Dovleacul ca tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

DOVLEACUL.

Curcubita pepo,

Fam. Curcubitaceae.

Denumiri populare: berbeniţă, bostan porcesc, bostani turceşti, bostan de ţară, bubă buroasă, curcubetă porcească, curcubite româneşti, doflani, dovleci  galbeni,, dovleci pestriţi, dovlete, duleţi, harbuz, ivără galbenă, lobeniţă, lubeniţă, ludan, lurbă, pepene, tăbac, zbacă.

Descriere– Face parte din aceiaşi familie cu castravetele şi este original din America, fiind probabil cultivat pentru prima oară în partea de nord a Mexicului, în urmă cu 8.000- 10.000 de ani. Specia a fost introdusă în Europa prin sec XV- XVI. Primii dovleci au traversat Atlanticul împreună cu Cristofor Columb, care I-a descoperit în Caraibe. Italienii au numit dovleacul citrulo, din latinul citrus, făcând aluzie la culoarea lui, dar se parte că este vorba despre o altă specie, venită din Asia, în sec XII. Părţile întrebuinţate sunt miezul şi seminţele. Numele pepo vine de la grecescul „pepon” care înseamnă „copt la soare”. Dovleacul are tulpina lungă şi ascuţită, care poartă frunze mari, pufoase şi flori galben-închis în formă de pâlnie. Acestea sunt urmate de fructe portocalii care conţin multe seminţe plate şi albe.

În terapeutică se folosesc în special seminţele Curcubita semen.



 

 

În tradiţia populară:

Dovleacul a fost adus cu multe sute de ani în urmă de conchistadorii spanioli din America Centrală, după care a fost răspândit în întreaga Europă. În ţara noastră a ajuns la sfârşitul secolului XVIII-lea şi a fost imediat adoptat, atât ca aliment cât şi ca leac. Cele mai preţioase sunt seminţele sale bogate în ulei (extrem de calorice şi de energizante), cu proprietăţi medicale dintre cele mai spectaculoase.

Dovleacul copt se lega la gât pentru gâlci. Vrejul se punea în scăldătorile celor slabi şi bolnăvicioşi.

În unele părţi, copiii, în ziua bubatului din 4-5-6 decembrie, nu numai că nu aveau voie să mănânce seminţe, dar se şi “îmbărburau” cu dovleac copt, în lipsa mierii sau a dulceţei, ungându-se cu el pe faţă, ca să fie dulce ca el. Dovleacul care se cocea pentru “îmbărburatul copiilor” nu se punea în spuză, ca să nu iasă vărsatul des ca spuza.

În 1735, în Austria s-a extras pentru prima oară ulei din seminţele unei varietăţi locale de dovleac (Curcubita styriaca). Întrebuinţat iniţial pentru fabricarea cremelor şi balsamurilor, uleiul a trecut ulterior în alimentaţie.

Compoziţie chimică: dovleacul are un conţinut ridicat de carotenoide (beta-caroten, alpha-caroten, luteină, zeaxantină, luteină, etc). Aceştia sunt nişte antioxidanţi puternici (ei dau culoarea galbenă sau portocalie a dovleacului) care protejează celulele contra îmbătrânirii, reduc riscurile bolilor cardiovasculare şi întăresc sistemul imunitar. Acid linoleic omega 6, cupru, fosfor, zinc, etc. Vitamina A în pulpă. Seminţele de dovleac au o valoare energetică ridicată conţin: magneziu care participă la mineralizarea osoasă şi la sănătatea inimii.

Seminţele: ulei, protide, fitosterine, lecitină, acid linolic, fosfor, rezine şi enzime, magneziu în cantitate mare, zinc.

Acţiunea farmaceutică: vermifug, laxativ, diuretic, sedativ, seminţele antihelmitice destul de puternice, tenifug. Carotenoizii sunt puternici antioxidanţi acţionând în sensul prevenirii unor maladii legate de procesul de îmbătrânire (cataractă, maladii cardio-vasculare) sau asupra unor forme de cancer. Miezul dovleacului este o sursă de vitamina A. Acestea îmbunătăţesc vederea, măreşte rezistenţa la infecţii respiratorii, ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţine procesul de consolidare a oaselor şi starea de sănătate a pielii, părului, dinţilor, gingiilor. Carotenoizii care dau culoarea galbenă sau portocalie la dovleac, protejează celulele contra îmbătrânirii, reduc riscul cardiovascular şi întăresc sistemul imunitar. De asemenea ajută la prevenirea cancerului. Seminţele de dovleac sunt una dintre cele mai bune surse de zinc. Această substanţă este recomandată în special adolescenţilor, când le apar coşuri, seboree, mătreaţă. De asemenea este indicat bărbaţilor până la vârsta a treia mai ales al celor ce sufere de prostată. Este suficient 20 de seminţe pe zi dimineaţa înainte de masa de prânz pentru a-i oferi organismului necesarul zilnic de zinc. Seminţele participă în special la reacţia imunitară a organismului, la fabricarea materialului genetic, la fabricarea spermei şi la creşterea fătului. Consumul zilnic de seminţe de dovleac previne apariţia calculilor renali. De asemenea la prevenirea afecţiunilor prostatei.

