La ce e buna Aromoterapia?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

   Aromoterapia este o terapie complementara bazata pe tratarea afectiunilor cu ajutorul uleiurilor volatile. Uleiurile volatile sunt extracte de plante care se evapora la o anumita temperatura.

Acestea sunt extrase din radacini, seminte, scoarta, frunze. Uleiurile folosite in aromoterapie trebuie sa fie uleiuri naturale si nu derivati sintetici pentru a avea efecte terapeutice. Uleiurile volatile au rol dezinfectant antibacterian, de improspatare a aerului unei incaperi, stimuleaza anumite organe, digestia si forta de munca.

Nu folositi uleiurile volatile “dupa ureche” deoarece pot cauza grave probleme de sanatate: cresterea tensiunii, pierderea sarcinii. Nu se folosesc in cazul copiilor si a femeilor insarcinate. Nu se folosesc direct pe piele ci doar prin evaporare folosind o lampa de aromoterapie.
       Pentru raceli folositi uleiurile volatile cu arome: lamaie si brad. Pentru meditatie: tamaie sau trandafiri. Pentru dezinfectarea aerului: eucalipt, levantica, lamaie. Pentru insecte: cuisoare sau levantica.

Uleiurile de eucalipt elimina virusurile. Uleiul de sambure de caisa este un emolient excelent si este util in tratarea cancerului. Uleiul de levantica este unul din cele mai utilizate cu efect calmant si cicatrizant. Uleiurile volatile mai sunt cunoscute si ca uleiuri esentiale deoarece ele contin esenta unei plante.

Mucoasa olfactiva este singurul loc din organism unde sistemul nervos central intra in legatura directa cu lumea exterioara, fara o intermediere realizata de catre “circuite” nervoase suplimentare.

Datorita acestui fapt se poate spune ca simtul mirosului este cel mai direct simt al nostru, fiind astfel deosebit de celelalte cinci simturi.

Aceasta caracteristica aparte explica de altfel si influenta majora pe care mirosul o poate exercita asupra starilor psihice, legatura lui cu instincte fundamentale ale fiintei (hranirea, atractia sexuala etc.), capacitatea lui de a ne induce cu rapiditate modificari la nivelul mintii.

Toate uleiurile volatile au un efect antiseptic la nivelul aparatului respirator, de aceea ele sunt in general indicate pentru afectiuni respiratorii cum ar fi gripa, sinuzita, bronsita, TBC-ul etc.



Cel mai interesant efect al uleiurilor volatile naturale este insa cel asupra sistemului nervos, prin starile pe care aceste arome le pot induce.

Alese si folosite cu abilitate la timpul potrivit, acestea ne pot ajuta foarte mult in crearea ambiantei dorite, in amplificarea starii de sanatate, in generarea unor senzatii si stari agreabile in sfera aparent greu de influentat a psihicului si mintii.

1. Bergamota (Citrus bergamia) – Are un miros fin, inviorator, limpezeste si inalta. Ca sedativ nervos este utilizat in depresii si stari de anxietate.

2. Brad (Abies alba) – Are un efect regenerator amplu, improspateaza si ajuta la evitarea suprasolicitarii. Este in mod deosebit indicat celor care au tendinta de a munci foarte mult (pana la extenuare).

3. Busuioc (Ocimum basilicum) – Uleiul de busuioc limpezeste mintea, confera claritate mentala si forta interioara, inlatura oboseala intelectuala. Uleiul volatil de busuioc este unul din cele mai bune tonice nervoase. El poate fi folosit in special in afectiunile asociate cu frica, slabiciune, isterie. Renumitul fitoterapeut francez Jean Valnet il recomanda in epilepsie si paralizie.

“Mirosul busuiocului este bun pentru inima… alunga nelinistea care devine melancolie si-l face pe om vesel si bucuros” – John Gerard

4. Eucalipt (Eucaliptus globulus) – Uleiul de eucalipt este unul din cele mai puternice uleiuri antiseptice. Un studiu realizat in fosta Uniune Sovietica in 1973 arata ca el este foarte eficient impotriva virusurilor gripale A2 si A. In plus, are actiune expectoranta si antispasmodica asupra tractului respirator. Este indicat in majoritatea afectiunilor respiratorii. Mirosul eucaliptului faciliteaza concentrarea, inlatura oboseala si durerea de cap congestiva. Confera o stare de luciditate, armonie, pace interioara, inspiratie.

