Bronhiectazie – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 BRONHIECTAZIE.

            Bronşiectazia este dilataţia bronhiilor parţială sau generalizată, urmată de oprirea secreţiilor, infecţie şi supuraţie produsă în special de infecţii repetate ale bronhiilor care distrug stratul elastic al peretelui bronhic şi nu se mai permite dilatarea lui. Urmată de oprirea secreţiilor, infecţie şi supuraţie produsă în special de infecţii repetate ale bronhiilor (bronşite) care distrug stratul musculo-elastic al peretelui bronşic, permiţând dilatarea lui. Simptomele principale sunt tuse matinală cu expectoraţie abundentă mucopurulentă. Poate duce la scleroză pulmonară cu insuficienţă cardiacă şi degete hipocratice. Se previne prin tratarea corectă a bronşitelor.

Se împarte în congenitale şi dobândite.        

Cele dobândite sunt produse de 2 mari cauze care sunt de regulă prezente:

  1. Infecţii virale, bacteriene sau micotice.
  2. Obstrucţia bronhică.

            Dacă se iau măsuri în primul caz nu se va ajunge la o dilatare a bronhiilor permanentă. În al doilea caz este vorba însă despre corpi străini de exemplu care au astupat canalele de ventilaţie şi acestea de cele mai multe ori trebuie să fie tratate chirurgical.

Simptomele principale sunt: tuse matinală cu expectoraţie muco-purulentă. Poate duce la scleroza pulmonară cu insuficienţă cardiacă şi degete hipocratice. Se impune tratarea corectă de fiecare dată când este vorba despre o bronşită ori cât de banală ar fi. Se va interzice de asemenea fumatul şi se va feri de noxele respiratorii.

Tratament:

            Dilataţia este marcată de infecţia supraadăugată care va trebui rapid tratată până nu se va ajunge la dilatarea bronhiilor care o dată produse nu se mai refac la forma iniţială.

            Evoluţia este prelungită, cronică, cu repetate episoade de suprainfecţie sau cu supuraţie continuă. Complicaţiile întâlnite sunt şi ele multe: hemoptizii, retenţie bronhică cu supuraţie consecutivă care poate fi un punct de plecare al unui cancer. Pneumopatii supurate, focare de scleroză localizate supurate (pioscleroză) şi pleurale (pleurezii purulente, piopneumotorax, simfize, pahipleurită. Consecinţa cea mai importantă a bronşiectaziei şi a complicaţiilor ei locale este inducerea unei insuficienţe respiratorii, cu tulburări de circulaţie pulmonară şi cord pulmonar cronic. La distanţă pot apare supuraţii metastatice viscerale.

Tratament preventiv: boala o dată instalată  nu se mai poate vindeca definitiv pentru că bronhiile dilatate nu-şi vor mai reveni la forma iniţială. În condiţia unui om tânăr cu ajutorul operaţiei se mai poate reface în anumite condiţii.

            Accentul trebuie în tratament pus pe tratamentul profilactic la primele semne ale acestei boli. Acestea se vor începe de la vârste fragede, pentru că din păcate această afecţiune priveşte de foarte multe ori chiar copii de vârste crude.  Se va trata de fiecare dată fiecare focar de infecţie al căilor aeriene superioare şi în acest fel nu se vor ajunge să fie cronice. Focarele de infecţie (vegetaţii adenoide, amigdale, deviaţii de sept) vor trebui asanate, dacă se infectează repetat. Complicaţiile bronho-pulmonare, ale rujeolei, tusei convulsive, gripei vor trebui tratate, pentru a preveni instalarea bronşiectaziei.

            În al doilea caz dacă este vorba despre obstrucţie doar chirurgical se poate rezolva.

            La dilataţiile congenitale nu există de asemenea nici un tratament aşa că şi în acest caz se vor trata doar afecţiunile întâmplătoare care apar la nivelul aparatului respirator.

            Tratamentul vizează deci următoarele obiective:



1, combaterea infecţiei.

2, eliminarea secreţiilor.

Tratament:

-Se vor introduce obligatoriu suplimente de sucuri de legume şi fructe care prin aportul suplimentar de lichide va face să fluidifice sputa mai uşor.

În plus se va face tratament cu următoarele plante medicinale:

1, Pentru combaterea infecţiei: afin, angelică, brad, brustur, buberic, busuioc, călţunaşi, ceapă, cimbrişor, cimbru, ciuboţica cucului, coada şoricelului, lemnul Domnului, lichen, limba mielului, lumânărică, molid, năprasnic, pelin, pin, plop negru, plămânărică, pochivnic, turtă, usturoi, usturoiţă, vineriţă, viorea.

2.Pentru eliminarea secreţiilor: ceapă, cimbrişor, cimbru de grădină, dalac, hrean, pătlagină, podbal, pătrunjel, porumbar, praz, 3 fraţi pătaţi

Modul de folosire al plantelor medicinale.

afin fructe se consumă crude, sub formă de suc, sirop, afinată, tinctură),

Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Rădăcina 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se pot strecura. Se pot consuma tot 3 căni pe zi.

