Faringita – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

FARINGITA

Aceasta boala se manifests cu dureri in gat, accentuate la deglutitie, faringele fiind rosu si acoperit cu mucozitati si puroi. Bolnavul are dureri de cap si uneori febra. Ea se datoreaza unei raceli, unei alergii sau se produce prin iritarea faringelui prin fum, produse chimice sau alcool.

 

            Faringitele sunt de fapt inflamaţii ale gâtului. Este primul semn după care se recunoaşte apariţia unei răceli, o gripă sau o infecţie bacteriană. Alte ori este de vină numai aerul uscat din locuinţă sau chiar poluanţii: fumul de ţigară, gaze de eşapament, etc. Este bine însă ca orice ar fi să se ia măsuri din timp pentru a nu se ajunge la afecţiuni mai grave.

            Faringitele cronice se întâlnesc de obicei la fumători, cei care abuzează de alcool, cântăreţii vocali şi la cei care prin munca lor în mediul cu praf, cărbune, făină, etc, sunt mai expuşi la asemenea afecţiuni.

           Tratamentul igienico- dietetic este la fel de important şi va consta dintr-o alimentaţie la început lichidă, aplicarea de comprese calde pe gât, repaus la pat, etc. Pentru prevenirea unor asemenea afecţiuni se vor evita factorii favorizanţi ca frigul umezeala, praful, eforturile vocale, etc.

 Întrucât de cele mai multe ori afecţiunile faringelui sunt însoţite şi de afecţiunea amigdalelor vom descrie tratamentul pentru ambele afecţiuni, cu atât mai mult cu cât tratamentul naturist se adresează ambelor afecţiuni.

Tratamente:

Preventiv: la primul semn de acest fel este bine să suplimentaţi vitamina C şi ar fi foarte bine să o luaţi naturală din citrice eventual sub formă de suc îndulcit cu miere după gust şi diluat cu apă. În plus se poate consuma usturoi câte unul sau doi căţei de mai multe ori pe zi, încă de la primele semne care vi le dă această afecţiune. Acum există şi capsule care înghiţite nu mai miroase aşa de tare ca cel natural şi are proprietăţi virale şi antimicrobiene ca şi cel natural. Se consumă 3 capsule pe zi. Acesta ajută şi la întărirea imunităţii organismului.

De asemenea tot preventiv şi chiar şi pentru tratament se mai poate lua Echinaceea câte 2 ml din 3 în 3 ore. Este un tratament foarte simplu care de asemenea vă ajută să treceţi cu bine şi mai repede peste această afecţiune.

Aroma-terapie: se unge suprafaţa gâtului cu ulei de care aveţi la îndemână apoi se pune în mână câteva picături de ulei esenţial de şantal. Se masează apoi gâtul ca să intre în piele acest ulei. Se înveleşte apoi cu un fular. În plus se poate face un ceai cu unul din plantele de mai jos şi se păun câteva picături de ulei de arbore de ceai (Malaleuca alternifolia) sau de ghimber. În cazul ghimbirului se poate face un ceai din 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma şi 2 căni pe zi.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, bob, brad, brâncuţă, brustur, busuioc, ceapă, cerenţel, cimbru, ciuboţica cucului, crin alb, cuişoare, fenicul, gorun, hidrartis, hrean, iarbă mare, iarbă neagră, isop, lămâie, lemn dulce, lichen de Islanda, lumânărică, mac roşu de câmp, muşeţel, nalbă, pătlagină, pătrunjel de câmp, pin, plămânărică, podbal, plop negru, ridiche, salvie, soc, şovârf, tătăneasă, tei, trandafir, turiţă mare, urzică, vulturică, zmeur.

