Uleiurile volatile si secretele lor asupra sanatatii omului

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Initial utilizarea uleiurilor volatile a fost mai mult intuitiva, tamaia era arsa in temple inca din Egiptul Antic, romanii foloseau uleiurile volatile pentru masaje si bai, grecii cunosteau efectele sedative sau de stimulare al plantelor aromate, dar cercetarile in acest domeniu au fost episodice si limitate.

Cu trecera timpului uleiurile eterice volatile au devenit indispensabile la tratamentul multor boli in fizioterapie si le gasim ca parte componenta in pasta de dinti, solutii de curatare si in sfere odorizante in industria cosmetica si in parfumerie.
Fluidul balsamic al tamaii apartine lacasurilor sfinte, aceasta mireasma revarsata asupra oamenilor are o puternica rezonanta, producand o deschidere spre supraomenesc, spre spritualitate, purificand mintea.

Prima mentionare scrisa despre ierburi dateaza de acum aproximativ 3.000 de ani, în China. De atunci ierburile si retetele pe baza de ierburi au aparut în scrierile din Grecia antica, Roma antica si Egiptul antic. Aceasta relativ uitata ramura a artelor curative a cunoscut o mai mare popularitate o data cu renasterea medicinei alternative.

Timp de multi ani, medicina traditionala a evitat folosirea remediilor naturale pe baza de plante în favoarea medicamentelor.
În prezent, multi cercetatori din domeniul medical constienti de proprietatile lor curative le accepta si le folosesc în paralel cu metodele conventionale de tratament.

Ce stim despre uleiurile volatile?

Esentele sau uleiurile se extrag din radacina, scoarta, frunzele sau florile plantelor aromatice, prin diferite metode de preparare. Cind sint extrase prima data, aceste esente se gasesc în starea cea mai
concentrata si volatila. Unele uleiuri sint chiar toxice în concentratie ridicata si trebuie folosite întotdeauna într-o formula mult diluata.

Cantitatea de ulei volatil care poate fi extrasa dintr-o planta variaza între 0,01 la suta si peste 10 la suta. Ele se gasesc sub forma unor picaturi mici, care îsi schimba compozitia chimica constant în interiorul plantei în
functie de perioada zilei sau a anotimpului si de aceea se evapora repede. Fiind extrem de volatil, uleiul trebuie sa fie tinut în recipiente etanse.

Chiar si amestecul de esente trebuie tinut tot într-un recipient perfect închis.

Proprietatile uleiurilor volatile

• Se evapora
• Nu au consistenta uleioasa (grasa)
• Nu au proprietati lubrifiante
• Nu se amesteca cu apa
• Se amesteca cu alcoolul
• Se amesteca cu uleiurile vegetale si minerale
• Patrund în piele
• Sint antiseptice
• Stimuleaza producerea de globule albe
• Au efect stimulator sau sedativ
• Cea mai mare parte au efect de regenerare a celulelor.



Caracteristicile uleiurilor volatile

Ele se pot clasifica în trei tipuri dupa gradul de volatilitate:

Primul tip: puternic volatile

• Sint cele mai volatile substante
• Adesea se obtin din citrice, de exemplu: lamiie, portocala, mandarine, lamiie verde.
• Se evapora cel mai repede (1-14)*
• Au un miros puternic
• Au efect stimulator
• Se absorb repede
• Dureaza putin.

Al doilea tip: mediu volatile

• Se mentin timp 2-3 ore înainte de a se evapora
• De obicei se obtin din flori si plante cum sint lavanda, geraniul, maghiran
• Se evapora moderat (15-80)*
• Au efect asupra organelor.

Al treilea tip: slab volatile

• Au cel mai scazut grad de volatilitate
• Se obtin adesea din lemn si rasini, cum sint santalul, mirtul, tamiia
• Se evapora foarte greu (81-100)*
• Au o aroma puternica de lemn
• Au un efect relaxant
• Se absorb repede
• Dureaza mult.
* (Evaluarea gradului de evaporare 1-100)

Cum se folosesc uleiurile volatile

Pentru masaj

Masajul aromoterapeutic este cea mai eficienta modalitate de folosire a uleiurilor eterice. Pentru masaj, uleiurile se pot combina într-o solutie de baza.
Masajul miinilor si al picioarelor este o modalitate excelenta de a ne mentine sanatosi, într-o forma foarte buna. Toate punctele reflexogene din organism sint stimulate prin aceasta metoda. Acest lucru ajuta la echilibrarea fluxului de energie din organism.

