Moduri simple si eficace de tratament prin aromoterapie

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Esentele aromatice deschid canalele constiintei chiar daca observam sau nu, ele dirijandu-ne reactiile si emotiile. Miresmele descatuseaza simturile, inaripeaza gandurile, pot seduce, pot domoli, pot elibera, pot bucura.
Uleiurile esentiale pe langa faptul ca sunt benefice in urma arderii lor, au efect atat oral cat si sub forma de masaje.

Din sticlutele cu picurator se pot folosi uleiurile eterice pentru oricare din meodele urmatoare:

1) – Actionand asupra sistemului olfactiv

INHALATII

O prima metoda este de a picura 10 picaturi pe un servetel de hartie sau o batista, urmata de inhalarea propriu-zisa. Se recomanda asezarea unei batiste pe perna, la nivelul nasului in fiecare noapte in cazul de congestie a mucoasei nazale: metoda e ideala pentru asigurarea unei respiratii normale folosind uleiul mentolat de eucalipt.

O alta metoda este de a picura cateva picaturi de esenta eterica uleioasa in apa fierbinte si inspirarea vaporilor care se degaja. cantitate: 10 picaturi de esenta la 100 ml de apa fierbinte. Se inspira profund pe cale nazala pana ce mirosul specific dispare (recomandat este sa va acoperiti capul cu un prosop).

Tratamentul trebuie repetat de 3 ori pe zi. Inhalatiile sunt utilizate in principal pentru afectiunea cailor respiratorii – raceli, sinusuri blocate, cefalee, tuse, expectoratii, tensiune arteriala, dureri cervicale.

odalitatea de realizare a inhalatiei

Modul in care se poate realiza inhalatia este foarte simplu, insa ea trebuie realizata corect. Astfel, se toarna apa clocotita intr-un vas. Vasul respectiv trebuie sa fie facut din lut sau sa fie smaltuit, caci anumiti compusi ai uleiurilor esentiale se descompun in contact cu metalul.

In apa clocotita de vor adauga aproximativ 5 picaturi de ulei pur, sau un amestec de mai multe uleiuri pure. Imediat dupa aceasta ne acoperim capul cu un prosop si il aducem deasupra vasului, acoperind vasul astfel incat sa nu se piarda nimic din vaporii rezultati. De asemenea este important sa nu patrunda deloc aer rece, care nu este la temperatura aburului, deoarece alternanta de temperatura produsa poate afecta caile respiratorii. Distanta fata de vas va fi mai mare la inceput, pana ne acomodam cu temperatura aburului, apoi putem micsora gradat distanta, apropiindu-ne mai mult de vas. Procesul de inhalare dureaza cateva minute (8-12).

Dupa incheierea inhalatiei fata noastra trebuie sa ramana acoperita de prosop, respiratia realizandu-se prin prosop, pentru a nu inhala aer rece. Este necesar sa ramanem astfel, respirand prin textura prosopului timp de aproximativ 30 de minute, relaxandu-ne totodata intinsi in pat. Dupa cele 30 de minute in care am respirat prin textura prosopului, vom fi atenti ca in timpul urmatoarelor 3 ore sa nu depunem eforturi fizice prea mari si nici sa nu iesim afara.

Recomandarile folosirii inhalatiei

Inhalatia este recomandata in urmatoarele situatii:

In afectiunile cronice cum ar fi:

– rinita cronica,
– sinuzita,
– bronsita cronica.

In afectiunile respiratorii acute cum ar fi:

– viroze,
– pneumonii.

Contraindicatiile aplicarii inhalatiei

Inhalatia este contraindicata in urmatoarele cazuri:

– Atunci cand suferim de astm. In aceasta situatie se poate folosi aromatizarea sau inhalatia fara efect termic. Astfel, se pun cateva picaturi de ulei volatil intr-o batista si se inspira aerul prin batista.

– In cazul in care suferim de bronsita astmatiforma in faza acuta si avem febra puternica.

– Atunci cand prezentam iritatii puternice ale cailor respiratorii superioare. In aceasta situatie se pot folosi totusi uleiuri volatile mai slabe sau in doze mai mici.

