In epoca noastra, caracterizata printr-un dinamism excesiv, stresul suprasolicita sistemul nervos. Totul devine factor de stres: aglomeratie, zgomotul, multitudinea informatiilor din toate domeniile, concurenta, problemele familiale etc. Desigur, exista multe medicamente care incearca sa ne apere de stres sau sa ne vindece cind cadem prada acestui agresor. Orice medicament prezinta insa, de regula, efecte secundare, contraindicatii… De aceea, este de preferat sa nu apelam la ele.
Pe ce se bazeaza actiunea aromoterapiei? Centrii mirosului la om se gasesc in partea creierului care raspunde pentru sfera emotionala. De aceea toate mirosurile au o oarecare conotatie emotionala, ele trezesc senzatii placute sau neplacute. In natura nu exista un miros la care sa fim indiferenti. Acesta este si principiul de baza al aromoterapiei. Este cunoscut faptul ca adesea cauza unei boli este stresul cronic, totul isi are originea in sfera emotionala. In timpul aromoterapiei nu trebuie sa lasati stresul sa se transforme intr-o boala.
Aromoterapia poate fi folosita cu succes si in boli de natura cardiovasculara, respiratorie, digestiva, endocrina, alaturi de alte metode de tratament. Trebuie ca in timpul tratamentului sa se actioneze nu numai asupra organului bolnav, ci si in sfera emotionala. Aromoterapia nu numai ca echilibreaza starea emotionala, ci scade si tensiunea nervoasa, armonizeaza activitatea si elimina inhibitia sistemului nervos central. Exista cazuri in care aromoterapia constituie unica metoda de tratament? Atita timp cit nu exista schimbari drastice in organism, ci numai tulburari in reglarea functiilor lui, se poate folosi cu succes numai aromoterapia. De exemplu, in cazurile de insomnie provocata de oboseala de foarte mare ajutor va sint uleiurile din melisa, menta, lamiie, salvie si levantica.
Migrena provocata de schimbarile vremii se trateaza cu ulei de busuioc, musetel, eucalipt, levantica. In cazurile de hipertensiune se foloseste melisa. Datorita proprietatilor terapeutice unice, uleiurile volatile au o actiune binefacatoare asupra pielii, circulatiei sangvine, muschilor si articulatiilor. Aromoterapia este o portita de scapare pentru cei care nu tolereaza unele medicamente. Foarte bine este primita aromoterapia de catre copiii de virsta scolara. Prescolarilor insa aromoterapia le este interzisa.
Remedii utile si placute
– Inca din vechime sint cunoscute virtutile izmei (mentei). Parfumul ei are un efect linistitor asupra organismului: durerea de cap dispare, senzatia de apasare – la fel; in final, scapam de apasarea stresului si ne gasim linistea.
– Un alt remediu cunoscut de stramosi este hameiul. Efectul acestuia este calmant, hemeiul daruind prin parfumul sau un somn linistit si profund. Acest remediu era folosit in vechime: strabunicile din Bucovina (dar si cele din Ucraina si Rusia, unde hameiul creste datorita climei prielnice) umpleau perne cu ierburi parfumate la care adaugau negresit si hamei. In schimb, mirosurile dulci daca sint inhalate timp indelungat produc dureri de cap, chiar stari de rau. Astfel de plante sint crinii, malinul, iasomia. Se stie ca in camera de culcare nu este bine sa avem in vaza crini, crengute de malin sau iasomie cu flori multe.
– Trandafirul nu degeaba este numit regina a florilor, caci parfumul lui stimuleaza functionarea sistemului cardio-vascular si protejeaza organismul impotriva microorganismelor patogene.
– Coniferele cu virtutile lor sint cunoscute si ele de mult. Mirosul cetinei, rasinii, conurilor calmeaza sistemul nervos, dar in acelasi timp restabilesc functionarea plaminilor.