Pentru îmbaiere

Baia este o alta modalitate extrem de eficienta pentru folosirea uleiurilor volatile.

Se pot folosi astfel:

Se pun în apa de baie pina la 5 picaturi dintr-un anumit tip de ulei volatil sau pina la 5 ml dintr-un amestec de uleiuri volatile.
Aceasta metoda este eficienta pentru pielea sensibila, uscata si bronzata.

Cum trebuie sa procedati





Umpleti o cada cu apa calda (nu fierbinte, pentru ca uleiurile se vor evapora prea repede). Adaugati în jur de 5 picaturi dintr-un anumit tip de ulei volatil sau 5 ml dintr-un amestec de uleiuri volatile. Amestecati apa. Relaxati-va minimum 10-15 minute. Evitati sa va intre apa în ochi.

Nu exista nici un pericol sau contraindicatie sa folositi metoda de îmbaiere cu uleiuri volatile în fiecare zi. Apa calda favorizeaza absorbtia uleiurilor. Unul dintre primele efecte benefice ale tratamentului aromoterapeutic este acela de relaxare si îmbunatatire a calitatii somnului.

Daca dupa o anumita perioada nu exista nici o ameliorare a bolii sau disfunctiei de care suferiti, trebuie sa schimbati amestecul de uleiuri volatile folosite si daca este necesar trebuie consultat din nou terapeutul.

Bai pentru miini si picioare

Puneti 8-10 picaturi de ulei volatil într-un vas sau lighean cu apa calda si introduceti-va miinile sau picioarele timp de 10-15 minute.
Faceti un amestec din aceleasi uleiuri volatile si dupa uscare, masati-va cu amestecul respectiv pentru a completa tratamentul.
Aceste bai sint indicate pentru reumatism, artrita, dermatita si piele uscata.

Inhalare

Inhalarea este extrem de folositoare pentru îndepartarea congestiei nazale, a guturaiului si usurarea respiratiei. Vechea metoda de a sta cu capul acoperit cu un prosop deasupra unui vas cu apa fierbinte, inhalind aburi de camfor sau eucalipt, mai este înca la mare cautare si de asemenea extrem de eficienta chiar si în timpurile moderne.

Cum trebuie sa procedati in cazul inhalarii

Fierbeti apa si turnati-o într-un vas. Adaugati 10 picaturi de ulei volatil. Amestecati apa. Aplecati-va deasupra vasului si acoperiti-va cu un prosop.
Inhalati aburii timp de 10 minute sau atit timp cit suportati. Daca simtiti ca va sufocati puteti sa mai scoateti capul din cind în cind si sa reveniti la pozitia initiala de inhalare. Daca este necesar repetati procedura de citeva ori pe zi.

Comprese

Puneti într-un vas de apa 1-2 picaturi de ulei volatil. Folositi o batista alba, mare si curata înfasurata pe lung. Batista trebuie asezata usor pe suprafata apei, pentru a absorbi pelicula de ulei volatil. Compresa poate fi apoi asezata pe zona dureroasa.
Aceasta metoda este eficienta mai ales pentru copiii mici cind le ies sau li se schimba dintii.

Tratamente pentru pielea capului



O gama larga de boli ale pielii capului, inclusiv matreata, raspund cu eficacitate la folosirea amestecului de uleiuri volatile. Aceasta metoda poate fi de asemenea folosita si pentru îndepartarea paduchilor si are avantajul de a fi o metoda extrem de usor si de placut de folosit.

Cum trebuie sa procedati

Protejati-va bine ochii. Pregatiti amestecul ales (se va opta pentru o cantitate mai mica în cazul copiilor) si masati-va pielea capului. Lasati mixtura pe cap cam între jumatate de ora si doua ore. O casca de plastic sau un prosop pe cap va ajuta la o mai buna absorbtie a substantei. Acest tratament al pielii capului este cel mai indicat sa se realizeze în timpul baii, deoarece caldura ajuta la o si mai buna absorbtie a esentelor.