Se mai pot folosi inhalaţii cu plante medicinale:

-soc, tei, nalbă, eucalipt, muşeţel, etc. Din aceste plante se vor pune 3-4 linguriţe de plantă mărunţită la 1 litru de apă. Se va pune pe foc să fiarbă şi când va începe să scoată aburi bolnavul se va pune cu un prosop sau cearşaf, deasupra vasului şi va inspira aceşti vapori. Se stă 10-15 minute. Se poate face acest lucru punând în apa care fierbe şi plante aromatice de la Plafar sub formă de esenţe sau uleiuri. În funcţie de care găsiţi, pentru că toate sunt utile la această afecţiune.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtilus) la 1 litru de apă clocotită se pune o mână de fructe zdrobite şi se lasă să fiarbă până scade la jumătate. Se poate clăti gura sau se face gargară de mai multe ori pe zi. Este un bun bactericid care ajută la vindecare.

Bob (Vicia faba) 2 linguriţe de plantă mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 10 minute apoi se vor consuma după mese călduţe.

Brad (Abies alba), se va folosi:

  1. cetină mărunţită. O mână de cetină se va fierbe la 3 litri de apă, până scade la 500 ml apă. Se strecoară, apoi se va pune miere polifloră după gust. Se ia câte o lingură de mai multe ori pe zi.
  2. Cetină de brad sau muguri culeşi primăvara se pun în 4 litri de apă. Se lasă şi aceştia să fiarbă până scade la 500 ml apă. Se pune apoi în interior încă 500 g de zahăr. Se mai fierbe 15 minute, după care se strecoară. Se poate strecura şi înainte de a pune zahărul. În cazul în care nu aţi strecurat înainte de a pune zahărul aceste cetini se mai pun cu 250 ml apă şi se mai fierb pentru 10 minute. Se strecoară şi se va bea acest ceai. Cel cu zahăr va fi un sirop din care se ia de 3 ori pe zi câte o linguriţă.
  3. Răşină de brad se va suge de mai multe ori pe zi şi se înghite. Se foloseşte aşa cum se foloseşte guma de mestecat.

Brâncuţă (Sysymbrium officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Brustur (Aectium lapa) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma intern 2 căni de ceai calde. Extern se poate pune compresă caldă pe gât cu acest ceai.

Busuioc sălbatec (Prunella vulgaris), se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma 2-3 ceaiuri pe zi cu înghiţituri mici.

Ceapă (Allium cepa)- se taie o ceapă cu coji cu tot şi se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se va consuma cu miere. Este foarte eficientă la tuse.

  1. b) Se va lua suc de ceapă 20 ml de 3 ori pe zi.

Cerenţel (Geum urbanum), 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni din acestea pe zi. Este foarte bine ca acest ceai să fie consumat cu miere, pentru că are tendinţa de a produce constipaţie. De asemenea este indicat să se folosească alimente laxative şi multe sucuri de legume. Are acţiune antiseptică, dezinfectantă şi calmantă. Se poate face şi gargară.

Cimbru (Tymus vulgaris)- 2 linguriţe de plantă mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Este eficient şi pentru calmarea tusei.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis), se poate folosi :

  1. plantă mărunţită 2 linguriţe se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 ceaiuri pe zi.
  2. Se va pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită în 250 ml apă. Se fierbe pentru 5 minute, după care se vor strecura. Se vor consuma 3 ceaiuri pe zi.

Cuişoare Syzygium aromaticum)- se vor lua după fiecare masă 4-5 cuişoare, se mărunţesc în gură şi se înghit.

Fenicul (Foeniculum vulgare), se vor măcina 2 linguriţe de seminţe care se pun în 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară şi se vor consuma 2-3 căni pe zi.

Frasin (Fraxinus excelsior), 2 linguriţe de frunze, se vor pune la 250 ml apă. Se fierb timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi cu înghiţituri mici.

Gorun (Quercus petraea), se vor pune 2 linguriţe de coajă mărunţită la 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se va avea grijă să nu constipe, luându-se alimente laxative în timp de se consumă acest ceai.

Hydrastis (Hydrastis canadensis) este o plantă americană considerat un adevărat antibiotic natural şi care se găseşte în multe magazine naturiste. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot folosi şi 3 căni pe zi. Se poate de asemenea folosi şi tinctura care se va lua câte 2 ml (o pipetă care se va dilua la 100 ml apă călduţă şi se bea de 3 ori pe zi.