5. Muscata dulce (Pelargonium odorantissimum) – Este un ulei care are atat rolul de a calma hiperexcitabilitatea nervoasa, nervozitatea, iritabilitatea persoanelor mai active, dinamice, cat si cel de a dinamiza, de a elimina anxietatea, depresia fiintelor mai pasive. Daca nu puteti gasi uleiul volatil in magazine fiind mai rar si destul de scump, este recomandat sa faceti rost chiar de planta in sine. Muscata dulce nu face flori la fel de frumoase ca muscata obisnuita, dar este foarte rezistenta, atinge dimensiuni impresionante si este suficient sa fie expusa la soare puternic ori sa se striveasca intre degete o frunza pentru a se obtine o aromatizare excelenta.

6. Ienupar (Juniperus communis) – In vechime, ienuparul era ars, la fel ca si tamaia, pentru alungarea spriritelor rele. Uleiul de ienupar are un efect de reechilibrare si calmare in plan psihic, fiind tonic al nervilor. Elimina starile depresive, anxietatea, stresul, grijile excesive. Confera o stare de forta interioara, incredere in sine. Regleaza viata sentimentala si ne scuteste de oscilatii. Este foarte recomandat persoanelor care trec cu usurinta de la o stare de entuziasm la o stare astenica.

7. Isop (Hissopus officinalis) – Uleiul de isop are o actiune stimulatoare. Este un excelent tonic nervos, intareste si incalzeste corpul, dand o senzatie de relaxare. Este util si in tratamentul isteriei.

8. Lavanda (Lavandula augustifolia sau. L. Officinalis) – Este cea mai renumita planta pentru actiunea ei asupra sistemului nervos central in depresii, apatie, insomnie, tensiune nervoasa, isterie. Confera o stare de regenerare sufleteasca, prospetime si puritate interioara. Alunga gandurile negative. Mai este indicata in stari de panica, stres, iritabilitate, treceri bruste de la o stare la alta, depresie mintala, depresie maniaca, epuizare nervoasa.





9. Menta (Mentha sp.) – Uleiul de menta este revigorant, intareste nervii. Este eficient in isterie. Confera fermitatea in actiune, inlatura gandurile negative, genereaza o stare de usurare interioara, stimuleaza si purifica mintea.

10. Pin (Pinus sp.) – Este un ulei care inlatura starile de oboseala si de iritabilitate nervoasa cauzate de prea multa munca, de lipsa de odihna. Da fiintei o dispozitie interiorizata, meditativa si plina de forta in acelasi timp.

11. Portocal (Citrus auratium) – Uleiul de portocal este unul dintre cele mai eficiente uleiuri sedativ-antidepresive. Este folosit in stari de frica fata de evenimente neasteptate, insomnie, isterie, stari de anxietate si depresie. Determina aparitia unui sentiment de seninatate interioara, intelegere si deschidere fata de ceilalti.

12. Trandafir (Rosa damascena sau R. centifolia) – Se spune ca esenta de trandafir ar fi “regina” uleiurilor volatile. Trandafirul este un simbol al iubirii, al puritatii, al gratiei. Despre el se spune ca ar fi rasarit din sangele lui Adonis, romanii credeau ca a rasarit din sangele lui Venus, iar mahomedanii cred ca a rasarit din sangele lui Mahomed. Confera o stare de armonie, pace interioara. Trezeste iubirea, reconforteaza inima si ascute mintea. Este calmant, antidepresiv, fiind indicat in insomnie, iritabilitate nervoasa, depresie.

AROMOTERAPIE DE CÃLÃTORIE



Dacã vreti un sejur relaxant, câteva sticlute cu uleiuri volatile vã vor fi de mare ajutor. Cu sigurantã le cunoasteti proprietãtile: pot alunga oboseala si stresul. Sunt un remediu excelent atunci când apare rãul de masinã, dureri de cap sau insomnii. Unele uleiuri pot fi folosite în tratarea arsurilor, a diverselor întepãturi sau tãieturi. Totul este sã stiti cum si pe care anume sã îl folositi.

Uleiurile volatile extrase din plante, extrem de concentrate, actioneazã asupra organismului în primul rând pe cale olfactivã. Uleiurile volatile cele mai des utilizate sunt:

ulei de musetel – efect antiinflamator, relaxant, calmant, bun în caz de arsuri solare, insomnii, probleme digestive

ulei de lavandã – efect antiseptic, sedativ, întãritor, bun în caz de dureri de cap, insomnii, tãieturi, arsuri solare, hipertensiune arterialã, eruptii pe piele

ulei de mentã – efect antiseptic, stimulant, rãcoritor, bun în caz de rãu de masinã, indigestie, dureri de picioare

ulei de rozmarin – efect stimulant, rãcoritor, bun în caz de obosealã, dureri de cap, nevralgie si junghiuri

Existã câteva metode rapide de ameliorare a stãrii de sãnãtate folosind aceste uleiuri:

– când existã rãu de masinã si nu vã puteti opri, puneti câteva picãturi de ulei pe o pânzã curatã si inhalati. Este cea mai bunã solutie.