Brad (Abies alba)Conuri de brad- se pun 3-4 conuri de brad sau pin la un litru de apă şi se lasă la macerat în apă timp de 2-3 ore. Se pune apoi vasul pe foc şi se lasă să fiarbă timp de 5 minute. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. Este util în toate afecţiunile respiratorii.

Ace de brad şi rămurele mici tinere. Se pun la fiert la foc foarte mic în mai multe zile. Este indicat să fie fiert cel puţin 3-4 zile la rând.

Brustur (Arctium lapa) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară apoi se pot consuma 3 căni pe zi. Are un efect expectorant.

Buberic (Scrophularia nodosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Călţunaşi (Bellis perenis) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine.

Ceapă (Allium cepa) se indică folosirea în alimentaţie în toate afecţiunile respiratorii ajutând ca expectorant. De asemenea se poate să se amestece cu miere sucul de ceapă (în special roşie) în părţi egale şi să se ia câte 1 linguriţă la nevoie pentru oprirea tusei. În gripe este unul dintre cele mai eficiente tratamente după usturoi.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este şi un calmant al tusei.

Cimbru (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Este şi un calmant al tusei.





Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi atât rădăcina cât şi planta sau florile. Există la magazinele de specialitate multe produse din această plantă. Au acţiune de calmare asupra tusei, au acţiune antibiotică şi de aceia se indică în toate afecţiunile respiratorii, în unele producând adevărate miracole. Este o plantă care trebuie încercată atunci când alte tratamente nu au dat rezultat.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Are şi acţiune antibiotică.

Dalac (Paris quadrifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Hrean (Armoracvia rusticona) se va rade rădăcină de hrean care se amestecă cu miere şi se ia câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi, în cazul gripelor, răcelilor sau diferitelor afecţiuni ale aparatului respirator, fiind un bun antibiotic şi totodată ajută la stimularea secreţiilor. Desfundă foarte rapid nasul, etc. Se poate face şi un ceai din 1 linguriţă de rădăcină rasă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul expectorant şi antibiotic.

Lemnul Domnului (Artemisia abrotanum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Lichen (Cetraria islandica) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se pot strecura. Se pot consuma tot 3 căni pe zi. Este un bun antibiotic.

Lumânărică (Verbascum phlomoides) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un bun antibiotic pulmonar şi se poate lua în toate afecţiunile pulmonare sau respiratorii.

Molid (Picea albis) se pot folosi mugurii sau vârfurile de ramuri tinere. Se mărunţesc 2 linguriţe şi se pun la 500 ml apă la fiert, până scade apa la jumătate. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. Are efect antibiotic şi de calmarea durerilor, de asemenea ajută la respiraţie.

Năprasnic (Geranium robertianum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.



Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) se pune 100 g de rădăcină la 750 ml apă şi se lasă să fiarbă până scade la o cană. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul diuretic şi de eliminarea secreţiilor.

Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Pin (Pinus silvestris)- ramuri cu muguri. Se vor pune cu apă (de 3 ori cantitatea de apă măsurată ca înălţime în vas). Se pune la fiert la foc foarte mic să fiarbă mai multe zile la rând până va rămâne doar puţină apă cât să acopere aceste crenguţe tăiate în prealabil mărunt. Se strecoară apoi se pune miere după gust. Se va lua câte 1 linguriţă de 3-5 ori pe zi. Este foarte utilă în toate afecţiunile respiratorii ajutând la curăţirea bronhiilor şi la vindecarea multor afecţiuni respiratorii fiind şi un bun dezinfectant şi chiar antibiotic pentru mulţi germeni patogeni.

Plop negru (Populus nigra) se pun 1-2 linguriţe de muguri zdrobiţi la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un foarte bun antibiotic.

Plămânărică (Pulmonaria officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Pochivnic (Asarum europaeum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Porumbar (Prunus spinosa) flori-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Praz (Allium porrum) se foloseşte ca şi ceapa.

Turtă (Carlina acaulis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

3 fraţi pătaţi (Viola tricolor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Usturoi (Allium sativum)se consumă în alimentaţie zilnic.

Usturoiţă  (Alliaria officinalis) (plantă verde în consum alimentar la salate sau infuzie, bulb decoct sau tinctură), 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.



Vineriţă (Ajuga reptans) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Viorea (Viola odorata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Cazurile grave se tratează numai în spitalele de specialitate.

Alte reţete: se va abandona fumatul, se face o infuzie de usturoi. Se curăţă 1 căpăţână (nu un căţel). Se mărunţeşte şi se pune la fiert cu 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară. Se ia câte 1-2 linguri de 3 ori pe zi înainte de fiecare masă cu 15 minute, până la vindecare. Este foarte util fiind unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.

Plantusin- produs de Fares- Orăştie este un preparat naturist din mai multe plante care ajută în cazul afecţiunii mai ales în tusa cu expectoraţie vâscoasă, congestie pulmonară, laringită, traheită acută, catarh respirator. Se poate lua şi de către copii. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close