Hrean (Armoracia rusticona) cu miere, în cazul tusei. Se va lua de mai multe ori pe zi. Se rade hrean rădăcină care se va pune în miere. La o parte de hrean ras se va pune tot atâta miere polifloră. Se va ţine la rece în borcan închis.

Se va lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi.

Iarba mare (Inula helenium), 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.

Iarbă-neagră (Calluna vulgaris), 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi.

Isop (Hyssopus officinalis)- se pune 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este foarte eficient pentru calmarea tusei.



Lămâie (Citrus limonium)- sucul de lămâie este un remediu care şi vitaminizează. Se amestecă sucul de lămâie cu miere şi apă caldă. Se pot consuma 2-3 lămâi pe zi în acest fel. Calmează durerile de gât şi redă pofta de mâncare.

Lemn dulce (Glycyrrizza echinate) se pun 2 linguriţe de praf de rădăcină la 250 ml apă rece şi se lasă 2 ore apoi se strecoară. Se va bea în cursul zilei. Este un remediu atât pentru boală cât şi pentru tuse.

Lichen de Islanda sub formă de ceai, care se bea şi se face şi gargară. 2 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, pentru ceaiuri care se vor consuma calde îndulcite cu miere. Pentru gargară se va pune cantitatea dublă de plantă.

Lumânărică (Verbascum phlomoides)- o linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea treptat în cursul unei zile.

Mac roşu (Papaver rhoeas)- 1 linguriţă de petale se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea pe parcursul unei zile.

Muşeţel (Matricaria chamomilla)- 1 linguriţă de flori mărunţite se pun la 250 ml apă. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi. Este un puternic antiseptic, bactericid, antiinflamator, anestezic.

Nalbă (Malva glabra), se va putea folosi:

  1. plantă cu flori- 2 linguriţe se pun mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este un ceai emolient foarte bun.
  2. Rădăcină mărunţită- macerată la rece timp de 30 minute. Se pune 1 linguriţă la 250 ml apă. Se lasă 30 minute apoi se strecoară. Se pune un vârf de cuţit de bicarbonat. Se bea treptat în cursul zilei.

Pătlagină (Plantago lanceolata)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi.

  1. B) Se va pune 50 g de plantă mărunţită cu 500 ml plantă mărunţită. Se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se va pune apoi 250 g de zahăr. Se fierbe până se leagă acest sirop. Se va lua câte o linguriţă apoi de 3 ori pe zi.

Pătrunjel de câmp (Pimpinella saxifraga), 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

Pin (Pinus silvestris)- muguri de pin  se vor pune 2 linguriţe de muguri de plop negru zdrobiţi care se vor fierbe timp de 10 minute, apoi se vor strecura. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi.

Plămânărică (Pulmonaria officinalis)- se va pune o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 10 minute, după care se strecoară şi se vor putea consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai care are rezultate foarte eficiente la această afecţiune.

Podbal (Tussilago farfara)- Se va putea folosi:

  1. flori mărunţite 2 linguriţe se vor pune în 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.
  2. Se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Plop negru (Populus nigra) gargară din muguri zdrobiţi care se va face din 2 linguriţe de muguri zdrobiţi care se vor pune la 250 ml de apă. Se fierb timp de 10 minute apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi până la vindecare.

Ridiche (Raphanus sativus niger)- suc de ridiche, se va lua câte 20 ml de mai multe ori pe zi.

Salvie (Salvia officinalis)- 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se vor consuma 3 ceaiuri pe zi. Are acţiune antiseptică şi bacteriostatică. Se poate combina şi cu muşeţel.

Soc (Sambucus nigra) flori se indică mai ales în cazul în care există şi temperatură deoarece acest ceai poate produce transpiraţia cu care se va scăpa mai uşor de temperatură. Se va pune 2 linguriţe de flori la 250 ml de apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se consumă cât mai fierbinte.

Şovârf  (Origanum vulgare), 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 3 ceaiuri pe zi.

Tătăneasă (Symphytum officinale)-rădăcină- se va pune 2 linguriţe la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 15 minute după care se strecoară.

