Bronho-Pneumonia – tratament naturist ajutatoare

Dă Share să știe și altii!!
Shares

BRONHO-PNEUMONIA.

            Inflamaţia plămânului începe de la bronhii, întâlnită mai ales la persoanele cu rezistenţă scăzută la boli (copii, bătrâni, bolnavi, denutriţi). Se caracterizează prin febră, tuse, expectoraţie mucopurulentă sau sangvinolentă, tulburări respiratorii, mergând până la asfixie (sufocare) şi insuficienţă cardiacă. Survine de multe ori ca o complicaţie a bolilor infecţioase (gripă, pojar, tuse convulsivă) ca şi la cei operaţi sau care au obligaţia să stea mult în pat.

            Se va face tratament foarte serios cu medicamentele prescrise de medicul curant, pentru a nu agrava mai tare afecţiunea.

 Se va putea suplimentar să se facă tratamente cu următoarele plante medicinale: angelică, arnică, brad, călţunaşi, cârcel, ceapă, ciuboţica cucului, coacăz negru, coada şoricelului, hrean, in, lăsnicior, lichen, levănţică, lumânărică, muştar, nufăr alb, omag, pin, plop negru, propolis, ridiche neagră, rostopască, salată, soc, urzică, zmeur.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Rădăcina 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se pot strecura. Se pot consuma tot 3 căni pe zi.

Arnică (Arnica montana) fiind o plantă toxică este foarte bine să se procure din comerţ extracte care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.

Brad (Abies alba)Conuri de brad- se pun 3-4 conuri de brad sau pin la un litru de apă şi se lasă la macerat în apă timp de 2-3 ore. Se pune apoi vasul pe foc şi se lasă să fiarbă timp de 5 minute. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. Este util în toate afecţiunile respiratorii.

Ace de brad şi rămurele mici tinere. Se pun la fiert la foc foarte mic în mai multe zile. Este indicat să fie fiert cel puţin 3-4 zile la rând.



Călţunaşi (Bellis perenis) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine.

Cârcelul (Ephedra dystachya)– este o plantă care dilată bronhiile şi uşurează respiraţia- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. În plus ajută şi la pierderea în greutate. Se poate folosi pentru calmarea tusei şi în foarte multe alte afecţiuni.

Ceapă (Allium cepa) se indică folosirea în alimentaţie în toate afecţiunile respiratorii ajutând ca expectorant. De asemenea se poate să se amestece cu miere sucul de ceapă (în special roşie) în părţi egale şi să se ia câte 1 linguriţă la nevoie pentru oprirea tusei. În gripe este unul dintre cele mai eficiente tratamente după usturoi.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi atât rădăcina cât şi planta sau florile. Există la magazinele de specialitate multe produse din această plantă. Au acţiune de calmare asupra tusei, au acţiune antibiotică şi de aceia se indică în toate afecţiunile respiratorii, în unele producând adevărate miracole. Este o plantă care trebuie încercată atunci când alte tratamente nu au dat rezultat.

Coacăz negru ( Ribes nigrum) fructe ca atare, suc, sirop, gem, etc.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Hrean (Armoracvia rusticona) se va rade rădăcină de hrean care se amestecă cu miere şi se ia câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi, în cazul gripelor, răcelilor sau diferitelor afecţiuni ale aparatului respirator, fiind un bun antibiotic şi totodată ajută la stimularea secreţiilor. Desfundă foarte rapid nasul, etc. Se poate face şi un ceai din 1 linguriţă de rădăcină rasă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul expectorant şi antibiotic.

In (Linum usitatissimum) se pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă pentru 8 ore apoi se consumă seminţele şi apa, este un bun laxativ şi totodată ajută la eliminarea secreţiilor.

Lăsnicior (Solanum dulcamara) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Lichen (Cetraria islandica) 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se pot strecura. Se pot consuma tot 3 căni pe zi. Este un bun antibiotic.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentru efectul calmant. Există în comerţ şi extracte sau alte preparate care se vor lua conform indicaţiilor producătorului. Atenţie unele din acestea sunt indicate doar pentru consumul extern.

Lumânărică (Verbascum phlomoides) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un bun antibiotic pulmonar şi se poate lua în toate afecţiunile pulmonare sau respiratorii.





Muştar (Sinapis nigra) se amestecă făină cu apă caldă şi se pune pe o bucată de pânză care se poate aplica pe piept pentru câteva minute  în funcţie de toleranţa individuală. Se poate face şi în amestec cu făină de in ca să fie mai uşor suportabilă. Nu se aplică la copii. Ajută la intensificarea circulaţiei sângelui.

nufăr alb (decoct din rădăcină), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Omag (Aconitus napellus) se indică folosirea tincturii din rădăcină însă numai cea de la farmacie. Se foloseşte în cazul durerilor foarte mari.

