Eczeme zemuinde – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Eczeme zemuinde.

            Debutează cu o uşoară înroşire a unor zone ale pielii, însoţită de mâncărimi. În scurt timp, pe locurile inflamate apar mici vezicule care se rup cu uşurinţă, lăsând să se scurgă un lichid. Astfel se formează eczema zemuindă, care după ce se usucă formează cruste şi scuame- eczema uscată. După vindecare eczemele pot reapărea, ca urmare a contactului pielii cu substanţa chimică, agentul fizic (frig, căldură), microbul (mai ales streptococul auriu) sensibilizator. De multe ori elementul declanşator se află chiar în corpul bolnavului, fie ca urmare a alimentaţiei, fie a funcţionării defectuoase a unor organe (tubul digestiv, rinichi) sau a sistemului nervos.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, albăstrele, aglică, alun, arnică, asmăţui, brădişor, brustur, cânepa codrului, coada calului, coada şoricelului, curcubeţică, dediţei, frasin, gălbenele, grâu, iarbă mare, ienupăr, jneapăn, lăsnicior, lemn dulce, limba boului, luminoasă, mărul lupului, merişor de munte, migdal, morcov, muşeţel, nap, năvalnic, nuc, orez, orz, osul iepurelui, păpădie, pelin, pin, plop negru, portocal, porumb, răchitan, ridiche neagră, ridiche roşie, roiniţă, salvie, săpunariţă, scai vânăt, scânteiuţă, stejar, ştirigoaie, strugure, sunătoare, tătăneasă, trei fraţi pătaţi, ţintaură, turtă, varză, zmeur.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute apoi se strecoară. Se aplică comprese sau se fac numai spălături locale.

Albăstrele (Centaurea cyanus)  praf de albăstrele în combinaţie cu praf de aloe 1\1 aplicat local. La aceste afecţiuni cel mai bun rezultat se obţine dacă se va spăla local cu soluţie din 10 ml tinctură de arnică la 1 litru de apă.

Eczeme pruriginoase: se va amesteca ceai cu suc de lămâie (1 linguriţă) la o cană de ceai de albăstrele.

Aglică (Primula acaulis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Alun (Corylus avellana) 2 linguri de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Se foloseşte pentru efectul astringent.

Arnică (Arnica montana) se cumpără de la magazinele de specialitate tinctură şi se pune 1 linguriţă la 100 ml apă. Se spală local cu acest lichid sau se pun comprese. Florile se transformă în praf cu ajutorul râşniţei de cafea şi praful acesta se presară direct pe rană apoi se pansează. După 24 ore se spală şi se repetă procedeul, până la vindecare.

Asmăţui (Anthrycus cerefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Brădişor (Huperzia selago) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Brustur (Arctium lappa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale sau se aplică comprese locale.

Cânepa codrului (Eupatoria cannabium) Se vor pune 2 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml apă. Se vor fierbe timp de 15 minute, după care se va strecura. Se pun comprese locale sau se spală rana. Are şi efect calmant şi cicatrizant.

Coada calului (Equisetum arvense) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. Se poate aplica şi sub formă de praf din plantă obţinută cu râşniţa de cafea.

Coada şoricelului (Achilea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2 căni pe zi. Are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice.



Curcubeţică (Aristolochia clementis) -se poate folosi infuzie care se va face din 2 linguriţe de plantă care se vor pune la 250 ml de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se va strecura. Se va folosi la pansamente sau aplicaţii pe piele. Este dezinfectantă şi cicatrizantă.

Dediţei (Pulsatilla montana) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.

Frasin (Fraxinus excelsior) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale. Se poate folosi şi coaja mărunţită 2 linguriţe puse la 250 ml apă şi fiert timp de 10 minute, apoi strecurat. Se pun comprese sau se spală local.

Gălbenele (Calendula officinalis) se pune 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită . Se acopere pentru 15 minute, apoi se vor face spălături sau comprese.

Grâu (Triticum aestivum) se poate folosi tărâţa de grâu 500g de tărâţe se pun într-un săculeţ care se pune în cadă şi se lasă să curgă apă fierbinte peste el. se indică să se folosească în cazul eczemelor întinse.

Iarbă mare (Inula helanium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Ienupăr (Juniperus communis) se pune 1 linguriţă de bace mărunţite la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute apoi se strecoară. Se aplică comprese locale cu acest lichid.

Ipcărige (Ghipsophila paniculat) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Jneapăn (Pinus mugo) 2 linguriţe de muguri sau cetină mărunţită fiartă timp de 10 minute la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pun comprese şi cataplasme în special la eczemele infectate.

Lăsnicior (Solanum dulcamara) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se aplică local compresă sau cu pansamente, de 2 ori pe zi. Se poate pune şi praf de plantă, de 2 ori pe zi, după spălătură.

Lemn dulce (Glicyrriza glabra) – se fierbe timp de 5 minute 1 linguriţă de rădăcină mărunţită în 100 ml apă. Se lasă apoi acoperit timp de 15 minute şi se strecoară: Se înmoaie comprese sterile cu decoct călduţ aplicat pe zonele afectate.

Limba boului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Luminoasă (Clematis recta) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Mărul lupului (Aristolochia clematitis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. Un bun dezinfectant care se foloseşte la eczemele microbiene cronice.

Merişor de munte (Vaccinus vitis –idaea) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale.

