Dismenoree – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

DISMENOREE

Sindrom dureros pelvian care este prezent înainte sau în timpul menstruaţiei Durerea pelviană sau lombo-abdominală uneori poate să dispară, la apariţia menstruaţiei. Pot fi în unele cazuri simple dureri dar se poate foarte bine să fie însoţite de greţuri, vomă, dureri violente, de obicei situate în partea de jos a abdomenului şi pot fi sub formă de crampă, urinări frecvente, etc.

Se împarte în dismenoreea primară care este caracteristică pubertăţii şi secundară când aceasta apare mai târziu. În timp ce dismenoreea primară poate apărea o dată cu maturizarea deplină, începerea vieţii sexuale sau cu prima sarcină, dismenoreea secundară poate acea o multitudine de cauze. Frecvente sunt endometrioza (migrarea ţesutului care căptuşeşte uterul în afara acestuia, de exemplu în ovare sau în trompele uterine), chisturi ovariene, fibromul uterin, infecţiile genitale, etc, care necesită tratamente specializate.

În cazurile mai grave poate fi vorba despre o leziune a uterului, anexelor, fibroame uterine sau tulburări hormonale. De fiecare dată este bine să se facă un consult medical şi să se stabilească care sunt cauzele care provoacă această afecţiune.

TRATAMENT:

-Se indică aplicarea călduri pe abdomen, care se va putea face cu ajutorul cataplasmelor sau chiar a compreselor cu apă simplă caldă. Căldura locală va dilata canalele şi va calma durerea. Tratamentele încep cu 8 zile înaintea menstruaţiei şi se continuă pe toată perioada ei.

Intern:

Se pot folosi una sau mai multe din următoarele plante medicinale: angelică, brânca ursului, călin, ceapă, cerenţel, cimbru de grădină, coacăz negru, coada calului, coada racului, creţişoară, curcubeţică, dediţei, frasin, gălbenele, ginseng, ghimber, grâu, iarbă mare, lemnul Domnului, lemn dulce, leuştean, limba mielului, mărar seminţe, morcov, mur, muşeţel, nuc (frunze), obligeană, orz, pătrunjel, pelin, roiniţă, rozmarin, salată, salcie, salvie, secară, soia, şofran, sunătoare, traista ciobanului, trifoi roşu, ţintaură, urzică moartă albă,  valeriană, zmeur (muguri).

Angelică (Angelica arhanghelica)– se pot folosi rădăcinile sau seminţele. Se ia 1 linguriţă care se va pune la 250 ml apă rece, se fierbe apoi 5 minute. Se acopere apoi pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, preferabil să fie îndulcit cu miere dacă nu există contraindicaţii.

Brânca ursului (Heracleum spondylium)  care de asemenea este o plantă utilă la această afecţiune. Se va pune 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute după care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi din acestea călduţe. Se ai poate folosi tinctură- Se vor lua între 10 picături până la o linguriţă de 3 ori pe zi.

Călin (Viburnum opulus)-tinctură 30 picături de 3 ori pe zi diluate în 100 ml apă. Se indică pentru efectul spasmolitic în cazul durerilor mari. Se vor putea face de asemenea 2 ceaiuri pe zi şi din această plantă. De asemenea din această plantă se pot face ceaiuri cu care se pot pune comprese pe abdomen sau chiar se vor face băi de şezut sau chiar băi complecte.

Ceapă (Allium cepa) se va consuma crudă în alimentaţie pentru efectul antibiotic şi de dizolvarea eventualelor cheaguri care sunt la diferite nivele.

Cerenţel (Geum urbanum) se va pune o linguriţă de rizomi mărunţiţi la 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 10 minute după care se pot consuma îndulcite cu miere 3 căni pe zi, călduţe. Are şi o puternică acţiune astringentă, deci şi antihemoragică, datorită taninului pe care-l are în cantitate mare şi calmează totodată durerea.. Prima ceaşcă se va consuma dimineaţa la trezire pe stomacul gol.

Cimbru de grădină (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se pot însă face şi spălături vaginale, fiind indicată pentru refacerea anumitor circuite care sunt dereglate.

Coacăz negru (Rubus nigra) se indică consumul fructelor câte 100 g pe zi în timpul cât acestea sunt în sezon sau dacă nu sub formă de suc, siropuri sau chiar ceai- 2 linguriţe de fructe zdrobite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică datorită vitaminelor şi mineralelor care le conţin.