Pentru a îndeparta uleiul volatil de pe piele si par trebuie sa va masati la început cu un sampon fin si apoi adaugati apa si sampon si spalati-va ca de obicei.
Aromoterapie la nivelul camerei

Exista citeva modalitati de folosire a uleiurilor volatile pentru a înmiresma atmosfera din camera.

Cu ajutorul candelelor aromatizante

Un recipient mic (de obicei o farfurioara) plasat deasupra candelei se umple cu apa. Aceasta este încalzita de o sursa de caldura provenita de la o luminare rotunda plasata în interiorul candelei, care poate avea diferite forme. În apa se pun în jur de 3-5 picaturi de ulei volatil. Aceasta se evapora treptat, în atmosfera degajindu-se mirosul placut al esentei respective.
Exemplu: Uleiul de lavanda produce o aroma relaxanta, care s-a dovedit a fi extrem de benefica în cazul insomniei.

Cind o persoana din familie este bolnava, folosirea candelelor aromate ajuta la protejarea sanatatiimembrilor familiei. Aroma esentelor împiedica raspindirea virusilor responsabili de gripa si raceala. Acest lucru a fost dovedit în multe spitale si clinici. Aceasta metoda usureaza respiratia în multe cazuri de boli respiratorii si ajuta persoanele astmatice.

• Cu ajutorul corpurilor de iluminat

Puneti citeva picaturi de ulei volatil pe un bec de lumina alba, aprins. Aroma se va împrastia în camera, deoarece caldura va permite vaporizarea uleiului volatil.

• Cu ajutorul umidificatorilor

O farfurie cu apa în care au fost puse citeva picaturi de esenta aromatica, pusa pe un calorifer cald, va actiona în acelasi timp si ca vaporizator si ca umidificator.

• Cu ajutorul batistei sau al unei bucati curate de material

Puneti citeva picaturi de ulei volatil pe o batista sau o bucata curata de material si inhalati de oricite ori simtiti nevoia. Aceasta metoda ajuta la descongestionarea sinusurilor, în timpul calatoriilor sau cind sint mai dificil de aplicat celelalte metode.

• Cu ajutorul parfumurilor

Faceti un amestec de uleiuri volatile (cum se va indica mai jos) si folositi-l pe post de parfum. Aroma de tamiie sau lemn de santal constituie ingrediente de fixare excelente pentru amestecul dvs.
Ce trebuie facut în cazul sensibilitatii si al alergiilor

În cazul reactiilor alergice

Persoanele care au alergii, inclusiv alergii la parfumuri, pot sa ceara sfatul unui aromoterapeut.
Acesta trebuie sa recomande uleiurile volatile, care se pot folosi acasa, fara asistenta medicala, pentru a completa tratamentul.

În cazul sensibilitatii

Se întimpla ca pielea unor persoane sa fie sensibila la un anumit tip de ulei (de obicei la cele cu un efect stimulator mai mare), cauzind iritatii, care de obicei dispar cam dupa o ora. Ca remediu împotriva acestor iritatii, ungeti zona afectata cu ulei de migdale dulci.

Femeile au o sensibilitate a pielii mai intensa înainte de menstruatie sau în timpul ovulatiei, iar acest lucru se petrece din cauza schimbarii de hormoni din organism. Daca aceasta sensibilitate apare, nu mai folositi uleiul în cauza
timp de 10 zile. Dupa aceea, diluati uleiul initial în proportie de 25 la suta într-un amestec de alte uleiuri si testati pe o portiune mica de piele.

Daca nu apar reactii, continuati sa folositi uleiul în cauza în solutii diluate. Unele uleiuri, cum este cel de pere bergamote, nu trebuie folosite daca persoana se expune la soare dupa citeva ore de la tratament, pentru ca în contact cu
lumina puternica a soarelui elibereaza compusi toxici.

Uleiul volatil de ylang-ylang nu trebuie folosit de catre persoanele care sufera de dureri de cap.

Unele uleiuri volatile sint cel mai indicat de folosit numai de catre un terapeut specialist, care cunoaste cu precizie daca exista contraindicatii în folosirea lor. Printre acestea se numara uleiul de scortisoara, de cuisoare, salvie si isop.
Uleiuri contraindicate pentru bolnavii ce sufera de tensiune arteriala ridicata: ulei de rozmarin, salvie si lamiita.

