Tratament naturist cu uleiuri esentiale

Dă Share să știe și altii!!
Shares

ULEIURILE ESENTIALE SI AROMATERAPIA

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia este studiul stiintific si arta tratarii bolilor cu esente extrase din plante. Acest tip de terapie este, de asemenea, cunoscut drept terapie holistica, din moment ce nu priveste doar corpul pacientului ci si mintea si sufletul acestuia. Desi chinezii stiau deja despre proprietatile vindecatoare ale anumitor uleiuri esentiale inca de acum mii de ani, în 1926, francezul René Maurice Gatte Fossé a fost cel care a patentat denumirea de ,,aromaterapie”.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt substante aromatice derivate din plante. Ele sunt de 75-100 ori  mai puternice decat ierburile usacate.Distilare la abur este metoda cea mai comuna de extracție. Uleiurile pot fi extrase din flori, frunze, fructe, seminte, radacini sau rasina. Unele uleiuri necesita mai multa materie prima decat altele. De exemplu, este nevoie de 3-4 tone petale de trandafiri pentru a obtine 1kg de ulei, in timp ce pentru uleiul esential de rozmarin este nevoie de 100kg de plante. De aici provine si diferenta de pret intre uleiurile esentiale.

Datorita structurii chimice uleiurile esentiale sunt capabile sa penetreze peretele celulei transportand mai mult oxigen si substante nutritive necesare in interior.

De retinut: uleiurile esentiale sunt produse in intregime naturale, de aceea reactia individuala a fiecaruia nu poate fi prevazută in intregime. Deoarece aromaterapia este o metoda alternativa, in intregime naturala, care se adreseaza atat simtului mirosului, cat si emotiilor si mintii, este important ca pacientii care apeleaza la aceasta metoda sa foloseasca doar acele uleiuri al caror miros il gasesc placut. Chiar si cel mai eficient ulei nu are nici un efect daca pacientul nu ii apreciaza mirosul.

Atunci cand sunt pulverizate intr-o camera, uleiurile esentiale schimba nota atmosferei, facand-o mai calma, mai stimulatoare sau mai energizata – acest lucru depinde de caracteristicile uleiului specific care a fost folosit. In plus, uleiurile esentiale adauga ioni negativi (benefici) in aer; iar acest fapt schimba frecventa atmosferei care este supraincarcata cu ionii pozitivi emanati de dispozitivele electrice.

Simtul olfactiv va influenteaza rapid starile de dispoziţie. Se poate crea o stare de bine cu urmatoarele uleiuri esentiale:

–         fericire: busuioc, portocala, geranium, lime

–         energie si rapiditate in gandire: busuioc, piper negru, eucalipt, lamaie, ienupar

–         bucurie: neroli, trandafir, ylang ylang, santal

–         pace: bergamota, tamaie, smirna, trandafir

–         incredere si respect de sine: chiparos, ghimbir, grapefruit, iasomie, lavanda, pin, santal, vetiver

–         creativitate: chiparos, ienupar, geranium, santal

–         purificare: eucalipt, chimen dulce, ienupar, lamaie, neroli, menta, petitgrain



Insomnii, dureri de cap, anxietate si afectiuni ale pielii? Toate acestea si multe altele se previn si se trateaza, mod placut si natural, cu uleiuri esentiale.

Uleiurile esentiale nu sunt o descoperire a lumii moderne. Puterile lor vindecatoare erau cunoscute inca de acum 6.000 de ani. Civilizatiile stravechi, precum cea egipteana, greaca, romana, indiana le-au folosit fie pentru a vindeca diverse afectiuni, fie pur si simplu pentru a se parfuma. In Egiptul antic, de exemplu, bandajele mumiilor erau impregnate cu diferite esente care aveau proprietati antiseptice si antibacteriene. Astazi, cand cercetarile au scos la iveala noi valente ale uleiurilor esentiale, aromoterapia isi face loc din ce in ce mai mult in viata noastra. In Japonia, de exemplu, noile cladiri ale marilor companii au incorporate in pereti sisteme de aromatizare: in salile de asteptare, pentru calmarea clientilor, se difuzeaza esente de lavanda si rozmarin, iar in birourile functionarilor, arome de lamaie si eucalipt, care stimuleaza procesele cognitive.