Tei flori (Tilia tomentosa) 2 linguriţe de flori mărunţite se vor pune pentru 10 minute în 250 ml apă clocotită, după care se strecoară. Se pot consuma de asemenea 2-3 ceaiuri pe zi.

Trandafir (Roza centifolia), 2 linguriţe de petale de trandafir se vor pune mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se vor strecura. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria)- mare, 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Urzică (Urtica dioica), se poate folosi :

  1. Plantă mărunţită 2 linguriţe puse în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.
  2. Suc proaspăt de urzică. Se obţine din plante proaspete care se spală foarte bine apoi cu puţină apă pe ele se mărunţesc cu mixerul. Dacă aveţi storcător de fructe se storc cu storcătorul de fructe, dacă nu se pun într-o pânză mai tare şi se strâng până elimină sucul. Se va lua 20 ml de trei ori pe zi. Este un tratament foarte eficient.
  3. Se va lua tinctură de urzică din care se va pune o linguriţă de 3 ori pe zi în puţină apă şi se va consuma diluată cu puţină apă.

Vulturică (Heracium pilosella), 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri.

Zmeur (Rubus idaeus). Se vor pune 2 linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 ceaiuri pe zi.   

Se va feri de frig şi de curenţii de aer rece.

Cuişoarele, sau scorţişoara puse în ceaiuri calde ajută şi ele.

-Miere de albine- se suge de mai multe ori pe zi câte 1-2 linguriţe de miere.

Plantusin- produs de Fares- Orăştie este un preparat naturist din mai multe plante care ajută în cazul afecţiunii mai ales în tusa cu expectoraţie vâscoasă, congestie pulmonară, laringită, traheită acută, catarh respirator. Se poate lua şi de către copii. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

-Gâtul se poate bandaja cu o bucată de lână care a fost în prealabil unsă cu alcool cu apă sau petrol. Se ţine peste noapte.

  Se mai indică tratament cu tincturi din plantele de mai sus care se vor lua câte 5 picături o dată şi se va putea lua de mai multe ori dacă este nevoie. În general acestea rezolvă afecţiunea vindecând-o, fiind cele mai indicate în această situaţie.

-Gargară cu infuzie din frunze de rug de mure cu frunze de nuc şi petale de trandafir atunci când boala este însoţită de tuse sâcâitoare.

-În Ardeal se consumă un pahar de lapte fierbinte în care se pune o linguriţă de untură de gâscă sau raţă. Se poate pune şi puţin bicarbonat fiind mai eficient.

-Sau se va da în special la copii o bucăţică de zahăr cubic pe  care s-a pus în prealabil puţin petrol.

 În cazul în care există faringita uscată, se simt dureri în gât, dureri la înghiţire arsuri în gât în special la înghiţire, voce răguşită de cele mai multe ori. Uneori este prezentă febra, alteori doar o stare de subfebrilitate.

Dacă gâtul este umflat cu secreţie abundentă iar respiraţia este foarte grea chiar şuierătoare, se vor prefera preparatele interne cu diverse ceaiuri.

La febră se va da tinctură de propolis sau proposept tablete ( de la farmacie) care se vor suge câte unul la oră sau la două ore.

Propolis tinctură câte 2 picături de tinctură 30% la fiecare 5 kg corp. Se pun pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură apoi se înghit. Se face de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de fiecare din cele 3 mese principale. Este un antibiotic de excepţie care ajută şi la cicatrizarea eventualelor leziuni şi este şi anesteziant.

            Cataplasmă cu argilă caldă se pune pe gât câte 2 ore. Se poate face de 3-4 ori pe zi.

Tinctura de echinacea.

Echinacea purpurea.

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni- Intern: imunostimulator puternic (polizaharidele cu greutate moleculară mare pe care le conţine intensifică fagocitoza), antibiotic, bacteriostatic, antiviral bun, depurativ mediu, analgezic uşor, antioxidant bun.

Extern. Antiseptic, stimulent al imunităţii locale, cicatrizant.

