Ce efecte au uleiurile din plante asupra sanatatii?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Ce pot face pentru tine uleiuri esentiale

Uleiuri le esentiale acționeze pe mai multe niveluri.

La nivel fizic, uleiurile esențiale sunt o forma mai puternica de energie pe bază de plante, o picatura este extrasa din mai multe kilograme de planta. Acestea sunt stimulente antiseptice și ale sistemului imunitar. Ele sunt, de asemenea, eficiente pentru prim-ajutor de zi cu zi, de exemplu,pentru intepatur si mușcături de insecte, prurit(manancarimi), tuse si receala.

La un nivel celular, uleiuri esentiale sunt bune pentru vindecarea ranilor, repararea cicatricilor,stimularea tesutului și reglarea barierei dintre interiorul nostru si înafara. Ele ajuta la mentinerea nivelului optim de umiditate in piele si protejeaza de infectii.Muscata si lavanda sunt exemple de uleiuri, care lucrează la acest nivel celular. Uleiurile esentiale ajung la nivel celular la 5 secunde dupa inhalare.

La un nivel emoțional, ele stimulează amintirile atat constiente și sub constiente, glandele endocrine si producerea de hormoni. Ele sunt eficiente în tratarea depresiei, durerii, stima de sine scazuta, precum si imbunatatirea somnului, precum si tulburări legate de stres.

La un nivel de energie, acestea pot fi aplicate la punctele de pe meridianul de acupunctura, chakre și puncte subtile de energie pentru a ajuta la tonifiere, echilibrare, relaxare, vindecare.

La un nivel spiritual, uleiuri esențiale au fost folosite de către fiecare cultură majoritara si de societate de peste 10.000 de ani. Acestea au fost folosite pentru ritualuri de purificare, rugaciune, magie, misticism, celebrare și meditație. Mulți oameni cred că uleiurile esențiale pot aduce focalizare și înțeles mai profund a existentei.

Acesta ințelegere a proprietăților uleiurile esențiale și utilizarea adecvată a fost sistematizate într-o disciplina de sanatate – aromoterapie – si practicienii sunt acum instruiti sa stie cum sa le foloseasca în mod eficient pentru o sanatate optima si bunastare.

Mecanismul prin care uleiurile esențiale acționează este complex și nu este bine înțeles din cauza natura multi compusi din fiecare ulei. Cu toate acestea, calitatea și efectul de parfum sau de miros, deși puțin înțeles, este o parte importantă a resurselor noastre umane și prin multele și variatele proprietăți de vindecare,

uleiurilor esențiale, pot îmbunătăți viețile noastre și de a vindeca corpurile noastre, mințile și sufletele noastre.

Plante utilizate in aromoterapie si efectele lor

Uleiuri, extracte, esente.

Arborele de ceai (Melaleuca alternifolia)

– are peste o suta de utilizari legate de tulburarile la nivel psihic si emotional. Este folosit cu succes ca antiseptic, impotriva infectiilor bacteriene, mai ales ale pielii, de asemenea in curatirea si dezinfectarea taieturilor si a unor rani superficiale.

Anason (Pimpinella asinum)

– se utilizeaza mai ales semintele, dar se poate obtine ulei si din tulpina si fructe. Este recunoscut pentru efectele antispastice. Este fludificant al mucoaselor, combate in mod eficient balonarile sau colicile abdominale, actionand asupra activitatii intestinale. De asemenea stimuleaza secretiile. Se recomanda in caz de balonari, tuse, probleme legate de alaptare si colici. Uleiul de anason poate fi folosit cu efect rapid, pentru frectiile abdominale sau sub forma de picaturi pe putin zahar (2-5 picaturi), intarind stomacul si calmand crampele. Nu se iau mai mult de 5-10 picaturi de ulei de anason, pe zi.

Bergamota (Citrus bergamia)

– este linistitor, risipeste teama, combate stresul, starile de anxietate, de nervozitate. Previne balonarile, este antispastic, cicatrizant, puternic antiseptic. Se recomanda in caz de infectii intestinale, colici, crampe la stomac, infectii vaginale. Este interzisa aplicarea pe piele, daca urmeaza sa va expuneti la soare.