Sunt o sursă importantă de vitamina A în special miezul, care ajută la îmbunătăţirea vederii. Ajută de asemenea la întărirea sistemului imunitar, consolidează oasele şi starea de sănătate a părului şi pielii.

Magneziul: seminţele constituie o excelentă sursă de magneziu. Acesta participă la mineralizarea osoasă, la sănătatea dinţilor şi la funcţionarea sistemului imunitar, contribuie la menţinerea unui sistem cardiovascular sănătos şi preântâmpină atacurile de inimă, împiedică formarea depunerilor de calciu, a calculilor renali şi biliari.

Acidul linoleic omega 6- seminţele de dovleac sunt o bună sursă de acid linoleic, un acid gras esenţial din familia omaga 6. organismul are nevoie pentru buna funcţionare a sistemului imunitar, circulator şi hormonal.

Cuprul- seminţele sunt o bună sursă de cupru care este necesar absorbţiei şi utilizării fierului în formarea hemoglobinei. El face parte din numeroase enzime care participă la protecţie contra radicalilor liberi.

Fosforul- seminţele de dovleac conţin mult fosfor şi acesta este util pentru mineralizarea oaselor şi a dinţilor. El joacă un rol important în transferul de energii şi contribuie la echilibrarea acido-bazic al organismului. Diminuează riscul formării calculilor în organism.

Zincul: acesta participă în special la reacţia imunitară a organismului, la fabricarea materialului genetic, la fabricarea spermei şi la creşterea fătului.



Ajută foarte bine pulpa de dovleac în toate regimurile de slăbire, fiind bogate în minerale, vitamine, etc şi sărace în calorii având de asemenea magneziu şi multe fibre celulozice. Are un important efect laxativ fiind un laxativ blând care poate fi indicat chiar şi la copii. Această acţiune este complectată datorită manitolului pe care-l conţine, fiind un zahăr complex cu virtuţi laxative. Desfundă vasele de sânge, reglează colesterolul şi stimulează activitatea rinichilor, echilibrează sistemul glandular, nervos şi psihic. În tradiţia populară ele fac parte din hrana de bază pentru persoanele cu dezechilibre psihice.

Dietologii din Japonia pun seminţele pe primul loc în tabelul produselor alimentare deoarece conţin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi mai ales zinc. Seminţele de dovleac previn sau luptă cu prosatita, cu constipaţia şi balonarea, sunt diuretice, întăresc muşchiul cardiac şi rinichii, ajută la creşterea părului, elimină metalele grele din organism.

Se pot folosi la următoarele afecţiuni: abcese, afecţiuni cardiace, arsuri, ascaridoză, ateroscleroză, boli de inimă, boli infecţioase, boli de rinichi, boli psihice, boli venerice, bube dulci, calculi biliari, calculi renali, cancer, cancer ocular şi esofagian, cancerul de piele, cancer de prostată, cataractă, colesterol, crescut, colită de putrefacţie cu constipaţie, constipaţie, cosmetică, diabet şi complicaţiile sale, diabet, dispepsii, dizenterie, dureri urinare şi renale, enterite, hemoragii oculare(cu Afin), hemoroizi, hiperplazia benignă a prostatei, hiperexcitabilitate, îmbătrânire, imunitate, infecţii urinare, inflamaţii, insomnii, insuficienţa cardiacă cu edeme, insuficienţă renală, iritaţiile vezicii urinare, leucemie, manii, nefrite, nevroze, paraziţi intestinali, plăgi atone, prostatite sau alte afecţiuni ale prostatei, psihoze, răni care se vindecă greu, retenţii hidrice, scleroză în plăci, tenie, tulburări de micţiune, tulburări de menopauză, tulburări de vedere.

Important! Seminţele este bine să se consume crude (în afara bolilor prostatei sau de rinichi când se pot da fierte), deoarece prin preparare termică unele principii active din seminţe îşi pierd eficienţa fiind distruse, deci este foarte indicat consumul loc crude.

