Colecist – Bila Lenesa – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 Bila leneşă.

În toate cazurile se va respecta dieta alimentară prescrisă de medicul specialist.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: aloe, anghinare, brustur, calomfir, cerenţel, isop, lămâie, lichen de Islanda, linariţă, lobodă, măceş, măslin, orz, păducel, pătlăgele vinete, porumb, pufuliţă cu flori mici, revent, ridiche, roibă, roiniţă, rostopască, rotunjoară, rozmarin, scânteiuţă, schinel, sfeclă roşie, siminoc, sparanghel, splinuţă, sporiş, sunătoare, şofran, talpa gâştei, tei, trifoi de baltă, traista ciobanului, ţelină, turiţă mare, unguraş, valeriană, vişin.

 Ce faci cand ai probleme cu bila lenesa?

Atunci e recomandat sa tii un regim fara grasimi. Si sa bei urmatoarele ceaiuri (in amestec): pelin, roinita, sunatoare, musetel, salcam, soc, busuioc, mesteacan, patlagina, cicoare si salvie, Coada calului, papadie.E recomandat sa se bea 1,5 litri pe zi, preparat astfel: la 1,5 litri de apa clocotita se pun 6 lingurite de plante, se lasa un minut la infuzat, neacoperit si apoi se strecoara.

Ar fi bine sa consumi si drojdie de bere fiindca are un efect calmant asupra suprafetelor inflamate si absoarbe si neutralizeaza acizii si este o sursa de vitamina B foarte importanta. Drojdia de bere neutralizeaza o bila toxica sau acida, favorizeaza digestia hidratilor de carbon si impiedica acumularea de acizi grasi incomplet oxidati.

Un alt tratament e cel cu radacini de obligeana, se spune ca vindeca orice tumoare stomacala si intestinala, oricit ar fi de veche si de rea, chiar maligna. Sa ia 1 ceasca cu apa rece, se pune in ea 1 lingurita rasa de radacini de obligeana, se lasa sa stea peste noapte, se incalzeste usor a doua zi, se strecoara si se bea cite o ingititura inainte si dupa fiecare masa. Aceasta inseamna 6 inghitituri pe zi; mai mult nu este voie. De fiecare data, ceaiul trebuie incalzit la bain-marie. Acest tratament se refera la intregul traiect stomacal si intestinal, inclusiv la ficat, bila, splina si pancreas
Cum poti sa folosesti obligeana?
-prepararea ceaiului: ceaiul din radacini de obligeana se prepara doar ca extract rece. 1 lingurita rasa de radacini se lasa peste noapte in ¼ litru de apa. Dimineata se incalzeste usor si se strecoara. Inainte de folosire ceaiul se incalzeste in bain-marie.
-suc proaspat: radacinile proaspete se curata cu grija si se trec prin sotrcatorul electric de uz casnic cit sunt inca umede.
-adaos la baie completa: cca.200 grame de radacini se lasa peste noapte la rece in 5 litrii de apa. A doua zi se da totul in clocot, se trage de pe foc, se lasa sa stea putin si se adauga la apa de baie

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Aloe (Aloe vera) se ia câte 1 cm de plantă care se înghite de 3 ori pe zi, cu 15 minute, înainte de mesele principale. Se poate face zilnic. Are şi un efect laxativ. Se poate folosi şi gelul care există la toate magazinele naturiste şi care se va folosi conform indicaţiilor producătorului.

Anghinare (Cynara scolymus)– din acest ceai se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă (1 cană) apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit. Se strecoară şi se va bea tot îndulcit cu miere. Şi după acest ceai este bine să se stea culcat pe partea dreaptă15 minute şi să se bea cald. Se pot bea 2 ceaiuri pe zi. Se poate consuma perioade lungi de timp.

Brustur (Arctium lapa) se pun 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă şi se fierb pentru 10 minute. Se strecoară. Se consumă în cursul zilei ajutând la drenarea veziculei biliare şi fiind şi laxativ.

Calomfir (Melittis melissophyllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă. Este indicată la cei care sufere şi de diaree.

Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Lămâie (Citrus lemon) se spală o lămâie cu multă apă, apoi se taie în două şi se stoarce sucul. Pulpa şi coaja se taie mărunt şi se pune cu 250 ml apă la fiert. Se lasă să fiarbă până se moaie coaja. Se stinge focul şi se lasă acoperit să se răcească. După răcire se strecoară peste sucul obţinut anterior. Se îndulceşte cu miere (dacă nu există contra indicaţii) şi se consumă zilnic câte un astfel de ceai ajutând la dizolvarea depunerilor din bilă şi la eliminarea mâlului.