Indicaţii:

Intern: guturai, laringită, traheită, amigdalită, bronşită, pneumonie, gripă, infecţii respiratorii în faza acută, tumori benigne (adjuvant), mastoză, profilaxia bolii canceroase, adjuvant în boala canceroasă, leucemie (adjuvant), inflamaţii ganglionare, infecţii cu stafilococ auriu, reumatism infecţios, eczeme infecţioase recidivante, herpes (adjuvant), hepatită A,B,C,D (adjuvant).

Extern. Răni cu risc mare de infectare, plăgi supurânde, plăgi purulente, eczeme infecţioase şi alergice, cangrenă.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de lemn dulce.

Glxcyrrhiza glabra.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni:





Intern: antiseptic, antialergic, antispastic, emolient, diuretic, antiinflamator, antiulceros, depurativ, lexativ, diuretic, fluidifiant al secreţiilor bronhice, expectorant, tonic general, calmant, stimulează secreţia de hormoni estrogeni.

Extern: antiinflamator, antiseptic, regenerant şi cicatrizant.

Indicaţii:

Intern: ulcer, gastrită, gastralgie, tuse iritativă, gripă, traheită, laringită, bronşită, impotenţă, frigiditate, slăbiciune generală, hipoploxie mamară, dismenoree, artrită, calculoză biliară şi renală, alergii, enterită, digestie lentă, constipaţie, dispepsii de fermentaţie.

Extern: faringite, amigdalite, inflamaţii ale cavităţii bucale, conjunctivită.

Precauţii: în administrarea prea îndelungată poate produce dureri de cap, hipertensiune, edeme.

Tinctura de propolis.

Cea preparată de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni intern: analgezic, antihemoragic, antiseptic al căilor respiratorii medii şi superioare, antiseptic intestinal şi urinar, antiviral, bacteriostatic şi bactericid (anihilează streptococii, stafilococii, salmonella, proteus), febrifug, regenerator epitelial, stimulează procesele de regenerare în ansamblu, stimulent imunitar.

Extern. Antiinfecţios puternic şi cu spectru larg, cicatrizant, analgezic, regenerator epitelial.

Indicaţii.

Intern: guturai, gripă în faza incipientă, dureri de gât (traheită, faringită), bronşită cronică, tuse uscată, tuse chitinoasă, tuse convulsivă, enterită, colită acută şi cronică, infecţii virale la nivelul intestinului şi al tubului digestiv în ansamblu, hipertensiune, ateroscleroză, adjuvant în hepatite de toate tipurile, adjuvant în febra tifoidă, meningită (adjuvant), boli infecţioase însoţite de febră, nefrite, pielo-nefrită, cistită, infecţii reno-urinare în general, prostatită, adjuvant în adenomul de prostată, infecţii cu protozoarul Giardia lambria, tulburări de menopauză.

Extern: amigdalită, faringo-amigdalită, laringită, cancer mamar (adjuvant), cancer al pielii (adjuvant), răni deschise, arsuri de toate tipurile, eczeme infecţioase, aluniţe, negi.

Contraindicaţii. Alergie la propolis. Pentru a evita fenomenele neplăcute, în cazul în care nu ştiţi dacă aveţi su nu intoleranţă la această tinctură, veţi face un test aplicând-o întâi din abundenţă pe o porţiune mică de piele, urmărind efectele care apar. În cazul în care ea nu determină nici un fel de reacţii nedorite (mâncărimi, înroşiri, iritaţie) se poate folosi cu succes.

Imunostimulent.

Stimulent forte al imunităţii- Uz intern.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acest remediu este o combinaţie de 6 plante imunostimulente, antibacteriene şi febrifuge destinate să ajute la vindecarea rapidă a infecţiilor acute. La început a fost conceput strict pentru vindecarea gripei şi a combinaţiilor sale, ulterior proprietăţile sale antifebrile, imunostimulente generale şi locale recomandându-l ca adjuvant în tratarea infecţiilor renale, urinare şi genitale, în profilaxia răcelilor de tot felul, mai ales în timpul epidemiilor şi schimbărilor bruşte de temperatură şi umiditate.