Mod de folosire:

Pulpa de dovleac se poate consuma sub formă de suc obţinut cu storcătorul de fructe-foarte util mai ales în retenţiile hidrice în amestec cu alte legume. Este un foarte eficient laxativ dacă se consumă la trezire. Este o sursă importantă de beta-caroten şi vitamina E, 2 antioxidanţi anti-canceroşi.

-Ras (pulpa) în diferite salate, amestecat cu alte legume.

-Fiert şi consumat cu diferite condimente.

-Seminţele curăţate se pot trece prin maşina de tocat apoi se vor pune în miere în cantităţi egale şi se vor lua  cazul viermilor intestinali câte 2-3 linguriţe dimineaţa pe nemâncate. Se pot lua 100g seminţe decojite, se trec prin maşina de tocat şi apoi se amestecă cu 50-70g miere. Se ia acest amestec în 3 reprize din jumătate în jumătate de oră. După o oră se ia un purgativ, iar după încă o oră se face o clismă. Contra viermilor sau teniei se dau 30-40 g seminţe de dovleac curăţate şi măcinate la copii, iar la adulţi 60-80g în ambele cazuri pe stomacul gol. După 30 minute, până la 2 ore de la administrare se ia un purgativ, de preferinţă ulei de ricin. Se face zilnic până la eliminarea capului de la tenie. Se poate consuma în alte afecţiuni câte un pahar de 2 ori pe zi.

-Se prepară lapte de bostan. Un pahar de seminţe se pisează (ideal într-un vas de lut), pe parcurs se adaugă puţin câte puţin- 3 pahare de apă clocotită. Se strecoară, se stoarce bine terciul şi se bea lichidul obţinut de 3 ori pe zi, câte ½ pahar, înainte de masă.

Seminţe de dovleac necurăţate (cu coajă cu tot) se vor trece prin maşina de carne după care se vor pune cu 250 ml de apă la fiecare 2 linguriţe. Se vor fierbe timp de 15 minute după care se vor strecura. Acest preparat este foarte bun să se consume câte  2-3 căni pe zi în toate afecţiunile prostatei. De asemenea se va putea consuma în cazul constipaţiei.

Bine înţeles că există foarte multe reţete în fiecare sat câte una mai specială poate, însă în mare putem să spunem că reţetele de mai sus sunt suficiente pentru afecţiunile enumerate. Se pot face însă diferite combinaţii, cu vin, miere, etc. Acestea însă nu vor influenţa în rău tratamentul.

De fapt se recunoaşte că fiecare om este unic şi ceea ce se potriveşte unuia, nu trebuie neapărat să se potrivească şi celuilalt. Fiecare va alege de fapt ceea ce i se potriveşte mai bine.

-Sucul de dovleac băut pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă este un laxativ excelent.

-2 pahare pe zi de suc de dovleac sunt un mijloc diuretic excelent.

Modul de folosire pe afecţiuni:

Abcese– în cadrul abcesului se pot face şi este necesar să se facă 2 tipuri de tratamente. În faza în care se doreşte colectarea puroiului se va fierbe pulpă de dovleac, se pasează şi se pune cu ajutorul unui pansament cataplasmă cât mai caldă pentru a ajuta la colectarea puroiului şi grăbirea procesului. După ce s-a spart şi eliminat puroiul se va pune ulei de dovleac care este un foarte bun emolient şi totodată ajutând la o cicatrizare mai rapidă.

Afecţiuni cardiace se scot din alimentaţie carnea, prăjelile, untul şi margarina, precum şi produsele de cofetărie şi patiserie. Se consumă zilnic în jur de 100g de seminţe de dovleac, al căror ulei conţine acizi graşi polinesaturaţi care sunt un elixir pentru vasele de sânge şi se pot folosi perioade lungi de timp.

Arsuri- datorită faptului că uleiul de dovleac, în special cel care este presat la rece se poate aplica în toate cazurile pe arsuri grăbind cicatrizarea estetică.

Ascaridoză– se prepară un amestec din 30 g seminţe crude de dovleac, cu pieliţa verde păstrată, 50-60 ml apă şi o linguriţă de miere de albine preferabil polifloră. Se mărunţesc seminţele sau se pisează preferabil într-un vas de argilă apoi se amestecă cu miere. Se administrează pe ne mâncate câte 1 linguriţă timp de o oră până la terminarea preparatului. Peste 3 ore se va consuma un preparat purgativ, şi peste alte 30 de minute se va face o clismă. Pentru copii doza de seminţe este: 10-12 ani-15g, 5-7 ani 10 g , 3-4 ani- 7,5g, 2-3 ani- 5g. Se poate folosi la orice viermi intestinali acest preparat. Pentru copiii mai mari de 15 ani se mai poate prepara un decoct din 500 g seminţe. Seminţele se dau prin robot cu coajă cu tot. Peste ele se toarnă 1 litru de apă. Se ţine amestecul la Bain.Marie timp de 2 ore. Se lasă să se răcească, se ia pelicula uleioasă formată pe deasupra şi se bea decoctul în decurs de o oră. Pentru copiii până la 5 ani se vor folosi 100-150 g seminţe la 200-300 ml apă, pentru cei de 8-9 ani se vor folosi 200 g de seminţe la 500 ml apă, iar pentru cei de 10-15 ani se vor folosi 300 g seminţe şi 700 ml apă. Tratamentul cu seminţe de dovleac este bine suportat. Cu două zile înainte de a începe tratamentul este bine să se facă o clismă, iar seara în ajun se va lua un laxativ.

