Colpită.
Simptomele bolii sunt următoarele: secreţie vaginala în cantitate mare, de lungă durată, colorată (gălbuie, verzuie), urât mirositoare în cazurile în care este vorba despre o afecţiune şi nu de una fiziologică.
Tot în categoria secreţiilor vaginale intră şi celulele moarte din peretele vaginal şi secreţia glandelor Bartholin care se află la intrarea în vagin. Scurgerile vaginale poartă numele de leucoree.
Leucoreea este albă, uşor lăptoasă, aproape fără miros, poate uşor gălbuie atunci când este uscată. Ea ajută la umectarea vaginului şi este mai abundentă după terminarea ciclului menstrual. Patologic nu este importantă cantitatea secreţiilor vaginale, ci senzaţia de iritare şi mirosul neplăcut al acesteia. Unele femei simt înţepături, altele usturimi sau arsuri la nivelul vaginului, vulvei sau pe partea interioară a coapselor. În general cauzele scurgerilor anormale pot fi din una dintre următoarele:
- a) Uitarea unui tampon sau un rest din el în vagin. Acesta duce la apariţia unui miros pătrunzător şi care dispare atunci când corpul străin este îndepărtat. Deci se va îndepărta corpul străin.
- b) Unele săpunuri se pot folosi la spălături fără se testeze în prealabil şi pot să aibă un pH acid iar acesta provoacă datorită marii acidităţi usturimi. În acest caz este suficient să se schimbe săpunul folosit şi simptomele vor dispărea de la sine.
- c) Infecţiile vaginale sunt o altă cauză a leucoreei. Factorii care influenţează apariţia infecţiilor pot fi:
-tăieturile sau crăpăturile pielii în urma naşterii sau a unui act sexual fără suficientă lubrifiere, administrarea de pilule anticoncepţionale (altele decât cele pe bază de hormoni)
-Antibioticele
-Duşurile sau spălăturile vaginale în exces
-Diabetul
La menopauză pot apărea tulburări ale ph-ului vaginal care poate provoca şi el infecţii.
Leucoreea poate fi însă şi un simptom al candidozei, trichomoniazei, gonoreei, etc.
Dacă observaţi că scurgerea vaginală îşi modifică culoarea, structura sau mirosul, prezentaţi-vă la un control medical pentru că numai analiza bacteriologică şi parazitologică (făcută în laborator) poate preciza cauza şi natura bolii.
Întru cât această boală a fost şi este foarte frecventă este normal ca medicina naturistă aibă foarte multe remedii. Voi căuta să dau doar acele remedii care sunt mai uşor de aplicat pentru că şi la această afecţiune avem o serie de tratamente care sunt mai greu de aplicat sau de preparat în gospodărie. Aceste preparate au trecut proba cea mai grea “proba timpului”, şi s-au dovedit foarte eficiente.
TRATAMENT:
Plante medicinale care se pot folosi la tratarea acestei afecţiuni: aloe, anin negru, arnică, brustur, busuioc, cătină, cerenţel, cimbrişor, cimbru de grădină, chimen, coada racului, coada şoricelului, coada vacii, creţişoară, creţuşcă, echinacea, fragi, frasin, gălbenele, ghiocei, gorun, gutui, hamei, hrean, iarbă mare, iarbă neagră, iasomie de pădure, ienupăr, isop, lăcrămioare, lemn câinesc, levănţică, mur, muşeţel, nalbă, năprasnic, nemţişori de câmp, nuc, nufăr alb, păducel, păpădie, pătrunjel, pin, plop negru, răchiţel, rotunjoară, rozmarin, salcie, salcâm, salvie, sclipeţi, secară, sfeclă, slăbănog, smochin, sorbestrea, stejar, ştevie, sunătoare, şopârlaiţă, tătăneasă, traista ciobanului, trei fraţi pătaţi, trifoi alb, trifoi roşu, turiţă mare, ulm, urzică, urzică moartă albă, vâsc, vindecea, vineriţă.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Aloe (Aloe vera) se vor lua 2-3 linguriţe de frunze, care se mărunţesc şi se vor pune în 500 ml apă. Se fierb timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Anin negru (Alnus glutinosa) 2 linguriţe de coajă mărunţită se va pune la 500 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi. Are rol astringent şi dezinfectant.
Arnica (Arnica montana) ,3 linguri de flori mărunţite se vor pune la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi. Se mai poate folosi şi tinctura care se găseşte la toate magazinele naturiste. Se pune 1 linguriţă la 500 ml apă. Are rol antibiotic.
Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Ajută la dezinfectare.
Busuioc (Ocium basilicum) 2 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi. Este antibiotic.
Cătină (Tamarix ramosissina) 1 linguriţă de coajă se mărunţeşte şi se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Se fac 2 spălături pe zi. Ajută la refacerea celulară.
Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are în special rol astringent şi de diminuarea secreţiilor.
Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi şi extern se pot face 2 spălături vaginale pe zi cu cantitate dublă de plantă. Are rol dezinfectant.
Cimbru de grădină (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi şi extern se pot face 2 spălături vaginale pe zi cu cantitate dublă de plantă. Are rol antibiotic.
Chimen (Carum carvi) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se pot consuma câte 2- 3 căni pe zi, ajutând la digestie şi la stimularea secreţiilor sau se fac spălături vaginale cu cantitate dublă de plantă cu rol dezinfectant.
Coada-racului (Potentilla erecta) 2 linguriţe de plantă se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai dar numai după mesele. Ajută la diminuarea secreţiilor.
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 4 linguri de flori mărunţite se vor pune la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se fac 2 spălături pe zi.
Coada-vacii (Verbascum phalmoides) 2 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi şi extern se pot face 2 spălături vaginale pe zi cu cantitate dublă de plantă.
Creţuşcă (Filipendulla ulmaria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi şi extern se pot face 2 spălături vaginale pe zi cu cantitate dublă de plantă.
Echinaceea (Echinacea purpurea)este indicată tinctura şi este bine să se ia în cure de 4-6 săptămâni, pentru întărirea imunităţii organismului. Se vor lua 20-30 picături diluate în apă de 3 ori pe zi.
Fragi (Fragaria vesca) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni pe zi şi extern se pot face 2 spălături vaginale pe zi cu cantitate dublă de plantă.
Frasin (Fraxinus excelsior), 3 linguri de frunze mărunţite se vor pune în 500 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se strecoară şi se fac 2 spălături pe zi. Se vor folosi frunzele câte 2 linguriţe de frunze puse la 250 ml apă şi fierte timp de 5 minute. Se strecoară şi se vor consuma după mese 2-3 ceaiuri pe zi.
Gălbenele (Calendulla officinalis) se poate folosi :
- a) 2 linguriţe de flori mărunţite, puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor putea consuma 3 ceaiuri pe zi.
- b) Tinctură- câte 20-30 picături luate de 3 ori pe zi, diluate în apă. Este un remediu foarte util.
Ghiocel (Galanthus nivalis) se va pune o linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei. Nu se supra-dozează.
Gorun (Quercus petraeae) se va folosi coaja în special de cele care prezintă şi diaree, pentru că este un ceai care dă constipaţie. Se vor pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este indicat de asemenea la cele care au şi hemoragii prelungite asociate acestei afecţiuni.
Gutui (Cydonia oblongata) se taie un fruct mărunt apoi se pune cu 250 ml apă la fiert. Se ţine până se moaie pulpa apoi se consumă atât fructul cât şi apa. Se mai poate folosi şi apa aceasta la spălături vaginale cu rol emolient mai ales în cazurile iritaţiilor.
Hamei (Humulus lupulus) 3 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se fac 2 spălături pe zi.
Hrean (Armoracia rusticona) se consumă rădăcină rasă cu miere în părţi egale câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi intern şi se pot pune 2 linguri de frunze la 500 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi, pentru efectul antibiotic.
Iarbă mare (Inula helanium) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Iarbă neagră (Calluna vulgaris) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Iasomie (Philidelphus coronaris) 2 linguriţe de flori mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute şi apoi se vor strecura. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- b) Tinctură se vor lua 20 de picături de trei ori pe zi diluate în 100 ml apă. Se va face din 50 g de plantă mărunţită care se pune într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine apoi timp de 15 zile agitând puternic de mai multe ori pe zi. Se strecoară apoi şi se ţine în sticle de culoare închisă la rece. Este indispensabilă mai ales în cazul în care avem de-a face cu Tricomonas. Cu această plantă se făcea la Târgu-Mureş un preparat numit Philadelfină- la Institutul de medicină şi farmacie. Acest preparat era folosit tocmai contra Trichomonasului.
Ienupăr (Juniperus communis) 1 linguriţă de bace mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni. Se pot face şi 2 spălături vaginale cu această plantă. Este un bun antibiotic şi totodată ajută prin mărirea diurezei.
Isop (Hisopus officinalis) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Lăcrămioare (Convalaria majalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se consumă în cursul zilei pentru efectul deosebit care-l are în afecţiunile inimii sau se fac spălături vaginale ajutând la distrugerea protozoarelor şi levurilor, caz în care se pune şi bicarbonat o linguriţă.
Lemn câinesc (Ligustrum vulgare) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Levănţică (Lavandula angustifolia) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Mur (Rubus fruticosum) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Muşeţel (Matricaria chamomilla) se vor pune 2 linguriţe de flori mărunţite la 250 ml apă. Se vor fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni din acest ceai pe zi.