Acţiuni: imunostimulent general, imunostimulent local pe segmentul respirator şi uro-genital, antifebril, fluidifiant al secreţiilor bronhice şi expectorant, anticataral, stimulent al centrului respirator din sistemul nervos central, antibacterian puternic, antiviral mediu, antifungic, favorizează refacerea epiteliului respirator, astringent, răcoritor, antiinflamator.

Indicaţii: gripă şi guturai (mai ales în faza incipientă), bronşită cronică şi acută, pneumonie (adjuvant), amigdalită, faringită, traheită, dureri de gât în general, cistită, infecţii renale (adjuvant), uretrită (adjuvant), infecţii genitale (adjuvant), adjuvant în infecţii bacteriene, în herpes cu diferite localizări şi în infecţii cu infrabacterii, zona Zoster (adjuvant), intoxicaţie alimentară (adjuvant).

Contraindicaţii: alergie la propolis, stări de vomă.

 

FARINGITA CRONICĂ.

            Există mai multe forme: hipertrofică, atrofică simplă, catarală simplă sau granuloasă, ozenoasă, congestivă- vasomotorie, etc. Pentru toate aceste forme tratamentul naturist este următorul:

            Se vor corecta toate cauzele de obstrucţie nazală. Se corectează apoi celelalte tulburări de ordin general. După ce s-a reuşit acest lucru se poate începe tratamentul propriu-zis.

            Se va avea grijă de cei din jurul bolnavului să nu fie lăsat să doarmă noaptea cu gura deschisă şi să respire în cursul nopţii doar pe nas. Este dificil de învăţat, dar odată ce s-a însuşit această tehnică este mult mai bine pentru întreg organismul. Aici un rol foarte mare îl au mamele care pot să înveţe copii de mici să facă acest lucru şi-i va feri de o serie de afecţiuni.



Tratament:

Se pot face ceaiuri şi tratament cu următoarele plante: afin, anin, brad, brâncuţă, busuioc, cătină, cerenţel, corn, creţuşcă, frasin, gorun, gutui, hrean, in, lămâi, lemn dulce, levănţică, mur, nalbă, pătlagină, pin, plămânărică, plop negru, podbal, portocal, praz, şovârf, sulfină, tătăneasă, tei, turiţă mare, zmeur.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) se pune 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, călduţe şi eventual îndulcite cu miere de albine. Fructele se pot consuma în orice cantitate fiind cu foarte multe vitamine, minerale şi având totodată un puternic efect antibiotic.

Anin (Alnus glutinosa) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară şi se consumă îndulcită cu miere. Sau se pun comprese externe calde.

Brad (Abies alba)Conuri de brad- se pun 3-4 conuri de brad sau pin la un litru de apă şi se lasă la macerat în apă timp de 2-3 ore. Se pune apoi vasul pe foc şi se lasă să fiarbă timp de 5 minute. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot bea 3 căni pe zi. Este util în toate afecţiunile respiratorii.

Ace de brad şi rămurele mici tinere. Se pun la fiert la foc foarte mic în mai multe zile. Este indicat să fie fiert cel puţin 3-4 zile la rând.

Brâncuţă (Sysymbrium officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Busuioc (Ocium basilicum)- ulei volatil 5 picături de 3 ori pe zi. Se găseşte la toate magazinele naturiste. Are efect bronhodilatator şi antiinfecţios. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cătină (Tamariy ramossisima) se indică să se folosească aceste fructe fiind unul dintre cele mai complexe polivitamine, lucru de mare ajutor în toate afecţiunile respiratorii. De asemenea la magazinele naturiste există şi ulei de cătină din care se va lua conform indicaţiilor producătorului. Poate să fie emolient sau cicatrizant.

Cerenţel ( Geum urbanum)este indicat intern 2-3 decocturi din rădăcină pe zi  (se fierbe 1 linguriţă 5 minute în 250 ml apă) sau, 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Corn (Cornus mas) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se consumă 2-3 căni îndulcite cu miere.