Ateroscleroză– se consumă decoctul de seminţe ne prăjite câte 1-2 linguriţe pe zi se pot face 2 căni de preparat contribuind la eliminarea depunerilor de pe artere şi de asemenea ajutând la eliminarea toxinelor din organism, reducerea colesterolului, etc.

Boli de inimă se scot din alimentaţie carnea, prăjelile, untul şi margarina, precum şi produsele de cofetărie şi patiserie. Se consumă zilnic în jur de 100g de seminţe de dovleac, al căror ulei conţine acizi graşi polinesaturaţi care sunt un elixir pentru vasele de sânge şi se pot folosi perioade lungi de timp.

Boli infecţioase- consumul seminţelor crude este foarte eficient deoarece ajută, la eliminarea toxinelor şi în plus conţine o serie de minerale care au şi proprietatea de a distruge o serie de germeni patogeni.

Boli de rinichi– Se ia un dovleac de mărime mijlocie, se taie capacul şi se scot seminţele. Se presară zahăr, apoi se acopere deschizătura cu capacul, se acopere cu un prosop gros şi se lasă la loc cald. Se iau câte 1-3 linguri de lichid de 3 ori pe zi înainte de masă (sau se bea câte un sfert de pahar). Miezul dovleacului este o sursă de vitamina A. Aceasta îmbunătăţeşte vederea, măreşte rezistenţa la infecţiile respiratorii, ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţine procesul de consolidare a oaselor şi starea de sănătate a pielii, părului şi dinţilor.

Boli psihice– se poate consuma pulpă de dovleac pentru multele vitamine conţinute şi de asemenea seminţe care au de asemenea pe lângă mineralele conţinute şi vitamine posibilitatea de a contribui la o mai bună funcţionare a creierului.

Boli venerice– se vor folosi intern 2 căni de decoct din seminţe cu coajă cu tot pentru că acestea conţin zinc care este mult utilizat în tratarea tuturor afecţiunilor din sfera genitală şi în plus conţin un ulei care este emolient şi contribuie şi la cicatrizare deoarece conţine multă vitamina A, mai ales în pulpă fapt pentru care se poate folosi la pansare pulpa de dovleac. Se recomandă un regim vegetarian cu crudităţi, în care să fie inclus consumul a 200g de seminţe de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric. Mai este recomandat şi ca adjuvant în bolile venerice, în tulburările de menopauză, în anumite forme de leucemii, precum şi în cancer (mai ales al pielii, pulmonar şi intestinal).

Bube dulci– se pasează pulpă de dovleac şi se aplică apoi pe bubele care există, contribuind la vindecarea mai rapidă şi totodată nu mai lasă să se întindă afecţiunea mai departe, deoarece sunt astupate bubele acestea şi doar acestea pot să contamineze. De asemenea contribuie la dispariţia mâncărimii pielii, lucru foarte important la această afecţiune, pentru că datorită acesteia copii se scarpină şi în acest fel se contaminează şi în alte locuri cu lichidul care iasă din răni.

Calculi biliari- se va consuma ulei de dovleac preferabil presat la rece c-te 1 linguriţă de 2-3 ori pe zi contribuind ca emolient şi deci ajutând eficient la eliminarea calculilor de dimensiuni mici.

Calculi renali– se poate face lapte de bostan din seminţe pisate care se vor pune cu apă fierbinte şi apoi se vor consuma fără a fi strecurat, contribuind ca emolient la eliminarea calculilor. Extern se poate aplica cataplasmă cu pulpă fiartă caldă care se aplică pe regiunea rinichilor pentru eliminarea sau calmarea durerilor.

Cancer–  Se recomandă un regim vegetarian cu crudităţi, în care să fie inclus consumul a 200g de seminţe de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric. Mai este recomandat şi ca adjuvant în bolile venerice, în tulburările de menopauză, în anumite forme de leucemii, precum şi în cancer (mai ales al pielii, pulmonar şi intestinal).