Busuioc (Ocimum basilicum)

– ca efecte este revigorant, stimulator, aperitiv, calmeaza crampele, tonifica stomacul, scade febra, este sudorific, stimuleaza secretiile, functiile renale. Combate starile de anxietate, depresiile, nervozitatea, greata, tusea, balonarile, crampele stomacale, constipatia, avand un efect usor laxativ, intepaturile de insecte, problemele de alaptare. Extern se utilizeaza cu succes la impachetari si bai aromatice, acestea fiind extrem de revigorante. De asemenea sub forma de praf, in caz de guturai, se prizeaza sau se unge nasul cu un unguent amestecat cu praf de busuioc.

Cimbru (Thymus vulgaris)

– poate fi prescris in toate tipurile de infectii intestinale, afectiuni ale cailor respiratorii sau renale, uleiul volatil pe care-l contine fiind un foarte puternic dezinfectant. Este bactericid, iritant dermic, termic, fluidificant al mucozitatilor, stimuleaza secretiile, trateaza tusea convulsiva, racelile, afectiunile pulmonare acute, reumatismul, micoze ale talpilor, staze limfatice. Stimuleaza functiile hepatice si renale. In medicina populara, este utilizat de veacuri in timpul travaliului, in caz de contractii uterine, colici, dureri de cap, tuse, tuberculoza, retentie de urina, deranjament stomacal.

Usor iritant si dezinfectant, se aplica sub forma de impachetari in afectiunile insotite de febra foarte mare, travaliu, edeme ale membrelor etc. si sub forma de bai in problemele reumatismale. De asemenea se adauga la baia copiilor. Alcoolul de cimbru sau uleiul este un tonic nervos si un bun dezinfectant al pielii, adaugandu-se cu efect si in diverse amestecuri aromatice pentru masaje, bai sau impachetari.

Coriandru (Coriandrum sativum)

– planta si semintele de coriandru proaspete au un miros dezagreabil, insa bine coapte capata un iz placut, aromat, dulce-parfumat. Uleiul de coriandru se foloseste la fabricarea parfumului de margaritare si la parfumarea sapunului. Proprietatile sale sunt multiple. Poate avea un usor efect narcotic.

Este carminativ, colagog, sedant, readuce buna dispozitie, puternic bactericid, expectorant, astispastic, intaritor al stomacului, stimuleaza digestia. Indicatiile curative sunt in caz de nervozitate, depresie, afectiuni ale cailor respiratorii, balonari, constipatie, dureri stomacale. Optimizeaza schimburile metabolice, amelioreaza ametelile. Poate alunga viermii intestinali si declansa menstrele. In cantitati mari, necopt sau nemacerat poate fi otravitor, poate da dureri de cap si ameteli.

Eucalipt (Eucalyptus globulus)

– da vioiciune si limpezeste mintea. Este un antiseptic puternic, bactericid, scade febra, analgezic, stimulator, iritant dermic, expectorant, ajuta impotriva racelilor si congestiei. Combate tusea uscata fluidificand mucozitatile. Stimuleaza diureza, actioneaza in afectiuni ale cailor respiratorii, infectii ale pielii (furuncule, cosuri), impotriva inflamatiilor, durerilor musculare, infectiilor urinare, raceli, febra, cistita, herpes, nefrita, hipoglicemie. Trebuie utilizat in doze mici fiindca irita mucoasele.

Fenicul (Foeniculum vulgare)

– semintele de fenicul au un miros placut, dulceag, puternic aromat, de aceea se foloseste ca aromatizant. Contine 7% ulei volatil, foarte asemanator celui de anason. Este antispastic, stimuleaza secretiile si apetitul, de asemenea combate balonarile. Este util in afectiuni ale cailor respiratorii, raceli, dureri de stomac, calculi renali, dureri menstruale. Este cel mai recunoscut si mai utilizat stimulent al lactatiei. In pediatrie este folosit impotriva balonarilor sau ca expectorant.

Se adauga in laptele bebelusilor ca supliment de hrana si pentru combaterea crampelor, a colicilor abdominale. Stimuleaza pofta de mancare, este foarte eficient in perioada lauziei, trateaza catarul bronsic, tusea convulsiva si astmul, degajeaza pectoral. Uleiul de fenicul, aplicat direct pe piele, are efecte asemanatoare uleiului de terebentina. Foarte util este efectul aburilor sau spalaturilor in tratarea ochilor.