Creţuşcă (Filipendula ulmaria), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Frasin (Fraxinus excelsior) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se consumă 2-3 căni îndulcite cu miere.

Gorun (Quercus petraea) 1 linguriţă de coajă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se consumă 2-3 căni îndulcite cu miere.

Gutui (Cydonia oblongata) se taie fructele mărunt apoi se pun şi se fierb apoi se consumă atât apa de pe ele cât şi fructele pentru efectul emolient.

Hrean (Armoracvia rusticona) se va rade rădăcină de hrean care se amestecă cu miere şi se ia câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi, în cazul gripelor, răcelilor sau diferitelor afecţiuni ale aparatului respirator, fiind un bun antibiotic şi totodată ajută la stimularea secreţiilor. Desfundă foarte rapid nasul, etc. Se poate face şi un ceai din 1 linguriţă de rădăcină rasă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 3 căni pe zi, pentru efectul expectorant şi antibiotic.

In (Linum usitatissimum) 2 linguriţe de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se consumă atât apa cât şi seminţele.

Lămâie (Citrus limoniu) se indică folosirea sucului de lămâie în toate afecţiunile respiratorii, pentru efectul antioxidant al vitaminei C din acest suc.

Lemn dulce (Glycyrrhiza echinata) praful de rădăcină se poate lua sub limbă pentru câteva minute, apoi se înghite cu apă. De asemenea se poate cu acesta îndulci orice ceai fiind de 10 ori mai dulce ca zahărul. Se poate folosi în special la afecţiunile superioare respiratorii.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică pentru efectul calmant. Există în comerţ şi extracte sau alte preparate care se vor lua conform indicaţiilor producătorului. Atenţie unele din acestea sunt indicate doar pentru consumul extern.

Mur (Rubus fruticocosus) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (se preferă ramurile tinere cu frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma fructele fiind foarte bogate în vitamine, minerale şi chiar principii antibiotice. Ajută şi la diminuarea secreţiilor.

Nalbă (Malva crispa) -1 linguriţă de flori de nalbă de pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se îndulceşte cu miere dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai. Este recomandat cu precădere bătrânilor şi copiilor. Util în afecţiunile bronho pulmonare, colite, hemoroizi, atonii intestinale şi afecţiunile căilor urinare sau astmului bronhic şi tusei persistente când se poate lua din oră în oră câte 1 linguriţă, şi de asemenea laringitei.

Pătlagină (Plantago lanceolata), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Pin (Pinus silvestris)- ramuri cu muguri. Se vor pune cu apă (de 3 ori cantitatea de apă măsurată ca înălţime în vas). Se pune la fiert la foc foarte mic să fiarbă mai multe zile la rând până va rămâne doar puţină apă cât să acopere aceste crenguţe tăiate în prealabil mărunt. Se strecoară apoi se pune miere după gust. Se va lua câte 1 linguriţă de 3-5 ori pe zi. Este foarte utilă în toate afecţiunile respiratorii ajutând la curăţirea bronhiilor şi la vindecarea multor afecţiuni respiratorii fiind şi un bun dezinfectant şi chiar antibiotic pentru mulţi germeni patogeni.

Plămânărică (Pulmonaria officinalis) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Aşa cum o indică numele este foarte eficientă în toate afecţiunile pulmonare fiind şi un antibiotic.

Plop negru (Polulus nigra) mugurii- se pune 1 linguriţă de muguri la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Utilă în toate afecţiunile respiratorii pentru efectul antibiotic puternic. La fel se poate folosi şi extractul câte 50 picături de 3 ori pe zi, diluat. Se găseşte gata preparat la magazinele naturiste.

Podbal (Tussilago farfara) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică în toate afecţiunile în care se doreşte diminuarea tusei, fiind un antitusiv foarte eficient.

Portocal (Citrusauratium dulcis) se indică folosirea fructelor pentru vitamine.

Praz (Allium porum) se consumă în alimentaţie crud sau fiert se foloseşte lichidul pentru efectul emolient şi calmant.