Balsam pentru trup si suflet
Aromoterapia este o metoda de tratare care se bazeaza pe mirosul placut al uleiurilor esentiale. Acestea se extrag din plante, flori, copaci, fructe, seminte, prin distilare la vapori de apa. Esentele sunt solubile in ulei si alcool, dar nu in apa. Exista deja circa 150 de uleiuri esentiale, fiecare avand parfum si proprietati terapeutice aparte: antiseptice, antivirale, antiinflamatorii, calmante, antidepresive, expectorante, relaxante, de imbunatatire a digestiei, de tonifiere… Prin combinarea a doua sau trei uleiuri obtii nu doar o aroma unica, ci si efecte terapeutice mai puternice. Aromoterapia te ajuta sa tratezi si sa previi multe afectiuni si este un adevarat balsam pentru mintea, sufletul si frumusetea ta. Cand esti nervos, obosit sau vrei pur si simplu sa te rasfeti, nu ai nevoie decat de cateva picaturi de ulei. Pune-le in lampa de aromoterapie, in apa din cada sau fa-ti un masaj si vei vedea ca imediat intreg organismul se va revigora.

Cum actioneaza asupra organismului?
Mirosurile uleiurilor esentiale sunt conduse de nervul olfactiv catre creier, in aria care raspunde de emotii si de secretarea hormonilor. Atunci cand sunt folosite in baie sau la masaj, uleiurile sunt absorbite prin piele, de unde ajung in sistemul circulator si apoi la principalele sisteme ale organismului (nervos, muscular, endocrin etc.). Daca vrei sa te vindeci cu ajutorul aromelor, o poti face foarte simplu, in confortul de acasa. Inainte de toate insa, trebuie sa te aprovizionezi cu “materie prima”. Este recomandabil sa ai cel putin 10 feluri de uleiuri esentiale. Cel mai frecvent utilizate sunt lavanda, citricele, eucaliptul, menta, rozmarinul, ienuparul, musetelul, busuiocul. Le poti folosi in mai multe feluri: inhalatii, bai, masaj, comprese, difuzare cu ajutorul lampii de aromoterapie sau chiar intern. Nu uita! Citeste cu atentie prospectul produsului, caci nu toate uleiurile pot fi administrate intern. In plus, la aromoterapie nu poate apela orice persoana: gravidele, alergicii, hiper sau hipotensivii etc. trebuie sa evite aceasta metoda de tratament.

MODURI DE UTILIZARE A ULEIURILOR ESENTIALE

Uleiurile esentiale, atunci cand sunt aplicate corect, ofera rezultate incredibile. Exista totusi cateva puncte care trebuie luate in considerare.

Deoarece uleiurile esentiale sunt produse in intregime naturale, reactia individuala a fiecaruia, la ele, nu poate fi prevazuta in intregime. Din moment ce aromaterapia este o metoda alternativa in intregime naturala, care se adreseaza atat simtului mirosului cat si emotiilor si mintii, este important ca pacientii ce apeleaza la aceasta metoda sa foloseasca doar acele uleiuri al caror miros il gasesc placut.

Chiar si cel mai eficient ulei nu are nici un efect daca pacientul nu ii apreciaza mirosul. In mod similar, dozarea este doar un ghid, din moment ce fiecare persoana, fiecare tip de piele si fiecare nas reactioneaza in mod diferit. Copii mici au un simt al mirosului mai bine dezvoltat decat persoanele mai in varsta.

Persoanele cu un ten deschis au o piele mai sensibila decat cei cu tenul mai inchis la culoare. Femeile reactioneaza mai puternic la tratament decat barbatii.

Din aceste motive este extrem de important sa gasiti combinatia perfecta de miros si cantitate. Folosirea frecventa a uleiurilor esentiale va va inlesni modificarea retetelor in conformitate cu nevoile si dorintele proprii.

Sfaturi importante:

•Modalitatea de aplicare pe care o alegi trebuie sa depinda de starea de spirit, de timpul pe care il ai la dispozitie dar si de gravitatea bolii si cat de intesiv doresti sa o tratezi. In cazul racelilor, inhalarea este mai eficienta decat folosirea aparatului de aromoterapie.

•In cazul bolilor grave este absolut necesar sa consultati un medic.

•Nu lasati niciodata aparatul de aromoterapie in preajma copiilor.

•Atunci cand stabiliti dozajul este mai bine sa fiti precauti – lasati-va nasul si pielea sa aleaga!

•Atunci cand va tratati membrii familiei, lasati-i pe ai sa aleaga, dupa miros, uleiul care le atrage lor atentia.

•Notati-va intotdeauna ingredientele pe care le amestecati. Etichetati amestecurile imbuteliate cu metodele de folosire, ingrediente si data!

