Curatirea si detoxifierea organismului – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Programeaza-ti zilnic trei mese principale usoare si doua gustari si elimina din meniu painea, prajiturile, biscuitii, fulgii sau fainoasele din grau, secara si orz, laptele, branza, smantana, untul, iaurtul, inghetata, cofeina, alcoolul, carnea si prajelile. In rest, respecta in fiecare zi cele „sase reguli de aur ale detoxificarii”:

 

  1. Bea opt pahare de apa, doua dintre ele calde si combinate cu sucul de la cate o jumatate de lamaie.

 

  1. Consuma o lingura de seminte macinate in urmatoarele proportii: 50% de dovleac, de floarea soarelui si de susan si 50% de in. Acestea contin minerale si enzime antioxidante, Omega 3 si Omega 6.

 

  1. Consuma o salata de legume verzi (salata, spanac, nasturel, busuioc si patrunjel). Contin vitamina C, folati, clorofila si antioxidanti.

 

  1. Mananca o portie de legume crucifere (broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, nap, gulie), pregatite la abur sau calite, si adauga broccoli crud la sucurile din legume.

 

  1. Consuma un catel de usturoi, o ceapa mica, o ceapa rosie sau patru cepe verzi, crude, deoarece contin sulf si reduc inflamatiile.

 

  1. Bea un suc natural din legumele mentionate si din morcovi, rosii, telina si mere. La fel de bun este si sucul din fructe de padure.

 

Mananca oua fierte si peste (somon, pastrav, hering, sardine, macrou, ansoa).

Daca urmezi dieta de noua zile pentru detoxifierea ficatului, autorii cartii sustin ca te vei bucura din nou de:



energie si vitalitate sporite;

– ten mai luminos;

– digestie fara probleme;

– tranzit intestinal regulat;

– pierderea mai rapida in greutate;

– eliminarea apei in exces;

– respiratie proaspata;

– sinusuri desfundate;

– imunitate mai buna;

– ochi mai stralucitori;

– gandire mai limpede.

 Tehnici de detoxifiere a ficatului si a vezicii biliare

De asemenea, compresele cu ulei de ricin sunt foarte eficiente in detoxifierea ficatului. Dar, atunci cand folosesti aceste comprese,  trebuie sa mentii compresa calduta si nu fierbinte. Ficatului nu ii place si nu ii face bine sa fie supra-incalzit.  Poti sa pui o compresa pentru minimum 30 de minute si dupa sa continui cu masajul ficatului.

Cand incepi cu detoxifierea ficatului si a vezicii biliare, bea in fiecare dimineata pe stomacul gol, un pahar de apa calduta in care adaugi sucul proaspat de la o jumatate de lamaie (sau chiar o lamaie intreaga) si o lingura de ulei de masline extravirgin. Acest remediu este benefic nu numai in curele de detoxifiere ci poate fi folosit zilnic. Sucul de lamaie curata ficatul si imbunatateste circulatia sangelui, iar uleiul de masline curata vezica biliara si ajuta la tonifierea ei. De asemenea, sucul de lamaie  “topeste” grasimile din sange si celulita (o pata de grasime de pe haine poate fi curatata cu sucul unei lamai  ).

 





Plantele medicinale care ajuta in detoxifierea ficatului si a vezicii biliare:

Radacina de ghimbir (Zingiber officinale) ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste circulatia sanguina in aparatul digestiv, linisteste greturile si varsaturile. Ajuta la eliminarea mucusului din aparatul digestiv si ajuta in caz de constipatia produsa de oboseala (scaunele sunt moi dar nu exista putere de eliminare).  Este indicata mai ales in cazul in care exista o sensibilitate crescuta la frig si la umiditate. Pentru aceste persoane, ghimbirul va face parte in mod obligatoriu din  cura de detoxifiere. Nu este indicat in caz de pietre biliare, in caz de ulcer si gastrita, in caz de folosire a medicamentelor pentru anticoagularea sangelui si inainte de operatii.

Brusture (Arctium lappa) este una din plantele cele mai importante pentru detoxifierea si sanatatea ficatului.  Este cunoscuta pentru eficienta in curatarea sangelui si detoxifierea intregului organism. Stimuleaza in mod eficient digestia, ficatul si pancreasul, deoarece radacina, semintele si frunzele contin constituienti amari care stimuleaza aceste organe. Aceasta planta este folosita pentru a consolida un sistem digestiv slabit, pentru a ameliora gazele intestinale si flatulenta.

