Prepararea originala a Bitterului Suedez la domiciliu

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Formula cea mai buna de bitter suedez

Originea bitterului suedez

     Se pare ca aceasta tinctura a fost descoperita in Evul Mediu de catre legendarul savant si alchimist Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, zis Paracelsus, care a vrut sa creeze un elixir din plante care sa prelungeasca tineretea. Dupa un succes fulminant, elixirul-minune a cazut in uitare, fiind pastrat si transmis din tata in fiu doar intr-o familie de medici suedezi, pe nume Samst. Se pare ca elixirul de viata lunga al lui Paracelsus era cu adevarat eficient, pentru ca toti membrii respectivei familii au ajuns la varste impresionante. Klaus Samst, rectorul facultatii de medicina din Uppsala, caruia i se datoreaza repunerea in circulatie a tincturii, a ajuns, de pilda, la venerabila varsta de 104 ani, cand a murit subit, din cauza… unei cazaturi de pe cal. Repopularizat prin cartea Mariei Treben, bitterul suedez si-a dovedit din nou eficienta intr-o serie impresionanta de boli, de la indigestii si migrene la boala canceroasa si maladiile de piele greu vindecabile. Au aparut tot felul de versiuni ale bitterului suedez, in afara celei cu 32 de plante: cu 16 plante, cu 12 plante, cu 8 plante, dar si cu 180 de plante, asa cum il prepara compatriotul nostru Nica Micu, taran din comuna Ivesti, Galati.

Marturisesc ca am fost surprins de faptul ca versiunile obtinute din plante romanesti sunt net mai puternice si mai nuantate ca actiune fata de majoritatea importurilor.

Cum este posibil acest lucru? In primul rand, prin calitatea plantelor – mai ales flora medicinala spontana a Romaniei este extrem de bogata in plante medicinale amare si aromatice, cu efecte foarte puternice, care, incluse in reteta acestui remediu, fac adevarate minuni.

Apoi, concentratiile de principii active de la bitterurile romanesti sunt mult mai mari decat la cele aduse din strainatate, unde, in mod curios, se pune mai mult accent pe gustul placut al remediului decat pe actiunea sa terapeutica.

 In fine, se pare ca in domeniul terapiei cu plante, creativitatea autohtona a gasit un teren foarte bun de exprimare, asa incat au fost gasite niste retete de bitter care pun foarte bine in valoare principiile care stau la baza alcatuirii acestui remediu.

Ce efecte are Bitterul Suedez si cum se prepara?