Cancer ocular şi esofagian– se consumă lapte de dovleac din 100g de seminţe puse în 200 ml lapte şi fiert 10 minute, cu care se face tratament intern câte 15 zile urmate de 10 zile pauză. De asemenea extern se poate aplica pulpă coaptă ]n cuptor aplicată cataplasmă caldă zilnic.

Cancerul de piele– Se recomandă un regim vegetarian cu crudităţi, în care să fie inclus consumul a 200g de seminţe de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric. Mai este recomandat şi ca adjuvant în bolile venerice, în tulburările de menopauză, în anumite forme de leucemii, precum şi în cancer (mai ales al pielii, pulmonar şi intestinal).

Cancer de prostată– Dietologii din Japonia pun seminţele pe primul loc în tabelul produselor alimentare deoarece conţin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi mai ales zinc. Seminţele de dovleac previn sau luptă cu prosatita, cu constipaţia şi balonarea, sunt diuretice, întăresc muşchiul cardiac şi rinichii, ajută la creşterea părului, elimină metalele grele din organism.





Cataractă– intern seminţe de dovleac sub orice formă zilnic şi extern aplicat pe ochii închişi cataplasmă cu pulpă coaptă în cuptor aplicată călduţă pentru 30 de minute.

Colesterol crescut se scot din alimentaţie carnea, prăjelile, untul şi margarina, precum şi produsele de cofetărie şi patiserie. Se consumă zilnic în jur de 100g de seminţe de dovleac, al căror ulei conţine acizi graşi polinesaturaţi care sunt un elixir pentru vasele de sânge şi se pot folosi perioade lungi de timp.

Colite de putrefacţie cu constipaţie– băutură de dovleac fiert pregătit cu 500g miez fără seminţe. Se taie în bucăţele, se pune la fiert cu apă, apoi după ce s-a muiat se scurge apa. Miezul fiert se pasează până se obţine o pastă fină, se pune apoi apa scursă anterior şi se amestecă pentru omogenizare. Se consumă în cursul unei zile, eventual dimineaţa şi la amiază în două reprize. Se face acest lucru timp de 30 zile.

-suc obţinut din 500g pulpă de dovleac obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se bea zilnic un pahar în cazul edemelor fiind foarte eficient.

Constipaţie – băutură de dovleac fiert pregătit cu 500g miez fără seminţe. Se taie în bucăţele, se pune la fiert cu apă, apoi după ce s-a muiat se scurge apa. Miezul fiert se pasează până se obţine o pastă fină, se pune apoi apa scursă anterior şi se amestecă pentru omogenizare. Se consumă în cursul unei zile, eventual dimineaţa şi la amiază în două reprize. Se face acest lucru timp de 30 zile.

-suc obţinut din 500g pulpă de dovleac obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se bea zilnic un pahar în cazul edemelor fiind foarte eficient.

Cosmetică– seminţele de dovleac se folosesc pentru îmbunătăţirea şi împrospătarea culorii tenului. Seminţele crude se pisează bine, se amestecă cu apă clocotită (1;10) şi se fierb până se obţine o pastă omogenă care se aplică pe faţă. Se ţin pentru 20 de minute, apoi se spală cu apă călduţă. Se poate face acest tratament zilnic sau cât consideraţi că este nevoie, până la obţinerea rezultatului dorit.

Diabet şi complicaţiile sale– se consumă câte 1 linguriţă de ulei de dovleac presat la rece de 2 ori pe zi, dimineaţa la sculare şi seara la culcare.

Diabet- pulpa de dovleac coaptă sau fiartă contribuie la diminuarea zahărului din sânge. Se poate consuma în cantităţi cât de mari în funcţie de toleranţa individuală.

Dispepsii- seminţele contribuie la reglarea organismului datorită mineralelor şi vitaminelor conţinute. De asemenea se poate consuma pulpa sub diferite forme, inclusiv sub formă de suc împreună cu suc de morcovi fiind mai eficientă în acest caz.

Dizenterie– seminţele de dovleac fierte după mărunţire cu coajă cu tot contribuie la eliminarea germenilor patogeni din organism şi în acest fel contribuie la o mai rapidă vindecare.

Dureri urinare şi renale -Emulsia obţinută prin fierberea în lapte sau apă a seminţelor decojite şi pisate este calmantă şi se foloseşte în insomnii şi dureri generate de inflamarea căilor urinare.

Edeme – băutură de dovleac fiert pregătit cu 500g miez fără seminţe. Se taie în bucăţele, se pune la fiert cu apă, apoi după ce s-a muiat se scurge apa. Miezul fiert se pasează până se obţine o pastă fină, se pune apoi apa scursă anterior şi se amestecă pentru omogenizare. Se consumă în cursul unei zile, eventual dimineaţa şi la amiază în două reprize. Se face acest lucru timp de 30 zile.