Uleiuri contraindicate pentru bolnavii ce sufera de epilepsie: salvie, chimen dulce si isop.

În cazul nou-nascutilor si al copiilor mici

Nou-nascutii si copiii mici trebuie sa fie tratati cu uleiuri volatile, dupa cum se va preciza în cele ce urmeaza. Lor si copiilor de virsta un pic mai mare trebuie sa li se administreze cantitati mult mai mici pentru a se obtine rezultate eficiente.
În cazul copiilor între 0 si 12 luni se pot folosi comprese cu o picatura de ulei de lavanda sau musetel.

Pentru masaj diluati un strop de ulei de lavanda în 15 ml de ulei de migdale dulci.

În cazul copiilor între 1 si 6 ani, pentru îmbaiere puneti 1-3 picaturi de ulei de lavanda, de musetel sau de arbore de ceai.

În cazul copiilor între 7 si 12 ani folositi aceleasi metode ca si în cazul adultilor, însa înjumatatiti numarul de picaturi de ulei volatil.

În cazul copiilor mai mari de 12 ani, uleiurile volatile se folosesc la fel ca în cazul adultilor.



Aromoterapia la nivelul camerei este benefica pentru toate categoriile de virsta.

În cazul sarcinii

Înjumatatiti numarul de picaturi de ulei volatil folosit.
Uleiurile volatile stimulatoare nu trebuie folosite în timpul sarcinii.
Uleiurile (esentele) de anason, busuioc, camfor, cedru, cuisoare, scortisoara, isop, ienupar, maghiran, rozmarin, salvie si lamiita nu trebuie sa fie folosite de catre femeile însarcinate pe toata perioada sarcinii.
Uleiurile de chimen si menta trebuie evitate pe perioada primelor patru luni de sarcina, din cauza efectului lor stimulator, dar dupa aceea pot fi utilizate.

Cum se obtin uleiurile volatile

Pentru a beneficia de proprietatile curative ale uleiurilor volatile este important sa le obtinem de la un furnizor autorizat, care trebuie sa asigure un standard ridicat de calitate. Cuvintul natural indicat pe eticheta nu garanteaza întotdeauna puritatea substantei respective.

Un ulei pur este cel care nu a fost amestecat cu compusi chimici sau sintetici. Uleiul provine dintr-o planta cu o denumire botanica si care se gaseste geografic într-o anumita locatie.

Un ulei volatil pur se poate deosebi de cel aromoterapeutic, deoarece titulatura din urma este folosita adesea pentru a descrie uleiul volatil adaugat la uleiul de îngrijire. În unele cazuri, uleiul aromoterapeutic poate sa contina doar 4 la suta ulei volatil. În aceste cazuri, uleiul este deja pregatit pentru utilizare în masaj.

Cum se pot combina uleiurile volatile

Diluarea recomandata este de 2,5 la suta folosind ca baza ulei de migdale (sau orice alt tip de ulei vegetal virgin, presat la rece).
20 de picaturi înseamna 1 ml. Acest lucru presupune 1 picatura de ulei volatil la 2 ml de ulei vegetal.

Pentru tenul uscat se recomanda si folosirea la amestecul respectiv a 5-10 la suta ulei din germeni de griu sau ulei de avocado.
Amestecul de uleiuri se poate obtine în mod normal din trei esente, desi adesea el poate varia între una si patru esente, în functie de necesitatile medicale ale bolnavului.

Acest amestec aromoterapeutic poate fi folosit atit pentru masaj corporal, cit si pentru cel facial. În functie de marimea unei persoane si de cantitatea de par de pe corp, sint suficiente pentru un tratament
corporal total 15-25 ml.
Esentele care au proprietati similare, cum sint cele de grepfrut si de pere bergamote, nu sint indicate sa se foloseasca singure, acelasi lucru fiind valabil si în cazul esentelor de santal si iasomie, care au o
aroma mai puternica si care persista mai mult.
Trebuie sa aveti în vedere întotdeauna ca uleiurile volatile sint extrem de concentrate si trebuie folosite cu mare grija. De obicei ele sint diluate în ulei vegetal sau în apa, ca in cazul bailor sau al infuziilor.