Lichen de Islanda (Cetraria islandica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Linariţă (Linaria vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă



Lobodă (Atriplex hortensis) se poate folosi sub formă de ceai câte 1-2 linguriţe de frunze mărunţite puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la drenarea fierei. Se poate folosi şi în alimentaţie.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de plantă mărunţită (Seminţe) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă. Ajută şi la dizolvarea calculilor.

Măslin (Olea europeae) se indică folosirea a câte unei linguri de ulei preferabil extra virgin sau presat la rece în fiecare dimineaţă la trezire, apoi se stă 15 minute, culcat pe partea dreaptă.

Orz (Hordeum vulgare) se macină seminţele şi se consumă sub diferite forme zilnic. De asemenea este indicată folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere câte 20 ml de 3 ori pe zi, perioade mai lungi de timp. În comerţ există preparate cu acesta şi în acest caz se va respecta indicaţia producătorului.

Păducel (Crataegus monogyra) se indică să se folosească dacă există asociată şi o afecţiune a inimii, se va pune câte 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze şi flori) la 250 ml  de apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot bea 2-3 căni pe zi. În cazurile în care se folosesc fructele se ia cantitate dublă de plante.

Pătlăgele vinete (Solanum melongena) se consumă vinetele în special coapte şi cu ulei ajutând la stimularea secreţiilor biliare.

Porumb (Zea majs) 1 linguriţă de plantă mărunţită (mătase de porumb) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (preferabil rădăcină) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă. Are şi efect laxativ şi diuretic.

Ridiche (Raphanus sativum niger) se indică folosirea sucului de ridiche câte 2 linguriţe de 3 ori pe zi, pentru drenarea fierei. Se poate şi să mărunţească calculii.

Roibă (Rubia tinctoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Dizolvă pietrele şi ajută chiar şi la cancer. Se poate folosi perioade lungi de timp.

Roiniţă (Melissa officinalis)– se va pune câte 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Rostopască (Chelidonia majus) se pune o crenguţă (preferabil proaspătă) de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte în cursul întregii zile fără a se depăşi, fiind toxică în cantitate mai mare. Asigură şi calmarea durerilor.

Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Rozmarin (Rozmarinus officinalis)se va pune 1 linguriţă din plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Scânteiuţă (Anagallis erecte) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Schinel (Cnicus benedictus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se indică consumul rădăcinii crude în salate, eventual cu suc de lămâie şi hrean (care şi el ajută la drenarea bilei), de asemenea se poate consuma sub formă de suc fiind foarte util la curăţirea ficatului.

Siminoc (Helichrisum arenarium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă





Sparanghel (Asparagus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Sporiş (Verbena officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

sunătoare, Dacă este prezentă şi insomnia, adică omul nu poate dormi atunci se va face şi un ceai din; Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) cu sunătoare (Hipericum perforatum)– se vor pune câte 1 linguriţă din fiecare din aceste plante la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma la ore 18- 1 cană de ceai îndulcit cu miere.  Se consumă cald.

Şofran (Crocus sativus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) se foloseşte pentru efectele de calmare în cazul nervozităţii,1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă Dacă este prezentă şi insomnia, adică omul nu poate dormi atunci se va face şi un ceai din; talpa gâştei cu sunătoare– se vor pune câte 1 linguriţă din fiecare din aceste plante la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma la ore 18- 1 cană de ceai îndulcit cu miere.  Se consumă cald.

Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori fără bractee) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Trifoi de baltă (Menyanthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică să se consume câte 1 cană după fiecare masă

Ţelină (Apium graveolens) 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate consuma şi rădăcina crudă ca salată fiind foarte utilă sau suc 20 ml de 3 ori pe zi, împreună cu alte sucuri de legume.



Turiţă mare (Agrimonia eupatoria)1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se indică în special atunci când există pietre care trebuie eliminate. Nu se depăşeşte doza putând produce eliminarea prea multor depuneri şi atunci se înfundă canalele.

Unguraş (Marrubium vulgare) se va pune apoi 1 linguriţă din acest ceai la o cană de apă clocotită. Se lasă apoi acoperit pentru 15 minute. Se strecoară şi se bea acest ceai eventual îndulcit cu miere. După ce se bea imediat se va culca pe partea dreaptă timp de 15 minute. Este unul din ceaiurile cele mai utile la această afecţiune şi reglează şi afecţiunile inimii, întărind inima.

Valeriană (Valeriana officinalis) Dacă aceste ceaiuri nu ajută se va lua însă 10 picături de Tinctură de valeriană tot seara înainte de culcare cu 1-2 ore. Aceasta se pune în 100 ml apă şi se bea.

