Epoprostenol

Sharing

 

Epoprostenol
Actiune terapeutica: Vasodilatator periferic
Categorie de risc pentru sarcina: B


 
 

MOD DE ACTIUNE

Are efect direct vasodilatator la nivelul paturilor vasculare arteriale pulmonare si sistemice si inhiba agregarea plachetara. Perfuzarea IV la pacientii cu hipertensiune pulmonara determina cresterea indexului cardiac, precum si reducerea rezistentei vasculare pulmonare, a rezistentei pulmonare totale si a tensiunii arteriale sistemice medii. Este hidrolizat rapid la pH-ul neutru al sângelui, ca si prin degradare enzimatica. Metabolitii sai sunt mai putin activi. T ½: 6 min.


 
 

INDICATII

Tratmentul de lunga durata al hipertensiunii pulmonare primare (inclusiv la cei cu sclerodermie în spectrul bolii, ce nu raspund la terapia conventionala) clasa III si IV NYHA.


 
 

CONTRAINDICATII

Utilizarea cronica la cei cu ICC indusa de disfunctia sistolica severa a VS si la cei ce dezvolta edem pulmonar în timpul stabilirii dozei de medicament.


 
 

PRECAUTII

Întreruperea brusca sau reducerea importanta si abrupta a dozelor pot determina un efect de rebound al hipertensiunii pulmonare. Doza la vârstnici trebuie stabilita cu precautie datorita coexistentei frecvente a unor functii hepatice, renale sau cardiace alterate, a unor altor afectiuni sau a unor alte terapii. Utilizati cu precautie în timpul lactatiei.
Administrarea cronica se realizeaza în mod continuu printr-un cateter venos central si printr-o pompa de perfuzare ambulatorie (vezi prospectul pentru conditiile de utilizare ale pompei de perfuzare). Daca nu exista contraindicatii, administrati medicamentul pentru a reduce riscul de tromboembolism sau embolism sistemic.


 
 

EFECTE ADVERSE

Efecte ce apar în timpul încercarii de a stabili prima doza
CV: hipotensiune, bradicardie, tahicardie. GI: G&V, dureri abdominale, tulburari dispeptice. SNC: cefalee, anxietate, nervozitate, agitatie, ameteli, hipoestezie, parestezii. Diverse: dureri toracice, dureri osoase, mialgii, dispnee, dureri de spate, transpiratii.
Efecte ce apar în utilizarea cronica
CV: flush, tahicardie. GI: G&V, diaree. SNC: cefalee, anxietate, nervozitate, tremor, ameteli, hipoestezie, hiperestezie, parestezii. Musculoscheletal: durere la nivelul mandibulei, mialgii, dureri osoase si musculare nespecifice. Diverse: simptome pseudogripale, frisoane, sepsis.


 
 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

PERFUZIE IV
Hipertensiune pulmonara
Stabilirea primei doze: media dozei maxime este de 8,6 ng/kg/min. Perfuzie continua cronica, initial: 4 ng/kg/min, mai mica decât rata maxima de perfuzare tolerata determinata în cursul stabilirii primei doze. Daca rata maxima de perfuzare tolerata este mai mica de 5 ng/kg/min, începeti perfuzarea cronica cu jumatate din doza de perfuzare maxim-tolerata. Ajustarile dozei: modificarile ratei de perfuzare cronica se bazeaza pe recurenta, persistenta sau agravarea simptomelor hipertensiunii pulmonare primare. Daca simptomele impun cresterea ratei de perfuzare, cresteti cu 1-2 ng/kg/min la intervale de cel putin 15 min, suficiente pentru a permite instalarea raspunsului clinic. Daca este necesara scaderea ratei de perfuzare, reduceti treptat cu câte 2 ng/kg/min la cel putin fiecare 15 min pâna la disparitia efectelor ce impun reducerea dozei. Evitati întreruperea prompta sau reducerile importante bruste ale ratelor de perfuzare.


 
 

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Medicamentul reduce travaliul cardiac, astfel ameliorând simptomele de dispnee, fatigabilitate si intoleranta la exercitii fizice. Este administrat continuu, printr-un cateter, cu ajutorul unei pompe de perfuzare externa portabila; pentru a putea controla simptomele aceasta poate fi utilizata timp îndelungat (ani). Îngrijiti cu atentie locul de abord, mentineti functionabilitatea pompei în parametrii normali. Efectele adverse ce indica supradozarea si necesita reducerea dozei includ: tahicardie, cefalee, N&V, diaree, hipotensiune. Întreruperea brusca a terapiei poate determina deteriorarea a starii generale. Anuntati pierderea efectului, agravarea starii sau alte S&S ale infectarii locului injectarii  


 
   
 
 

Sharing

Lasă un comentariu

Urmatorul regulament trebuie acceptat pentru a publica comentariul:

In conformitate cu GDPR va anunt ca emailul si comentariul d-voastra va fi stocat .  Pentru mai multe detalii vizitati Politica cookie. Sau scrieti-ne pe pagina de Contact.

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.