 

Aer aromatizat
Datorita efectelor puternice antivirale, antibacteriene si dezinfectante pe care le au, poti utiliza uleiurile esentiale ca sa distrugi, in propria-ti locuinta, microbii din aer. Atat pentru lampa, cat si pentru pulverizator, aromele trebuie alese in functie de efectele dorite. Cum procedezi?
* Difuzarea cu ajutorul lampii de aromoterapie. Este conceputa astfel incat sa difuzeze aromele in aerul din camera. Micul vas aflat deasupra se umple cu apa, peste care se toarna 4-6 picaturi de ulei volatil. La baza lampii se afla un mic lacas in care se pune o lumanare. In 15-20 de minute, aroma plantelor respective va umple incaperea, iar parfumul lor va persista cateva ore, timp in care 70% din microbii aflati in incapere vor fi distrusi. Atat lampa, cat si lumanarile se gasesc la preturi accesibile in magazinele de decoratiuni interioare sau cele de produse naturiste.
* Pulverizarea. Este o alta modalitate de a crea un mediu sanatos acasa la tine. Se foloseste un pulverizator obisnuit, de 500 ml (dar nu unul in care a fost pastrata o substanta toxica), in care se pun 250 ml de apa distilata, 4 picaturi de eucalipt si 9 picaturi de lavanda. Apoi se pulverizeaza in fiecare camera de 5-6 ori. Incaperile vor mirosi placut si vor fi bine dezinfectate. Se poate pulveriza si pe covor, pe mobila sau in masina.

 

Aparatul de aromaterapie

Aparatul de aromaterapie reprezinta cel mai simplu mod de folosire a uleiurilor esentiale pentru bunastarea ta.  Ajuta la crearea atmosferei dorite intr-o anumita camera.

Aparatele de aromaterpie sunt incalzite fie prin intermediul direct al unei flacari sau electric. Bolul aparatului nu trebuie sa fie prea mic altfel apa se evapora prea repede si uleiul incepe sa se incinga prea tare. Distanta pana la flacara ar trebuie sa fie de cel putin 10 cm si apa nu ar trebui sa fie mai calda de 50-55 de grade. Apa nu trebuie sa inceapa sa fiarba , altfel mirosul si efectul uleiului se schimba.

•Mai intai puneti apa calda in bolul aparatului si abia apoi adaugati uleiul esential.





•Numarul de picaturi depinde de dimensiunea camerei: 5 picaturi pentru 5 mp.

•Flacara va arde doar atat timp cat de afla sub supravegere atenta.

•Curatarea aparatului: cel mai bine este sa fie spalat cu sapun si ulterior clatit cu otet.

 

Inhalatii si comprese cu uleiuri esentiale

Adaugati amestecul de uleiuri esentiale conform retetei, la un bol de apa fierbinte. Acoperiti-va capul cu un prosop si tineti-l deasupra bolului, inhaland vaporii incet si adanc, pe nas, pentru 5-7 minute. Stergeti-va bine fata si nu parasiti locuinta pentru cel putin o ora, altfel durerile s-ar putea sa se inrautateasca in loc sa se amelioreze. Repetati acest tratament de 2-3 ori pe zi.

Inhalatia se foloseste in special in infectii respiratorii, sinuzite, dureri de cap, raceala, tuse. Se pun 3-5 picaturi de esenta pe un prosop care se aplica pe fata. Se inspira profund de mai multe ori. Inhalatia poate fi facuta si clasic, la aburi: la 200 ml de apa care fierbe se adauga 2-3 picaturi de ulei volatil. Compresele, reci sau calde, sunt eficiente impotriva durerilor musculare si reumatismale, de dinti, de gat. Se inmoaie o bucata de tifon in apa calda sau rece, se pun cateva picaturi de esenta si se aplica pe zona dureroasa. In cazul durerilor de dinti, compresa se aplica pe obraz, in dreptul dintelui sau maselei cu probleme.

    Combinaţia dintre aromoterapie şi înfăşarea corpului, este cea mai naturală şi eficientă modalitate de a înlătura câţiva centimetri din circumferinţa corpului. În afară de acest rezultat, se obţin şi alte efecte: eliminare de toxine, eliminarea depunerilor reziduale şi netezirea vizibilă a pielii. Efectele asupra celulitei, vergeturilor, proeminenţelor de suprafaţă sunt vizibile deja după 2-3 şedinţe.

