Cum se folosesc plantele medicinale in medicina alternativa?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Procedee de preparare si utilizare a metodelor aromatice

Pentru a obţine efectul maxim al substanţelor care se găsesc în plantele medicinale se pot utiliza diferite procedee de preparare, cum ar fi infuzia, decoctul, maceratul. Tehnica se bazează pe extracţia principiului sau grupului de principii active folosindu-se dizolvanţi ca apa, vinul, alcoolul, oţetul sau uleiul. Împreună cu principiul activ al plantei se extrag şi unele substanţe secundare, care au proprietatea de a mări efectul terapeutic al plantelor.

Infuzia (ceaiul) este forma cea mai simplă şi mai utilizată de a extrage substanţele active din plantele medicinale. Infuzia se obţine din menţinerea plantei medicinale în contact cu apă clocotită timp de 15 minute. Într-un vas smălţuit sau de porţelan se pun 1 – 2 linguriţe din planta mărunţită, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Vasul se acoperă şi se lasă 15 minute. După aceea ceaiul se strecoară şi se îndulceşte. Unele plante se prepară numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul lor activ poate dispărea. Este cazul florilor de muşeţel, de tei, al frunzelor de mentă sau de roiniţă.

Decoctul este procedeul prin care planta se amestecă cu cantitatea indicată de apă rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Decoctul se strecoară fierbinte şi se completează cu apă caldă, cât este necesar.
Frunzele, florile şi planta întreagă se fierb 10 – 15 minute, iar cojile şi rădăcinile se fierb 30 – 40 de minute. După fierbere decoctul se strecoară. Prin decoct se prepară plantele a căror consistenţă este lemnoasă.

Maceratul se foloseşte la prepararea extractelor apoase, vinurilor, tincturilor şi oţeturilor medicinale, pentru că unele principii active se extrag printr-un contact mai îndelungat cu dizolvantul.
Unele plante, ca rădăcina de nalbă sau seminţele de in, se prepară numai prin macerare cu apă rece, fără a se fierbe.
Plantele mărunţite ce urmează a fi macerate cu apă se spală în prealabil. Maceratul se prepară cu apă la temperatura camerei (15 – 25 de grade). În timpul extragerii, lichidul se agită de câteva ori. După trecerea timpului indicat, maceratul se strecoară prin tifon. Preparatul se consumă în timp de 24 de ore şi se păstrează la rece, în sticle de culoare închisă.

Cataplasma este un preparat de consistenţă moale, care se obţine din plantă măcinată, amestecată cu apă până se formează o pastă. Această pastă se pune între două bucăţi de pânză şi se aplică pe locul afectat. Cataplasmele se pot realiza cu apă rece (cataplasma de muştar) sau cu apă fierbinte (cataplasma de in).

Tinctura se obţine prin tratarea plantelor mărunţite cu alcool de diferite concentraţii. Tincturile sunt soluţii extractive alcoolice, mai concentrate în principii active decât infuziile. Se administrează intern, în puţină apă sau ceai sau pe zahăr.

Siropurile sunt soluţii extractive apoase la care se adaugă zahăr (640 g de zahăr la 360 ml de lichid). În general siropurile se prepară dizolvând zahărul într-o soluţie ce conţine substanţele active ale plantei. Apoi preparatul se fierbe în baie de abur sau direct pe foc, conform timpului indicat în reţetă. Siropurile se prepară în vase smălţuite. Se strecoară fierbinţi prin tifon, direct în sticle uscate, de capacitate mică. Dopurile se fierb în prealabil şi se fixează imediat ce sticlele au fost umplute. Apoi se păstrează la rece.

Vinurile se prepară prin macerarea plantelor mărunţite, folosindu-se 30 – 40 g de plantă pentru un litru de vin vechi de bună calitate. Macerarea se face la temperatura camerei. După 7 – 8 zile se strecoară. Se lasă 24 de ore, apoi se filtrează printr-o pânză deasă sau printr-un filtru de hârtie. Se adaugă zahăr după gust şi se completează cu vin până la un litru.

