Tratament Naturist Abces Perianal

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Tratamentul naturist al abceselor perianale

Ce sunt abcesele perianale ?

Abcesele perianale sunt definite ca si colectii de puroi, infectii  la nivelul tesutului perianal (in jurul anusului). Abcesul apare adesea ca o tumefiere (o umflatura) de culoare rosie sub pielea situata in jurul anusului.

De multe ori pana si doctori renumiti confunda diagnosticul cu hemoroizi.

 Care sunt cauzele aparitiei abceselor perianale ?

Abcesele perianale  debuteaza sub forma unei infectii la nivelul unei cripte Morgagni unde se afla glandele anale ( criptita). Infectia  poate evolua si se poate extinde in spatiile profunde din jurul anusului si rectului. In cazul in care nu este evacuata, colectia purulenta se mareste si asociaza simptome importante: durere, febra si chiar tulburari majore ale tranzitului intestinal.

Care sunt factorii de risc?

•    Diabetul zaharat
•    Constipatia cronica,unele sporturi precum calaritul . ciclismul sau unele meserii care necesita statul in sezut pentru perioade lungi de timp( soferi,etc)
•    Boala Crohn  sau alte boli inflamatorii cronice ale intestinului
•    Persoanele care folosesc medicamente care deprima sistemul imunitar al organismului, cum ar fi steroizii (prednison, metilprednisolon), sau chimioterapie pentru cancer.
•    Sarcina
•    Persoanele care practica sexul anal.

Care sunt simptomele?

•    Durerea in regiunea anala este de obicei principalul simptom al unui abces perianal . Mersul pe jos, statul pe scaun, defecatia, tusea sau stranutul pot agrava durerea.
•    Umflatura  in regiunea anala, rosie, calda si intens dureroasa.
•    Febra, frisoane, transpiratii nocturne
•    Tulburari de tranzit intestinal (cel mai frecvent constipatia)

Diagnosticul abcesului perianal

Abcesele perianale pot fi de obicei observate la inspectie ( atunci cand medicul chirurg examineaza pacientul).
Se observa o formatiune inflamatorie in zona perianala(umflatura), rosie,calda ,dureroasa,de consistenta lichidiana( contine puroi).

În cazul apariţiei unor fisuri care fac posibilă pătrunderea microbilor în organism, se va face cu mare atenţie igiena intimă, în special cu diferite ceaiuri din plante medicinale. După fiecare scaun este obligatorie spălarea cu apă caldă cu ceaiuri din diferite plante.



Tratamentul chirurgical al abcesului perianal

Operatia chirurgicala este usoara, fara prea mari complicatii.

interventia chirurgicala se realizeaza cu anestezie locala sau anestezie rahidiana si consta in incizia la nivelul zonei de maxima fluctuenta  a formatiunii inflamatorii, evacuarea puroiului( dupa care o cantitate se trimite pentru examen bacteriologic si antibiograma-pentru a evidentia ce tipuri de bacterii au produs abcesul si antibioticul la care sunt sensibile aceste bacterii), lavajul( spalarea ) cavitatii restante si mesaj.Dupa interventia chirurgicala se recomanda tratament antibiotic si antiinflamator.



Continutul nu este valabil.
Dati Accept pentru a continua

 Ingrijirea postoperatorie

  •  este extrem de importanta pentru asigurarea succesului interventiei chirurgicale.

Pacientul necesita in perioada postoperatorie pansamente regulate dupa indicatiile medicului curant chirurg.

•    Indepartati parul din zona in mod regulat,dar este posibil sa fie necesar epilatul definitiv. Imediat dupa operatie se recomanda sa evitati cremele depilatoare deoarece acestea pot fi iritante.
•    Curatati zilnic zona cu sapun cu glicerina, care tinde sa fie mai putin iritant. Clatiti zona bine pentru a indeparta orice reziduuri de sapun.
•    Pastrati zona curata si uscata. Nu folositi pudre, uleiuri sau remedii din plante pe aceasta zona.
•    Evitati sezutul prelungit pe suprafete dure.
•    Semnale de alarma  postoperatorii-inrosire, umflare (edematiere), durere, exteriorizarea unui lichid tulbure ori sanghinolent sau febra.

