 1-trandafir

 2-lacramioare

 3-micsunea

 

 SCORPION-garoafa

 1-garoafa rosie

 2-lavanda

 3-verbina



 

 SAGETATOR-mosc

 1-verbina

 2-crin

 3-violete

 

 CAPRICORN-caprifoi

 1-dafin

 2-iarba neagra

 3-heliotrop

 

 VARSATOR-feriga

 1-verbina

 2-Trifoi

 3-stanjenel

 

 PESTI-ambra

 1-verbina

 2-trandafir

 3-iarba neagra

 

 Aromele de mai sus se pot prezenta sub forma de betisoare parfumate, conuri, flori uscate sau pulverizate(pudre) si se folosesc in arderi.Deasemenea, se pot prezenta sub forma de parfumuri sau uleiuri volatile cu care se ung obiecte, se ung centrii energetici ai operatorului ritualului magic sau se pot utiliza  in arderi (candale de aromoterapie)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close