Oţeturile aromatice se prepară prin macerarea plantelor mărunţite cu oţet de vin, la temperatura camerei, timp de 7 – 8 zile. După trecerea acestui timp întregul conţinut se strecoară printr-o pânză deasă, apoi se completează cu lichid. Pentru prepararea oţeturilor aromatice se folosesc plante în proporţie de 5 – 10 g la 100 ml de oţet. Se întrebuinţează numai extern.

Uleiurile medicinale se obţin prin macerarea plantelor în ulei, timp de 4 – 6 săptămâni. Peste plantele mărunţite se adaugă ulei la temperatura camerei (este mai indicat cel de porumb sau de măsline). Sticla se ţine într-un loc răcoros şi întunecat, astupată cu un dop de plută. O dată la 2 – 3 zile se agită preparatul, iar după 3 săptămâni se strecoară. Se păstrează în sticle de culoare închisă, ferite de căldură sau lumină.

Inhalaţiile se obţin din plante medicinale aromatice sau din uleiurile extrase din plante. Peste planta mărunţită sau uleiul volatil, puse într-un vas smălţuit sau de porţelan, se toarnă apă fierbinte. Vaporii de apă antrenează uleiul volatil care este inhalat odată cu aceştia, acţionând la nivelul căilor respiratorii.

Băile din plante medicinale sunt utilizate în scop terapeutic. Se obţin fie prin turnarea unei infuzii concentrate în apa de baie, fie prin introducerea plantelor mărunţite, puse într-un săculeţ de tifon, direct în apă.

Analiza uleiului

Inainte de a realiza orice amestec de uleiuri aromatice, trebuie analizate aromele uleiurilor pe care dorim sa le folosim. Punem o picatura de ulei eteric pe o hartie sugativa sau pe o tesatura neparfumata. Inspiram, suntem atenti la arome si scriem impresiile care ne apar. Ar fi bine sa pastram aceste notite si chiar sa le indosariem pentru a le consulta ulterior. La ce ne duc cu gandul respectivele arome? Cum se modifica in timp? Ce stare ne trezesc in suflet? Lasam intuitia sa se manifeste liber. Pe masura ce vom experimenta, vom putea sa anticipam cum vor actiona uleiurile in alte amestecuri, ce efecte putem sa amplificam si ce caracteristici dorim sa diminuam.

Crearea amestecurilor uscate

Uleiurile esentiale parfumate sunt cele mai potrivite pentru crearea propriilor amestecuri de aromoterapie sau pentru improspatarea celor vechi. Amestecurile uscate sunt formate din materiale parfumate, uscate si fragile care sunt puse impreuna atat pentru parfum, cat si pentru frumusete. Pentru a ne crea amestecuri personale, putem sa combinam parti uscate din plante cum ar fi radacini, scoarte, seminte, fructe, flori sau frunze, peste care se adauga un agent care sa le fixeze, cum ar fi granule de radacina de iris sau aschii din lemn de santal. Agentul de fixare ajuta amestecul sa isi mentina parfumul cateva luni prin conservarea uleiurilor volatile. Ultimul pas este adaugarea unui ulei aromatic, ales in prealabil, deasupra intregii suprafete a amestecului, cu ajutorul unei pipete. Trebuie sa fim atenti sa nu turnam mult ulei eteric deasupra amestecului. Intrucat uleiurile esentiale sunt foarte parfumate, adaugam cate o picatura, dupa care mirosim amestecul, repetand procesul pana cand obtinem ceea ce dorim. Agitam usor amestecul si il pastram intr-un borcan de sticla intr-un loc racoros, uscat, ferit de lumina, timp de 2 saptamani. Aceasta perioada are rolul de a amesteca si omogeniza diferitele parfumuri. Pentru a improspata un amestec deja existent, pur si simplu adaugam cateva picaturi din uleiul esenta preferat peste amestec si agitam usor.
Uleiurile volatile sau cele de baza pot fi gasite in magazinele si in farmaciile naturiste.

Parfumurile proprii

Pentru a crea un parfum personal trebuie adaugata esenta proprie de parfum intr-o anumita cantitate de alcool si apa distilata. Un parfum puternic poate contine intre 15-30% ulei volatil, 80-90% alcool farmaceutic si 5-10% apa distilata. Putem crea si apa de colonie mai putin puternica sau un anumit gen de spray de corp (deodorant) prin cresterea sau micsorarea procentului de ulei sau alcool.