– când nu puteti adormi, vã doare capul sau sunteti obosit, masati tâmplele cu câteva picãturi de ulei de lavandã

– uleiul de lavandã se poate folosi si pentru a unge zonele iritate ale pielii, arsurile usoare sau chiar rãnile mici (provocate de tãieturi, întepãturi, julituri).

Aveti grijã însã sã nu folositi uleiuri volatile în stare brutã direct pe piele, deoarece sunt foarte puternice si pot provoca iritatii. Combinati-le cu uleiuri de bazã (precum cel de migdale sau de germeni de grâu), adãugând 2 picãturi de esentã la o linguritã de ulei

Inhalatia cu uleiuri esentiale

Modalitatea de realizare a inhalatiei

Modul in care se poate realiza inhalatia este foarte simplu, insa ea trebuie realizata corect. Astfel, se toarna apa clocotita intr-un vas. Vasul respectiv trebuie sa fie facut din lut sau sa fie smaltuit, caci anumiti compusi ai uleiurilor esentiale se descompun in contact cu metalul.

In apa clocotita de vor adauga aproximativ 5 picaturi de ulei pur, sau un amestec de mai multe uleiuri pure. Imediat dupa aceasta ne acoperim capul cu un prosop si il aducem deasupra vasului, acoperind vasul astfel incat sa nu se piarda nimic din vaporii rezultati. De asemenea este important sa nu patrunda deloc aer rece, care nu este la temperatura aburului, deoarece alternanta de temperatura produsa poate afecta caile respiratorii. Distanta fata de vas va fi mai mare la inceput, pana ne acomodam cu temperatura aburului, apoi putem micsora gradat distanta, apropiindu-ne mai mult de vas. Procesul de inhalare dureaza cateva minute (8-12).

Dupa incheierea inhalatiei fata noastra trebuie sa ramana acoperita de prosop, respiratia realizandu-se prin prosop, pentru a nu inhala aer rece. Este necesar sa ramanem astfel, respirand prin textura prosopului timp de aproximativ 30 de minute, relaxandu-ne totodata intinsi in pat. Dupa cele 30 de minute in care am respirat prin textura prosopului, vom fi atenti ca in timpul urmatoarelor 3 ore sa nu depunem eforturi fizice prea mari si nici sa nu iesim afara.

Recomandarile folosirii inhalatiei

Inhalatia este recomandata in urmatoarele situatii:

In afectiunile cronice cum ar fi:

– rinita cronica,
– sinuzita,
– bronsita cronica.

In afectiunile respiratorii acute cum ar fi:

– viroze,
– pneumonii.

Contraindicatiile aplicarii inhalatiei



Inhalatia este contraindicata in urmatoarele cazuri:

– Atunci cand suferim de astm. In aceasta situatie se poate folosi aromatizarea sau inhalatia fara efect termic. Astfel, se pun cateva picaturi de ulei volatil intr-o batista si se inspira aerul prin batista.

– In cazul in care suferim de bronsita astmatiforma in faza acuta si avem febra puternica.

– Atunci cand prezentam iritatii puternice ale cailor respiratorii superioare. In aceasta situatie se pot folosi totusi uleiuri volatile mai slabe sau in doze mai mici.

Aplicarea tratamentului prin inhalatii

In cadrul afectiunilor respiratorii acute (viroze, pneumonii) realizarea tratamentului trebuie facut cu foarte mare atentie, deoarece exista o multime de simptome ce apar si se succed rapid. De aceea, inhalatia este bine sa fie facuta in timpul aparitiei primelor simptome.

In cazul afectiunilor cronice (rinita cronica, sinuzita, bronsita cronica) se vor face la inceputul tratamentului 2 inhalatii pe zi, iar dupa 5-7 zile se va face doar o inhalatie pe zi, timp de aproximativ 10 zile. Apoi, timp de aproximativ 4 saptamani se poate face o inhalatie la doua zile sau chiar o inhalatie la interval de o saptamana. Este foarte important totusi ca fiecare sa isi adapteze intervalele de timp dupa propriile necesitati si eventual chiar in functie de sfaturile unui medic specializat in astfel de terapii.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close