De ce trebuie sa inmoi nucile si semintele?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

De ce trebuie sa inmoi nucile si semintele inainte de consum?

Sunt inca multi cei care se intreaba si nu inteleg valoarea inmuierii nucilor crude inainte de a le manca. Sunt chiar cativa care se gandesc ca nucile si asa au o aroma foarte putin intensa –” nu spalam prin inmuiere si acea slaba aroma”?

Inhibitori de enzime

Nucile din copaci si semintele au grasimi si proteine concentrate, oferite de natura pentru siguranta ca un germen va avea toata hrana de care are nevoie. Intocmai precum orice alt aliment crud, nucile si semintele contin enzime. Vrem beneficiile acestor enzime, si acesta este unul dintre motivele pentru care alegem sa mancam hrana fara a o supune unei calduri intense. Totusi pana nu sunt satisfacute conditiile de germinare ale nucilor si semintelor – cum ar fi sol umed, sau in cazul nostru, un proces de inmuiere – enzimele din majoritatea nucilor si semintelor raman in stare latenta, tinute ostatice de asa-numitii inhibitori de enzime (un alt stralucitor mecanism natural de asigurare a proliferarii speciilor).

Atunci cand sunt conditiile potrivite pentru ca semintele sa inceapa sa creasca, enzimele din ele se elibereaza de inhibitori si incep sa descompuna nutrientii in forme chimice mai simple, facandu-le astfel mai usor de digerat si asimilat, usurand povara organelor noastre digestive.

De ce nu ai dori sa mananci acei inhibitori

Ce efect ar avea acei inhibitori de enzime asupra sanatatii noastre daca mancam nuci si seminte fara ca mai intai sa le inmuiem? In cartea lui Nutritia cu enzime: conceptul de nutritie cu enzime (Enzyme Nutrition: the Food Enzyme Concept) dr. Edward Howell citeaza un experiment din 1948 al University of California, in care gainile au avut o dieta de soia cruda, continand inhibitori de enzime . Pasarile au parut bolnave, nu s-au dezvoltat si nu au castigat in greutate, in timp ce pancreasul s-a marit semnificativ. Un experiment similar al Departamentului de Agricultura SUA din 1960, utilizand soareci, a confirmat acele descoperiri. Howell a mai descris cum, dupa doua luni de consum involuntar de germeni cruzi de grau cu inhibitori de enzime  inca in ei, a dezvoltat grave probleme gastrointestinale.

Sporirea continutului nutritiv disponibil

Mai exista un alt mare beneficiu al inmuierii si germinarii, iar acest beneficiu este sporirea dramatic a continutului nutritiv al nucilor si semintelor. Potrivit dr-ului Gabriel Cousens, proteinele, mineralele, vitaminele si enzimele sporesc prin inmuiere sau germinare cu 300%-1200%. In cartea lui, “Mancatul constient”, mai indica faptul ca nucile si semintele contin acizii oxalic si fitic, ca si chelatii minerali, care actioneaza ca aparatori naturali impotriva pradatorilor bacterieni, fungici, insectelor si animalelor inainte de cresterea plantei, si care, atunci cand sunt consumati, ar putea interfera cu digestia si asimilarea.

Cat de mult timp pentru inmuiere?

Daca sunteti noi in aceasta practica a inmuierii, ar fi o buna idee sa printati o diagrama a timpilor de inmuiere pentru diferitele seminte si sa o tineti in bucatarie pentru o consultare rapida. O buna regula empirica: daca nucile sau semintele pe care voi planuiti sa le mancati au coji maronii (migdale, nuci, pecan, alune), acestea au un inalt nivel de inhibitori de enzime  si trebuie sa fie inmuiate pentru cateva ore pentru a se asigura o digerare completa. Nucile albe (macadamia, pin, semintele de canepa) cer un timp foarte scurt de inmuiere sau chiar deloc, intrucat cantitatea de inhibitori este neglijabila. Personal, aleg sa le ofer o scurta inmuiere pentru orice caz – nu strica.

Adesea inmoi nucile maronii descojite pe timpul noptii – un bun standard universal, care ajuta la pastrarea lucrurilor cat mai simple.

