Include această legumă în dietă şi vei avea o inimă sănătoasă, nivelul de colesterol „rău” va fi ceva mai mic, iar riscul de cancer va scădea drastic. Broccoli, căci despre el este vorba, este o sursă excelentă de vitamina A şi C, fier şi calciu, dar este bogat în fibre.
E indicat în diete
Tocmai pentru faptul că această legume are foarte puţine calorii, nutriţioniştii recomandă să includeţi broccoli în curele de slăbire. O cană de broccoli fiert conţine 74 mg de calciu, 123 mg de vitamina C şi doar 44 de calorii.
Scade riscul cancerului gastric
Această legumă conţine glucorafanin. Este vorba despre un compus chimic care ajută organismul să scape de o bacterie pe nume H.pylory. De ce este atât de grozav acest aspect? Deoarece această bacterie este responsabilă pentru creşterea riscului de cancer gastric.
Previne cancerul de prostată, de col uterin şi de sân
Este bine de ştiut şi faptul că, această legumă mai are în compoziţie şi idol-3-carbinol. Un excelent antioxidant ce previne numeroase tipuri de cancer. În acest sens, putem să spunem că scade riscul cancerului de prostată, de col uterin şi de sân.
Reduce colesterolul „rău”
Fibrele solubile conţinute de broccoli ajută la reducerea colesterolului rău din organism.
Beneficiile acestei legume nu se opresc aici. Acesta conţine şi kaempferol şi izotiocianaţi. Adică nişte fitonutrienţi cu proprietăţi excelente antiinflamatorii. Pe de altă parte, broccoli este o sursă bogată în acizi graşi Omega 3.
Această legumă conţine calciu şi vitamina K. Acestea fiind recunoscute pentru faptul că menţine oasele într-o stare excelentă, dar şi previne oseoporoza.
Menţine inima sănătoasă
Broccoli este recunoscut şi pentru faptul că menţine inima sănătoasă, dar ajută şi la procesul digestiei. Leguma are un conţinut mare de fibre. Fibrele previn constipaţia, menţin nivelul de zahăr din sânge la parametrii normali.
Contraindicaţii
Broccoli conţine subtanţe goitrogene. Acestea pot duce la mărirea tiroidei. Aşa că, cei care au probleme tiroidiene ar trebui să evite consumarea acestei legume.
Broccoli Sau „conopida verde” are o mare valoare nutritivă, fiind bogată în zaharuri, vitamine (în special C) şi provitamine. Cercetătorii au constatat că femeile care consumă periodic broccoli reduc la jumătate riscul apariţiei cancerului genital. Accelerează diureza, ajută la lupta cu cancerul.
Se poate folosi în următoarele afecţiuni: afecţiuni urinare, cancer, conjunctivită, constipaţie.
Mugurii de broccoli.
Antibacterieni pentru stomac.
Mugurii de broccoli se pare că ajută combaterea bacteriei Heliobacter pylori, care proliferează în stomac. La un recent colocviu ştiinţific al Societăţii Americane pentru Cercetarea Cancerului, cercetătorii japonezi au prezentat rezultatele unui studiu clinic efectuat pe 40 de pacienţi infectaţi cu această bacterie.
Infecţia cu aaheliobacter pylori poate conduce la formarea ulcerului gastric, gastrită sau cancer de stomac. Rezultatele în vitro şi pe animale de laborator au arătat că broccoli produce sulforasan, o substanţă care inhibă această bacterie.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Tsukuba-Japonia, a dorit să verifice dacă această substanţă poate contribui la combaterea bacteriei la om. Timp de două luni, jumătate din participanţii la studiu au consumat 100 g muguri de broccoli alături de alimente, iar cealaltă jumătate au primit 100 g lucernă. Cu toate că cele două alimente au un aspect asemănător şi o compoziţie chimică apropiată, ele diferă prin aceia că broccoli conţine sulforafan.
După 2 luni de regim, subiecţii care au luat broccoli erau mai puţin infectaţi cu Heliobacter pylori, decât aceia care au luat lucernă. Nivelul de papsinogen era diminuat la pacienţii care au consumat broccoli. Pepsinogenul este asociat cu apariţia ulcerului gastric, gastritei şi cancerului de stomac.
La două luni de la oprirea administrării de broccoli, nivelul de infecţie cu Heliobacter pylori a revenit la nivelul iniţial. Cu toate că broccoli nu a eradicat total bacteria, cercetătorii estimează că sulforafanul pe care îl conţine poate contribui la prevenirea formării ulcerului şi cancerului de stomac. Broccoli, ca toate plantele din familia crucifere (varza, varza de Bruxelles, varza chinezească, etc) conţin glucozinolaţi. Când planta este mărunţită sau mestecată, sub efectul masticaţiei glucozinolaţii sunt transformaţi în sulforafani.
Studiile au demonstrat că broccoli are o substanţă activă având toate caracteristicile unui antioxidant şi luptă contra degenerării ţesuturilor oculare.
Broccoli sau „conopida verde” are o valoare nutritivă ridicată, fiind bogată în zaharuri, vitamine (în special vitamina C) şi provitamine. Cercetătorii au constatat că femeile care consumă periodic broccoli reduc la jumătate riscul apariţiei cancerului genital.
Germeni de Brocoli- purifică sângele, îmbunătăţeşte circulaţia sangelui.
Prin conţinutul de hidrochinonglicozid poate preveni apariţia şi dezvoltarea cancerului.
Este recomandat pentru tratamentul cancerului esofagian, gastric, putând avea de asemenea efect benefic în tratamentul cancerului pulmonar, de prostată şi de vezică urinară.
Conţine: enzime în cantitate mare, conţinut însemnat de clorofilă, datorită conţinutului său de inolat de glucoză intervine în combaterea cancerului. Vitaminele B-complex, C, U, minerale: Fr, Ca, P, K, Mn, Se, Zn, Mg,
Acţiune: are rol major în eradicarea cu Helyobacter pylori, conţinut de calciu este identic cu cel al laptelui, efect favorabil asupra oaselor, dinţilor şi ganglionilor limfatici, purifică sângele, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi metabolismul celular, antiinflamator.