Dermatita seboreică – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Dermatita.

Acest termen este folosit cu referire la orice inflamaţie ce poate fi asociată cu umflarea, mâncărimea şi înroşirea pielii. Există multe feluri de dermatită, printre care şi dermatita atopică, de contact seboreică (apare pe scalp, faţă, piept, spate şi este legată de superproducerea de sebum a glandelor sebacee- este comună la adolescenţi).

Infecţii de piele cauzate de bacterii ca: impetigo (erupţie de culoarea mierii, sub formă de crustă, în apropierea nasului şi a gurii), celulita (infecţie a pielii şi a ţesutului subcutanat care apare atunci când bacteriile sunt introduse printr-o muşcătură sau ruptură a pielii. Zona infectată este caldă şi roşie), infecţiile cu streptococi şi stafilococi.

Infecţiile cauzate de fungi: candida, herpesul tricofiţia.

Alte probleme ale pielii sunt infecţiile parazitice (scabia, păduchii) şi infecţiile virale (varicela, pojarul, negii, acneea).

 

Dermatita seboreică.

Se vor lua tratamente pentru diminuarea transpiraţiei.

Sunt indicate următoarele plante medicinale: anin negru, castan, cătină, cerenţel, lămâie, salcie, salvie, stejar.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Anin negru (Alnus glutinosa) – 2 linguri de coajă se mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară şi se foloseşte numai extern pentru tamponarea locurilor cu transpiraţie excesivă pentru a diminua transpiraţia.

Castan sălbatec (Aesculus hippocastanus)- se taie crengi de castan de maximum 2 cm şi se decojesc. Se pune apoi coaja obţinută după mărunţire într-un borcan. Peste aceasta se poate pune alcool alimentar de 40 grade. La 50 g de coajă se va pune 250 ml alcool. Se ţine apoi la temperatura camerei timp de 15 zile agitând des. Se strecoară după trecerea timpului (15 zile) şi se pune în sticle de capacitate mai mică. Se va lua din acest preparat câte 5 picături de 3 ori pe zi diluat la 100 ml apă. Se poate face fără întrerupere timp de 30 zile apoi este indicat să se facă o pauză de 7 zile, după care se poate relua de câte ori este nevoie.

Seminţele de castan- se fierb şi apoi se strecoară transformându-se într-o pastă aşa cum se face pireul de cartofi. Se pune apoi o parte de pastă şi o parte de untură de porc ne sărată. Se pune în borcane mici. Se va folosi de 2 ori pe zi la ungerea suprafeţelor afectate. Este foarte utilă şi la varice pe care le diminuează.

Frunze de castan se folosesc la fel ca şi coaja de castan dar este puţin mai slabă ca acţiune.

            Flori de castan se vor folosi şi acestea sub formă de tinctură preparată ca şi coaja. Se poate face de asemenea un ceai din 1 linguriţă de flori puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 1 ceai pe zi în mai multe reprize.

Cătina (Tamarix ramosissima)- fructe- se pune 2 linguriţe de fructe mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2 căni pentru că aceste fructe conţin foarte multe vitamine şi pot regla diferite dereglări din organism şi deci pot contribui la vindecarea bolii. Se poate folosi şi ulei de cătină care se aplică local pentru vindecarea afecţiunilor pielii. Se poate aplica în strat subţire de 2-3 ori pe zi.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rizomi mărunţiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni cu scopul diminuării transpiraţiei şi extern se fac spălături şi comprese pe locurile afectate.

Lămâie (Citrus lemon) se taie o lămâie în două şi se stoarce sucul într-un pahar. Separat se taie coaja şi pulpa de la lămâie şi se pune cu 250 ml apă la fiert şi se va fierbe până se moaie coaja. Se lasă apoi acoperit până se răceşte. Se strecoară peste sucul obţinut anterior şi se poate îndulci cu miere dacă nu există contra indicaţii. Se va face zilnic acest lucru pentru a ajuta la curăţire arterelor şi venelor din întreg organismul. Reface foarte bine circulaţia periferică deficitară şi ajută organismul cu vitamina C naturală care este foarte bine asimilată de organism. Ajută la diminuarea secreţiilor de sebum.

Salcie (Salix alba) Trebuie să se cunoască faptul că primele aspirine s-au făcut din coajă de salcie şi nu aveau atâtea efecte secundare ca aspirinele sintetice de astăzi. Se pune 1 linguriţă de coajă de salcie mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară şi se va putea bea 3 căni pe zi, pentru refacerea circulaţiei. Pentru calmarea durerilor se indică cataplasmele calde cu coajă de salcie care sunt foarte utile la dureri.

Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Intern se pot consuma 2-3 căni cu scopul diminuării transpiraţiei şi extern se fac spălături şi comprese pe locurile afectate.

Stejar (Quercus robur) 2 linguriţe de coajă mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte spălături sau comprese, în special unde există şi răni umede.

Pentru dizolvarea cojilor care se formează se poate folosi: floarea soarelui, in, nalbă, ricin.

Floarea soarelui (Helyanthus anuus) se pune ulei după ce se fierbe şi se lasă să se răcească la temperatura corpului de mai multe ori pe zi.

In (Linus usitatissimum) se foloseşte uleiul de in ca şi cel de floarea soarelui. Acesta fiind însă mai eficient.

Nalbă (Althea officinalis) 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese de mai multe ori pe zi, pentru a se muia cojile şi a ajuta să se formeze pielea sănătoasă.

Ricin (Ricinus communis) se pune ulei din acesta în toate cazurile când trebuie să fie curăţată rana şi când există cruste fiind foarte rapid în acţiune.

Apă de var. Se pune 200 g de var ne stins la 1 litru de apă şi se lasă apoi timp de 24 ore. După aceia se poate tampona zona respectivă de mai multe ori pe zi, cu scopul de a diminua crustele formate. Se poate în unele cazuri amesteca cu uleiuri diferite în diferite proporţii în funcţie de toleranţa locală a fiecăruia. Se aplică cu ajutorul unui tampon de vată umezit în prealabil în această soluţie.

Dermatite cu mâncărimi.

Tinctura de sunătoare.

Hypericum perforatum.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antiseptic, antiseptic urinar, diuretic, astringent, sedativ, cicatrizant, vermifug, vulnerar, antifebril, antiinflamator, hepatoprotector, ajută la regenerarea celulei hepatice, coleretic, colagog, antispastic, antianemic.

Extern: analgezic, antiseptic, cicatrizant, decongestionant, antiiritativ, calmant al mâncărimilor.

Indicaţii.

Intern: hepatită, ciroză (adjuvant), icter, diskinezie biliară, inflamaţia vezicii biliare, anemie, spasme gastrice, ulcer, indigestii, boli renale cronice (adjuvant), incontinenţă urinară, tonic uterin în tulburări menstruale, leucoree, hemoroizi, febre intermitente, dureri de cap, migrene, convulsii, sciatică, nevralgii faciale, hidropizie, dizenterie, varice, flebite, inapetenţă, isterie, epilepsie, junghiuri, icter, impotenţă, frigiditate, stări depresive, tulburări psihice şi nervoase asociate menopauzei, coşmaruri, enurezis, pavor nocturn, colită, enterocolită, rectocolită, distonie neuro-vegetativă.

Extern: zona zoster, dermatoze cu mâncărimi, răni, arsuri, în cosmetică pentru tenurile iritate, contra pruritului în alergii, eczeme.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.