Brusturele, de asemenea, are o actiune usor laxativa, si este folosit pentru tratamentul de distensie abdominala (abdomen umflat), precum si a indigestiei de lunga durata, chiar si cronica.  Brusturele  este aproape obligatoriu folosit in detoxifierea ficatului. Daca iei medicamente pentru scaderea zaharului si echilibrarea insulinei, atunci trebuie sa fii atenta cu aceasta planta, deoarece influenteaza pancreasul – organ responsabil cu glicemia si insulina.  In acest caz, vorbeste cu doctorul tau, pentru a scadea (sau elimina) aceasta medicamentatie pe perioada folosirii brusturului.

Armuraiul sau ciulinul laptelui (Silybum marianum)  contine un ingredient numit silimarina, ingredient ce protejeaza ficatul de prin inhibarea substantelor daunatoare ce provoaca deteriorarea celulelor hepatice. De asemenea, silimarina stimuleaza regenerarea celulelor hepatice, ajutand astfel la regenerarea ficatului afectat.  Aceasta este una dintre cele mai studiate (cercetate) plante – au fost facute peste o suta de studii care au demonstrat ca armuraiul proprietatile de protectia si regenerare a ficatului.  Astfel, armuraiul poate fi o alegere excelenta in cura de detoxifiere a ficatului. Armuraiul s-a dovedit a fi eficient in caz de hepatita, ciroza, deteriorarea ficatului, colestaza (stagnarea bilei), ficat gras si/sau marit, colesterol.

Un alt ingredient gasit in armurai este silibina, ingredient ce protejeaza celulele hepatice, imbunatatind astfel sinteza de proteine in ficat si reducand riscul de cancer.

De asemenea, armuraiul are rolul de a “inmuia” mucoasele, ajuntand astfel in caz de calculi biliari si de inflamatii biliare.

Silimarina nu este solubila in apa, de aceea este indicata folosirea acestei plante ca tinctura sau extracte ce contin cu aproximatie 140 mg de silimarina. Se ia de trei ori pe zi.



Radacina de papadie (Taraxacum officinale) este si ea una din plantele preferate de ficat. Deja am scris despre efectele benefice ale frunzelor de papadie in detoxifierea aparatului urinar, dar si radacinile au efecte minunate in detoxifierea ficatului. Ea ajuta la curatarea blocajelor si stimuleaza ficatul sa elimine toxinele.  Stimuleaza secretia de bila si este eficienta in regenerarea ficatului in caz de icter, ficat marit, hepatita si indigestie.

Radacina de papadie (sau chiar intreaga planta)  este laxativa si anti-inflamatorie. Stimuleaza vezica biliara, reducand riscul de calculi biliari. De asemenea, reduce simptomele artritei si a reumatismului.

Radacina de papadie poate fi folosita in capsule, ca decoct sau ca tinctura. Se ia de trei ori pe zi.

Galbenele (Calendula officinalis)  are efect de detoxifiere a ficatului, a sangelui si a uterului. Este folosita mai ales pentru efectele anti-inflamatorii. Este indicata mai ales in cazul in care exista sensibilitate marita la caldura (si simptome calde cum ar fi bufeuri, transpiratie excesiva, fata si extremitatile rosii, etc ) si cand simptomele se manifeste la nivelul pielei (eczeme, acne etc). Se poate lua atat ca tinctura cat si ca infuzie sau in combinatie.

Sucul de ridiche neagra este indicat in caz de calculi biliari (poate fi inlocuita cu ridichea rosie). Se stoarc ridichile la storcatorul de fructe si legume si se amesteca cu miere de albine naturala si neincalzita (mierea de albine neincalzita se cristalizeaza usor, cea incalzita este mai lichida si foarte lucioasa). Proportia este de o cana de suc si un sfert pana la o jumatate de cana de miere de albina. Se iau cate 5 linguri de trei ori pe zi cu jumatate de ora inainte de masa.

Mediul ambiant este supraincarcat de substante toxice ca: pesticide, ingrasaminte, produse petrolifere etc., care patrund in organism prin aerul inspirat, prin mancare si apa. Chiar si corpul nostru produce deseuri metabolice toxice care trebuiesc eliminate pentru a ne mentine sanatatea si fortele vitale. Corpul hranit corect si sanatos elimina in mod natural aceste toxine prin plamani, piele, rinichi si intestinul gros (colon). Din nefericire, cu timpul, ca urmare a bolilor, obiceiurilor alimentare gresite, nesanatoase si a altor factori, depuratia organismului incetineste si toxinele se acumuleaza.