Plantele folosite sunt urmatoarele:
– 30 gr aloe – frunze
– 10 gr rasina de brad
– 5 gr sofran (radacina) sau stanjenel (radacina)
– 10 gr salcam (flori)
– 10 gr dafin (frunze) sau scortisoara pisata
– 20 gr frasin (frunze)
– 10 gr fenicul sau anason
– 20 gr troscot sau radacina de rubarba
– 20 gr gentiana (sau 50 gr pelin si 5 gr anghinare)
– 10 gr scaiete (radacina)
– 10 gr angelica
– 20 gr ienupar (boabe pisate)
– 20 gr soc
– 30 gr tintaura
– 20 gr tataneasa
– 20 gr rostopasca
– 20 gr salvie
– 20 gr odolean
– 20 gr coriandru
– 20 gr anghinare
– 30 gr galbenele
– 30 gr sunatoare
– 25 gr ciubotica cucului
– 30 gr urzica
– 30 gr pufulita cu flori mici
– 30 gr coada calului
– 30 gr coada soricelului
– 30 gr unguras
– 25 gr traista ciobanului
– 25 gr vasc
– 30 gr pedicuta
– 25 gr osul iepurelui
– 30 gr cimbru
– 30 gr patlagina
Acest amestec se pune in 3 litri de alcool de 38-40°; se amesteca de doua ori/ zi si se lasa la macerat 14 zile, dupa care se strecoara prin tifon si se toarna in sticle mici de culoare inchisa. Pot fi pastrate ani. Cu cat sta mai mult, cu atat are efect mai bun.
Profilactic, se iau 2 lingurite/zi, una dimineata si una seara.
Lingurita de bitter suedez se dilueaza in 125 ml ceai de plante sau apa si se ia cu 1/2 ora inainte de masa.
In bolile maligne se iau 2-3 linguri/zi dupa cum urmeaza: cate o lingura diluata in 125 ml apa sau ceai de plante, prima se ia cu 1/2 ora inainte de masa de dimineata iar celelalte cu 1/2 ora dupa masa.
Enumeram o parte din efectele curative: – Daca este mirosit sau inspirat des si daca se umezeste cu bitter baza craniului, dispar durerea de cap si ameteala si se intaresc creierul si memoria.
– Ajuta vederea, inlaturandu-le ochilor roseata, durerea si injectarea. Vindeca cataracta daca se umezeste coada ochilor sau se pune o bucata de panza umezita cu bitter pe ochii inchisi.
– Vindeca exemele de orice fel si bubele din nas daca acestea se umezesc bine si des.
– Calmeaza durerile de dinti tinandu-se in gura un amestec din putina apa si o lingura de bitter, sau se pune o compresa inmuiata pe dintele dureros. Durerea dispare si infectia se retrage.
– Aftele, basicile de pe limba sau alte afectiuni care apar pe limba dispar daca sunt umezite sistematic cu acest bitter.
– Pentru dureri de gat cand el este rosu si inflamat, se inghit incet 3 lingurite/zi diluate in ceai.
– Pentru dureri de stomac se ia la o criza o lingura.
– Pentru colici se iau 3 linguri, incet, una dupa alta.
– Elimina neplacerile gazelor intestinale.
– Este de mare ajutor ficatului in toate bolile sale.
– Dureri ale vezicii biliare: se ia cate o lingura dimineata si una seara si se pun noaptea comprese; durerea dispare repede.
– Ajuta in constipatie.
– Pentru hidropizie, se ia cate o lingura in putin vin alb, dimineata si seara, timp de 6 saptamani.
– Pentru dureri de urechi si vajait in urechi se umezeste o bucata de vata si se baga in ureche. Reda chiar si auzul pierdut.
– Elimina viermii intestinali, chiar si tenia.
– Vindeca icterul daca se ia cate o lingura de 3 ori/zi si se aplica comprese pe ficatul inflamat.
– Hemoroizii se umezesc des si se face si cura interna.
– In caz de tuberculoza se iau 3 lingurite/zi timp de 6 saptamani.
– Ajuta la vindecarea secretiilor vaginale.
– Regleaza ciclul menstrual.
– Ajuta in vindecarea epilepsiei fortificand nervii si intreg organismul.
– Duce la disparitia indispozitiilor.
– Rezultate bune în videcarea paraliziei.
– Foarte eficient in caz de febra.
– Trateaza foarte bine cancerul.
– E foarte bun pentru negi, cicatrice, taieturi, rani, umflaturi, vanatai.
– Curata sangele, stimuleaza circulatia si ajuta in anemie si reumatism.
Atentie:
– Toate cantitatile indicate trebuie diluate cu ceai de plante sau apa.
– Nu se consuma lapte inainte si dupa administrare.

Varianta 2 a Bitterului Suedez – Un elixir universal

Ce este de fapt bitterul suedez?

      Este un extract hidroalcoolic sau, altfel spus, o tinctura din plante medicinale amare. De altfel, este uneori numit si „aperitiv amar suedez”. De ce amar? Pentru ca plantele si gustul amar au o importanta deosebita in terapia naturista.

 Remediile naturale amare sunt un drenor puternic pentru ficat si vezica biliara, stimuleaza procesele de eliminare prin amplificarea peristaltismului digestiv, activeaza digestia prin sporirea secretiei de sucuri gastrice. Din punct de vedere psiho-mental, gustul amar este asociat dezamagirii – o sintagma care, analizata din punct de vedere etimologic, inseamna descoperirea, eliberarea de amagire.

 De aceea, in medicina holistica, remediile amare au in plan psihologic rolul foarte interesant de a ajuta la eliminarea convingerilor si ideilor false, cu alte cuvinte, a amagirilor, care conduc la boala. Practic, nu se poate vorbi in medicina naturista de un proces de dezintoxicare eficient si complet in care sa nu fie folosit gustul amar. Ei bine, diferitele variante de bitter suedez sunt o colectie fara egal de plante amare, cu diferite nuante.

Astfel, acest bitter contine plante amare pure (gentiana, tintaura, anghinare), amare aromatice (pelin, coada-soricelului, coaja de portocal amar), amare saline (cicoare, papadie), amare mucilaginoase (lichen de Islanda) etc. Din acest motiv, acest elixir amar este un drenor si detoxifiant extraordinar, ceea ce si explica efectele sale vindecatoare intr-o gama extrem de mare de boli.

Prepararea casnica a bitterului suedez

     Iata o reteta ceva mai simpla, compusa din doar douasprezece plante, dar care pune foarte bine in valoare principiile care stau la baza alcatuirii bitterului suedez:
     

  intr-un borcan cu filet, cu o capacitate de 2 l, se pun cate 2 lingurite din urmatoarele plante sub forma de pulbere (obtinuta prin macinare cu rasnita electrica de cafea):

  • pelin (Artemisia absinthum),
  •  anghinare (Cynara scolymus),
  • flori de salcam (Robinia pseudoacaccia),
  • foi de dafin (Laurus nobilis),
  •  iarba de troscot (Polygonatum aviculare),
  • frunze de frasin (Fraxinus sp.),
  • radacina de angelica (Angelica archangelica),
  •  boabe de ienupar (Juniperus communis).
         

  se adauga apoi cate 1 lingurita de pulbere de

  • rasina de brad (Abies salba),
  • seminte de fenicul (Foeniculum vulgare),
  •  radacina de urzica (Urtica dioica)
  • si o jumatate de lingurita de pulbere de sofran (Curcuma longa).
         
