Enterita – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Enterita.

            Inflamaţia intestinului subţire, care este provocată fie de o boală generală (dizenterie, holeră, febră tifoidă), dar de cele mai multe ori de alimente stricate, infectate sau săruri de mercur, arsen, etc. Evoluţia, durata şi gravitatea este în funcţie de agentul patogen ce o provoacă, precum şi de măsurile terapeutice luate, de rezistenţa organismului.

            Forma acută este caracterizată prin sete mare, greţuri, dureri abdominale, diaree şi febră. Cea cronică produce simptome mai atenuate- diaree, alternantă cu constipaţie, dureri abdominale sub formă de crampe (colici), la 2-3 ore de la alimentaţie.

            Se poate aplica comprese calde pentru atenuarea durerilor şi cărbune medicinal. Se evită laptele şi se înlocuieşte cu iaurtul.

Se recomandă un regim alimentar la început cu ceaiuri ne îndulcite, supă de morcovi, etc, iar ca tratament se indică oţet de mere şi miere. Acesta se va pune 2 linguri la 250 ml apă şi se adaugă miere după gust (dacă nu există contra indicaţii). Se pot consuma zilnic 5-6 căni din acestea.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afine, angelică, anin, anghinare, anin, brad, cerenţel, chimen, cimbrişor, cimbru, coada racului, coada şoricelului, corn, creţişoară, fenicul, fragi, frasin, gălbenele, ienupăr, in, lămâie, lumânărică, măceş, măr, mătreaţa bradului, mentă, morcov, mur, muşeţel, nalbă, nuc, obligeană, orz, păducel, păpădie, pelin, praz, roiniţă, salcie, sclipeţi, scumpie, sorbestrea, stejar (coajă), sunătoare, traista ciobanului,  troscot, turiţă mare, ulm, urzică, zmeur.

Modul de folosire al plantelor:       

Afin (Vaccinum myrtillus)-se pot folosi fructele-100 g de fructe consumate zilnic. Se poate de asemenea face un ceai din 1 linguriţă de fructe mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se poate de asemenea folosi siropul de afine câte 1 linguriţă în 100 ml apă de 3 ori pe zi. Frunzele se pot lua sub formă de praf care se pune sub limbă pentru 15 minute apoi se înghite cu apă. Se face de 3 ori pe zi înainte de mese. Se poate de asemenea pune 2 linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. În timp acestea reglează digestia. Este planta cel mai des folosită. Există la orice magazine Plafar Eridiarom făcute din extract de afine care se pot lua conform indicaţiilor producătorului. Este foarte util în distrugerea diareei şi are şi o marcantă acţiune antibiotică, indiferent sub ce formă se foloseşte.

Angelică (Angelica arhangelica)  este indicat să se ia tinctura care există gata preparată la toate magazinele naturiste. Este antdiareică, antibiotică. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Anin (Anus incata) se macină coaja uscată cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune 1-2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană după mese. Este un ceai foarte eficient în oprirea diareei.

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, la începutul tratamentului ajutând organismului să se debaraseze de toxinele acumulate.

Brad (Abies alba) se folosesc acele de brad, muguri, sau vârfuri de ramuri toate mărunţite foarte bine. Se pun 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este eficient fiind un antibiotic natural foarte eficient distrugând o serie de agenţi patogeni şi ajută totodată la oprirea diareei datorită taninului pe care-l conţine. Se poate folosi şi răşina sugându-se în gură bucăţi de răşină de mărimea unei alune de mai multe ori pe zi.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină şi rizomi se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă, ajutând la dispariţia diareei şi totodată fiind un antibiotic şi astringent.

Chimen (Carum carvi) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pune la  250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă doar o cană pe zi, fiind utilă doar în cazurile în care apar balonări după masă. La această afecţiune nu este bine să se depăşească 1 cană putând să provoace o laxaţie care nu este de dorit.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic foarte puternic şi pentru calmarea durerilor..

Cimbru (Satureja hortensis)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic foarte puternic şi pentru calmarea durerilor..