Va sunt cunoscute aceste simptome? Depuneri pe limba, miros neplacut din gura, dureri de cap, ameteli, somnolenta, apatie, oboseala, scaderea energiei, ganduri sumbre, iritabilitate, tensiune ridicata, digestie proasta, balonari, probleme digestive?

Constipatia, depuratia insuficienta a intestinului provoaca o serie de afectiuni. Poate nu stiati, dar trebuie sa cunoasteti ca organismul omului este un depozit de deseuri si toxine! Este greu sa ramai sanatos daca intestinul gros este acoperit cu “zgura”. Aceasta “zgura” se depune chiar si la oamenii care nu sufera de constipatii. Chiar si medicamentele (hipotensive, antinevralgice, antiinflamatorii etc.) intoxica organismul.

Vom explica in continuare acest aspect esential pentru sanatatea noastra. Din cauza alimentatiei gresite, mancarii bogate in amidon, preparate excesiv, cu multe proteine (cartofi prajiti, carne, salam, parizer) pe intestinul gros ramane o pelicula de materii fecale asa numita “zgura”. Aceste depuneri se pietrifica. Totodata in intestin au loc procese de putrefactie si fermentatie. Ambele procese dauneaza organismului. Otravirea cu toxine intestinale este obstacolul esential spre longevitate. S-a dovedit ca intestinul “infundat” este cauza principala a aterosclerozei. Spre 40 de ani intestinul este pietrificat din cauza fecalelor, se intinde, apasa pe organele adiacente (ficat, vezica biliara etc.). Chirurgii au constatat ca 70% din intestinele operate au depuneri pietrificate cu materii fecale, paraziti si mucegai. Sunt ca un horn de soba ce necesita curatire totala.

Colonul este organul cheie al sistemului digestiv in depuratia organismului. Colonul mai are si un rol important in absorbtia fluidelor si a vitaminelor esentiale. Cand functiile lui se deregleaza sau se incetinesc, se reduce nu numai capacitatea lui de a elimina reziduurile, dar se reprima si mediul normal de bacterii. “Intoxicarea” intestinului gros influenteaza multe organe in functie de localizarea depunerilor pe colon. Acest fenomen se numeste “dysbiosis” si, daca nu se iau masuri, se deregleaza digestia si apar sau se agreaveaza multe probleme de sanatate: afectiuni ale stomacului, afectiuni tiroidiene sau hepatice, afectiuni cardiace si pulmonare, afectiuni renale, afectiuni ale vezicii urinare si ale prostatei.

Care este solutia?
Specialistii raspund: CURA PERIODICA DE DETOXIFIERE

Experienta medicilor arata, ca este greu sa tratezi o afectiune cronica, insotita de dureri, tensiune sporita, oboseala, fara sa dai importanta depuratiei. Daca nu sunt eliminate toxinele din organism, nici cele mai performante metode de tratament nu ofera un efect durabil.

Detoxifierea se face periodic la fiecare schimbare de sezon sau cel putin la interval de 6 luni, toamna si primavara.

Pentru eliminarea deseurilor si toxinelor din organism este bine sa adopti citeva reguli simple pe o perioada de 7-14 zile.



Recomandari pentru detoxifierea periodica a organismului:

  • Nu consuma alimente prajite
  • Nu consuma alimente conservate sau afumate
  • Evita pe cit posibil alimentele din supermarket care contin E-uri: coloranti, conservanti si alti amelioratori
  • Nu consuma carne si mezeluri
  • Inlocuieste dulciurile cu fructe
  • Elimina fainoasele albe. Consuma cereale, piine neagra, de secara, de tarite
  • Consuma fructe, legume proaspete si proteine vegetale(soia, ciuperci)
  • Consuma cel putin 2 l de apa pe zi
  • Nu consuma: zahar, cafea, alcool si bauturi racoritoare sintetice
  • Inlocuieste zaharul cu miere
  • Pentru energizare consuma ceai verde in locul cafelei
  • Consuma multe sucuri naturale si ceaiuri de plante
  • Bea in fiecare seara inainte de culcare si dimineata la sculare urmatoarea bautura: un pahar de apa plata cu sucul de la 1 jumatate de lamiie si 1 lingurita de miere
  • Consuma lactate proaspete: iaurt, sana, chefir. Studiaza eticheta: sa nu contina E-uri, coloranti si conservanti
  • Pentru detoxifierea vezicii biliare si a ficatului, bea in fiecare dimineata pe stomacul gol: 1 lingura de ulei de masline virgin amestecat cu putin suc de lamiie(apoi stai 20-30 minute culcat pe partea dreapta) Efectele sunt extraordinare. Crizele de dischinezie biliara vor disparea definitiv
  • Exercitiile fizice, mersul activ, stimuleaza actiunea sistemului cardiovascular si procesele metabolice in organism, intensificand functiile naturale de depuratie
  • Incearca cel putin 1 zi saptamina sa maninci numai “hrana vie”. Deci, nu consuma alimente fierte sau prajite(mincare gatita) ci numai alimente nutritive in stare naturala: fructe, legume, sucuri naturale, nuci, stafide, smochine, curmale, cereale integrale, apa, ceaiuri etc
  • Daca ai vointa si doresti o detoxifiere mai profunda consuma “hrana vie” 5-7 zile