Vişin (Cerasus vulgaris) 1 linguriţă de cozi de cireşe sau vişine se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic şi de curăţire a organismului de depuneri.

Regim alimentar pentru colecist: ce sa mananci daca ai probleme cu bila

Cei mai multi oameni trec prin viata fara sa aloce nici cel mai mic gand vezicii biliare. Desi o foarte mare parte din populatie acumuleaza pietre la nivelul acesteia, in general bila este asimptomatica. Cei mai multi dintre noi ajung la medic atunci cand incep sa aiba junghiuri in partea dreapta sau senzatii frecvente de greata, mai ales dupa mese bogate.

Atunci cand primesti un diagnostic neplacut referitor la colecist sau vezica biliara, trebuie sa incepi sa ai mult mai mare grija la alimentatie, aceasta fiind o posibila rezolvare a problemelor.

Regimul cel mai bun pentru colecist

Spre deosebire de celelalte organe, vezica biliara nu trebuie sa fie sanatoasa pentru ca organismul sa functioneze bine. Rolul ei este unul important – lichidul pe care il secreta ajuta la digerarea grasimilor, insa si atunci cand se formeaza pietre in interiorul ei tot este foarte posibil nici sa nu stii acest lucru. In cazuri destul de rare, pietrele la bila creeaza si simptome neplacute, precum greata, balonarea sau durerea. De aceea, devine necesar sa urmezi un regim alimentar mai special, care sa previna aceste manifestari ale unei bile cu probleme. 

Cel mai adesea, pietrele la bila se fac din cauza factorilor genetici si afecteaza in mod special femeile, dar si persoanele supraponderale.

 Cel mai bun regim pentru colecist consta intr-o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete, saraca in grasimi saturate, astfel incat sa scada nivelul colesterolului (unele pietre la bila se formeaza tocmai din cauza unui colesterol mare). Pentru o vezica biliara sanatoasa si un trup sanatos, in general, trebuie sa mananci cu preponderenta tarate integrale, carne slaba si produse lactate slabe. 

Anumite alimente pot chiar preveni aparitia pietrelor la bila si reduc substantial simptomele. De exemplu, un studiu a aratat ca un consum moderat de cafea poate sa scada riscul de a avea probleme cu colecistul, atat la femei, cat si la barbati. In mod straniu, alcoolul poate si el sa mentina vezica biliara sanatoasa, dar doar daca este baut in cantitati mici.



De exemplu, un pahar de vin rosu pe zi poate face minuni pentru organismul tau! 

Si alunele se pare ca sunt prietenele tale in regimul alimentar pentru colecist. Intr-un studiu, femeile care au consumat o portie de arahide pe zi si-au micsorat cu 20% riscul de a face pietre la bila, in comparatie cu cele care nu au mancat deloc acest aliment sau unt de arahide. Desigur, tine minte ca nu este de ajuns sa consumi aceste alimente ca sa scapi de problemele genetice, de exemplu. Cel mai important este sa tintesti catre o stare generala buna a corpului. 

Exista si alimente pe care trebuie sa le eviti pentru a nu suferi de afectiuni ale colescistului. Nutritionistii sunt de parere ca dieta omului modern este responsabila pentru problemele cu bila, din cauza multitudinii de mancaruri bogate in grasimi saturate si in carbohidrati procesati.

 Atunci cand ai simptome, acestea apar din cauza ca este produsa multa fiere tocmai pentru a digera aceste grasimi, iar din cauza pietrelor, ea este “blocata” in vezica biliara, provocand acea durere ascutita in partea dreapta. Cu cat mananci mai multe grasimi, cu atat se va produce mai multa secretie biliara si durerile vor fi mai mari. Pentru a evita aceasta problema, renunta la urmatoarele mancaruri: prajeli, produse de patiserie, produse din lapte integral foarte gras si carne rosie grasa

Daca simptomele continua sa apara, va trebui sa mergi la medic si sa discuti cu el alte posibile rezolvari pentru aceasta problema. Este posibil sa ajungi la operatie, insa nu iti face griji, pentru ca nu este foarte riscanta. Organismul poate sa functioneze bine si fara bila, exact asa cum poate sa functioneze fara apendice sau amigdale. 

Regimul alimentar pentru colecist nu este unul deosebit, care sa includa alimente speciale, ci unul care vizeaza pierderea in greutate si mentinerea unui organism sanatos. Nu lasa problema nerezolvata, ci discuta cu un medic daca simti ca simptomele devin tot mai deranjante si frecvente.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close