Abcesul anal se defineste ca o infectie de tip supurativ, dezvoltata in grosimea peretelui canalului anal. Locul predilect de dezvoltare al abcesului anal este stratul muscular dintre sfincterul anal extern si cel intern.Abcesul anal este o cauza frecventa a durerilor anale, durere de tip pulsatil, permanenta, nelegata de scaun, insotita de subfebrilitate sau chiar febra si frisoane.
Formele de debut pentru abcesul anal pot lua aspectul altor suferinte .

Ce este Criptita?

Criptita – inflamatia criptelor Morgagni – se insoteste de dureri vii pulsatile in anus, insotite de hipertomie sfincteriana, la fel ca si in cazul unei fisuri anale. Tuseul rectal si anuscopia constata spasmul sfincterului anal deceleaza zona inflamatorie, care la compresiune poate elibera o secretia purulenta. Evolutia criptitelor poate fi spre regresie spontana sau spre formarea unui abces anal, recidivant, cu aparitia si a fistulelor.

Ce este Papilita?

Papilita – favorizata de existenta hemoroizilor interni avansati, prolobati – se manifesta tot prin dureri anale si spasm sfincterian. La anuscopie zona inflamatorie apare pe linia ano-rectala, conica, rosie, cu virf ascutit si albicios si poate evolua spre abces anal.
Abcesul anal poate fi simplu, unilocular, sau complicat, cu multiple expansiuni in spatiile vecine ori chiar contralaterial (de ambele parti ale anusului). Durerea pulsatila, insotita de roseata si tumefierea (bombarea) tegumentelor perianale, cu temperatura locala crescuta, febra, frisoane – este cea care aduce pacientul la medic.

Durerea se poate diminua daca abcesul – punga de puroi – “sparge” spontan la exterior si se elimina, dar ulterior se instaleaza una sau mai multe fistule anale, cu evolutie conica.
Daca formele initiale – criptita, papilita, abcesele mici, localizate – pot fi tratate la noi in cabinet, formele avansate de boala au rezolvare doar prin interventie chirurgicala.

Cheia oricarui tratament este preventia. Motiv pentru care fiecare dintre noi trebuie sa facem in fiecare an investigatii medicale pentru a putea descoperi inca din fazele incipiente eventualele probleme.

Tratament naturist al abcesului perianal preventiv si de calmare

  • Tratamentul naturist nu exclude vizita la doctorul specialist chirurg.

Cauzele cele mai frecvente ale acestor abcese: prezenţa microbilor în zonă. Apariţia unor fisuri care fac posibilă pătrunderea microbilor în organism. Se va face cu mare atenţie igiena intimă în special cu diferite ceaiuri din plante medicinale. După fiecare scaun este obligatorie spălarea cu apă caldă cu ceaiuri din diferite plante.

Se pot pune şi comprese locale cu ceaiuri din plante.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: arnică, brusture, busuioc, ceapă, cimbru, coada şoricelului, gălbenele, grâu, mărul lupului, mesteacăn,  nuc, pătlagină, pelin, plop negru, salcie, tătăneasă, usturoi, etc.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Arnica (Arnica montana) cea mai utilă este folosirea tincturii de arnica, care se va pune 2 linguriţe de tinctură la 100 ml apă şi cu acest lichid se tamponează zona locală. Este unul dintre puternicele antibiotice. Nu se pune pe pielea lezată fiind o otravă pentru organism.





Brusture (Arctium lapa) se foloseşte rădăcina. 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi cu acest lichid se pun comprese de mai multe ori pe zi. Planta strecurată se poate pune pe o bucată de tifon şi se aplică sub formă de cataplasmă locală caldă în cazul în care se doreşte colectarea puroiului mai rapid.

Busuioc (Ocinum basilicum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături locale fiind una dintre plantele cu acţiune antimicrobiană.

Ceapă (Allium cepa) se poate folosi bulbul. Se taie mărunt apoi se pune în 250 ml apă cam 3-4 linguri de ceapă tăiată. Se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Cu lichidul astfel obţinut se spală local. Ceapa după strecurare se poate transforma în pastă şi se aplică cu ajutorul unei bucăţi de tifon local. Este foarte bun mai ales în faza de colectare când se pune cald.

Cimbru (Tymus vulgaris) 2 linguriţe de frunze mărunţite se fierb timp de 10 minute în 250 ml apă după care se strecoară. Se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. Este una dintre plantele cu acţiune antimicrobiană puternică.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) se pot folosi florile care au acţiune antimicrobiană puternică şi planta care este indicată ca emolient. Se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături locale fiind una dintre plantele cu acţiune antimicrobiană.