    Soluţia Celu-Lotion folosită, dă rezultate foarte bune datorită uleiurilor eterice din compoziţia sa: eucalipt, mentol, rozmarin, păpădie, castane sălbatice, coada calului. Aceste uleiuri puternic hiperemizante, produc la suprafaţa corpului vasodilataţie, în timp ce în straturile interioare se obţine o răcire. Datorită acestei răciri interne intense, pentru refacerea echilibrului termic al corpului se consumă surplusurile de substanţe nutritive. În acest mod, prin combinaţia dintre aromoterapie şi înfăşarea corpului, depunerile suplimentare de pe suprafeţele problematice, ard cu o eficienţă de patru ori marită.

    Datorită rezultatelor şi efectelor multiple, este o metodă binecunoscută în străinătate. Atractivitatea mare a tehnologiei poate consta şi din faptul că introducerea acestei modalităţi de înfrumuseţare a corpului, nu necesită investiţii deosebite pentru saloanele cosmetice. Cura se efectuează în serii de 10-12 şedinţe, durata unei şedinţe este de 45-50 de minute, timp în care corpul stă înfăşat.

    Această nouă modalitate revoluţionară este marcă înregistrată WIENER KOSMETIKUM. Pentru produsele de efect şi pentru dezvoltarea tehnologiei respective, descoperitorul acestora, Dr. DOLENSKY, a obţinut în Austria, Marele Premiu al Investitorilor. Această modalitate este folosită deja în mii de saloane cosmetice din Europa.

Baia tamaduitoare cu uleiuri esentiale

Temperatura apei pentru baie ar trebui sa fie intre 35-38° C. Puteti amesteca uleiurile esentiale conform retetei, cu 100-200 ml ulei vegetal, lapte sau cu o lingurita de miere.



Caldura relaxanta si sentimentul de protectie pe care vi-l ofera apa in amestec cu aceste uleiuri ajuta corpul sa se relaxeze si sa se deschida efectelor benefice ale uleiurilor esentiale. Durata ideala de imbaiere este de 10-15 minute. Dupa aceasta ar trebui sa va uscati corpul bine si sa va odihniti pentru o ora.

 Ce poate fi mai linistitor dupa o zi obositoare decat o baie calda si parfumata? Umple cada cu apa calda (tine usa inchisa, astfel ca aburii sa fie retinuti in incapere) si toarna in apa 10 picaturi de uleiuri volatile. Esentele trebuie sa le adaugi chiar inainte sa intri in cada, agitand putin apa. Ce alegi?
* Pentru relaxare si calmare: lavanda (4 pic.), bergamota (4 pic.), lemn de cedru (2 pic.)
* Indepartarea starii de nervozitate: busuioc (4 pic.), geranium (6 pic.)
* Ca sa dormi mai bine noaptea: musetel (4 pic.), lavanda (2 pic.), muscata (2 pic.), portocale (2 pic.)
* Cand vrei sa te energizezi: rozmarin (3 pic.), lamaie (3 pic.), ienupar (2 pic.), eucalipt (2 pic.)
* Daca te dor picioarele, cufunda-le intr-un lighean cu apa fierbinte in care ai turnat 3 picaturi de ulei de menta.
* Pentru o piele mai catifelata: brad (3 pic.), portocale (3 pic.), chiparos (4 pic.)

Masaj cu uleiuri esentiale

Miscarile netede si contactul cu corpul sunt principalele elemente ale aromomasajului ce vin in completarea efectului uleiurilor esentiale. Aceasta forma gentila de masaj stimuleaza circuitul limfatic si circulatia sangelui in acele zone specifice. Sentimentele negative dispar, toxinele sunt eliminate ma usor si durerile musculare sunt reduse.

Introduceti uleiurile esentiale, care au fost amestecate conform retetelor, in sticle maro si agitati-le bine. Notati data la care ati facut amestecul precum si ingredientele folosite, pe sticla.

Masajul si uleiurile esentiale pot fi remediul de care ai nevoie ca sa-ti revii dupa o zi obositoare, sa scapi de dureri, de tensiuni sau sa stimulezi circulatia sangelui. Este relaxant, placut, dar si benefic pentru sanatatea si frumusetea ta. Moleculele uleiurilor patrund prin pori, ajung in sange si sunt raspandite in tot corpul. In plus, masajul reda elasticitatea si supletea pielii. Tine minte ca miscarile rapide revigoreaza, iar cele lente relaxeaza. Intotdeauna esentele vor fi adaugate in ulei de masline sau alt ulei vegetal (5-6 picaturi de ulei volatil la o lingura de ulei de masline), intrucat sunt foarte concentrate si pot irita pielea.
* Calmarea durerilor de spate: maseaza zona dureroasa cu un amestec de menta (2 pic.), rozmarin (2 pic.), busuioc (2 pic.).
* Dureri de articulatii: se foloseste un amestec de ulei de eucalipt (2 pic.) si de ienupar (2-3 pic.).
* Pentru tonifierea pielii: se recomanda uleiurile de cedru (2 pic.), portocale (2 pic.), lavanda (1 pic.)
* Impotriva migrenelor, maseaza ceafa cu un amestec de ulei de menta si ulei de brad.