Pentru efecte maxime completeaza aceste recomandari cu produse naturiste special create pentru eliminarea toxinelor(se gasesc in magazinele specializate sau la distribuitori autorizati).

Corpul nostru este casa sufletului nostru si merita mai multa grija decit masina sau locuinta. Incepe chiar de astazi sa acorzi atentia pe care o merita acestui trup “fragil” de care vei avea nevoie toata viata!

Curăţirea organismului.

Se spală seara 2 linguri de orez şi se lasă până dimineaţă în 750ml apă. A doua zi, se aduce lichidul până la punctul de fierbere şi se mai lasă pe foc 7 minute. Apa se aruncă, iar orezul se mănâncă fără sare, dimineaţa pe stomacul gol, după care 3 ore nu se mai mănâncă nimic. Cura durează 21 de zile în care se renunţă la fumat, alcool, alimente sărate şi foarte condimentate (cu ardei iute, piper negru).

Cu această cură se îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor şi a ficatului, de asemenea şi articulaţiile. Se recomandă ca o asemenea curăţare să se facă de 2 ori pe an. Ajută şi la reglarea tensiunii arteriale.

Exista dezbateri imense in jurul intrebarii despre felul in care organismul nostru absoarbe si retine asa numitele “toxine”. De o parte a baricadei se afla scepticii care sustin ca nu exista astfel de toxine, iar de cealalta parte se crede ca organismul uman isi ia toxinele din pesticide, hormoni, conservanti si ierbicidele cu care sunt tratate legumele si fructele.

Acestia din urma cred, de asemenea, ca bacteriile, virusii, prea mult alcool, cafeaua si bauturile cu un continut ridicat de cofeina, fumatul si medicamentele care afecteaza ficatul, stomacul si alte parti din organism se dovedesc a fi toxice. Si daca este asa, cu siguranta vom incerca sa ne ferim de toxine, mai ales, asa cum multi oameni cred, atunci cand acestea ne fac sa ne simtim daramati, fara energie, “intoxicati” si “tulburati”.

Indiferent de felul in care privesti problema, daca nu te simti in apele tale sau suferi de pe urma celor doua saptamani de vacanta in care ai mancat aproape orice si doresti sa-ti revigorezi organismul, te sfatuim sa urmezi un program de detoxifiere pe parcursul a catorva saptamani. O data la doua sau trei luni, iti poti acorda o perioada de cel putin doua saptamani de detoxifiere pentru a te revigora si a te simti pregatita pentru orice dupa ce i-ai oferit organismului o doza puternica de dezintoxicare prin adaugarea de uleiuri esentiale cum ar fi cele de ghimbir, rozmarin si oregano in apa din cada de baie si picurarea de ulei de lavanda pe perna pe care dormi.

Alege cateva exercitii usoare care sa creasca activitatea limfatica in tot organismul, facandu-te sa transpiri si sa mergi mai des la toaleta, incurajand activitatea ficatului si stimuland gustul alimentelor sa fie mai puternic, toate aceste lucruri ajutandu-te sa-ti detoxifici organismul. Oricum, exercitiile lejere sunt cheia deoarece fie ca te plimbi intr-un parc, ca inoti sau ca mergi pe bicicleta, vei simti imediat cum organismul incepe sa se curete de la sine, in timp ce exercitiile care cer mult efort nu fac decat sa te simti si mai rau. S-ar putea sa te simti, din punct de vedere emotional, cand bine, cand rau si de aceea trebuie sa incerci sa nu te mai expui situatiilor stresante.