Garoafa (Eugenia caryophyllata)

– este stimulent, un puternic dezinfectant, astringent, cicatrizant, analgezic si euforizant. Combate balonarile si tonifica stomacul. Este indicat in dispepsie (tulburarea procesului de digestie, manifestata prin varsaturi, dureri, diaree, balonari, ridicarea temperaturii etc.), diaree, dureri de dinti, absenta libidoului, rani dureroase si la pregatirea nasterii.

Geranium (Pelagonium odorantis-simum)

– denumita popular si Muscata. Efectul sau este racoritor, reconfortant, echilibrant, astringent, antiseptic, scade glicemia. Se recomanda in stari de anxietate, stres, depresii, afectiuni ale sistemului nervos, afectiuni dermatologice. Un bun cicatrizant in diabet.

Iasomie (Jasminum grandiflorum)

– cu efect sedant, reconfortant, afrodisiac, termic si antispastic. Este indicata in nervozitate, afectiuni ale cailor respiratorii, dureri menstruale, contractii uterine, absenta libidoului. Atentie: poate irita mucoasele.

Lamaie (Citrus limonum)

– intensifica puterea de aparare a organismului, stimuleaza circulatia sangvina, fluxul limfatic si digestiv. Este puternic antibacterian, astringent si echilibreaza secretiile sebacee dermice. Foarte recomandat in starile depresive, in cazuri de imunitate deficitara, staze limfatice, afectiuni ale venelor, guta, acnee, constipatii, afectiuni ale vaselor, afectiuni hepatice si ale splinei. A nu se aplica pe piele daca urmeaza expunerea la soare. (vezi Contraindicatii in aromoterapie)

Levantica (Lavandula officinalis)

– combate anxietatea, stresul, depresia, nervozitatea, durerile de cap, insomniile, starile de soc. De asemenea combate lipsa poftei de mancare, stimuleaza regenerarea celulelor pielii, ajuta la vindecarea ulceratiilor bucale si diminueaza respiratia urat mirositoare. Reduce inflamatiile pielii. Este utila in afectiuni ale cailor respiratorii, balonari, afectiuni gastrointestinale, raceli, nevralgii etc.

Maghiran (Origanum majorana)

– are un efect foarte interesant. In cazuri de melancolie, singuratate si doliu, calmeaza si alina. Este sedativ, contracareaza nervozitatea, migrenele si insomniile. De asemenea este hipotensor, antispastic, stimuleaza digestia, fluidifica mucozitatile, scade libidoul. Este cicatrizant, recunoscut remediu cu efecte asupra stomacului, eliminarii apei din tesuturi, mucozitatilor, transpiratiei, toxinelor.

Combate crampele, catarul, tulburarile digestive, balonarile, colicile intestinale, in special la copiii mici. Se recomanda lauzelor nervoase sau afectate de atonie (stare fizica de slabiciune ce se manifesta prin lipsa de putere, de vitalitate; moliciune; slabirea elasticitatii tesuturilor), de asemenea in caz de flux menstrual redus, dureri menstruale sau crampe uterine. Inca din vechime este folosit ca unguent, drept un eficient calmant impotriva rinitei cronice, a ranilor, umflaturilor, tumorilor sau luxatiilor, pentru febra musculara sau reumatism.

Trateaza si afectiunile dentare. Masajele cu ulei de maghiran sunt foarte eficiente impotriva durerilor in zona subombilicala. Ungerea narilor cu ulei de maghiran combate guturaiul. Pentru tratamentul contuziilor, tumorilor sau arsurilor, se aplica direct pe piele. Usureaza problemele respiratorii precum bronsita si astmul. Este foarte util in constipatie. (vezi Precautii speciale in sarcina)

Menta (Mentha piperita)

– are efecte remontante si foarte utile in tratamentul socului emotional. Actioneaza ca dezinfectant, racoritor, relaxant muscular, stimulant, atispastic. Uleiul eteric de menta are efecte asupra nervilor sensibili la frig, diminunand sensibilitatea, dupa perceperea initiala a senzatiei de rece, urmata imediat de cea de arsura. Este anestezianta, antiinflamatorie, are o actiune deosebita asupra vezicii biliare si ficatului, stimulandu-le.