-suc obţinut din 500g pulpă de dovleac obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se bea zilnic un pahar în cazul edemelor fiind foarte eficient.

Enterite– decoct din seminţe ne decojite se va consuma zilnic 2 căni pentru a se ajuta la vindecarea afecţiunii şi de asemenea la cicatrizarea rănilor care pot să fie prezente în intestine.

Hemoragii oculare- se face o pastă din pulpă de dovleac crudă în amestec cu fructe proaspete de afin în părţi egale sfărâmate şi acestea, care se aplică sub formă de cataplasmă locală.

Hemoroizi- se unge local cu ulei de dovleac de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare scaun. De asemenea intern se va consuma seminţe de dovleac câte 100 g zilnic.



Hiperplazia benignă a prostatei– Dietologii din Japonia pun seminţele pe primul loc în tabelul produselor alimentare deoarece conţin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi mai ales zinc. Seminţele de dovleac previn sau luptă cu prosatita, cu constipaţia şi balonarea, sunt diuretice, întăresc muşchiul cardiac şi rinichii, ajută la creşterea părului, elimină metalele grele din organism.

Hiperexcitabilitate–  Se recomandă un regim vegetarian cu crudităţi, în care să fie inclus consumul a 200g de seminţe de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric. Mai este recomandat şi ca adjuvant în bolile venerice, în tulburările de menopauză, în anumite forme de leucemii, precum şi în cancer (mai ales al pielii, pulmonar şi intestinal).

Îmbătrânire- consumul seminţelor de dovleac sub orice formă zilnic datorită mineralelor, vitaminelor şi substanţelor active contribuie la încetinirea apariţiei simptomelor îmbătrânirii.

Imunitate -Seminţe de dovleac, zdrobite (ne prăjite) se mestecă de mai multe ori pe zi. Provoacă eliminarea apei din corp, curăţă rinichii şi întregul sistem urinar.

Infecţii urinare– Se ia un dovleac de mărime mijlocie, se taie capacul şi se scot seminţele. Se presară zahăr, apoi se acopere deschizătura cu capacul, se acopere cu un prosop gros şi se lasă la loc cald. Se iau câte 1-3 linguri de lichid de 3 ori pe zi înainte de masă (sau se bea câte un sfert de pahar). Miezul dovleacului este o sursă de vitamina A. Aceasta îmbunătăţeşte vederea, măreşte rezistenţa la infecţiile respiratorii, ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţine procesul de consolidare a oaselor şi starea de sănătate a pielii, părului şi dinţilor.

Inflamaţii- extern se va pune cataplasmă cu pulpă de dovleac coaptă sau fiartă. Intern se consumă seminţe crude sau sub formă de lapte cu seminţe.

Insomnie: emulsia obţinută prin fierberea a 2 linguri de seminţe decojite şi pisate, în 250 ml lapte pentru 15 minute este calmantă şi se foloseşte în insomnii şi dureri generate de inflamaţia căilor urinare.

Insuficienţa cardiacă cu edeme – băutură de dovleac fiert pregătit cu 500g miez fără seminţe. Se taie în bucăţele, se pune la fiert cu apă, apoi după ce s-a muiat se scurge apa. Miezul fiert se pasează până se obţine o pastă fină, se pune apoi apa scursă anterior şi se amestecă pentru omogenizare. Se consumă în cursul unei zile, eventual dimineaţa şi la amiază în două reprize. Se face acest lucru timp de 30 zile.

-suc obţinut din 500g pulpă de dovleac obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Se bea zilnic un pahar în cazul edemelor fiind foarte eficient.

Insuficienţă renală– Se ia un dovleac de mărime mijlocie, se taie capacul şi se scot seminţele. Se presară zahăr, apoi se acopere deschizătura cu capacul, se acopere cu un prosop gros şi se lasă la loc cald. Se iau câte 1-3 linguri de lichid de 3 ori pe zi înainte de masă (sau se bea câte un sfert de pahar). Miezul dovleacului este o sursă de vitamina A. Aceasta îmbunătăţeşte vederea, măreşte rezistenţa la infecţiile respiratorii, ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţine procesul de consolidare a oaselor şi starea de sănătate a pielii, părului şi dinţilor.

Iritaţiile vezicii urinare -Emulsia obţinută prin fierberea în lapte sau apă a seminţelor decojite şi pisate este calmantă şi se foloseşte în insomnii şi dureri generate de inflamarea căilor urinare.