Migdal (Prunus amigdalus) ulei de migdal se aplică local. Este indicat mai ales în faza de terminarea vindecării pentru a obţine o vindecare fără cicatrice.

Morcov (Daucus carota) se rade morcov şi se aplică local cu ajutorul unui pansament. Se poate ţine 24 ore. Este eficient pentru că conţine vitamina A care ajută la refacerea pielii.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. Are efect antibiotic.

Nap (Brasica napus) se rade rădăcină şi se aplică local cu ajutorul unui pansament.

Năvalnic (Phyllitis ocolopenobium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.





Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale. Are efect astringent şi dezinfectant.

Orez (Oryza sativa) se macină cu râşniţa de cafea seminţele şi se aplică praful pe răni de mai multe ori pe zi. Este şi cicatrizantă şi diminuează secreţiile.

Orz (Hordeum vulgare) se macină cu râşniţa de cafea seminţele şi se aplică praful pe răni de mai multe ori pe zi. Este şi cicatrizantă şi diminuează secreţiile.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale sau se aplică comprese locale.

Păpădie (Traxacum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale sau se aplică comprese locale.

Pelin (Artemisia absinthum) se face praf din planta uscată cu ajutorul râşniţei de cafea şi se aplică de mai multe ori pe zi, cu rol de diminuarea secreţiilor şi cicatrizant. Are şi un puternic efect dezinfectant.

Pin (Pinus mugo) 1 linguriţă de muguri sau vârfuri de ramuri se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi comprese, pentru efectul antibiotic puternic, mai ales în rănile infectate.

Plop negru (Populus nigra) 1 linguriţă de muguri se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi comprese, pentru efectul antibiotic puternic, mai ales în rănile infectate. Se poate folosi şi tinctura 1 linguriţă la 100 ml apă şi aplicat pe rană chiar şi sub pansament steril. Se poate ţine pentru 24 ore.

Portocal (Citrus auratium dulcis) suc diluat cu apă în funcţie de toleranţă se aplică direct pe rană. Se mai poate măcina fin coaja uscată de portocală şi aceasta se presară pe rană în special pentru a absorbi secreţiile. Are şi rol dezinfectant.

Porumb (Zea majs) se foloseşte uleiul din germeni de porumb cu care se va unge local de mai multe ori pe zi.



Răchitan (Lythrum salicaria) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. Este antibiotic datorită taninului care-i imprimă şi caracterul astringent.

Ridiche neagră (Raphanus sativa nigra) Se rade şi se aplică cu ajutorul unui pansament rădăcină de ridiche. Se ţine în fucţie de toleranţa individuală, până la 24 ore.

Ridiche roşie (Rphanus sativa rubra) Se rade şi se aplică cu ajutorul unui pansament rădăcină de ridiche. Se ţine în fucţie de toleranţa individuală, până la 24 ore.

Roiniţă (Melissa officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. Este un bun dezinfectant şi calmant totodată.

Salvie (Salvia officinalis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pun comprese sau se fac spălături locale de mai multe ori pe zi. Se foloseşte în special la eczemele umede ajutând la diminuarea secreţiilor.

Săpunariţă (Saponaria officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale sau se aplică comprese locale.

Scai vânăt (Eryngium planum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături. Are şi efect antibiotic.

Scânteiuţă (Anagallis erecta) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Stejar (Quercus robur) Se poate folosi şi coaja mărunţită 2 linguriţe puse la 250 ml apă şi fiert timp de 10 minute, apoi strecurat. Se pun comprese sau se spală local. Diminuează secreţiile fiind astringentă. Se poate aplica şi praf din coajă obţinut cu râşniţa de cafea şi acesta se aplică direct presărat pe rană, pentru absorbirea secreţiilor şi cicatrizare.

Ştirigoaie (Veratrum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Strugure (Vitis vinifera) suc din struguri se aplică direct pe rană. Se mai pot folosi şi frunzele 1-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se aplică local sau se fac numai spălături. De asemenea din frunze uscate măcinate cu râşniţa de cafea se poate pune praful direct pe rană.

Sunătoare (Hypericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Tătăneasă (Symphythum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături locale sau se aplică comprese locale. Se poate plica şi praf din rădăcină direct pe rană apoi se pansează. Se schimbă la 24 ore.

Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcţie de cantitatea secreţiilor..



Ţintaură (Centaurium umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pun comprese locale de mai multe ori pe zi, sau se fac spălături.

Turtă (Carlina acaulis) -Se macină rizom şi se pune apoi praf pe eczemele zemuinde sau pe rănile umede cu rolul de cicatrizant şi dezinfectant. Are şi efect antibiotic asupra stafilococilor.

Varză (Brassica oleracea) se pune varza (frunză) direct pe rană, după ce se îndepărtează nervurile. Se poate aplica în mai multe straturi, apoi se pansează. Se schimbă la 24 ore.

Zmeură (Rubus idaea) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute apoi se strecoară. Se aplică comprese sau se fac numai spălături locale.

ECZEMĂ  VARICOASĂ

Se ia o rădăcină de ştevie, se curăţă, se toacă mărunt, apoi se pisează bine cu puţină sare şi câţiva catei de usturoi. Se pune pe locul afectat şi se ţine pansat peste noapte. Se repetă tratamentul de mai multe ori.

Se ţine post sever, doar cu legume şi fructe, sau se face o cură Oshawa, bazată numai pe cereale,

ca sa se dezintoxice organismul. Pe locurile bolnave se pune pudră de talc, care opreşte mâncărimile.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close