  •   dupa ce am pus toate plantele, adaugam un litru si jumatate de alcool alimentar de 50-60 de grade si lasam totul sa macereze vreme de minimum doua saptamani.
         
  •   la sfarsitul timpului de macerare, se filtreaza preparatul prin tifon si se pune la pastrare intr-o sticla inchisa la culoare, intr-un loc intunecos si rece.
         Se administreaza de regula 1-2 lingurite din acest preparat, inainte de mesele principale, diluate in apa plata sau ceai.

 In ce boli putem utiliza Bitterul Suedez?

 Vom urmari in cele ce urmeaza sa sintetizam cat mai bine actiunile acestui remediu.

Boli in care este folosit cu succes bitterul suedez

Pe cale interna:

  Indigestie, balonare, dischinezie biliara – Se ia cate o lingurita de bitter, diluata in jumatate de cana de apa, de patru ori pe zi, inainte de masa. In cazurile de indigestie, se poate administra imediat ce apar simptomele neplacute o doza mai mare de bitter – 2 lingurite intr-un pahar cu apa.     

  Afectiuni hepatice cronice – Plantele amare ale bitterului actioneaza cu mare putere in sensul decongestionarii si regenerarii ficatului. Se administreaza cate o lingurita, de 3 ori pe zi, intr-o cana de apa (250 ml), pe stomacul gol. Se vor face cure de cate 2-3 saptamani, urmate apoi de o saptamana de pauza.     

  Anorexie, anorexie psihica – Inca din primele zile ale administrarii bitterului se declanseaza o senzatie naturala de foame, simultan cu trezirea unui neobisnuit tonus psihic si a poftei de viata, stari care trebuie de altfel sa caracterizeze orice om sanatos. Aceasta conduce la o normalizare ponderala gradata, prin echilibrarea functiilor digestive, ca si a starilor emotionale. Se vor lua 3 mese pe zi, bitterul fiind administrat cu 20 de minute inainte de fiecare masa, in doza de 1-2 lingurite la o cana cu apa.     

  Boli de piele – Se face o cura de o luna cu bitter suedez, din care se administreaza cate o lingurita intr-un pahar cu apa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele se instaleaza gradat, dar sunt persistente, fapt ce va fi usor constatat la cei predispusi la eczeme ori acnee, precum si la cei care nu pot sa scape de unele infectii cu ciuperci sau bacterii cu localizare pe piele. Tratamentul intern se asociaza foarte bine cu aplicatiile externe descrise mai jos.     

  Afectiuni alergice – Bitterul se foloseste in cure de doua luni. Se administreaza de patru ori pe zi, cate o lingurita de bitter diluata intr-un pahar cu apa. Modul de actiune a preparatului in cazul acestor afectiuni nu este inca pe deplin elucidat, se pare insa ca efectul tonifiant si purificator puternic asupra principalelor organe de eliminare si drenare din corp (ficat, rinichi, plamani), conduce gradat la o reglare a reactiilor imunitare ale organismului.     

  Tulburari menstruale (ciclu menstrual neregulat, dureros, abundent) – Administrarea se realizeaza intr-un mod aparte: cu 4-5 zile inaintea menstruatiei, se administreaza cate o lingurita de trei ori pe zi, iar in primele doua zile in care ciclul menstrual s-a declansat, se administreaza cate o jumatate de lingurita de 5-6 ori pe zi, diluata intr-un pahar cu apa.     

  Cistita, infectii renale – Sunt afectiuni in care bitterul exercita printre cele mai puternice efecte. Se administreaza cate o lingurita de patru ori pe zi in 250 ml de apa (se consuma astfel zilnic un litru de apa cu preparat). In cazurile de criza, se vor aplica suplimentar comprese calde cu bitter pe zona vezicii urinare sau a rinichilor, dupa caz.     

  Viermi intestinali – Se administreaza de trei ori pe zi cate o lingurita de bitter suedez, diluat intr-un pahar cu apa.     

  Guturai (raceala), gripa – Bitterul se administreaza din trei in trei ore, pe intreaga durata a zilei, in doza de o jumatate de lingurita – o lingurita la un pahar cu apa. Are efecte de eliberare treptata a cailor respiratorii, de reducere a inflamatiilor si a durerilor gatului, de usurare a respiratiei si reglare a temperaturii in caz de febra. De asemenea, are efecte de stimulare imunitara.     