Se poate consuma şi intern câte 2 căni pe zi.

Gălbenele (Calendulla officinalis) se pot folosi florile care au acţiune antimicrobiană puternică şi planta care este indicată ca emolient. Se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături locale fiind una dintre plantele cu acţiune antimicrobiană.



Se poate folosi şi tinctura care există la orice magazin naturist. Se foloseşte în diferite diluţii (1-4 linguriţe de tinctură la 100 ml apă) făcându-se spălături locale sau comprese.

Grâu (Triticum aestivum) se poate fierbe sămânţa şi după ce s-a muiat se sfarmă şi se aplică local cataplasmă caldă. Este indicată pentru colectarea puroiului. Se pot de asemenea face băi cu 500 g de tărâţe de grâu care se pun într-un sac de pânză peste care se lasă să curgă apa în cadă. Se stă în cadă apoi pentru efectul emolient. Este util să se aplice cald pentru colectarea puroiului.

Mărul lupului (Aristolochia clematitis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături locale fiind una dintre plantele cu acţiune antimicrobiană puternică.

Mesteacăn (Betula verucosa) 2 linguriţe de frunze mărunţite se fierb timp de 10 minute în 250 ml apă după care se strecoară. Când ajunge la temperatura corpului se va pune un vârf de cuţit de bicarbonat. Se fac spălături sau comprese cu acest lichid. Ajută la distrugerea stafilococului. Se face de mai multe ori pe zi. Intern se pot consuma 2 căni de ceai pe zi.

Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze de nuc se pune la fiecare 250 ml apă şi se fierbe pentru 20 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la spălături locale fiind foarte astringent. Se foloseşte în faza finală a bolii, după ce s-a spart şi eliminat puroiul.

Pătlagină (Plantago lanceolata) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături locale fiind una dintre plantele cu acţiune antimicrobiană. Este una dintre plantele care ajută la cicatrizarea mai rapidă.

Pelin (Artemisia absinthum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături locale fiind una dintre plantele cu acţiune antimicrobiană.

Plop negru (Populus nigra) 1-2 linguriţe de muguri mărunţiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute apoi se strecoară. Se aplică local comprese cu pansamente muiate în acest lichid. Are un efect antibiotic de excepţie.

Salcie (Salix alba) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături locale fiind una dintre plantele cu acţiune antimicrobiană. Se poate folosi şi coaja care se fierbe pentru timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se poate folosi la spălături pentru efectul deosebit de calmare pe care-l are. Conţine acid acetilosalicilic.



Tătăneasă (Symphythum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale sau chiar se pun comprese cu ceaiul rezultat sau cataplasme cu rădăcina fiartă aplicată caldă.

Usturoi (Alium sativum). Se vor lua 5 măciulii de usturoi care nu se decojesc şi se pun la cuptor pentru a se coace însă cu grijă pentru a nu se colora. Se lasă doar până se moaie bine. Se iau. Se curăţă şi apoi se pisează bine. Se amestecă cu seu de vită (de la măcelărie) în părţi egale. Se fac apoi supozitoare care se vor introduce în anus în fiecare zi după defecaţie până la vindecare. Se spală după defecaţie cu ceaiuri mai concentrate din plante.

Unguent abces perianal: 250 g osânză (untură de porc ne topită), 100 g ceară de albine, 200 g vaselină de pin, 250 g unt, 80 g colofoniu, se topesc toate laolaltă într-un vas, fără să se lasă compoziţia să fiarbă. Amestecul din acesta călduţ se aplică peste abcese şi se pansează. Este bine să se facă acest lucru dimineaţa şi seara.

Se mai poate folosi Propoderm un unguent produs de Apicola din propolis..

Intern se va lua câte 2 picături de tinctură de propolis 30%, la fiecare 5 kg corp, pusă pe o bucată de pâine, mestecată bine în gură apoi înghiţită. Se face timp de minimum 15 zile de 3 ori pe zi. Are rolul de a distruge germenii microbieni din organism. Se poate lua până la trecerea afecţiunii.

Daca nu trece in 7 zile, sau locul este dureros tare, este necesar o verificare la medicul chirurg specialist. A nu se amana, deoarece pot fi complicatii destul de severe.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close