Corioza – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Coriză. Guturai, rinită acută sau banală.

Inflamaţie acută catarală a mucoasei nazale provocate de frig, umezeală; infecţia propriu zisă este produsă de viruşi în asociaţie cu diferiţi germeni banali. Este o boală banală, cu un decurs uşor, ce constă în curgerea nazală, la început seroasă, apoi mucopurulentă, însoţită de cefalee, subfebrilitate şi uşoară alterare a stării generale. O formă specială de coriză este cea sifilitică care este o manifestare a sifilisului nou-născutului.

CORIZA ACUTĂ.

(Rinita acută epidemică, guturaiul)

 

            Profilactic: evitarea schimburilor bruşte de temperatură, evitarea contactului cu purtătorii de rinită acută şi remedierea diverselor cauze de obstrucţie cronică nazală (deviaţie de sept, amigdale, etc).

            Tratament: băi fierbinţi de picioare sau băi de aburi, ceaiuri calde (de la bronşită), sau în cazurile mai grave proposept sau propolis. Inhalaţii cu abur cald, desfundarea nasului cu apă cu sare, sau chiar aerosoli cu propolis. Se pot pune de asemenea picături cu diferite uleiuri vegetale care de asemenea vor înmuia foarte eficient crustele.

Spălături cu sare zilnic, apoi suc de lămâie.

Se mai pot folosi următoarele plante medicinale: ardei iute, brad, brâncă, brânca ursului, busuioc sălbatec, ceapă, ciuboţica cucului, coacăz negru, echinaceea, hrean, isop, lămâi, mentă, omag, pin, plop negru, salcie, smochine, talpa mâţei, tei, ţintaură, unguraş, varză.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Ardei iute (Capsium anuum) se taie mărunt şi se pune cu alcool- se aplică cu un tampon de vată.

Brad (Abies alba) ramuri tinere sau conuri verzi decoct sau tinctură, de asemenea este utilă tinctura de răşină de brad luată câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, intern. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Brâncă (Sysymbrium officinale) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Brânca ursului (Heracleum spondylium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Busuioc sălbatec (Prunella vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Ceapă (Allium cepa) verde în alimentaţie- bulb decoct aplicat extern sau copt în cuptor bulb.

Ciuboţica cucului (Primulla officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se mai poate folosi şi rădăcina 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Coacăz negru (Rubus nigrum) fructe- suc,  în orice cantitate şi tinctură 1 linguriţă de 3 ori pe zi diluată, sirop, decoct din fructe, frunze- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Echinaceea (Echinacea purpurea) se indică folosirea tincturii conform indicaţiilor producătorului.

Hrean (Armoracia rusticona) se poate face tinctură din care se ia o linguriţă de 3 ori pe zi (50 g de rădăcină rasă la 250 ml alcool alimentar de 70 grade- se ţine 15 zile apoi se strecoară) sau ras cu miere.

Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Lămâi (Citrus lemon) se indică folosirea sucului de lămâie în special cu ceai sau apă şi miere de albine în orice cantitate.

Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Omag (Aconitus napellus) se indică folosirea acestei plante numai la dureri foarte mari când se aplică un tampon îmbibat cu tinctură (4-5 picături) şi pus local (anesteziază). Sau folosirea tabletelor care există în toate farmaciile. Se folosesc conform indicaţiilor din prospect.

Pin (Pinus silvestris) ramuri tinere sau conuri verzi decoct sau tinctură, de asemenea este utilă tinctura de răşină de pin luată câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, intern. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Plop negru (Populus nigra) 1 linguriţă de muguri zdrobiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Salcie (Salix alba) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Smochine (Ficus carica) aplicaţii externe cu fruct sau latex.

Talpa mâţei (Antheria dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de plantă (flori fără bractee)mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Ţintaură (Crentaurium umbellatuim) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Unguraş (Marrubium vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot pune comprese calde cu ceai pe frunte.

Varză (Brasica oleracea) foi de varză aplicate extern.

Se mai pot adăuga inhalaţii cu aburi din plante medicinale sau cu esenţe de plante aromatice şi cataplasme cu diferite plante aplicate cât mai calde local.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.