Constituie un remediu pentru afectiuni digestive, gastrointestinale, ale aparatului excretor, diaree, crampe, colici, catar stomacal si intestinal, ficat marit, litiaza biliara, afectiuni renale, menstre dureroase. Uleiul de mentol inmoaie pietrele in litiaza biliara. Ajuta la calmarea tusei si a infectiilor in gat. Combate greata, raul de miscare, starea de voma, arsurile la stomac, aciditatea gastrica, crampele intestinale, calmeaza nervii la stomac, mai ales cand substratul este reprezentat de o boala nervoasa sau isterie (1-4 picaturi de ulei de menta impotriva greturilor si afectiunilor viscerale pe fond nervos).

De asemenea are efecte impotriva afectiunilor respiratorii, durerilor de cap si durerilor reumatice. Se recomanda ca adaos la bai, in toate formele de slabiciune, alaturi de cimbru si rozmarin (200-400g frunze de menta). Compresele cu menta sunt foarte utile pentru copiii a caror vezica urinara este lenta si care nici nu vor sa bea ceai. Atentie, menta irita mucoasele si de aceea trebuie administrata in cantitati mici.

Muscata trandafirie (Pelargonium graveolens)

– foarte utila impotriva diminuarii stresului mental si a anxietatii. Curata si tonifica pielea. Stimuleaza ficatul si degajeaza sistemul digestiv. Combate retentia de lichide, infectiile in gat si cele din cavitatea bucala.

Odolean (Valeriana officinalis)

– sau Valeriana este cunoscuta ca cel mai bun sedativ, ce regleaza si intareste sistemul nervos. Efectul sau sedant actioneaza in special asupra starilor de iritare si excitare a scoartei cerebrale, deci asupra tuturor starilor de nervozitate ce constau in ganduri contradictorii, anxioase, versatile, insotite de obicei de palpitatii si insomnii.

Calitatile sale de calmant, decontractant si somnifer sunt recunoscute si folosite de veacuri. Calmeaza pana si reactiile reflexe, actioneaza antispastic in caz de dureri menstruale, neurastenie, isterie si chiar si in doza mica, provoaca hipertensiune si incetineste pulsul. A fost utilizata cu succes impotriva crampelor, isteriei, ipohondriei, migrenei, in epliepsie si alte boli nervoase.

Actioneaza asupra maduvei spinale si a nervilor. Este intrebuintat in toate bolile cardiace pe fond nervos. Este un bun stimulator cardiac si al poftei de mancare. Combate balonarile, durerile de cap provocate de doze prea mari de alcool sau tutun. Da rezultate bune folosit si in tratarea astmului, reumatismului, durerilor de membre, crampelor la stomac, diareei, nervozitatii, stresului, hiperexcitarii, starilor de iritare. De evitat utilizarea zilnica.

Roinita (Melissa officinalis)

– este un aromatic usor. Combate balonarile, fortifica stomacul, stimuleaza digestia, este calmant si antispastic. Uleiul de roinita calmeaza colicile, crampele in zona subombilicala. Avand efect sedativ, calmeaza si palpitatiile pe fond nervos, tulburarile nervoase ca durerile de cap, indispozitiile, insomniile si alte neurastenii. Actioneaza impotriva starilor de voma la femeile insarcinate, contractiilor din perioada ciclului.

Este cel mai indicat remediu pentru femeile si copiii slabiti. Combate migrenele, durerile de dinti, de cap si urechi generate de nevralgii. Se mai utilizeaza si impotriva tusei, raguselii si afectiunilor cailor respiratorii. Ajuta in caz de afectiuni gastrice pe fond nervos si de asemenea in caz de afectiuni genitale pe fond nervos. Este foarte des utilizata si in cosmetica. Evitati aplicarea pe piele, daca urmeaza sa va expuneti la soare.

Romanita (Chamomilla officinalis sau nobilis)

– este de fapt chiar Musetelul. Este relaxant, diminueaza anxietatea. De asemenea este foarte eficace in calmarea nervozitatii copiilor. Este recunoscut ca un puternic antiseptic care nu numai ca ucide bacteriile, dar are si proprietati curative iesite din comun. Bun dezinfectant, grabeste cicatrizarea, stravechi calmant si analgezic; renumit in tratarea racelilor (fiind un excelent stimulent al transpiratiei), reumatismului, catarului bronsic, durerilor viscerale, durerilor menstruale, ranilor supurande, afte, hemoroizi etc. Uleiul de musetel este un foarte bun antispastic, folosindu-se cu succes in tratarea astmei, colicilor, crampelor stomacale, tusei convulsive, malariei etc.