Totusi, daca preferati sa faceti cat mai “corect”, aici gasiti o diagrama pentru consultare: Nucile si semintele

Tineti minte ca timpii recomandati pentru inmuiere pot fi diferiti de la o diagrama la alta, in functie de sursele originale pe care s-au bazat autorii si de preferintele personale ale acestora.

Fa-o pentru pancreasul tau

Tehnic vorbind, cred ca cititorii mei pot manca nucile si semintele neinmuiate, daca ei iau un supliment de enzime digestive odata cu hrana. Dar de ce sa cheltuiesti inutil? Enzimele nu sunt ieftine, si vin intr-o capsula pe care corpul tau trebuie sa o digere si pe ea?! De ce nu doar sa le inmoi? Este mai simplu. Mai mult, mancatul nucilor si semintelor neinmuiate impovareaza suplimentar pancreasul, care trebuie sa lupte cu inhibitorii prin suprasecretia enzimelor pancreatice, provocand marirea volumului lui in timpul procesului.

 

Nucile si semintele

 

Nucile si semintele sunt foarte sanatoase si nutritive. Pe langa faptul ca sunt o sursa excelenta de proteine, atat nucile cat si semintele, contin multi alti nutrienti precum: vitamine, minerale, fibra si alte substante care ar putea preveni cancerul si bolile de inima. Desi multi ezita sa le consume datorita nivelului mare de grasimi , daca mananci nuci si seminte, ai parte de un sentiment de satietate care te impiedica sa consumi alte alimente cu continut caloric ridicat. Nucile si semintele sunt bogate in amino-acizi si grasimi sanatoase, ceea ce le face indispensabile in orice fel de dieta.

Nucile si semintele cele mai sanatoase sunt:

  • Migdalele – o sursa buna de proteine, vitamina E, mangan, magneziu, cupru, vitamina B2, fosfor si vitamin E. O sursa concentrata de proteine, un sfert de cana de migdale contine proteine cat un ou. Desi un sfert de cana de migdale contine cam 18 gr de grasimi, majoritatea (11gr.) este grasime sanatoasa pentru inima , mononesaturata. Consumul de migdale poate reduce colesterolul, poate reduce bolile de inima, produce protectie impotriva bolilor cardiovasculare si a diabetului, produce energie. Migdalele crude si cu coaja produc cele mai benefice efecte.
  • Caju – bogat in antioxidanti si are un continut de grasimi mai mic decat majoritatea nucilor. Pe langa asta, 75 % din grasimi sunt acizi grasi nesaturati. Sunt de asemenea o sursa buna de grasimi mononesaturate, precum si de cupru, magneziu si fosfor. Consumul de caju incurajeaza sanatatea inimii chiar si la cei cu diabet.
  • Semintele de in – o sursa exelenta de acizi grasi omega 3. Au efecte antiinflamatorii, protejeaza oasele, inima, sunt benefice impotriva bolilor precum cancer sau diabet. Consumul de seminte de in , reduce presiunea arteriala la cei cu colesterolul ridicat. Sunt o sursa buna de acid folic, vitamina 6, fibre, magneziu, fosfor, cupru si alti fitonutrienti. Trebuie rasnite inainte de a fi consummate. Nu sunt recomandate celor cu probleme legate de tiroida.
  • Alunele – sunt o sursa buna de grasimi mononesaturate benefice inimii, flavonoide (resveratrol), antioxidanti, fitosteroli, acid fitic si acid folic. Resveratrolul este o substanta care are efecte anti imbatranire. Este indicat ca alunele crude sa fie pastrate intr-un loc racoros si uscat,  deoarece o ciuperca extrem de toxica si periculoasa (aflatoxina), poate creste cu usurinta pe acestea daca temperatura de depozitare este intre 30-36 de grade si umiditatea este ridicata.
  • Semintele de dovleac – au efect benefic in protectia prostatei, a oaselor, poseda efecte antiinflamatorii pentru cei care sufera de artrita si ajuta la coborarea colesterolului. Sunt de asemenea o sursa foarte buna de zinc, acizi grasi esentiali, fier, cupru, mangan, magneziu, proteine si vitamina K. Doi pumni de seminte de dovleac contin cantitatea de proteine necesara pentru o zi intreaga.
  • Semintele de susan – semintele de susan si tahini(pasta de susan) sunt bogate in minerale. Nu numai ca sunt o sursa foarte buna de calciu, dar contin si cantitati importante de magneziu, cupru, mangan, fier, vitamina B1, zinc si fibra. Contin antioxidanti puternici numiti lignani care sunt de asemenea anticancerigenici.  Contin un lignin unic numit sesamin. Consumul de seminte de susan duce la coborarea colesterolului, ajuta la artrita reumatoida si imbunatateste sistemul respirator si vascular. Nutrientii semintelor de susan sunt mai bine absorbiti daca semintele sunt rasnite inainte de a fi consumate.
  • Semintele de floarea soarelui – consumul de seminte de floarea soarelui are beneficii cardiovasculare si antiinflamatorii, coboara colesterolul si previne cancerul. Sunt o sursa exelenta de vitamina E, acid linoleic, fibre, proteine si minerale precum : magneziu, selenium si fitosteroli care lupta impotriva colesterolului.
  • Nucile – sunt o excelenta sursa de acizi grasi esentiali omega 3, magneziu, cupru si alte grasimi sanatoase mononesaturate. Consumul de nuci protejeaza sistemul cardiovascular, imbunatateste functiile creierului, protejeaza sanatatea oaselor si previne formarea pietrelor la bila. Nucile contin de asemenea l-arginina, care este un amino-acid essential pe care corpul il foloseste pentru a produce oxid nitric, necesar pentru a mentine vasele de sange flexibile.
  • Semintele de Chia – sunt un superaliment deosebit de apreciat pentru continutul lor de : acizi grasi esentiali omega 3, antioxidanti puternici, fibra, calciu si proteine. De fapt , daca adaugi numai 2 lingurite de seminte de chia in alimentatia ta in fiecare zi,  vei beneficia de aproximativ 7 grame de fibra, 4 grame de proteine, 205 miligrame de calciu si 5 grame de acizi grasi omega 3. Semintele Chia confera energie, sunt usor de digerat si pot fi adaugate la mai ori ce mancare sau desert.
  • Semintele de canepa – considerate un aliment complet, contin toti aminoacizii esentiali si toti acizii grasi esentiali necesari pentru a sustine o viata umana sanatoasa. Nici o alta planta nu contine amino-acizi intr-o astfel de forma digestibila sau acizii grasi esentiali intr-o rata atat de potrivita pentru nevoile nutritionale umane. Contine de asemenea cantitati importante de magneziu, fier, potasiu, vitamina E, antioxidanti si fibre.