Coada calului (Equisetum arverse)-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicată persoanelor care au şi menoragii şi anemie asociată. Are acţiune hemostatică marcantă. Este util atât pentru eliminarea surplusului de apă care se acumulează uneori în perioada menstruală în special la picioare cât şi în cazuri de anemie deoarece remineralizează organismul. Este util şi pentru ameliorarea menstruaţiei prea abundente.

Coada racului (Potentilla anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura 30 picături diluate de 3 ori pe zi în 100 ml apă. Se indică pentru acţiunea antispastică asupra musculaturii uterine şi intestinale. Se indică bolnavelor cu dureri mari.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris)– 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea această cantitate pe parcursul unei zile. Se indică persoanelor care au şi menoragii prelungite.

Frasin (Fraxinus excelsior)- 2 linguriţe de flori sau frunze de frasin mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se bea întreaga cantitate fracţionat pe parcursul zilei, după mesele principale. Este indicat acest ceai şi în cazul în care este prezentă constipaţia.

Gălbenele (Calendula officinalis)- tinctură se folosesc 30 picături puse în 100 ml apă de 3 ori pe zi. Sunt utile mai ales când este vorba despre o infecţie. Prepararea tincturii: 50 g de plantă mărunţită se pune în 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine timp de 15 zile agitând des. Se strecoară apoi şi se pun în sticle mici la rece bine închise. Calmează durerile şi reglează ciclul.

Ghimber (Zinghiber officinalis) se găseşte la orice magazin alimentar. Se va pune rădăcină mărunţită 2 linguriţe la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute după care se strecoară.

 1. b) Se macină cu râşniţa de cafea, se cerne cu sita foarte fină şi se va pune un vârf de cuţit sub limbă pentru 10 minute, după care se înghite cu puţină apă.
 2. c) Se va folosi la orice preparate culinare.
 3. d) Tinctură 20 picături de 3 ori pe zi puse în 100 ml apă.

Iarbă mare (Inula helenium)-se va folosi tinctura din rădăcină câte 15-30 picături de 3 ori pe zi diluate în 100 ml apă. Se indică pentru proprietăţile antiinflamatorii şi diuretice în special la persoanele care reţin apa în timpul menstuaţiei.

Lemn dulce(Glycyrriza echinata), se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se poate folosi şi tinctura care există la magazinele naturiste. Se va folosi conform indicaţiilor producătorului.

Leuştean (Levisticum officinalis)– 2 linguriţe de seminţe măcinate se vor pune la 500 ml de apă. Se vor fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Sunt foarte utile pentru că acestea pot să regleze şi ciclul menstrual dereglat.

Seminţe de mărar (Anthum gruveoles), şi acestea sunt foarte uşor de folosit. Se poate folosi atât seminţele de la mărarul normal care se vinde în pieţe cât şi cel de la mărar tare care se foloseşte de obicei la murături. Se poate folosi în următoarele modalităţi:

 1. a) Măcinate fin se va pune o cantitate de un vârf de cuţit sub limbă unde se va ţine pentru 10 minute. Se înghite apoi cu puţină apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi.
 2. b) Se vor pune 2 linguriţe mărunţite în 250 ml de apă. Se vor fierbe timp de 5 minute după care se vor strecura. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din acestea pe zi.
 3. c) Tinctură care se poate prepara în gospodărie sau se va cumpăra de la magazinele plafar. Se poate face din 50 g de seminţe măcinate la 250 ml alcool de 70 de grade. Se vor ţine timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se va lua câte 20-30 picături de 3 ori pe zi. Se poate însă lua şi o linguriţă de 3 ori pe zi bine înţeles dizolvată în 100 ml apă pentru că conţine alcool.

Morcov (Daucus carota), sunt utile doar inflorescenţele care se vor putea prepara şi administra în felul următor: 1. a) 3 linguriţe de inflorescenţe se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se va strecura. Se pot consuma 3 ceaiuri din acestea pe zi.
 2. B) Se vor pune 50 g de inflorescenţe mărunţite la 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţin apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând de mai multe ori pe zi. Se păstrează doar în recipiente închise ermetic. Se strecoară după 15 zile şi se vor pune în sticle da capacitate mai mică. Când se prepară se va putea pune şi sucul de la o lămâie în această tinctură. Se va putea lua câte 20-30 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă, deoarece conţin alcool.