  Febra – Este recomandat ca bitterul sa fie administrat chiar de la inceputul declansarii starilor febrile. In aceste cazuri, in primele zile se va administra din doua in doua ore cate o lingurita la o jumatate de pahar cu apa. Alimentatia trebuie sa fie foarte usoara in acest interval, bazata mai mult pe legume, fructe si bauturi naturale (sucuri proaspete din citrice sau apa plata). Odata cu reducerea temperaturii, remediul se administreaza normal, cate o lingurita de trei ori pe zi.     

  Stari de greata dimineata, migrene – Se administreaza atat preventiv, cate o lingurita de trei ori pe zi, cat si ca adjuvant in cazul in care au aparut aceste stari – cate o lingurita din ora in ora, dar nu mai mult de 5 administrari zilnic.     

  Reumatism, guta – Bitterul are un efect „cu bataie lunga” in cazul acestor boli, prin declansarea proceselor de mobilizare si eliminare a toxinelor din tot corpul. Se va folosi in cure de lunga durata (3 luni), timp in care se administreaza de patru ori pe zi cate o lingurita de preparat la o cana cu apa, pe stomacul gol. Dupa o pauza de o luna, cura se poate relua de mai multe ori.     

  Boli cardiace, asociate cu valori crescute ale colesterolului – Bitterul suedez reduce valorile colesterolului, ajuta la mentinerea tineretii si flexibilitatii vaselor de sange, avand si efecte tonice cardiace. Se administreaza in tratamente de minimum doua luni, timp in care se iau cate 3 lingurite pe zi.     

  Boli ale pancreasului, adjuvant in diabet – Se iau 3-4 lingurite de bitter pe zi, diluate in apa. Plantele amare din compozitia sa au efecte tonice si antiinflamatoare asupra pancreasului.     

  Adjuvant in boala canceroasa – Este recomandat mai ales pentru stimularea poftei de mancare, reducerea senzatiei de greata si, eventual, a febrei. In plus, are efecte de stimulare a imunitatii, motiv pentru care poate fi un ajutor pretios in acesta afectiune. Se ia o lingurita diluata in jumatate de pahar cu apa, inaintea fiecarei mese.

Pe cale externa:

  Dureri de cap, tulburari nervoase posttraumatice – Se pune pe ceafa o compresa cu bitter suedez, care se tine minimum 30 de minute.
     

  Rani, cicatrice persistente – Se spala ranile cu un tampon bine inmuiat in preparat. Se stoarce apoi tamponul de vata inmuiata in bitter suedez deasupra locului tratat, asa incat pe zona afectata sa se formeze o crusta de preparat.     

  Arsuri usoare si medii – Se aplica cu ajutorul unui tampon de vata bitter pe locul afectat.     

  Tromboflebita – Se pun comprese cu bitter suedez pe zona afectata.     

  Luxatii, entorse – Zilnic, se tine vreme de doua ore o compresa pe zona articulatiei accidentate.     

  Intepaturi de insecte – Se scoate acul, dupa care se aplica o compresa inmuiata in bitter.

Precautii si contraindicatii in tratamentul cu bitter suedez

     Intern, datorita concentratiei destul de mari de alcool, nu va fi de regula administrat nediluat. Exceptie vor face doar cazurile in care este contraindicat aportul masiv de lichide in corp. Intrucat contine plante cu efecte abortive (pelin, angelica), nu va fi administrat intern femeilor gravide.
     Extern, va fi folosit sub forma de compresa, dupa ce se da in prealabil un strat protector cu crema de galbenele pe portiunea de piele care va fi tratata. De asemenea, dupa aplicarea pe portiunea de piele, va fi lasata la aer macar un sfert de ora, pentru a se zvanta. In cazul in care apar senzatii de arsura ori maceratia puternica a tegumentelor, tratamentul va fi intrerupt temporar.

 

Bitter pe care-l gasim in comert

„VOTIS”

     Este o formula cu douasprezece plante, inspirata de cea folosita de Maria Treben, produsa de laboratoarele „Plantavorel” din Piatra-Neamt. Are efecte blande de stimulare a digestiei, de reglare a secretiei de sucuri gastrice si a metabolismului, fiind un excelent tonic digestiv.

Fiind moderat ca intensitate a efectelor, este excelent in curele de lunga durata pentru mentinerea sanatatii, pentru stimularea si reglarea apetitului alimentar, pentru tratarea unor afectiuni cum ar fi indigestia, dispepsia, bolile hepatice si biliare usoare. De asemenea, are efecte de reglare a activitatii nervoase si a celei endocrine.

Atentie:

 Efecte curative se obyin cand sunt diluate cu 125 ml ceai de plante sau apa.

Nu se consuma lapte inainte si dupa administrarea bitterului !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.