Leucemie– se ia un dovleac de mărime mijlocie, se taie capacul şi se scot seminţele. Se presară zahăr, apoi se acoperă deschizătura cu capac şi un prosop gros şi se lasă pentru 24 ore, după care lichidul obţinut prin scurgerea lui se va consuma câte 100 ml de 3 ori pe zi cu 15 minute înaintea meselor. Se recomandă un regim vegetarian cu crudităţi, în care să fie inclus consumul a 200g de seminţe de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric. Mai este recomandat şi ca adjuvant în bolile venerice, în tulburările de menopauză, în anumite forme de leucemii, precum şi în cancer (mai ales al pielii, pulmonar şi intestinal).

Manii– Se recomandă un regim vegetarian cu crudităţi, în care să fie inclus consumul a 200g de seminţe de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric. Mai este recomandat şi ca adjuvant în bolile venerice, în tulburările de menopauză, în anumite forme de leucemii, precum şi în cancer (mai ales al pielii, pulmonar şi intestinal).

Nefrite– Se ia un dovleac de mărime mijlocie, se taie capacul şi se scot seminţele. Se presară zahăr, apoi se acopere deschizătura cu capacul, se acopere cu un prosop gros şi se lasă la loc cald. Se iau câte 1-3 linguri de lichid de 3 ori pe zi înainte de masă (sau se bea câte un sfert de pahar). Miezul dovleacului este o sursă de vitamina A. Aceasta îmbunătăţeşte vederea, măreşte rezistenţa la infecţiile respiratorii, ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţine procesul de consolidare a oaselor şi starea de sănătate a pielii, părului şi dinţilor. -Seminţe de dovleac, zdrobite (ne prăjite) se mestecă de mai multe ori pe zi. Provoacă eliminarea apei din corp, curăţă rinichii şi întregul sistem urinar.

Nevroze– Se recomandă un regim vegetarian cu crudităţi, în care să fie inclus consumul a 200g de seminţe de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric. Mai este recomandat şi ca adjuvant în bolile venerice, în tulburările de menopauză, în anumite forme de leucemii, precum şi în cancer (mai ales al pielii, pulmonar şi intestinal).

Paraziţi intestinali – se prepară un amestec din 30 g seminţe crude de dovleac, cu pieliţa verde păstrată, 50-60 ml apă şi o linguriţă de miere de albine preferabil polifloră. Se mărunţesc seminţele sau se pisează preferabil într-un vas de argilă apoi se amestecă cu miere. Se administrează pe ne mâncate câte 1 linguriţă timp de o oră până la terminarea preparatului. Peste 3 ore se va consuma un preparat purgativ, şi peste alte 30 de minute se va face o clismă. Pentru copii doza de seminţe este: 10-12 ani-15g, 5-7 ani 10 g , 3-4 ani- 7,5g, 2-3 ani- 5g. Se poate folosi la orice viermi intestinali acest preparat.

Plăgi atone– Decoctul de flori de dovleac se foloseşte pentru tratarea rănilor care se vindecă greu.

Prostatite sau alte afecţiuni ale prostatei– Dietologii din Japonia pun seminţele pe primul loc în tabelul produselor alimentare deoarece conţin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi mai ales zinc. Seminţele de dovleac previn sau luptă cu prosatita, cu constipaţia şi balonarea, sunt diuretice, întăresc muşchiul cardiac şi rinichii, ajută la creşterea părului, elimină metalele grele din organism.

Psihoze- Se recomandă un regim vegetarian cu crudităţi, în care să fie inclus consumul a 200g de seminţe de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric. Mai este recomandat şi ca adjuvant în bolile venerice, în tulburările de menopauză, în anumite forme de leucemii, precum şi în cancer (mai ales al pielii, pulmonar şi intestinal).

Răni care se vindecă greu- Decoctul de flori de dovleac se foloseşte pentru tratarea rănilor care se vindecă greu.

Retenţii hidrice– Se ia un dovleac de mărime mijlocie, se taie capacul şi se scot seminţele. Se presară zahăr, apoi se acopere deschizătura cu capacul, se acopere cu un prosop gros şi se lasă la loc cald. Se iau câte 1-3 linguri de lichid de 3 ori pe zi înainte de masă (sau se bea câte un sfert de pahar). Miezul dovleacului este o sursă de vitamina A. Aceasta îmbunătăţeşte vederea, măreşte rezistenţa la infecţiile respiratorii, ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţine procesul de consolidare a oaselor şi starea de sănătate a pielii, părului şi dinţilor.