Comprese calde si reci cu uleiuri esentiale

Compresele reci sunt folosite pentru durerile acute precum vanatai, febra, in timp ce compresele calde sunt potrivite pentru bolile cronice.

Tampoane de vata de bumbac, haine din materiale absorbante, stofele si prosoapele sunt potrivite pentru comprese. Inmuiati compresa in amestecul ce contine apa si ulei, ce au fost adaugate conform retetei. Aveti grija ca uleiul care pluteste la suprafata apei sa fie intotdeauna absorbit de compresa. Stoarceti-o bine si aplicati-o pe zona afectata. Repetati aceasta procedura de 2-3 ori pe zi (in cazul unor afectiuni mai serioase chiar si mai des). Faceti un nou amestec de apa si ulei de fiecare data cand repetati procedura.

 

Aplicatii in casa

Folosite ca aditivi, uleiurile esentiale pot ajuta la obtinerea unor succese minunate  in casa.

Pentru a tine insectele si mucegaiul la distanta, adaugati la o galeata (aprox 10 kg) de vopsea 20 picaturi de lavanda si 20 picaturi de geranium

 

Pentru ingrijirea rufelor dumneavoastra – uleiurile esentiale nu contin grasimi si in consecinta nu vor pata rufele dumneavoastra.



In uscator: dupa ce rufele dumneavoastra au fost stoarse, adaugati 5 picaturi din uleiul esential preferat pe un articol (de preferat un pulover sau un prosop) si puneti-l cu restul incarcaturii de haine in uscator.

In fierul de calcat: adaugati 2-3 picaturi de ulei esential la apa fierului de calcat cu aburi. Aceasta adauga o minunata nota de parfum hainelor dumneavoastra proaspat spalate.

Uleiurile esentiale impotriva moliilor 

Pentru a tine moliile si alte insecte la distanta de sifonierele dumneavoastra, cel mai bine este sa realizati un saculet parfumat, pe care il puteti pune printre haine. Puteti de asmenea sa imbibati tampoane de vata de bumbac in uleurile esentiale. Uleiurile esentiale care tin molile la distanta sunt:cedru, chiparos, lavanda

Ingrijirea plantelor cu uleiuri esentiale

Folosirea uleiurilor esentiale pentru ingrijirea plantelor dumneavoastra le va proteja de insectele de toate tipurile. Furnicile si paduchii de plante sunt tinuti la distanta de urmatorul amestec.

Amestecati 100 ml de alcool pur cu 15 picaturi de lavanda, 15 picaturi de arbore de ceai si 5 picaturi de cimbru

Adaugati 400ml de apa la acest amestec si introduceti-l intr-un spray de plante. Pulverizati peste plante de 2-3 ori pe zi. Agitati amestecul bine inainte de fiecare folosire.

9 uleiuri esentiale si indicatiile lor

1. Busuioc – se foloseste pentru dureri de cap, stres, depresie, stimuleaza memoria, inlatura oboseala mentala, imbunatateste digestia;
2. Lamaie – improspateaza, detoxifica, are efecte antibacteriale si antiseptice, purifica aerul;
3. Eucalipt – antiviral, antiseptic, puternic energizant, eficient in afectiunile respiratorii, combate febra si durerile musculare;
4. Lavanda – dureri de cap, bronsite, angine, cicatrizant al arsurilor, insomnie, nervozitate, distruge microbii;
5. Menta – dureri de stomac, migrene, enterocolite, gastrite, greata, guturai, amenoree, combate oboseala;
6. Ienupar – afectiuni renale (e diuretic si depurativ), boli digestive, dureri musculare si reumatice, oboseala;
7. Rozmarin – eczeme, rani deschise, dureri reumatismale si musculare, ingrijirea parului;
8. Cimbru – probleme de circulatie, enterocolite, colici abdominale, raceala, guturai, tuse;
9. Brad – probleme respiratorii, nervozitate, oboseala,

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close