Nuc (Juglans regia): se pun 4 linguri de frunze uscate şi mărunţite la 1 litru de vin roşu sau alb de bună calitate. Se ţin timp de 10 zile, apoi se strecoară. Se poate lua câte 50 ml pe zi. Se agită înainte de administrare. Se începe acest tratament în timpul meselor în perioada care precede menstruaţia. Este util mai ales în cazul durerilor de abdomen sau ciclu neregulat.

Obligeană (Acorus calamus)- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară şi se iau câte 3-4 linguri pe zi. Se poate lua şi praf din rădăcină, câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Acesta se pune sub limbă pentru 10 minute, apoi se înghite.

Este indicată persoanelor cu dereglări glandulare şi cu constipaţie asociată.

Păstârnac (Pastinaca sativa): se pune 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă şi se fierbe 5 minute. Se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma şi rădăcinile în diferite preparate culinare şi sub formă de suc câte 20 ml la 200 ml suc de morcovi sau roşii.

Pelin (Artemisia absintum)-1 linguriţă de vârfuri înflorite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se va consuma doar o cană pe zi în timpul menstrelor. Consumul mai lung poate aduce intoxicaţii. Se indică persoanelor care au şi oligomenoree, pentru efectul emeagog.

Roiniţa (Melissa officinalis)- 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat şi tinctura câte 15-30 picături de 3 ori pe zi. Se indică pentru acţiunea antispastică şi sedativă.

Salată (Lactuca sativa)– este bogată în fitohormoni (estrogeni vegetali) de aceia este bine să nu lipsească din alimentaţia femeilor, mai ales la cele care sufere de dismenoree. Se va consuma ca aliment preferabil crud şi în cantitate cât mai mare. Mai ales în zilele ce preced menstruaţia. Se reduce atunci carnea din alimentaţie, la fel laptele şi se reduce cafeaua şi dulciurile complet.

Salcia (Salix alba) (coajă) se va folosi pentru consum intern fiind utilă în cazul tuturor durerilor care apar în acest sindrom. Are efect analgezic puternic şi de asemenea sedativ. Este indicat şi în cazurile cu insomnie şi nervozitate în timpul menstruaţiei.

Salvie (Salvia officinalis)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

Tot intern se va putea face şi tinctură din plantele de mai sus care se va lua câte 10 picături până la o linguriţă o dată. Acestea se pot lua diluate cu puţină apă. Regularizează ciclul şi calmează durerile.

Seminţe de secară (Secale cereale) încolţite se vor lua câte 100 g pe zi o perioadă de 20-30 zile.

Soia (Soja hipoida). Se poate folosi la orice preparat alimentar indiferent de cantitate. Sau se poate prepara lapte de soia care se va lua zilnic.

 De asemenea vitaminele din grupa B-urilor, ne referim la B1, B6 sunt foarte utile. Tot dintre vitamine mai este şi vitamina E care este renumită pentru efectul deosebit pe care îl are la această afecţiune.

Sunătoare (Hypericum perforatum)-1 linguriţă de vârfuri înflorite mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită şi se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentru acţiunea antispastică şi antiinflamatorie.

Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Tinctură câte 30 picături de 3 ori pe zi, diluată la 100 ml apă. Este indicată pentru că conţine amine cu efect de calmarea durerii şi este şi antihemoragică.

Trifoi roşu (Trifolium pratense)– 1 linguriţă de flori de trifoi roşu se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi atât în perioada de dinaintea menstruaţiei cât şi în această perioadă. Este un bun revitalizant, parcă special pentru femei.

Valeriană (Valeriana officilanis)- indiferent că se consumă ca ceai sau tinctură, este cea mai puternică în acţiunea de calmare a durerii, dar induce şi o stare de somnolenţă. Are acţiune spasmolitică, sedativă şi este indicată în cazul prezenţei afecţiunilor neuro-vegetative asociate (nervozitate, palpitaţii, insomnie, senzaţie de nod în gât, accese de plâns). Se indică 5-30 picături 1-3 ori pe zi.