Nalbă (Althea officinalis) se vor folosi 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- b) rădăcină mărunţită se va pune 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe 10 minute, apoi se strecoară.
Nalbă mare (Althea officinalis)Se pot consuma şi din acest ceai 3 căni pe zi. 4 linguri de pulbere de rădăcină de nalbă mare se pun la 1 cană de apă fiartă şi răcită. Se lasă apoi planta peste noapte. Dimineaţa se va încălzi doar la temperatura corpului şi se strecoară. Se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Odată dimineaţa şi o dată seara.
Năprasnic (Geranium robertiarum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale.
Nemţişori de câmp (Consolida regalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Sau se fac spălături vaginale.
Nuc Juglans regia) se vor pune 4 linguriţe de frunze de nuc mărunţite la 500 ml de apă. Se fierb apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se fac 2 spălături pe zi.
Nufăr alb (Nymphaea alba) se pune rizom mărunţit 1 linguriţă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se poate strecura. Se consumă 3 căni pe zi, sau se fac spălături cu rol dezinfectant şi de stimularea aparatului genital.
Păducel (Crataegus monogyra) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Păpădie (Taraxacum officinalis) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) se indică pentru faptul că măreşte foarte eficient diureza şi prin aceasta face să se cureţe mai uşor organismul. Se vor pune 2 rădăcini de pătrunjel, spălate şi tăiate în rondele sau ras în 250 ml apă. Se fierb până se înmoaie acesta şi se strecoară. Se pot face 3 asemenea căni pe zi, care se vor consuma înaintea meselor cu 15 minute.
Pin (Pinus silvestris) Muguri de Pin, se vor lua 2 linguriţe de muguri de pin şi se vor mărunţi. Se pun apoi şi se fierb pentru 10 minute în 250 ml de apă. Se strecoară şi se vor îndulci cu miere preferabil polifloră. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se fac spălături vaginale.
Plop negru (Populus nigra) 1 linguriţă de muguri zdrobiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 3 căni sau se fac spălături vaginale de 2 ori pe zi. Este unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.
Răchitan (Litrum salicaria) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic, antiinflamator şi calmant.
Rotunjoară (Glechoma hederaceum) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Salcie (Salix alba) 3 linguriţe de coajă mărunţită se vor pune la 500 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Salcâm (Robinia pseudacacia) se indică flori mărunţite 2 linguriţe care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se fac şi spălături vaginale calmante.
Salvie (Salvia officinalis) indicată în toate cazurile în care există şi o dereglare glandulară. Este una dintre plantele foarte eficientă la această afecţiune. Se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Sclipeţi (Potentila erecta) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Secară (Secale cereale) se fierb boabele şi cu apa rezultată se fac spălături pentru rolul emolient.
Sfeclă de zahăr (Beta vulgaris) se foloseşte rădăcina, care se taie mărunt şi se pune 2 linguri la 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Nu trebuie îndulcit. Se va consuma 3 căni pe zi.
Slăbănog (Impatiens noli tangere) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Smochin (Ficus carica) 2 linguriţe de frunze se fierb cu 250 ml apă timp de 5 minute apoi se strecoară. Se fac spălături vaginale cu scop de distrugere a protozoarelor în special.
Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 2 linguriţe de plantă se vor mărunţi şi se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot face şi spălături vaginale având rol antibiotic.
Stejar (Quercus robur) se indică la cele care au şi diaree sau menstruaţii mai abundente. Se va pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. 3 linguriţe de coajă mărunţită se vor pune la 500 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi. Intern se ia pentru diminuarea secreţiilor.
Ştevie (Rumex alpinus) indicată pentru efectul diuretic. Se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă intern 3 căni pe zi pentru rolul calmant şi extern se pot face spălături vaginale cu rol dezinfectant şi cicatrizant.
Şopârlaiţă (Succisa pratensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă intern 3 căni pe zi. Se pot face şi 2 spălături vaginale pe zi cu rol dezinfectant.
Tătăneasă (Symphythum officinalis) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se vor pune în 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile până la 3 ceaiuri.
- b) Tinctură care se va face din 50 g de rădăcină mărunţită, pusă cu 250 ml alcool alimentar pentru 15 zile la temperatura camerei. Se va agita zilnic de cel puţin 2 ori pentru a se extrage principiile active din plantă. Se strecoară apoi. Se va lua câte 20-30 picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi. Este emolientă, cicatrizantă, dezinfectantă.
Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are rol de oprirea hemoragiilor şi diminuarea secreţiilor. 3 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi, cu acelaşi efect ca intern.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma câte 2 căni pe zi.
Trifoi alb (Trifolia repens) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai pot face şi spălături vaginale.
Trifoi roşu (Trifolia pratens) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se fac şi spălături vaginale. Este foarte eficient mai ales atunci când este vorba şi despre o dereglare hormonală.
Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
Ulm (Ulmus campestre) se indică la cele care au şi diaree sau menstruaţii mai abundente. Se va pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. 3 linguriţe de coajă mărunţită se vor pune la 500 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
Urzică (Urtica dioica) se vor pune 2 linguriţe de rădăcină de urzică la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.
- b) Suc de urzică obţinut cu storcătorul de fructe şi diluat cu un alt suc sau cu apă. Se va lua câte 20 ml de 3 ori pe zi.
- c) Plantă mărunţită se vor pune 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.
- d) Tinctură. Se va face 50 ml de suc de urzică cu ajutorul storcătorului de fructe. Se pune într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine timp de 5 zile apoi se strecoară. Se vor lua 20-30 de picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi.
Urzică moartă albă (Lamium album) se vor pune 2-3 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Sau se vor pune 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi.
Vâsc (Vâscum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi se strecoară. Preparat în acest fel se foloseşte numai la spălături pentru diminuarea secreţiilor sau ca hemostatic.
Vindecea (Betonica officinalis) se vor pune 2-3 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Sau se vor pune 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi.
Vineriţă (Ajuga reptans) se vor pune 2-3 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Sau se vor pune 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi.
Se va evita constipaţia, lucru perfect realizabil cu ajutorul alimentaţiei potrivite sau chiar adoptând o alimentaţie care să producă o laxaţie, în aşa fel ca defecaţia să se desfăşoare fără eforturi.
Nu se vor folosi pentru spălături decât săpunuri alcaline sau săpunuri pentru copii. Spălăturile vaginale se vor face cel puţin de 3 ori pe săptămână cu irigatorul şi cu plante medicinale Spălăturile zilnice se pot face cu apă călduţă dar de 3 ori pe săptămână, aveţi şi dumneavoastră, grijă de corpul dv. şi acordaţii atenţie folosind plantele medicinale la spălături şi atunci aceste necazuri se vor ivi foarte rar. De asemenea foarte des se întâmplă la contacte sexuale ne protejate, care se fac întâmplător, cu oameni care sunt contaminaţi cu diverse boli şi vă pot transmite aceste afecţiuni şi dv. Este cazul să folosiţi mijloacele de protecţie.
Irigatorul este un aparat indispensabil în gospodărie şi nu există spălătură mai sigură ca cea executată cu irigatorul. Acesta va fi însă dezinfectat zilnic, cu apă clocotită dacă este de plastic (nu prea este indicat) sau se va fierbe dacă este metalic (emailat). Apa cu care se vor face spălături va avea temperatura cât mai apropiată de temperatura corpului. Nu se admite nici apa mai rece nici foarte caldă, ambele sunt generatoare de afecţiuni. De asemenea presiunea de la irigator va fi cât mai mică, adică nu se va folosi presiune mare. După menstruaţii va trebui să se acorde o mai mare atenţie spălăturii pentru ca să nu rămână cheaguri de sânge care se pot infecta şi vor îmbolnăvii întreg organismul.
Nici spălăturile prea dese nu sunt sănătoase pentru că pot să distrugă flora vaginală utilă, lucru ce va genera la rândul său alte afecţiuni.
Pentru refacerea florei vaginale se poate introduce peste noapte un pic de iaurt din lapte ne pasteurizat în vagin. Acesta va fi protejat cu un tampon de vată peste noapte pentru a nu ieşi. Este cea mai simplă metodă, care poate să refacă această floră foarte eficient şi rapid.
Femeile care sufere de această boală trebuie să cunoască faptul că există o serie de alimente care sunt socotite ca medicamente în acest caz: Căpşuni, Dude, Fragi, Roşii, Morcovi, Pătrunjel, Păstârnac, tărâţe de Grâu, pâinea neagră, sucurile de legume şi fructe, lactatele sub orice formă, dar mai ales laptele proaspăt muls.
Alimentele nocive care va trebui să se elimine din alimentaţie sunt: condimentele de orice fel, Dafinul, cacao, ciocolata, cafeaua, untura, prăjelile, smântâna, carnea în special cea tocată, carnea de porc, în special cea afumată sau conservată.
Este bine să se facă tratamentul de ambii parteneri de sex pentru că în cazul în care se face numai de către unul se vor ivi dese recidive. Bărbaţii pot să-şi ungă glandul cu unguent de propolis (Propoderm) de la apicola zilnic după ce se spală. Se aplică în strat subţire.
Se pune un ovul de propolis sau chiar un supozitor dacă nu găsiţi ovule intra-vaginal seara. Se pune un tampon de vată, pentru a nu păta lenjeria. Dimineaţa se spală cu ceai din plante cu irigatorul. Se face acest lucru timp de 7 zile consecutiv.