Scleroză în plăci– se ia un dovleac de mărime mijlocie, se taie capacul şi se scot seminţele. Se presară zahăr, apoi se acoperă deschizătura cu capac şi un prosop gros şi se lasă la cald. Se iau câte 1-3 linguri de lichid de 3 ori pe zi, înainte de masă (sau se bea un sfert de pahar). -Seminţe de dovleac, zdrobite (ne prăjite) se mestecă de mai multe ori pe zi. Provoacă eliminarea apei din corp, curăţă rinichii şi întregul sistem urinar.



Tenie – se prepară un amestec din 30 g seminţe crude de dovleac, cu pieliţa verde păstrată, 50-60 ml apă şi o linguriţă de miere de albine preferabil polifloră. Se mărunţesc seminţele sau se pisează preferabil într-un vas de argilă apoi se amestecă cu miere. Se administrează pe ne mâncate câte 1 linguriţă timp de o oră până la terminarea preparatului. Peste 3 ore se va consuma un preparat purgativ, şi peste alte 30 de minute se va face o clismă. Pentru copii doza de seminţe este: 10-12 ani-15g, 5-7 ani 10 g , 3-4 ani- 7,5g, 2-3 ani- 5g. Se poate folosi la orice viermi intestinali acest preparat.

Tulburări de micţiune- Se ia un dovleac de mărime mijlocie, se taie capacul şi se scot seminţele. Se presară zahăr, apoi se acopere deschizătura cu capacul, se acopere cu un prosop gros şi se lasă la loc cald. Se iau câte 1-3 linguri de lichid de 3 ori pe zi înainte de masă (sau se bea câte un sfert de pahar). Miezul dovleacului este o sursă de vitamina A. Aceasta îmbunătăţeşte vederea, măreşte rezistenţa la infecţiile respiratorii, ajută la funcţionarea normală a sistemului imunitar, menţine procesul de consolidare a oaselor şi starea de sănătate a pielii, părului şi dinţilor.

Tulburări de menopauză–  Se recomandă un regim vegetarian cu crudităţi, în care să fie inclus consumul a 200g de seminţe de dovleac zilnic. Acest aliment are efecte calmante psihice, reduce excitabilitatea şi ajută la redobândirea calmului şi echilibrului lăuntric. Mai este recomandat şi ca adjuvant în bolile venerice, în tulburările de menopauză, în anumite forme de leucemii, precum şi în cancer (mai ales al pielii, pulmonar şi intestinal).

Tulburări de vedere- se pun 100 g seminţe măcinate în 200 ml lapte şi suplimentar 1 linguriţă de fructe de afine zdrobite. Se fierb pentru 10 minute, se strecoară şi se consumă zilnic 2 căni fiind foarte eficient în toate tulburările oculare.

Combinaţii neaşteptate:

Dovleac şi soia. Conţinutul în carotenoizi al dovleacului, protejează pielea. Asociat cu soia, bogată în izoflavone (componente foarte apropiate de hormonii feminini) ajută epiderma să-şi păstreze strălucirea şi supleţea. Această combinaţie este recomandată în special femeilor care au depăşit vârsta de 50 de ani.

Dovleac şi vânătă. Lejeritatea dovleacului este compensată de conţinutul în pectine al vinetei. Pectina, amestecată cu apa din dovleac, formează un fel de gel care tapisează stomacul, creând senzaţia de saţietate. Se indică în special la obezitate şi curele de slăbire.

Dovleac cu lapte. Pireul din dovleac complectat cu lapte, constituie o asociaţie nutriţională complexă. Laptele complectează aportul de calciu al dovleacului. La 250 g piure, laptele aduce 68miligrame de calciu.

Pentru copii: sub formă de piure cu lapte, satisface nevoile de calciu. Pentru cei care nu agreează pireul, puteţi să faceţi tarte cu dovleac (cu zahăr sau sare) pentru a le satisface gusturile.

Germeni de sâmbure de dovleac.

Pentru tratarea afecţiunilor prostatei.

Sâmburele de dovleac a căzut pe pământ din buzunarul lui Dumnezeu şi nu există lucru mai sănătos pe pământ- aşa consideră medicina populară şi s-a utilizat din cele mai vechi timpuri pentru tratarea afecţiunilor prostatei.

Conţine: acid linoleic. Este bogat în uleiuri esenţiale, favorizează absorbţia vitaminelor A, D, E,K. Este bogat în vitaminele B12 şi E. Are mari cantităţi de litiu, magneziu, seleniu.

Acţiune: prin conţinutul de acizi graşi nesaturaţi este indicat pentru creşterea performanţelor fizice şi psihice. Are efect de purificare a sângelui şi acţiune detoxifiantă. Previne îngrăşarea, inhibă multiplicarea viruşilor şi bacteriilor patogene în tubul digestiv.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close