Muguri de zmeur (Rubus idaeus), are acţiune sedativă asupra musculaturii uterine, se vor culege primăvara devreme şi se pun la uscat. Se pot folosi în următoarele feluri :

 1. a) se macină fin cu râşniţa de cafea, după care se cern cu o sită fină. Se pot ţine în acest fel în borcane care se închid ermetic. Se va lua din acest praf un vârf de cuţit până la o linguriţă de 3 ori pe zi. Se va pune sub limbă unde se va ţine pentru 10 minute, apoi se va înghiţi cu puţină apă.
 2. b) se pun 2 linguriţe de muguri zdrobiţi la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi din acest ceai.
 3. c) Se va face o tinctură din 50 g de muguri mărunţiţi care se vor pune în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se vor ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des pentru a se putea extrage principiile active din aceştia. Se strecoară apoi şi se pun în sticluţe mici. Ar fi bine ca să se lase totuşi să se decanteze la rece pentru 24 ore, deoarece oricât se va filtra tot vor mai fi depuneri. Se poate ca o dată cu alcoolul să se mai pună şi sucul de la o lămâie. Se vor lua 20 picături- o linguriţă de trei ori pe zi puse în 100 ml apă. Menţionez faptul că există la magazinele de profil gata preparat de către Plantextract Cluj acest preparat şi este de o foarte bună calitate.

Miere- cu 5 zile înainte de perioada ciclului, nu consumaţi deloc zahăr sau produse cu zahăr ci înlocuiţi-le cu miere. Dacă în acest timp renunţaţi şi la prăjeli, la produsele de origine animală, este foarte posibil ca ciclul să se regleze, fără alte medicamente.

-Extern:

Se poate face  cu ceai făcut din următoarele plante medicinale cu care se fac spălături: agriş, angelică, călin, cerenţel, coada racului, creţişoară, cruciuliţă, dediţei, fumăriţa, gălbenele, iarbă mare, lemn dulce, leurdă, leuştean, muşeţel, porumb, roiniţă, salcie, salvie, traista ciobanului, urzică, viţa de vie.

Agriş (Ribes uva-crispa) se va folosi în cazul inflamaţiilor care generează durerea. Se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită (frunze) la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară.

Angelica (Angelica arhangelica) cea mai eficientă este rădăcina însă se pot folosi şi alte părţi ale plantei. Se va pune 2 linguriţe mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 10 minute după care se va strecura.

Călin (Viburnum opulus) se vor folosi 3 linguriţe de plantă mărunţită la 500 ml apă. Se fierbe timp de 3 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.

Cerenţel (Geum urbanum) se folosesc 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă. Se fierb timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.

Coada racului (Potentilla anserina) se vor pune 2 linguri la 500 ml apă clocotită. Se acopere timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.

Coada şoricelului (Achillea milefolium)care are azulenă şi se mai spune că soia sub orice formă contribuie foarte mult la această afecţiune. Se fac spălături cu 2 linguriţe de plantă mărunţită (se preferă florile) la 250 ml apă. Se pot face de 2 ori pe zi.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris) se vor folosi 2 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi.

Cruciuliţă (Senecio vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.

Dediţei (Pulsatilla montana)  se vor folosi rădăcinile. Se mărunţesc şi se vor pune 2 linguriţe de rădăcină mărunţită la 500 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 spălături pe zi.

Fumăriţa (Fumaria officinalis) 3 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor face 2 spălături vaginale pe zi. Se poate folosi şi intern câte 2 căni pe zi.

Gălbenele ( Calendula officinalis) se vor pune 2 linguri de flori mărunţite la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.

Iarbă mare (Inula helenium ) se vor pune 3 linguri la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor face 2 spălături pe zi. Se poate lua şi intern 2-3 ceaiuri.

Leurdă (Allium ursinum),  se vor pune 3 linguri de plantă la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Este foarte util şi intern câte 2 ceaiuri pe zi.

Leuştean (Levisticum officinale), se poate folosi atât planta cât şi rădăcina, în următoarele feluri:

 1. A) 4 linguri de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.
 2. b) 2 linguri de rădăcină se vor pune în 500 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.

Muşeţel (Matricaria chamomilla), 3 linguri de flori mărunţite se vor pune în 500 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.

Roiniţă (Melisa officinalis), se vor pune 3 linguri de plantă mărunţită la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături vaginale pe zi.

Salcia (Salix alba), se va pune 3 linguri de coajă mărunţită la 500 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, după care se strecoară. Se fac 2 spălături vaginale pe zi.

Salvie (Salvia officinalis), 2  linguri de plantă mărunţită se va pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 băi pe zi. Se poate bea şi intern câte 2-3 ceaiuri concomitent cu spălăturile în cursul unei zile.

Traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), de asemenea o plantă pe care o cunoaşte foarte multă lume şi se găseşte din belşug în primăvară când se poate recolta. Se vor pune 4 linguriţe la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se vor face 2 ceaiuri pe zi.

Urzică (Urtica dioica), se va folosi 4 linguri de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.

Viţă de vie (Vitis vinifera) se va folosi frunza. Se ia 2 mâni de frunze care se vor pune în 500 ml apă. Se vor fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot face 2 spălături pe zi.

  Dismenoreea are simptome mai grave dacă este însoţită de stres sau dacă femeia respectivă are parte de certuri sau probleme familiare. De asemenea consumul cafelei, fumatul, viaţa dezordonată, fără un program fix pot să producă o agravare a bolii.

 • Cel mai indicat mineral la această afecţiune este magneziul din care se va lua zilnic. Multe cazuri au fost rezolvate cu acest mineral.
 • Sucurile de fructe şi legume ajută foarte mult dacă sunt consumate zilnic la această afecţiune.

Reţeta 1: 2 linguriţe de traista ciobanului, 4 linguriţe de coada racului, 2 linguriţe de flori de gălbenele şi 3 linguriţe de lemn dulce. Amestecul obţinut se împarte în 4 părţi egale. Se prepară sub formă de decoct din câte 1 parte care se va pune la 500 ml apă. Se fierbe la foc scăzut timp de 5 minute. Se utilizează în 3 reprize după mesele principale. Tratamentul se începe cu câteva zile înaintea menstruaţiei.

Ţelina- este un excelent drenor hepatic, tonic al sistemului nervos şi hipotensor, acţionând şi asupra epitelului renal, determinând creşterea urinei eliminate. Stimulează activitatea de drenare a bilei, provoacă apariţia ciclului menstrual întârziat. Se fierb 3 linguri de rizomi mărunţiţi la 1 litru de apă timp de 20-30 minute. Strecuraţi şi apoi beţi 2 căni pe zi. Se pot folosi şi frunzele- 4 linguri de frunze mărunţite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.

Vin de scorţişoară: se pun 25 g de scorţişoară mărunţită la un litru de vin roşu. Se lasă apoi timp de 8 zile agitând des. Se strecoară. Se ia câte 2 linguri pe zi cu 15 minute înainte de mese.

Cataplasme cu căldură eventual cu mămăliguţă. Acestea se vor aplica pe zona abdomenului inferior. Se face pentru aceasta o mămăliguţă mai tare care se întinde pe o bucată de pânză în strat de 2-3 cm şi se aplică cât de caldă se suportă învelindu-se în ceva gros pentru a menţine mai mult timp căldura locală. Se poate face de câte ori simţiţi nevoia, pentru calmarea durerii.

Tinctura de creţişoară.

(Alchemilla vulgaris).

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni:

Intern: antidiareic, antiinflamator, astringent, hemostatic, cicatrizant, sedativ uşor, stomahic, tonic feminin, reglator al menstruaţiei, reglator hormonal în cazul femeilor, tonic general, reântineritor, antihemoroidal, expectorant uşor.

Extern. Cicatrizant tonic, antiinflamator.

Indicaţii:

Intern. Hipermenoree, dismenoree, amenoree, hipoplazie mamară, simptome asociate menopauzei, chist ovarian, fibrom uterin, anexită, slăbiciune generală, depresii, stomatită, afecţiuni ORL, diaree, dizenterie, epistaxis, leucoree, dureri de cap, catar respirator, adjuvant în tratamentul obezităţii.Extern:

Răni, angină, vergeturi, îmbătrânirea pielii, ulcere varicoase sângerânde, plăgi, inflamaţii, conjunctivită, leucoree, prurit.

Tinctura de lemn dulce.

Glxcyrrhiza glabra.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni:

Intern: antiseptic, antialergic, antispastic, emolient, diuretic, antiinflamator, antiulceros, depurativ, lexativ, diuretic, fluidifiant al secreţiilor bronhice, expectorant, tonic general, calmant, stimulează secreţia de hormoni estrogeni.

Extern: antiinflamator, antiseptic, regenerant şi cicatrizant.

Indicaţii:

Intern: ulcer, gastrită, gastralgie, tuse iritativă, gripă, traheită, laringită, bronşită, impotenţă, frigiditate, slăbiciune generală, hipoploxie mamară, dismenoree, artrită, calculoză biliară şi renală, alergii, enterită, digestie lentă, constipaţie, dispepsii de fermentaţie.

