Probabil ati observat ca atunci cand noi, oamenii, ne taiem un fluid roșu (sânge) debordeaza afara!
În mod similar, atunci când rupem sau rănim părți ale plantelor, acestea nu prea “Sângereaza”.
Spre deosebire de sânge, acest lichid este clar. Acesta este, de fapt, seva,un ulei sau o rășină și în cadrul acesteia poate fi găsite următoarele elemente: nutrienti, hormoni, enzime, vitamine, minerale si anti-organisme.
„Seva” are o serie întreagă de proprietăți, cum ar fi anti-fungice, anti-bacterian, antiinfecțioase, antiseptice și poate stimula de asemenea sistemul imunitar. Oxigenul este, de asemenea, găsit în această rășină, legat chimic în forme de molecule organice, cum ar fi alcooli, fenoli, esteri și multe alte molecule organice, care împreună alcătuiesc ulei esențial.
Acest ulei este eliberat de catre plante pentru a curăța rana, ucide bacteriile și începe procesul de vindecare, defapt, are aceeași funcții ca și sânge la om (și alte animale). Ca si sânge, acest fluid / ulei in plante transportă nutrienții de bază necesari pentru a hrăni și sprijini celulele. Acest ulei esential are capacitatea de a penetra peretii celulelor și de a transporta oxigen și substanțe nutritive in celulele s pentru a susține și ajuta planta si propriul sistem imunitar.
Cercetările au arătat că, din cauza acestor proprietăți stimulatoare ale sistemului imunitar, uleiuri esențiale pot sprijini sistemul imunitar uman. Așa că, de exemplu, dacă este aplicat local (frecat pepiele) sau inhalat, 70% din persoanele care au o raceala sau gripa se vor recupera mai repede folosind uleiuri esențiale!
În timpul unui masaj cu aromoterapie, unele dintre uleiuri volatile esentiale sunt inhalate și absorbite prin nas si gura. De asemenea, moleculele acestor uleiuri esențiale blocheaza celulele receptorilor din partea din spate a nasului. Un mesaj este trimis electrochimic la sistemul limbic (emoțional) zona creierului care e raspunzatoare pentru a declansa memorie și răspunsurile emoționale, care, la rândul său, provoacă mesajele care urmează să fie trimise în alte părți ale creierului și corpului. În acest fel, se declanseaza producția de euforice, relaxante, sedative sau stimularea neurochemic. Deci, multe efecte benefice, mentale și emoționale, sunt produse prin această metodă.
Uleiurile esențiale au proprietati speciale care le conferă capacitatea de a ne ajuta in lupta cu mirosuri și bacterii. Ele acționează în mai multe moduri:
- Elesunt capabile de a crește oxigenul atmosferic într-un spațiu închis, deoarece elibereaza
molecule cu oxigen în atmosferă. Uleiuri cresc concentratia de ioni de ozon și ion-negativi, în acasă, care inhiba
dezvoltarea bacteriilor. Acest lucru previne și distruge mirosurile existente de țigări, mucegai, animale, etc
- Ele sunt capabile de a rupe lanțurile moleculare ale unor substanțe chimice din aer, făcându-le non-toxice pentru noi, deoarece sunt atrase in special de produse chimice.
- Uleiuri esentiale vor adera la metale și produse chimice din organism și alte produse toxice din organism. Ei lucrează în calitate de chelatori naturali, adică leaga organic, formand noi compusi numiti chelați, astfel încât aceste substanțe toxice nu pot rămâne în țesuturi.
- Uleiuri esentiale elimina particulele de praf din aer, acționează ca un sistem de filtrare a aerului.
- Uleiuri esențiale sunt recunoscute ca având o capacitate foarte mare de a crește oxigenarea celulara pentru funcționarea lor normală. Atunci când este aplicat organismului prin masarea picioarelor, elevor călători prin corp si vor ajuta fiecare celula, inclusiv părul, în timp de 20 minute!
În medicina traditionala, un compus, cum ar fi aspirina, trebuie sa i se testaze proprietățile . Cu toate acestea, în natură, în fiecare ulei esențial, sunt foarte multi compuși diferiti, cu efecte terapeutice diferite. Fiecare poate acționa sinergic pentru a da organismului ceea ce are nevoie. Uneori pot fi efecte opuse astfel încât să poată acționa ca un relaxant sau stimulent, în funcție de ceea ce este necesar.
Fiecare ulei esențial conține până la 100 de componente chimice, care, împreună au un efect puternic asupra întreagii persoane. În funcție de componenta care este predominantă într-un ulei, acesta acționează în mod diferit. De exemplu, unele uleiuri sunt relaxante, unele calmante, unele antidoloritice…etc Există uleiuri, cum ar fi de lamaie si levantica, care se adaptează la ceea ce corpul are nevoie într-o situație particulară. Acestea sunt numite “adaptogene”. Mecanismul prin care aceste uleiuri esențiale acționează asupra noastră nu este bine inteles. Ceea ce se înțelege este faptul că acestea pot afecta mintea noastră și emoțiile. Și ele nu lasă reziduri toxice.
Ei intră în organism, fie prin absorbtie (prin masarea lor pe piele) sau prin inhalare. Deoarece uleiurile esentiale sunt volatile, adică, ele se transforma in vapori, acestea stimuleze simtul mirosului puternic. Este cunoscut faptul că mirosurile au un Impact mare asupra cum ne simțim. S-a demonstrat că oamenii care nu au simțul miros au o incidenta mai mare de probleme psihiatrice, cum ar fi anxietatea si depresia.
Suntem capabili să distingă între 10.000 mirosuri diferite!
Particulele fine de ulei intra prin nas prin cili (firele de par fin captuseala nasul) și sunt absorbite în fluxul de sânge în plămâni. După ce au intrat fluxul sanguin, se schimba conductivitatea electrică și pH-ul la locului de intrare, și pot determina o incarcatura electrica sa calatoreasca prin corp, ceea ce explică ce poate avea un astfel de efect rapid .
Așa cum am menționat anterior, unul dintre sistemele majore influentate este sistemul limbic, o parte a creierului care controleaza starea noastra de spirit, emoțiile, memoria si capacitatea de invatare.
Unele cercetări au măsurat modificări în frecvența creierului efectuate prin utilizarea de diferite arome de ulei esențial. De exemplu, studiile cu lavanda au arătat că undele alfa ale creierului, care sunt asociate cu relaxare, cresc. Pe de altă parte parte, studii cu Jasomie au arătat o creștere semnificativă a undelor beta, care reprezintă vigilență! Deci în mod clar, uleiuri esentiale diferite au efecte diferite.