Pastrarea uleiurilor esentiale

Uleiurile aromatice sunt foarte usor volatile si se evapora imediat in prezenta aerului. Desi sunt denumite “uleiuri”, consistenta lor este mult mai apropiata de cea a apei decat a uleiului. Durata vietii unui astfel de ulei este direct legata de modul in care este pastrat. Atunci cand sunt pastrate in bune conditii, uleiurile au o durata de viata de cativa ani. Iata cateva reguli simple pentru a mentine esentele proaspete si puternice.
– Trebuie sa pastram uleiurile volatile departe de caldura si lumina pentru a-si mentine prospetimea si puterea;
– In cazul in care nu sunt ambalate deja in sticlute intunecate la culoare, le putem transfera noi in astfel de recipiente pentru a le proteja de lumina;
– Sa pastram sticlutele cu capacul bine inchis atunci cand nu le folosim;
– Amestecurile de uleiuri eterice cu un ulei vegetal pot fi pastrate, de obicei, cateva luni. Cel mai bine este ca aceste amestecuri sa fie pastrate la rece (la frigider), timp de 6 luni sau chiar mai mult. Daca amestecam uleiul volatil cu un ulei vegetal pentru a crea un ulei de masaj, este bine sa adaugam si pana la 10% ulei de jojoba, care va mari durata de pastrare a uleiului prin reducerea proceselor de oxidare care produc o aroma ranceda. Vitamina E este de asemenea un bun antioxidant. Adaugata in amestecurile aromoterapeutice, ea va creste durata de viata a majoritatii uleiurilor vegetale.
– Uleiurile de baza trebuie depozitate departe de caldura si lumina pentru a-si pastra prospetimea, cel mai bine la frigider.

Practic

Uleiurile eterice sunt ideale pentru crearea unor purificatori eficienti si naturali ai aerului. Uleiurile de lavanda, eucalipt si arbore de ceai purifica si revigoreaza atmosfera in apartamentele izolate de aerul rece al iernii. Amestecam intr-un spray atomizor cateva picaturi din esenta preferata cu putina apa, agitam bine amestecul si il pulverizam in camera pentru a neutraliza mirosurile neplacute si pentru a crea o aroma incantatoare, placuta si sanatoasa. Putem realiza acest lucru cat mai des pentru a asigura prospetimea aerului din incaperi.

Uleiurile de busuioc, portocale, chiparos, eucalipt, ace de brad sau de pin, ghimbir, fructe de ienupar, lavanda, menta, rozmarin si cimbru energizeaza si invigoreaza. Alte uleiuri sunt calmante si relaxante si ne ajuta sa ne odihnim dupa o munca intensa. Printre acestea se numara cel de bergamota, de lemn de cedru, musetel, tamaie, iasomie, lavanda, neroli, paciuli, trandafir, lemn de trandafir, lemn de santal si ylang-ylang.

Uleiurile de portocale, coriandru, ace de brad sau de pin, fructe de ienupar sau lavanda indeparteaza mirosurile neplacute. Amestecurile energizante pot fi raspandite cu ajutorul unui spray, pot fi folosite la un masaj linistitor sau la o baie cu esente eterice.

Aromoterapia poate ajuta intreaga familie sa treaca cu bine peste perioada de iarna. Sezonul rece este foarte potrivit pentru a experimenta beneficiile uleiurilor eterice. Cele mai cunoscute si mai des utilizate sunt cele cu arome de padure, brebenel, citrice, mirodenii sau rasinoase. Parfumurile “vesnic verzi” produc o atmosfera proaspata, de padure, revigoranta si inaltatoare. Parfumurile rapid purificatoare ale uleiurilor de citrice si condimente au efecte miraculoase in starile de letargie si tristete ce apar deseori in timpul zilelor cenusii de iarna, iar aromele puternice ale uleiurilor de rasinoase sunt relaxante si indeamna la meditatie

Plantele sunt la fel de eficace si astazi. Va puteti parfuma cu ele casa atat pentru placerea dumneavoastra cat si a musafirilor, sau le puteti folosi pentru a putea indeparta mirosul de bucatarie sau alte mirosuri neplacute.