Coada racului (Potentila anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic şi datorită faptului că conţine tanin care ajută la oprirea diareei.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de flori (sunt mai eficiente ca planta) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic, conţinând azulene şi pentru ajutorul care-l dă în oprirea diareei şi calmarea durerilor.

Corn (Cornus mas) se indică să se consume 100 g de fructe de 3 ori pe zi în cure de mai lungă durată fiind foarte astringente şi combătând diareea. Se poate folosi şi coaja măcinată după uscare- se macină coaja uscată cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune 1-2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană după mese. Este un ceai foarte eficient în oprirea diareei, conţine tanin.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic şi datorită faptului că conţine tanin care ajută la oprirea diareei având şi un efect antibiotic.

Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pune la  250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă doar o cană pe zi, fiind utilă doar în cazurile în care apar balonări după masă. La această afecţiune nu este bine să se depăşească 1 cană putând să provoace o laxaţie care nu este de dorit.

Fragi (Fragaris vesca) 1 linguriţe de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul astringent pe care-l are acest ceai.

Frasin (Fraxinus excelsior)  se macină coaja uscată cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune 1-2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană după mese. Este un ceai foarte eficient în oprirea diareei, conţine tanin.

Gălbenele (Calendula officinalis) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic pe care-l au însă au şi un efect laxativ mai slab.

Ienupăr (Juniperus comunis) se folosesc bacele mărunţite 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic pe care-l au însă au şi un efect puternic diuretic. Nu se dau celor care au afecţiuni serioase la rinichi sau chiar răni la aparatul urinar.

In (Linum usitatissimum) se folosesc seminţele pentru a curăţa intestinele de toxinele acumulate şi pentru ajutorul care-l dau în calmarea durerilor şi datorită faptului că au un hormon natural care poate ajuta în cazul afecţiunilor în special femeilor, mai ales dacă se foloseşte împreună cu soia în alimentaţie.

Lămâie (Citrus lemon). Se va căuta o lămâie mai coaptă. Se stoarce sucul separat într-un pahar apoi coaja şi pulpa se taie felii şi se pune cu 250 ml apă la fiert până se moaie coaja. Se lasă să se răcească şi apoi se strecoară peste sucul obţinut anterior. Este foarte eficientă datorită vitaminei C pe care o conţine. Este foarte astringentă şi dezinfectantă.

Lumânărică (Verbascum phlomoides) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic

Măceş (Rosa canina) se folosesc bacele (seminţele) care se zdrobesc apoi se pune 1 linguriţă  la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul oferit de vitamina C.

Măr (Mallus pumilla) se folosesc crude pentru efectul care-l au asupra organismului în special pentru pectinele şi vitamina C conţinute. Se pot folosi şi sub formă de suc sau rase. Prin pregătirea lor cu căldură (fierbere, coacere, etc) li se distrug enzimele. De asemenea sucul se mai foloseşte şi pentru a amesteca cu alte sucuri mai puţin plăcute la gust. Se poate pune cu orice suc. În plus se găsesc tot anul.

Mătreaţa bradului (Usnea barbata) 1-2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană după mese. Este un ceai foarte eficient în oprirea diareei, conţine tanin şi este un bun antibiotic, fără efecte secundare nedorite.

 Mentă (Menta piperita)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul care-l are asupra aparatului digestiv ajutând la balonări, dureri, etc. Se poate pune şi compresă externă caldă cu acest ceai pentru calmarea durerilor.

Morcov (Daucus carota) se foloseşte în special sucul de morcovi din care se va lua câte 200 ml de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mese. Are multă vitamina A (provitamină A) care este foarte utilă pentru efectul de cicatrizare al intestinelor. Se poate folosi ca bază pentru orice suc cu care se poate amesteca.

Mure (Rubus fruticosus)-se folosesc rugii de mure. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Are efect de calmare a intestinelor.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se consumă câte 2-3 căni pe zi. Una după fiecare masă, pentru efectul antibiotic, conţinând azulene.

Nalbă (Malva crispa)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul care-l are asupra aparatului digestiv ajutând datorită faptului că este foarte emolientă şi calmând durerile dacă există.