Şovârf (Origanum vulgare) -2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Sulfină (Melilotus officinalis) -2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Tătăneasă (Symphythum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se foloseşte câte 2-3 căni pe zi.



Tei (Tylia tomentosa) 1 linguriţă de flori fără bractee se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se folosesc 2-3 căni pe zi.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Zmeur (Rubus idaea) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (Se preferă mlădiţele tinere) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Există în comerţ şi tinctură care se consumă conform indicaţiilor producătorului. Este foarte eficientă datorită faptului că este un bun dezinfectant. Fructele se indică să se consume pentru multele vitamine care le conţin şi datorită faptului că sunt foarte aromate şi plăcute la gust.

În faringitele cronice se va căuta să se facă cure la mare, care vor rezolva afecţiunea, băi de nămol şi talasoterapie. Se pot de asemenea face cure de altitudine, gimnastică, sport.

            Alte remedii:

Sugerea fagurilor de miere ca pe o gumă de mestecat de 3-4 ori pe zi câte 1 cm.

Sugerea răşinii de brad zilnic de mai multe ori pe zi.

Propolis 10-30% câte 5-40 picături de 3 ori pe zi, în funcţie de vârstă şi greutate.

Lapte cald cu unt şi miere.

Lapte cald cu untură de gâscă sau raţă.

Inhalaţii cu plante aromate : brad, eucalipt, etc.

Se mai poate aplica la gât compresă cu spirt în diluţie cu apă 1/1.

Puţin petrol lampant pus pe zahăr şi supt de 2-3 ori pe zi.

Plantusin- produs de Fares- Orăştie este un preparat naturist din mai multe plante care ajută în cazul afecţiunii mai ales în tusa cu expectoraţie vâscoasă, congestie pulmonară, laringită, traheită acută, catarh respirator. Se poate lua şi de către copii. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Imunostimulent.

Stimulent forte al imunităţii- Uz intern.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acest remediu este o combinaţie de 6 plante imunostimulente, antibacteriene şi febrifuge destinate să ajute la vindecarea rapidă a infecţiilor acute. La început a fost conceput strict pentru vindecarea gripei şi a combinaţiilor sale, ulterior proprietăţile sale antifebrile, imunostimulente generale şi locale recomandându-l ca adjuvant în tratarea infecţiilor renale, urinare şi genitale, în profilaxia răcelilor de tot felul, mai ales în timpul epidemiilor şi schimbărilor bruşte de temperatură şi umiditate.

Acţiuni: imunostimulent general, imunostimulent local pe segmentul respirator şi uro-genital, antifebril, fluidifiant al secreţiilor bronhice şi expectorant, anticataral, stimulent al centrului respirator din sistemul nervos central, antibacterian puternic, antiviral mediu, antifungic, favorizează refacerea epiteliului respirator, astringent, răcoritor, antiinflamator.

Indicaţii: gripă şi guturai (mai ales în faza incipientă), bronşită cronică şi acută, pneumonie (adjuvant), amigdalită, faringită, traheită, dureri de gât în general, cistită, infecţii renale (adjuvant), uretrită (adjuvant), infecţii genitale (adjuvant), adjuvant în infecţii bacteriene, în herpes cu diferite localizări şi în infecţii cu infrabacterii, zona Zoster (adjuvant), intoxicaţie alimentară (adjuvant).

Contraindicaţii: alergie la propolis, stări de vomă.

Masuri profilactice si de tratament

Primele masuri constau in aplicarea de caldura pe gat. Daca temperatura este prea ridicata, repausul la pat este obligatoriu. Compresele calde pe gat pot fi cu otet, cu argila sau infuzie de salvie. De asemenea, se pot face impachetari cu ulei de lavanda sau ulei de eucalipt. Baile progresive la picioare, baile generale cu otet de fructe si gargara cu infuzie de musetel, menta, salvie sau cu apa sarata, au un rol benefic.

Se maseaza gatul cu ulei esential, nu se va fuma, iar aerul din camera trebuie sa fie umezit cu ajutorul vaselor cu apa ce se aseaza pe calorifer.

Se vor consuma numai alimente lichide sau pasate.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close