Aplicarea tratamentului prin inhalatii

In cadrul afectiunilor respiratorii acute (viroze, pneumonii) realizarea tratamentului trebuie facut cu foarte mare atentie, deoarece exista o multime de simptome ce apar si se succed rapid. De aceea, inhalatia este bine sa fie facuta in timpul aparitiei primelor simptome.

In cazul afectiunilor cronice (rinita cronica, sinuzita, bronsita cronica) se vor face la inceputul tratamentului 2 inhalatii pe zi, iar dupa 5-7 zile se va face doar o inhalatie pe zi, timp de aproximativ 10 zile. Apoi, timp de aproximativ 4 saptamani se poate face o inhalatie la doua zile sau chiar o inhalatie la interval de o saptamana. Este foarte important totusi ca fiecare sa isi adapteze intervalele de timp dupa propriile necesitati si eventual chiar in functie de sfaturile unui medic specializat in astfel de terapii.

Emanatii de arome prin intermediul lampilor odorante si betisoarelor aromate

Lampa odoranta combina lumina discreata a unei lampi de veghe cu posibilitaea dispersarii uleiurilor etrice naturale.
Acest procedeu numit aromoterapie este o modalitate de emanare de arome, inhalarea facandu-se intr-un mod mult mai placut. La partea superioara a lampii se toarna cca 30-50 ml apa si cca 3-5 picaturi ulei esential (eteric). La partea inferioara se introduce o lumanare aprinsa cu scopul de a incalzi apa de deasupra ce va permite evaporarea uleiului. Se poate folosi o emanatie permanenta pe timp de 30-40 de zile fara probleme.

Atentie! Se vor folosi numai lumanari care au o compozitie stearina.

2) Actionand la contactul cu pielea

COMPRESELE

Sunt utile si ca tratament in cazul unor afectiuni ale pielii, dureri musculare si toracice, pot fi utilizate la nivelul unei arii cu probleme, cum este dismenoreea.
In comprese se recomanda tifonul aplicat in patru straturi cu o suprafata suficient de intinsa pentru a acoperi aria afectata. Nu se admite ca materialul sa fie impregnat cu materie medicamentoasa.
Se recomanda 10 picaturi de esenta eterica uleioasa in 10 ml de apa. Se popate folosi si vata intre straturile de tifon, insa datorita puterii mari de absortie se va folosi 200 ml apa cu 10 picaturi. Se toarna apa fierbinte masurata in cantitate suficienta. Se plaseaza compresa la nivelul ariei supuse tratamentului si se invelese zona tratata cu o folie subtire de plastic. Trebuie mentinuta o temperatura ridica asupra compresei, va puteti folosi de un prosop incalzit sau de o patura. Timp de cel putin 2 ore se pastreaza compresa.

* Pentru spate, compresia se aplica intr-o ordine inversa: prosopul uscat pe pat, apoi folie de plastic, apoi compresa dupa care pacientul se intinde pe compresa, iar corpul este acoperit in final cu o patura calda.

In cazul unei arii mai reduse, compresele cu esente eterice uleioase aplicate ca atare sunt foarte benefice si in cazul:

luxatiilor, echimozelor, plagilor, nevralgiilor, abceselor, dureri toracice si musculare

Aici uleiul se aplica ca atare la nivelul ariei si pate fi acoperit cu tifon umed sau vata, care poate fi pastrat apoi pe piele cu ajutorul unei benzi chirurgicale cu micropori.

Uleiurile esentiale aplicate ca atare sunt de asemenea foarte benefice in cazul urgentelor cum sunt: arsuri, prurit alergic, intepaturi de insecte, avand si actiune antiseptica. In aceste cazuri zonele nu trebuiesc acoperite, se aplica decat esentele uleioase, la intervale regulate lasandu-se sa isi faca efectul.
Herpesul labial raspunde excelent la actiunea esentelor eterice uleioase.