– Citricele sint si ele de ajutor. Mirosul de lamiie scade sensibilitatea la stres, iar un ceai cald (chiar fierbinte), fara zahar, in care s-a adaugat lamiie, creste capacitatea noastra de munca. Cind avem dureri de cap este bine sa inspiram parfumul pe care-l degaja coaja de lamiie, aplicind, in acelasi timp, bucatele de coaja de lamiie pe timple. Durerea de cap scade treptat, pina dispare cu totul.
– O fiertura (plantele se oparesc, apoi se lasa sa dea doar un clocot) din talpa gistei, menta, hamei si cimbru, in parti egale, este un minunat remediu impotriva insomniei, prin urmare, un mijloc sigur de relaxare, de lupta impotriva oboselii si a stresului.
– Pe tarimurile din sudul Europei, laurul a fost cunoscut inca din antichitate ca un leac ce restabileste fortele si aduce un somn bun. Sa ne amintim ca in Antica Ellada (Grecia) invingatorii Jocurilor Olimpice erau incununati cu lauri! Daca vrem sa ne simtim ca vechii greci, putem pune in perna citeva frunze de laur (este usor de gasit, caci foi de dafin are oricine acasa), sau, de pilda, putem inmuia citeva frunze de laur (dafin) in apa rece, iar apoi sa le punem pe calorifer sau pe soba, intr-un saculet de pinza. In curind, oricit de obositi, stresati si suparati am fi, vioiciunea si energia ne vor reveni.
– Multi incearca sa scape de stres mincind mult. Ajutorul cel mai bun il da hrana cu multe calorii, dulce, care abate atentia organismului, obligindu-l sa o digere. Sigur, daca nu devine un obicei permanent… Putini stiu ca, inainte de a incepe sa mincam, trebuie sa mirosim ceea ce vom minca. Daca ne saturam de mirosul mincarii, vom minca mai putin, fara a supraincarca organismul. Dar ii vom oferi energie subtila – aromele care ne vor ajuta sa scapam de stres.
– In fine, mirosurile specifice marii, oceanului – iodul din alge, apa sarata, briza – au un imens potential de a reface organismul afectat de stres. Cind nu sintem la mare, acasa, in apartamentele noastre citadine, putem face o baie cu saruri de mare, la care putem adauga si camfor. O asemenea baie ne va incarca organismul cu energie, il va improspata si-i va reface fortele afectate de stres.
Uleiuri eficiente pentru starile depresive
Portocala amara (Citrus aurantium): uleiul extras din coaja de portocala este eficient in caz de oboseala intelectuala si deprimare.
Eucalipt (Eucalyptus globulus): un ulei revitalizant si revigorant care adanceste respiratia, energizeaza si sporeste puterea de concentrare.
Muscata (Pelargonium graveolens): “insenineaza” starea sufleteasca, alunga oboseala si este de mare ajutor si in depresiile postnatale.
Grapefruit (Citrus paradisi): stimuleaza trupul si sufletul, starneste creativitatea, binedispune si are efect racoritor.
Iasomie (Jasminum grandiflorum): invioreaza, stimuleaza senzualitatea, vindeca ranile afective, adanceste inspiratia.
Levantica (Lavandula officinalis): alunga gandurile negre si grijile, “desface” blocajele fizice si psihice.
Mandarina (Citrus reticulata): senzual, dulceag si proaspat, uleiul extras din coaja de mandarina da o stare de liniste, destinde si trezeste voiosia si spiritualitatea.
Portocala (Citrus sinensis): uleiul este energizant, revigorant si ajuta la combaterea tuturor formelor de depresie.
Patchouli (Pogostemon cablin): alunga spaimele, reface increderea in sine si relaxeaza. Este foarte bun impotriva stresului.
Rozmarin (Rosmarinus officinalis): ulei cu aroma de camfor, activeaza organismul, stimuleaza circulatia si irigarea sangvina; are efect detoxifiant si-i ajuta pe cei care se simt lipsiti de curaj si de forta.
