Lichid pleural.
Se va face tratamentul pentru afecţiunea de bază. Extern se pot face următoarele tratamente.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: coada calului, dud, frasin, ienupăr, mesteacăn, pir, soc, tătăneasă, varză.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Coada calului, (Equisetum arvense) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi extern se pun comprese cu ceai sau cataplasme cu plante. Se aplică calde.
Dud, (Morus alba) 2 linguriţe de coajă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi extern se aplică comprese sau cataplasme calde.
Frasin, (Fraxinus excelsior) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi extern se aplică comprese sau cataplasme calde.
Ienupăr (Juniperus communis) Este foarte utilă de asemenea untură fiartă cu boabe măcinată de ienupăr. La 50 g de boabe de ienupăr se vor pune 250 g de untură de porc. Se fierb apoi timp de 2 ore pe baie de abur. Se strecoară. Se trec în borcane mai mici cu capac şi se ţin la rece. Se unge locul afectat cu puţină untură din aceasta de mai multe ori pe zi.
Tinctura de ienupăr făcută din 50 g de boabe măcinate puse la 250 ml alcool sanitar. Se ţin apoi timp de 15 zile agitând des şi se strecoară apoi. Se unge local. Extern se mai poate fierbe 50 g de bace cu 250 ml apă timp de 15 minute. Se strecoară şi apoi se pune 2-3 linguri de alcool sanitar şi se aplică pe abdomen sau piept, pentru diminuarea lichidului.
Mesteacăn (Betula verrucosa- frunze) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se acopere pentru 20 minute, apoi se pune 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se mai lasă 3 ore, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni pe zi şi extern se pun comprese cu acest ceai aplicate calde pe torace.
Pir (Agropiron repens) 2 linguriţe de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se aruncă apoi această apă şi se pune alta (250 ml). Se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Extern se poate aplica comprese calde cu acest ceai.
Soc (Sambucus nigra) 2 linguriţe de coajă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni şi extern se aplică comprese sau cataplasme calde.
Tătăneasă (Symphythum officinalis) 2 linguriţe de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară şi apoi cu acest ceai se pun comprese sau cataplasme calde pe abdoomen. Se poate amesteca şi cu argilă.
Varză. (Brasica oleracea) Se vor pune cataplasme cu foi de varză proaspete strivite. Acestea se pot aplica aşa cum sunt sau se pot pune într-o tigaie să se încălzească şi să se moaie şi apoi se vor aplica calde.
Se poate de asemenea face o cataplasmă cu argilă muiată în ceai de tătăneasă sau alte ceaiuri din cele de mai sus. Se aplică tot caldă.
Se poate de asemenea dizolva sare multă (o soluţie saturată de apă cu sare până nu se mai topeşte sarea) şi cu acest lichid se va umezi o pânză care se aplică pe zona toracică. Se umezeşte permanent pentru ca să nu se usuce. Se aplică până la vindecare.
Se va menţine un regim alimentar ci cât mai puţină carne roşie şi se scoate sarea din alimentaţie, la fel zahărul. Zahărul se va înlocui în totalitate cu miere.
Se va evita constipaţia, cu ajutorul alimentaţiei sau se pot folosi chiar şi ceaiuri laxative unde este cazul, dar fără să se facă abuz de acestea.