Daca vei tine seama de urmatoarele sfaturi in timpul dietei de detoxifiere a organismului, vei simti efectele acesteia din plin:

1. Foloseste laptele de soia, un remediu natural care iti va detoxifia ficatul. Doza recomandata in mod normal este de 350 de mg de cate trei ori pe zi timp de cateva saptamani.

2. Bea cel putin 2,5 litri de apa in fiecare zi, fie in stare naturala sau sub forma de ceaiuri, sucuri naturale de fructe sau legume, ceai si cafea decofeinizate si elimina complet bauturile cu continut complet de cofeina. Daca din aceasta cauza vei avea dureri de cap, incearca sa-ti masezi tamplele cu ulei de lavanda sau, daca este posibil, intinde-te pe pat si apeleaza la medicamentul pe care il folosesti de obicei in aceste cazuri deoarece o durere de cap poate fi atat de istovitoare incat aspirina sau paracetamolul sa fie unica solutie buna.

3. Nu consuma deloc bauturi alcoolice.

4. Incearca sa mananci cat mai multe fructe si legume proaspete cu putinta. Gandeste-te cat mai mult la consumul de: salate, legume boabe, sucuri naturale, cartofi prajiti in ulei de calitate cum ar fi cel de masline, alunele, semintele, iaurturi (chiar si cele grase). Cel mai indicat mod de a gati legumele este fierberea si singurii care trebuie evitati sunt cartofii.

5. Alege alimente cu un continut mic de proteine cum ar fi legumele boabe, lintea, ouale, carnea de pui, peste sau carne rosie slaba, dar incearca sa eviti pateurile, placintele, pastele si prajelile, acestea fiind foarte greu de digerat. Deoarece in fermele de animale se folosesc multi hormoni si antibiotice, acestea pot conduce la dezvoltarea unui numar insemnat de toxine in organism. Incearca sa incluzi in dieta de detoxifiere cat mai multe proteine vegetale cum ar fi lintea, fasolea, tofu, soia, alune. Cu cat vom consuma mai multe alimente de genul acesta, cu atat organismul nostru va fi mai sanatos, iar procesul de detoxifiere ne va face sa fim in forma.

6. Cand este vorba de alimentele care contin amidon, decat sa consumi paine, paste, cartofi si cereale, alege mai bine orez (de preferat cel integral), pe care il poti folosi in supe sau sushi.

7. Consuma portii mici de mancare la care poti adauga fructe sau alune si snacks-uri fara sare.

8. Intorcandu-ne la alimentele de baza, incearca sa consumi cat mai putina branza, cumpara iaurt dietetic cu continut de acidophilus sau bifidus si foloseste cat mai putin unt pe feliile de paine (pentru gatit cel mai indicat este uleiul de masline dar nu exagera nici cu acesta).

9. Evita sarea si foloseste pentru condimentare ierburi proaspete, piper, chilli sau zeama de lamaie.

10. Incearca sa te odihnesti cat mai mult cu putinta. Sa fim realisti: cand organismul va incepe sa elimine toxinele, s-ar putea ca totul sa ti se para fara gust si fara culoare pana cand vei beneficia cu adevarat de efectele dietei de detoxifiere care incep sa se observe abia din a doua saptamana. Intre timp, pielea ta s-ar putea sa devina patata si gustul mancarurilor sa te enerveze; in astfel de cazuri incearca sa iei tablete cu acidophilus si sa te calmezi cu ceaiuri de ghimbir, musetel si menta. Alte ceaiuri cu efect detoxifiant sunt cele de papadie, brusture (dar nu cel zaharos folosit la fabricarea bauturilor), chimen dulce si nucsoara. Daca ai probleme cu vezica, incearca ceaiul din frunze de zmeura.

Odata ce te apropii de sfarsitul perioadei de detoxifiere, nu face trecerea de la alimentatia sanatoasa din timpul dietei la cea bogata in proteine si grasimi prea rapid deoarece s-ar putea sa ai greturi. Incearca sa reintroduci alimentele pe care nu le-ai consumat deloc in timpul dietei in cantitati mici, fiind de preferat, insa, sa privesti dieta de detoxifiere bogata in fructe si legume proaspete ca un mod sanatos de a manca si de a trai. Poti folosi metoda 80 la 20 care inseamna ca alimentatia ta zilnica sa fie alcatuita 80% din produse sanatoase si usor de digerat, iar in restul de 20% poti include si genul de mancaruri cu un continut bogat de proteine si grasimi de la care nu te poti abtine, avand grija ca organismul sa nu se simta totusi rau de la acestea.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close