Trandafir (Rosa damascena): ulei din petale de trandafir, cu miros senzual, este un antidepresiv clasic, alunga sentimentul inutilitatii, starneste dragostea de sine si pentru ceilalti. Parfumul trandafirului creeaza o stare relaxata, meditativa.
Lamaie (Citrus limon): ulei racoritor si energizant. Alunga gandurile negre si “insenineaza” sufletul si spiritul.
Arome peste tot
Exista diverse cai pentru imprastierea aromelor binefacatoare ale uleiurilor eterice in aer si, in final, in… nas.
Clasic: lampa aromata
– Picurati 3-8 stropi de ulei eteric in apa din canita lampii, lasati sa se incalzeasca amestecul apa + ulei si sa se imprastie in aer parfumul.
Combinatiile urmatoare sunt foarte eficiente in caz de depresii:
– 2 picaturi lamaie, 3 picaturi muscata, 2 picaturi portocala.
– 4 picaturi trandafir, 2 picaturi iasomie.
– 3 picaturi mandarina, 2 picaturi rozmarin, 2 picaturi patchouli.
Baie parfumata
Baia calda, parfumata, este un balsam pentru suflet si trup. Dar atentie: turnate in apa in stare pura, uleiurile eterice pot provoca iritatii ale pielii. Nu le turnati deci direct in apa, ci amestecati-le in prealabil cu 100 ml de smantana sau cu 2 linguri de miere. Pentru o baie totala aveti nevoie de 5-10 picaturi de ulei.
Combinatiile urmatoare sunt excelente pentru o baie parfumata:
– 100 ml smantana dulce, 4 picaturi grapefruit, 2 picaturi rozmarin, 2 picaturi trandafir.
– 2 linguri miere, 4 picaturi mandarina, 2 picaturi portocala amara, 2 picaturi lamaie.
Masaje bine mirositoare
Un masaj bine mirositor stimuleaza trupul si sufletul. Folositi un ulei de baza curat, de exemplu de mandarina, de jojoba sau de avocado. Puneti la 50 ml ulei de masline, 5-10 picaturi de ulei eteric, turnati-l in palme si masati-va corpul cu miscari usoare de rotatie, pana ce uleiul patrunde bine in piele.
In timpul masajului, inspirati adanc aroma uleiului. Pentru masajul de dupa baie sau dus, folositi urmatoarele combinatii:
– 2-3 linguri ulei de baza, 4 picaturi trandafir, 2 picaturi muscata, 2 picaturi eucalipt.
– 2-3 linguri ulei de baza, 3 picaturi rozmarin, 3 picaturi portocala amara, 1 picatura lamaie.
Olio Del Re – Ulei Esential
Amestec deosebit din uleiuri din esente de plante orientale. Efect relaxant, tonifiant. Reactiveaza si stimuleaza caile respiratorii , regleaza somnul. In formula sa este cuprinsa toata energia si capacitatea stimulanta a MENTEI;
Ulei Esential de Bergamot
Uleiul de Bergamot este racoritor si inviorator, iar asupra sistemului nervos actioneaza ca un tonic revigorant. Utilizat sub forma de masaj, baie sau in candela, el este util in caz de stres, iritabilitate, tensiune nervoasa, dureri de cap.
Ulei Esential de Brad
Uleiul esential de Brad are actiune expectoranta, antiseptica si usor sedativa. Astfel, sub forma de inhalatii, comprese sau masaj local el are actiune benefica in fluidificarea secretiilor bronhice…
Ulei Esential de Cedru
Uleiul de Cedru este tonifiant, linistitor. Este foarte util sub forma de masaj, bai, inhalatii sau candele in caz de tensiune nervoasa, anxietate cronica, depresie, oboseala.