Cit dureaza uleiurile volatile

Majoritatea uleiurilor volatile au ca termen de garantie cam în jur de doi ani. În cele din urma, din cauza oxidarii, ele se pot tulbura la un moment dat.
Mai ales uleiurile de citrice, cum sint cele de portocale si grepfrut, pot sa fie eficiente daca sint folosite numai în termen de sase luni de la data fabricarii.

Pe de alta parte, sint citeva uleiuri volatile care cu timpul îsi îmbunatatesc proprietatile terapeutice, întocmai precum unele vinuri bune. Acestea sint de obicei uleiurile care provin din plantele care
necesita o perioada mai lunga de maturare, cum este esenta de lemn de santal si tamiie.

Amestecul de uleiuri volatile au ca termen de garantie pina la trei luni, daca sint pastrate într-un loc racoros, ca de exemplu la frigider, pina cind li se adauga substante de conservare ca uleiul de avocado sau din germeni de griu.

Cum se pot pastra în conditii optime uleiurile volatile

Uleiurile volatile sint sensibile la efectele luminii, caldurii, oxigenului si al umezelii. Se recomanda sa fie depozitate în sticlute închise la culoare, ferite de lumina directa a soarelui si pastrate la temperatura camerei sau mai scazuta decit temperatura camerei (în jur de 160C). Asigurati-va ca dopul sticlutei este etans, deoarece uleiurile eterice sint substante care se evapora rapid.

Esentele de trandafiri sau iasomie se pastreaza cel mai bine pe raftul de jos al frigiderului si trebuie sa aiba temperatura camerei înainte de folosire. Amestecurile de uleiuri volatile se pot pastra în sticlute similare (12-20 ml este masura ideala).

Sticlutele din plastic nu sint indicate pentru pastrarea esentelor, pentru ca acestea sint foarte puternice si le vor oxida.

Aveti grija sa nu le lasati la îndemina copiilor.

Masuri de precautie

Uleiurile volatile nu se administreaza niciodata intern, ele sint folosite numai pentru aplicare externa.
Înainte de a folosi uleiurile volatile, faceti un test pe o portiune mica de piele cu o cantitate diluata.

A romoterapia este o stiinta care combina uleiurile esentiale pentru a obtine un efect de calmare, echilibrare hormonala si emotionala, eliberarea stresului, energizare, regenerare, etc. Uleiurile din plante au fost folosite de peste 5000 de ani datorita efectului terapeutic pe care il au asupra sistemului muscular si nervos.

Aceste uleiuri pot fi extrase din: fructele, florile sau frunzele plantelor. Uleiurile esentiale pot fi folosite prin masaj, baie, vaporizare si inhalatii.

A inhala un ulei esential inseamna a comunica cu o parte a creierului numita sistemul limbic, centrul controlului emotional, responsabil pentru reglarea apetitului, a capacitatii sexuale si a stresului.

Uleiurile volatile aromatice, folosite în scopuri medicinale, se obtin prin macerarea plantelor în cauzã în ulei comestibil, timp de 4-5 sãptãmâni.

  • Uleiul de brad, de pin si de molid, este folosit ca inhalant, datoritã proprietãtilor antiinflamatorii si antiseptice, în tratamentul inflamatiilor cãilor respiratorii. Se mai pot folosi ca dezodorizante pentru încãperi.
  • Uleiul de ienupãr este folosit în inflamatii ale cãilor respiratorii, contribuind la fluidificarea secretiilor bronsice si în tratamentul afectiunilor reumatismale, folosit ca aromatizant al bãilor ce se fac în acest scop.
  • Uleiul de levãnticã este un excelent antiseptic, diminuând flora microbianã din rãni. Se poate administra sub forma de bãi calde, fãcute cu 1 orã înainte de culcare, când are efecte sedative pentru sistemul nervos si calmeazã durerile migrenoase.
  • Uleiul de mentã este folosit ca dezodorizant al încãperilor, al gurii, corijând mirosul si gustul neplãcut, când este folosit ca apã de gurã. Acesta se obtine prin dizolvarea într-un pahar cu apã a câtorva picãturi din acest ulei, clãtindu-se gura. Tot uleiul de mentã se mai foloseste pentru tratarea laringitelor si traheitelor, ca inhalant. Pentru tratarea durerilor reumatice, a mâncãrimilor urticariene se amestecã 5 ml ulei de mentã cu 95 ml de alcool si se aplicã prin frectii locale.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close