Bătrâniş – La ce este buna aceasta planta?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

BĂTRÂNIŞ

Erigeron canadiensis Fam. Compositae.

Denumiri populare: buruiană de dalac, buruiană de pete, coada vacii, coada-hulpii, coada- lupului, crunguliţă, măturică, spirince, steluţă, steluţa şoricelului, struţa mirelui, şoricel.

Adusă din America şi răspândită în sec. XVII-lea.

Folosită popular: pentru tratarea junghiurilor, dalacului, pistruilor sau diverselor pete de pe piele. Se făcea un decoct din plantă cu care se făceau spălături la tot corpul. În alteţări: Franţa se folosea pentru tratarea durerilor de lumbago, sciatică sau alte dureri ca reumatism, boli renale, hemostatic, cistită luându-se şi intern.

Descriere- plantă erbacee, vivace, anuală sau bianuală, întâlnită în arături, locuri ne cultivate, grădini, tăieturi de păduri, locuri ruderale, pe lângă drum, comună în toată ţara.

Rădăcina pivotantă.

Tulpina erectă, cilindrică, ramificată în partea superioară, înaltă până la 15-120cm, cu peri rari, foliată.

Frunze lanceolate până la linear-lanceolate, glabre cu peri rari, ciliate pe margini.

Flori adunate în calatidii mici, cele marginale ligulate, alburii, iar cele de pe disc, tubuloase, alb-gălbui. Calatidiile sunt grupate într-o inflorescenţă lungă şi densă. Înfloreşte în iunie-septembrie.

Fructe achene mici (1mm) glabre cu papus alb-murdar.

În tradiţia populară: în ţara Oltului, se spunea că atâtea junghiuri au oamenii câte frunze are planta. Se folosea contra junghiurilor, reumatismului şi a cărbunelui. Se pisau tulpinile florifere şi se legau cu ele, ori se fierbeau şi cu decoct se spălau, iar cu plantele se făceau legături. În Neamţ se spălau pe faţă contra petelor şi pistruilor.

Compoziţie chimică: ulei eteric şi colină, acizi organici, săruri minerale.

Acţiune farmacologică: astringentă, diuretică, antireumatismală, cicatrizantă.

Se foloseşte la următoarele afecţiuni: afecţiuni renale, albuminurie, cistită, dalac, dureri diverse, junghi, lumbago, pete, pistrui, răni, sciatică.

Mod de preparare:

Infuzie -2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în diferite dureri sau afecţiuni descrise mai sus.

Infuzie concentrată -4 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se foloseşte extern.

Cataplasmă -Plantă fiartă se poate aplica sub formă de cataplasmă pentru tratarea diferitelor dureri. Se aplică caldă.

Modul de folosire pe afecţiuni;

Afecţiuni renale- 2-3 căni pe zi contribuie la curăţirea aparatului urinar de infecţii ajutând la distrugerea germenilor patogeni.

Albuminurie– 2-3 căni pe zi de infuzie.

Cistită- 2-3 căni pe zi contribuie la curăţirea aparatului urinar de infecţii ajutând la distrugerea germenilor patogeni.

Dalac- cataplasmă aplicată extern.

Dureri diverse– cataplasmă aplicată extern contribuie la dispariţia durerilor. Se poate aplica atât caldă cât şi rece în funcţie de cum este mai bine tolerată de către organism.

Junghi- cataplasmă aplicată extern contribuie la dispariţia durerilor. Se poate aplica atât caldă cât şi rece în funcţie de cum este mai bine tolerată de către organism.

Lumbago– cataplasmă aplicată extern contribuie la dispariţia durerilor. Se poate aplica atât caldă cât şi rece în funcţie de cum este mai bine tolerată de către organism.

Pete- se amestecă planta cu puţin oţet şi se aplică sub formă de cataplasmă care se poate ţine toată noaptea, în funcţie de întinderea afecţiunii.

Pistrui- se amestecă planta cu puţin oţet şi se aplică sub formă de cataplasmă care se poate ţine toată noaptea, în funcţie de întinderea afecţiunii.

Răni- cataplasmă sau infuzie concentrată.

Sciatică- cataplasmă aplicată extern contribuie la dispariţia durerilor. Se poate aplica atât caldă cât şi rece în funcţie de cum este mai bine tolerată de către organism.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.