Nuc (Juglans regia) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni. Este utilă pentru ajutorul care-l dă în dispariţia diareei şi pentru faptul că ajută la diminuarea secreţiilor şi chiar pentru efectul antibiotic.

Obligeană (Acorus calamus) se macină rădăcină sub formă de praf cu râşniţa de cafea şi se pune 1 linguriţă de praf sub limbă pentru 5 minute apoi se înghite cu apă. Este eficientă pentru reglarea glandulară şi pentru că ajută la curăţirea organismului de toxine.

Orz (Hordeum vulgare) se indică folosirea seminţelor măcinate sau germinate pentru mineralşele şi vitaminele care le conţine. De asemenea se poate consuma câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, din sucul obţinut din plante tinere (20-30 cm) verzi.

Păducel (Crataegus monogyna) 1 linguriţă de frunze şi flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul cicatrizant pe care-l are şi de calmarea durerilor.

Păpădie (Taraxacum officinalis) se pot folosi frunzele proaspete pentru salată şi se consumă crude. Se pot de asemenea face cure cu tijele florale. Se culeg în fiecare zi 10 tije cu flori. Se spală apoi lise rupe floarea şi se aruncă. Se consumă acestea mai ales în cazurile de constipaţie. La fel se procedează cu rădăcinile 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se consumă câte 2-3 căni pe zi, tot pentru dispariţia constipaţiei şi curăţirea organismului de toxine.

Pelin (Artemisia absinthum)-2 linguriţe praf de plantă se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Cu lichidul obţinut când ajunge la temperatura corpului se fac clisme zilnic fiind una dintre plantele care au şi acţiune antibiotică şi totodată ajută la dispariţia paraziţilor intestinali.

Praz (Allium porum) se consumă în alimentaţie pentru ajutorul care-l dă datorită faptului că este antibiotic şi totodată laxativ. Atenţie însă nu toată lumea îl suportă fiind socotit un tratament prea puternic pentru unele persoane. Fiert însă sau în diferite mâncăruri este un bun medicament pentru calmarea intestinală.

Roiniţă (Melissa oficinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru calmarea nervoasă pe care o poate da.

Salcie (Salix alba) se macină coajă uscată cu râşniţa de cafea transformându-se în praf, care se pune 1 linguriţă sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se mai poate pune 1-2 linguriţe de praf la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 2-3 căni pe zi. Este foarte util în cazul diareei combătând foarte eficient diareea şi mai poate fi folosit pentru efectul de calmarea durerilor sau antiinflamator. Conţine acid acetilosalicilic care spre deosebire de aspirină nu are efecte adverse şi efectul este acelaşi. Extern se pot pune comprese calde cu ceai pentru calmarea durerilor.

Sclipeţi (Potentilla erecta) conţine tanin galic atât în rădăcini şi rizomi dar şi în plantă. Din această cauză are puternice proprietăţi puternic astringente şi se poate folosi atât în enterocolitele acute sau cronice sau dizenterie şi diaree de orice fel. Se poate folosi în mai multe feluri: praf de plantă uscată câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Se mai poate folosi 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită se lasă 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Tinctură câte 10 picături diluate de 3 ori pe zi. Este util datorită efectului antibiotic şi de cicatrizare pe care-l are consumul acestui ceai.

Scumpie (Cotinus coggygria)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru efectul de cicatrizare.

Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru efectul antibiotic.

Stejar (Quercus robur) se macină coajă uscată cu râşniţa de cafea transformându-se în praf, care se pune 1 linguriţă sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se mai poate pune 1-2 linguriţe de praf la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 2-3 căni pe zi. Este foarte util în cazul diareei combătând foarte eficient diareea şi ajutând la diminuarea secreţiilor.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru efectul antibiotic. Există şi un ulei de sunătoare obţinut din 50 g de plantă mărunţită pusă la 250 ml ulei preferabil extra-virgin sau obţinut la rece. Se ţine 6 săptămâni şi apoi se poate lua câte 1 linguriţă ajutând în cazul constipaţiei sau pentru efectul cicatrizant pe care-l are la nivelul întregului aparat digestiv.

Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru diminuarea secreţiilor, hemoragiei şi diareei.

Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru şi mai poate fi folosit pentru efectul de calmarea durerilor sau antiinflamator. Conţine acid acetilosalicilic care spre deosebire de aspirină nu are efecte adverse şi efectul este acelaşi. Extern se pot pune comprese calde cu ceai pentru calmarea durerilor.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru eliminarea toxinelor şi contra constipaţiilor atunci când există.

Ulm (Ulmus campestre) se macină coajă uscată cu râşniţa de cafea transformându-se în praf, care se pune 1 linguriţă sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se mai poate pune 1-2 linguriţe de praf la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 2-3 căni pe zi. Este indicat să se folosească în special în cazurile mai grave având un efect bun chiar şi la cancer.

Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru

Zmeur (Rubus idaeus) se pun muguri sau mlădiţe tinere şi frunze 1 linguriţă mărunţită la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă fiind foarte indicat pentru gustul deosebit care-l are şi pentru efectul cicatrizant. De asemenea se pot consuma fructele câte 100 g de fructe pe zi, perioade cât mai lungi de timp pentru vitamine şi minerale. Se indică mai ales pentru cei anemiaţi.

În toate cazurile se dă tinctură de propolis câte 2 picături la fiecare 5 kg corp, luate de 3 ori pe zi. Acestea se vor pune pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghit. Se vor lua înainte de mese, pentru efectul anesteziant, antibiotic şi pentru efectul antiinflamator şi de refacere celulară.

De asemenea polenul de albine 20 g pe zi se poate lua de fiecare cu condiţia să fie foarte bine mărunţit în gură, înainte de înghiţire, pentru că organismul nu-l poate digera fiind învelit în echină de către albine în timpul preparări lui.

Se pot face de asemenea clisme cu plante medicinale zilnic.

Reţeta 1: se folosesc următoarele plante: frunze mentă, frunze nuc, roiniţă. Se pune câte 1 linguriţă din fiecare plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea în 3 reprize înaintea meselor cu 15 minute.

Atenţie în enterocolitele acute şi diareei infecţioase, nu se consumă nimic altceva decât orez fiert în apă timp de 24 ore, sub formă de supă sau pilaf însă fără grăsime.

Oţet de mere şi miere- 2 linguri se pun la 250 ml apă şi se pune miere după gust. Se poate consuma 2-5 căni pe zi. Ajută foarte mult la afecţiune şi totodată asigură organismului o serie de minerale şi alte substanţe utile organismului.

Argilă- se preferă argila care se va lua din locuri ne poluate de unde domiciliază omul. Se poate folosi orice argilă de orice culoare. Este indicată însă cea verde sau roşie. Se va pune o linguriţă de argilă la 250 ml apă şi se mestecă bine, apoi se va lăsa pentru 8 ore şi apoi se consumă apa de la suprafaţă fără să se agite. Acest lucru se face timp de 3-5 zile, apoi cu o lingură de lemn se agită şi se bea apa tulbure. Cura aceasta se poate ţine perioade lungi de timp de către orice om cu efecte foarte bune pentru organism.

Tinctura de pufuliţă cu flori mici.

Epilobium montana. Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antiinflamator, antitumoral (acţionează în special asupra aparatului reno-urinar şi a prostatei), astringent, colagog, coleretic, depurativ, dezinfectant, diuretic, emolient, hemostatic, hipercolesterolemiant, imunostimulator (în special în segmentul reno-urinar, hepatic şi cel genital), regenerator al ţesuturilor, stimulent puternic al funcţiei hepatice, stimulent şi reglator al producţiei de secreţii gastro-intestinale.

Indicaţii.

Intern:  prostată, adenom de prostată, adjuvant în tratarea cancerului de prostată, hepatită cronică evolutivă, adjuvant în ciroză hepatică, enterită (adjuvant), boli renale şi urinare, nefrită, pielonefrită, cistită, uretrită negonococică, ulcer gastrointestinal (adjuvant), adjuvant în tratamentul cancerului cu localizare renală, urinară şi genitală.

Precauţii: administrarea se va realiza în cure de 2-3 luni cu o pauză de 1 lună, mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu hipertensiune arterială.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.