Baile Aromate

Apa de baie trebuie sa fie fierbinte la o temperatura testata cu mana, inainte de a se picura esenta.
– 10 picaturi in cada umpluta pe jumatate
– 15 picaturi 3/4 cu apa

Pacientul trebuie sa stea in cada cel putin 15 minute, intorcandu-se la jumatatea timpului si pe cealalta parte, daca apa nu acopera corpul in intregime.
Baile cu uleiuri esentiale sunt placute si benefice pentru: insomnie, tensiunea nervoasa, afectiuni musculare, probleme circulatorii, probleme legate de menstruatie, tuse, raceala, cefalee, retentie de lichide in organism.

Fiecare tratament este stabilit individual – nu exista doua persoane sa fie identice, iar in plus trebuiesc luati in considerare numerosi factori de decizie in legatura cu forma de tratament.

MASAJUL

In cadrul masajului corporal este utilizata presiunea insa in maniere foarte variate.

Manevrele de masaj corporal pot varia de la miscari fine, usoare, batai ritmice, destinate relaxarii muschilor si nervilor, pana la lovituri puternice, framantari destinate descompunerii ariilor cu continut mare de lipide.

In aromoterapie se aplica indeosebi miscari de genul effeurage (de mangaieri) si compresiunea (petrissage-ul) de framantari si frictiune.

15-30 picaturi in 50 ml ulei cu rol excipient

Effleurage

a) Masarea superficiala utilizand degetele mainilor pe suprafetele intinse.
b) Masarea profunda utiliazand toata suprafata mainii, cu presiunea si toteauna pe directia inimii (aceasta stimuland returul venos al sangelui)

Compresiunea

a) Petrissage-ul sau framantarea este o manevra de prindere, de strangere sau rulare apoi de desprindere a unui muschi
b) Frictiunile sau frictionarea circulara profunda, se poate efectua cu palma mainii, pulpelor policelor sau a altor degete. Portiunea utilizata a mainii pare a fi infipta in pielea corpului supus masajului.

Dupa un masaj aromoterapeutic, uleiul aromat nu trebuie niciodata sa fie indepartat prin spalare, iar baia, sau dusul este prohibit in primele 6 pana la 8 ore dupa tratament.
Masajul acesta se poate asocia cu presopunctura.

DE RETINUT !

Nu se recomanda masajul daca portiunea pielii pezinta o infectie de orice natura sau exista o fractura in aria respectiva.
Tesutul cicatrizat recent si varicozitatile venoase se vor masa cu blandete si cu mare grija.
Aceste afectiuni pot fi tratate pe baza esentelor eterice uleioase potrivite.
In timpul sarcini se admite masajul cu uleiuri esentiale decat pana in luna a 4 -a.
A nu se practica improvizatii.
Toate retele se vor folosi numai dupa sfatul medicului, farmacistului sau specialistului in domeniu.

Betisoare sau uleiuri arse in lampa vor fi folosite si in:

Dezinfectia incaperilor: eucalipt, lavanda, levantica.
Combaterea mustelor: eucalipt, muscata, menta, cuisoare
Combaterea parazitilor – purici paduchi: cuisoare
Combaterea moliilor: patchouli, lavanda, menta
Stimulent in caz de efort mental: lamaie, menta, ienupar, cimbru, nucsoara, cimbrisor
(pentru studenti in sesiune)

EFECTELE BETISOARELOR PARFUMATE

IASOMIE-induce pacea interioara, calmul.

LAVANDA-elimina vibratiile malefice, permite reglarea sistemului nervos aducand starea de calm.

SANTAL-induce starea de meditatie, bucuria, veselia, iubirea universala, fiind totodata si afrodiziac.

TRANDAFIR-favorizeaza prosperitatea.

OLIBAN-este o varietate de rasina-favorizeaza claritatea gandurilor, elimina negativitatea si confera un suport noilor proiecte.

MIRT-amelioreaza receptivitatea si relatiile cu anturajul.Deasemeni, favorizeaza circulatia sanguina.

LOTUS-favorizeaza iubirea universala, ajuta la deschiderea spiritului si captarea de cunostiinte ezoterice.Este folosit la ritualurile importante si in incantatii.

CHAMPA-relaxare si meditatie.In plus, permite accederea la spiritele divine supreme(in cazul marilor Initiati)

3) Administrare pe cale interna

  • ca medicament – 3-4 picaturi in ceai, in vin rosu sau, miere cu apa.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close