A inmuia sau a nu inmuia nucile si semintele

Desi chiar daca le mancam asa cum sunt, semintele si nucile sunt foarte sanatoase, cel mai bine este sa le cumparam crude si sa le lasam la inmuiat in apa curata pentru cateva ore inainte de a le consuma. Inmuierea stimuleaza procesul de germinare care creste continutul de Vitamina C, B si A din ele precum si a altor nutrient importanti. Se neutralizeaza de asemenea acidul fitic, o substanta prezenta in mai toate cerealele si semintele care poate reduce asimilarea de calciu, magneziu, fier, cupru si zinc. Semintele si nucile crude contin de asemenea inhibatori enzimatici care sunt neutralizati prin germinare.

Ceea ce se intampla de fapt prin acest proces este ca nucile si semintele care se afla intr-o stare de conservare , dormanta, odata ce sunt tinute pentru cateva ore in apa, ele primesc semnalul ca pot sa creasca sa dea viata si atunci isi schimba practic compozitia devenind mult mai bogate nutritiv si mai usor de asimilat.
Daca alegeti sa  inmuiati sau germinati nucile sau semintele urmariti acest tablou cu instructiuni pentru fiecare in parte.

 

 

  • Incercati sa folositi seminte sau nuci crude si organice.
  • Faceti o cantitate care sa va ajunga nu mai mult de 3 zile.
  • Folositi recipiente de sticla sau otel nu de plastic.
  • Clatiti-le bine inainte de a le inmuia.
  • Plasati-le in recipient si acoperiti-le cu un material care le permite sa respire.
  • Pe parcursul germinarii, clatiti-le bine de doua-trei ori.
  • Apa ramasa de la inmuiere este foarte benefica pentru plantele de apartament.
  • Dupa germinare le puteti pastra in frigider pentru maxim trei zile.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close