Pin (Pinus silvestris)- ramuri cu muguri. Se vor pune cu apă (de 3 ori cantitatea de apă măsurată ca înălţime în vas). Se pune la fiert la foc foarte mic să fiarbă mai multe zile la rând până va rămâne doar puţină apă cât să acopere aceste crenguţe tăiate în prealabil mărunt. Se strecoară apoi se pune miere după gust. Se va lua câte 1 linguriţă de 3-5 ori pe zi. Este foarte utilă în toate afecţiunile respiratorii ajutând la curăţirea bronhiilor şi la vindecarea multor afecţiuni respiratorii fiind şi un bun dezinfectant şi chiar antibiotic pentru mulţi germeni patogeni.

Plop negru (Populus nigra) se pun 1-2 linguriţe de muguri zdrobiţi la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un foarte bun antibiotic.



Ridiche neagră (Raphanus sativus niger) Sirop: se vor lua 3-4 ridichi negre de mărime mijlocie. Se spală bine, apoi se rad şi se pun într-un borcan cu 500 ml de miere polifloră. Se lasă de seara până dimineaţa când se va strecura sucul care se formează. Se va pune în sticle preferabil de culoare închisă şi sticle care se închid ermetic. Se poate lua câte 1-2 linguriţe după fiecare masă. Este util şi pentru tuse, pentru afecţiunile pulmonare sau respiratorii în general sau chiar pentru calculoza biliară. Ridiche neagră- tinctură-se găseşte la magazinele naturiste. Este utilă în obstrucţia căilor respiratorii superioare, stări inflamatorii şi tonic respirator. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Rostopască (Chelidonium majus) o jumătate de linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma în cursul zilei fiind un bun calmant al durerii.

Salată (Lactuca sativa) frunze crude consumate sub formă de salată, eventual cu suc de lămâie, este un bun calmant al durerii, se mai poate apoi folosi suc proaspăt din frunze obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se poate consuma în orice cantitate mai ales cu suc de morcovi.

Soc (Sambucus nigra)- sirop- se pun 5-6 inflorescenţe proaspete la un litru de apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi se strecoară. Se adaugă 1 kg de zahăr. Se fierbe până primeşte consistenţa unui sirop. Se toarnă apoi în sticle mai mici. Se poate folosi câte 1 linguriţă pusă în orice ceai pentru afecţiunea respectivă (cimbru, podbal, etc). se poate lua de mai multe ori pe zi. Este indicat la toate afecţiunile respiratorii. Se mai pot folosi de asemenea florile. 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni calde pe zi. Este un bun expectorant fiind util şi în cazurile cu febră fiind de asemenea şi cu acţiune antifebrilă. Se mai poate face socată. 3-4 flori mărunţite se pun la 5 litri de apă împreună cu 3-4 lămâi tăiate mărunt şi 500 g de zahăr. Se lasă la soare timp de 4-7 zile (în funcţie de temperatură) după care se poate consuma obţinându-se după strecurare o băutură răcoritoare foarte utilă cu efecte în eliminarea secreţiilor bronhice şi care conţine multă vitamina C.

Tei (Tylia tomentosa) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (Flori fără bractee) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate consuma şi mierea de tei. Este un bun calmant al tusei şi se indică mai ales la copii şi bronşite. Are şi o acţiune sedativă a tusei.

Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se mai poate folosi şi sucul proaspăt obţinut din plante proaspete cu ajutorul storcătorului de fructe.

Zmeur (Rubus idaea) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (Se preferă mlădiţele tinere) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Există în comerţ şi tinctură care se consumă conform indicaţiilor producătorului. Este foarte eficientă datorită faptului că este un bun dezinfectant. Fructele se indică să se consume pentru multele vitamine care le conţin şi datorită faptului că sunt foarte aromate şi plăcute la gust.



Regim bogat în vitamine, proteine animale, cantitate suficientă de lichide. Ar fi foarte bine dacă s-ar consuma pentru a suplimenta cantitatea de lichide sucuri din legume şi fructe obţinute pe loc şi consumate doar atunci. Sucurile cu conservanţi nu sunt utile la această afecţiune. Se permite alcool în cantitate mică.

            După trecerea afecţiunii 20-30 zile la cură de aer la altitudine medie: Breaza, Râul-Vadului, Câmpu- Lung- Muscel, etc. Trebuie supravegheaţi în permanenţă rinichii.

Plantusin- produs de Fares- Orăştie este un preparat naturist din mai multe plante care ajută în cazul afecţiunii mai ales în tusa cu expectoraţie vâscoasă, congestie pulmonară, laringită, traheită acută, catarh respirator. Se poate lua şi de către copii. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close