Extern: faringite, amigdalite, inflamaţii ale cavităţii bucale, conjunctivită.

Precauţii: în administrarea prea îndelungată poate produce dureri de cap, hipertensiune, edeme.

Tinctura de mărar.

Anethum graveolens.

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni.

Intern: antiinflamator, antispastic, emenagog, estrogen, stimulent al gonadelor la femei, galactogog, stimulent şi reglator al activităţii glandelor cortico-suprarenale, stimulent digestiv, carminativ, diuretic.

Indicaţii.

Intern: amenoree (lipsa ciclului menstrual), dismenoree, (ciclu menstrual neregulat şi dureros), sterilitate la femei, pentru a favoriza creşterea în volum a sânilor, menopauză prematură, adjuvant în hirsutism, disfuncţii ale glandelor cortico-suprarenale şi fenomene conexe cu acestea, digestie dificilă, balonare, insomnie, anorexie, combaterea stărilor de vomă şi a spasmelor digestive precum şi în bolile urinare. Popular este folosită contra colicilor de orice natură, pentru oprirea sughiţului, tratarea tulburărilor nervoase, precum şi pentru combaterea şi prevenirea indigestiilor.

Precauţii şi contraindicaţii. În hipermenoree, tumori benigne şi maligne nu se administrează acest remediu.

Tinctura de talpa gâştei.

Leonorus cardiaca.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.Intern: antiastmatic (împiedecă apariţia senzaţiei de sufocare), antidepresiv, antispasmodic, astringent, calmant general, calmant cardiac, calmant gastric, cicatrizant, diminuează stările de excitaţie cerebrală, expectorant, hipotensiv (acţionează mai degrabă în sens reglator), produce relaxarea vaselor sanguine care alimentează cordul şi într-o anumită măsură cordul în sine, tonic cardiac, tonic general, uterotonic (favorizează tonifierea uterului), vasoconstrictor periferic.

Extern: antiinflamator, antiseptic, astringent şi cicatrizant, regenerator epitelial.

Indicaţii.

Intern: aritmie cardiacă de origine nervoasă, hipertensiune arterială, ischemie cardiacă (atât forme dureroase, cât şi ne dureroase), tulburări de menopauză, dismenoree (ciclu neregulat şi/sau dureros), amenoree (absenţa sau întârzierea patologică a menstruaţiei), reumatism, bronşită, astm, crize astmatice care apar pe fondul de stres, depresie, depresie însoţită de anxietate, prolaps şi atonie uterină, gastrită hiperacidă pe fond de stres, colită de fermentaţie, digestie dificilă, distonie neuro-vegetativă.

Extern: contuzii, răni, arsuri, reumatism, prolaps uterin, febră tifoidă (se pun cataplasme pe ceafă şi tălpi), dureri de spate (cataplasme sau unguent local pe locul afectat).

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tonic feminin.

Preparat pentru înfrumuseţare, îmbunătăţirea activităţii hormonale, mărirea vitalităţii şi intensificarea proceselor de regenerare la femei. Uz intern.

Preparat de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni: reglator hormonal, stimulent şi reglator al activităţii gonadelor, stimulent şi reglator al glandelor cortico-suprarenale, antidismenoreic, stimulent imunitar, emenagog, estrogen, galactogog, antiacneic (datorită acţiunii sale la nivel hormonal), reglează perioada de somn, îmbunătăţeşte activitatea nervoasă, depurativ.

Indicaţii: pentru stimularea creşterii sânilor, tulburări de ciclu menstrual (amenoree, dismenoree), hirsutism (apariţia unei pilozităţi inestetice la femei, acestea fiind adesea consecinţa unei activităţi hormonale deficitare), dereglări minore ale activităţii nervoase, caracterizate prin insomnie sau din contră somnolenţă, perturbări ale apetitului (în sensul unei creşteri sau descreşteri anormale), menopauză prematură, menopauză cu simptomele asociate ei.

Rezultate remarcabile mai pot fi obţinute în afecţiuni conexe cu disfuncţii conexe cu disfuncţionalităţii la nivel endocrin, dureri de cap de etiologie necunoscută, supra-ponderalitate, nervozitate, frigiditate.

Contraindicaţii. Histerectomie recentă, afecţiuni care au ca substrat producerea în exces de hormoni estrogeni.

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close