Ulei esential de Coriandru
Coriandrul este cunoscut si pentru proprietatile sale afrodiziace mai ales cand libidoul este scazut datorita stresului si oboselii. Actioneaza deasemenea asupra tubului digestiv, avand actiune carminativa, stomahica…
Ulei Esential de Eucalipt
Eucaliptul are efect inviorator, de improspatare, foarte apreciat in cazuri de oboseala, scaderea puterii de concentrare, dureri de cap sau debilitate. Se foloseste in baie, sauna, candela, masaj.
Ulei Esential de Fenicul
Proprietatile diuretice si detoxifiante il recomanda pentru reducerea celulitei sub forma de masaj. Feniculul este util pentru regularizarea ciclului menstrual, in special cand este insotit de crampe dureroase.
Ulei Esential de Geraniu
Actiunea Geraniului asupra sistemului nervos se manifesta prin efectul calmant si racoritor in tratarea nelinistii si anxietatii; el este de ajutor si in cazuri de palpitatii sau chiar atacuri de panica.
Ulei Esential de Ienupar
Principala actiune a uleiului de Ienupar este cea diuretica si cea antiseptica asupra sistemului urinar in cazuri de cistita si litiaza renala. El este util atat in obezitate, retentia de apa, cat si in indepartarea celulitei.
Ulei Esential de Lamaie
Uleiul esential de Lamaie este un tonic al sistemului circulator, imbunatatind circulatia sangelui; ajuta la diminuarea vascozitatii sangelui si astfel scade presiunea in venele varicoase.
Ulei Esential de Lavanda
Lavanda este un ulei calmant, sedativ, relaxant, el este util in insomnie, stari depresive, stres, precum si in dureri de cap si migrene. Actioneaza favorabil asupra inimii, calmand palpitatiile si reducand tensiunea arteriala.
Ulei Esential de Melissa
Uleiul de Melissa este un ulei calmant, foarte util in tratamentul durerilor de cap sau migrenelor cauzate de stres asociate cu senzatia de tensiune la ceafa si umeri.
Ulei Esential de Menta
Menta are actiune racoritoare, refrisanta si in acelasi timp de incalzire si stimulare. Explicatia acestui paradox consta in faptul ca organismul isi intensifica circulatia sangelui si se incalzeste ca raspuns la efectul racoritor al mentei pe piele
Ulei Esential de Patchouli
Acest ulei are un pronuntat efect antidepresiv asupra sistemului nervos, in stari de stres si anxietate, dar este util numai persoanelor care ii agreeaza mirosul.
Ulei Esential de Pin
Uleiul de Pin este un antiseptic puternic, foarte eficient in cazuri de bronsita, laringita, gripa, tuse, raceala; usureaza respiratia si decongestioneaza sinusurile.
Ulei Esential de Portocale
Uleiul de Portocale pare sa aiba o actiune calmanta asupra stomacului, in special in stari de nervozitate. De asemenea, el stimuleaza bila si poate ajuta la digestia grasimilor.
Ulei Esential de Rozmarin
Rozmarinul actioneaza favorabil asupra sistemului circulator, stimuleaza inima slabita si este util pentru tratarea tensiunii scazute si a senzatiei de maini si picioare reci.
Ulei Esential de Ti-Tree
Aplicatiile cele mai importante ale uleiului de Ti Tree se datoreaza remarcabilelor sale proprietati antifungice si antivirale, fiind astfel un aliat pretios al sistemului imunitar in lupta cu infectiile virale.
Ulei Esential de Ylang-Ylang
Esenta de Ylang-ylang are un efect sedativ si calmant asupra sistemului nervos, favorizand relaxarea. El este util in caz de anxietate, depresie, stres, stari tensionate sub forma de bai, masaj sau candele.
Uleiul de Crystal
Este un cunoscut antispasmodic, tonicardic, antiseptic, antivirotic, cu efecte benefice in circulatia cardio-vasculara, in regenerarea celulelor. Are un efect recunoscut in durerile de cap, alergii si migrene.