Deodorant natural cu miros de portocale

Curatati o portocala si puneti cateva bucati de coaja pe gratarul cuptorului. Incalziti apoi cuptorul si lasati-l deschis. Casa se va umple apoi imediat cu parfumul cojilor de portocale. Aceasta metoda simpla este excelenta pentru a elimina mirosurile speciale datorate produselor chimice de curatare a cuptorului.

O alta modalitate foarte simpla de a impregna atmosfera din casa cu parfum de portocala este aceea de a folosi in locul cuptorului caloriferul din camera, daca acesta este cald.

Parfum cu aroma de rozmarin

Aroma rozmarinului evoca atmosfera ceremoniilor si a vechilor ritualuri magice. Va puteti parfuma intreaga casa punand cateva ramurele uscate sub hartia cu care va captusiti rafturile, printre carti sau pe pervazul ferestrelor. Le puteti improspata, din cand in cand, cu cateva picaturi de esenta de rozmarin.

O alta metoda consta in prepararea unui decoct. Puneti o mana plina de rozmarin la un litru de apa pe care il lasati sa fiarba incet fara capac. Pe masura ce fierbe, parfumul va umple toata casa, indepartand alte mirosuri.

Puteti folosi aceeasi metoda, dar folosind scortisoara, cuisoare, bucatele de vanilie, radacina de iris, lemn de santal sau menta.

Cateva utilizari ale plantelor

Ylang-ylang -cateva picaturi in cada

Concentrare-deodorizare de camera: miros de lamiae sau aprinde lumanari cu miros de citrice.

Anti stress– sovarv – efectele de relaxare puternica pe care le are asupra muschilor alungand durerile si tensiunile, actioneaza si asupra undelor cerebrale. Puneti putin condiment in crema dvs. de corp si cu siguranta efectul puternic de relaxare se va instaura imediat.

 Timiditate, curaj, tonifiere – Maghiranul

Senzualitate, libido -Iasomia-sensibilizeaza undele cerebrale beta

Alungare temerilor si cosmarurilor,  ptr. a trata paranoia sau anxietatea – Salvia

Relaxare , usor sedativ -folosit contra insomniei – Musetelul

Folosit in balonare ,  in masaj pe brate sau burta iti da un sentiment de satietate si de satisfactie, deci recomandat ca sustinator al curelor de slabire –  Chimenul dulce

Energizeaza mintea si trupul mai ales daca o folosesti masand incet gatul – Menta

Lavanda -cel mai puternic calmant

-relaxeaza sistemul nervos si normaliuzeaza tensiunea

Uleiul de nucsoara-in afectiunile stomacale

-regleaza sistemul circulator

-te ajuta sa visezi frumos

Uleiul de portocala-impotriva vergeturile

-stimuleaza productia de collagen

Uleiul de cuisoare-amorteste durerea,in special cea de dinti

-puneti cateva picaturi pe gingii sip e dinti si va actiona ca cel mai puternic anestezic

Uleiul de bergamota/alunga temerile

-folosit cu success in curele de slabire ptr. Ca tine sub control frustrarea,angoasele

-folosit si impotriva infectiilor,previne malaria

Uleiul de eucalipt– eficient in eliminerea congestiilor respiratorii, mai ales prin masarea pieptului

-curata sinusurile prin inhalare

-combate matreata daca adaugati cateva picaturi in samponul dvs.

Uleiul de melisa-masat pe pelvis si abdomen ,regleaza menstruatia sau ciclurile reproductive

-masat pe frunte sit ample alunga migrenele si durerile de cap

Ulei de lemn de santal-inhalat sau  masat pe gat si piept calmeaza durerile de gat si tusea

-reface rapid pielea arsa,crapata sau uscata

Uleiul de trandafir-tonic,relaxant

-stimuleaza vointa in curele de slabire

-regleaza dereglarile de metabolism

-eficient impotriva sindromului premenstrual si balonare

Uleiul de ienupar– masat pe burta elimina retentiile de apa

-masat pe zonele afectate de celulita netezeste fara probleme pielea

-prin inhalare linisteste persoanele obosite si stresate

-energizeaza pers. Letargice

Uleiul de scortisoara-reduce iritabilitate data de durerile de cap,tensiune

-prin masaj ,stimuleaza libidoul

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close