Extern, este folosit pentru calmarea usturimilor, a mancarimilor pielii, mucoaselor si ranilor. Se recomanda spalaturi cu musetel in tratarea eczemelor si a diferitelor eruptii si infalmatii cutanate, contra acneei. Pentru tratarea furunculelor, inflamatiilor, tumorilor, se aplica pe locul respectiv comprese fierbinti. Se mai intrebuinteaza impotriva hipersensibilitatii senzoriale, a durerilor de dinti, a crampelor la copii, impotriva raguselii, laringitei, crampelor dupa raceli. Stimuleaza pofta de mancare, combate diareea. Util in caz de epuizare nervoasa, insomnii, slabiciuni insotite de iritabilitate etc.

De asemenea foarte bun pentru momentul travaliului sau pentru durerile organelor genitale la lauze, de fapt este eficient impotriva tuturor tipurilor de afectiuni ale organelor genitale. Aburii de musetel, baile sunt indicate in afectiunile aparatului genital, leucoree, tulburari de mestruatie etc. (150-400 g de flori de musetel in functie de cantitatea de apa.). Foarte eficient si in tratarea afectiunilor hepatice si renale.

Terapia populara uzeaza foarte mult de saculetii aromati cu musetel. De asemenea recomanda clatirea parului cu musetel, mai ales pentru cei cu parul deschis la culoare. Ceea ce se cunoaste mai putin este actiunea dezodorizanta a musetelului pentru carnea cruda cu miros specific. Pentru a disparea mirosul neplacut, carnea trebuie lasata in mai multe ape si clatita de mai multe ori cu ceai de musetel.

Rozmarin (Rosmarinus officinalis)

– stimuleaza memoria. Este revigorant, antiinflamator, tonic digestiv, stimuleaza circulatia sangvina, calmeaza indigestia si balonarile. Contracareaza lipsa poftei de mancare, absenta libidoului, epuizarea fizica, febra musculara, crampele, afectiunile circulatorii si hepatice, afectiunile specifice in menopauza, oboseala, depresiile.

Curata si stimuleaza regenerarea celulelor pielii. Combate infectiile. Uleiul volatil de rozmarin, obtinut din frunze, are un puternic efect stimulativ. In doze mici accelereaza procesul de eliminare a urinei si reactivitatea, pe cand in doze mari, aceste efecte se diminueaza.

Administrat intern, stimuleaza activitatea intestinala, provoaca scaune moi, uneori chiar lichide, actioneaza impotriva eruptiilor cronice si intareste nervii. Administrat extern, sub forma de alifii, unguente, comprese, bai, este un bun antireumatic si antiparalitic.

Este folosit si in combaterea raiei, datorita actiunii sale toxice asupra acarienilor si insectelor. Rozmarinul poate produce cresterea tensiunii arteriale si poate normaliza pulsul. De asemenea poate stimula ciclul menstrual. Aplicat extern, are o actiune iritanta, stimulativa, fortifianta asupra nervilor in dureri reumatice, eczeme suprainfectate, plagi grave. Se mai foloseste in tratarea durerilor de cap, oligofreniei, calvitiei etc. A se evita in caz de hipertensiune arteriala!

Santal alb (Santalum album)

– este sedativ si relaxant, indicat in depresii si ca remediu impotriva insomniei. Ridica moralul, este recunoscut stimulent sexual, indicat in absenta libidoului. Este antiinflamator, expectorant, calmeaza iritatiile gatului, bronsita, astmul, tusea seaca etc. Stopeaza varsaturile si diareea. Combate matreata, afectiunile pielii, catifeleaza chiar, pielea uscata.

Trandafir (Rosa centifolia)

– este tonic nervos, stimuleaza circulatia sangvina, regleaza echilibrul hormonal, este afrodisiac. Este indicat in afectiuni uterine si ovariene, dureri menstruale, sterilitate. De asemenea combate afectiunile vaselor sanguine, afectiunile biliare, constipatia, tulburarile procesului de digestie in general. Se recomanda in starile de nervozitate.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close